Boonanza: een overzicht met alle spelregels en de uitbreiding

Boonanza

Tijdens het spel Boonanza verbouw je bonen en verhandelt deze met elkaar. Omdat je voortdurend met elkaar kan ruilen, hoef jij nooit op jouw beurt te wachten. Hoe meer bonen jij verbouwt, hoe meer munten jij verdient. Verzamel jij de waardevolle tuinbonen of ga jij toch voor de blauwe bonen?

Boonanza

Over het spel

Boonanza is een interactief spel dat gespeeld kan worden met 3 tot en met 5 spelers. Bij aanschaf van een uitbreiding kan het zelfs gespeeld met 7 spelers. Tijdens het spel verhandelen de spelers bonen en verbouwen deze op een van de akkers.

Iedere speler krijgt 5 bonenkaarten, zoals een kidneyboon, een blauwe boon of een vuurboon. Op je bonenveld kan je een van de vele bonen verbouwen. Echter mag je op een veld maar één soort planten. Hierdoor zal je als actieve speler verstandig moeten handelen om zo op het juiste moment de juiste boon te kunnen planten.

Afhankelijk van de zeldzaamheid van een boon heb je een specifiek aantal bonen nodig om deze voor munten te verkopen. Wie aan het eind van het spel de meeste munten heeft, mag zich tot de beste boer(in) van Boonanza benoemen!

De volledige speluitleg van Boonanza bekijk je via de video hieronder!

De belangrijkste kenmerken

 • Kaartspel
 • Handelen
 • Interactief

Specificaties

 • Aantal spelers
  3 – 5 (uitbreiding mogelijk)
 • Speeltijd
  45 minuten
 • Aanbevolen leeftijd
  Vanaf 10 jaar
 • Taal spel
  Nederlands
 • Uitgever
  999 Games

Doel van het spel

Verbouw bonen op je velden en verhandel ze met medespelers. Met de verkoop van je bonenvelden verdien je munten. Heb je aan het eind van het spel de meeste munten, dan win jij het spel!

Inhoud van Boonanza

 • 104 bonenkaarten
 • 6 bonenvelden
 • Spelregels

Speluitleg van Boonanza (voorbereiding)

Schud alle bonenkaarten en geef iedere speler vijf kaarten. Let op: je moet deze kaarten een voor een pakken en steeds achter in je hand steken. De eerst getrokken kaart is de voorste in jouw hand. Elke volgende kaart die je trekt, plaats je achteraan. Deze volgorde mag je tijdens het spel niet veranderen. Leg de overige bonenkaarten als gedekte stapel op op tafel. Tot slot legt iedere speler een bonenveldkaart voor zich neer.

De bonenvelden

In een spel met drie spelers gebruik je de kant met drie bonenvelden. Speel je het spel met vier of vijf spelers? Dan leg je de kant met twee bonenvelden naar boven. Echter kan je ook afspreken dat je start met twee bonenvelden en voor drie munten een derde bonenveld bij mag kopen. Je hebt dan tot aan het eind van het spel de beschikking over drie velden in plaats van twee.

Het uitvoeren van de vier acties

Als je aan de beurt bent voer je in totaal vier acties uit:

 1. Bonenkaarten uit de hand verbouwen
 2. Bonenkaarten omdraaien en handelen
 3. Ontvangen en omgedraaide bonenkaarten verbouwen
 4. Nieuwe bonenkaarten trekken

Actie 1: Bonenkaarten uit de hand verbouwen

Iedere speler heeft een bonenveldkaart voor zich op tafel. Aan het begin van jouw beurt moet je altijd de voorste kaart in je hand op een van jouw bonenvelden leggen. Je kan met de gespeelde kaart een nieuwe rij beginnen of een bestaande verlengen. Het is daarbij belangrijk dat op een bonenveld altijd maar één soort boon kan liggen.

Daarna mag je als je wilt nog een tweede bonenkaart spelen. Dit moet opnieuw de voorste kaart uit je hand zijn. Kan jij de eerste of tweede gespeelde bonenkaart niet kwijt op een van jouw velden? Dan moet je een van jouw bonenvelden oogsten (zie ‘Bonenoogst’).

Actie 2: Bonenkaarten omdraaien en handelen

Nadat je één of twee bonenkaarten hebt gespeeld, trek je twee kaarten van de gedekte stapel. Deze leg je open op tafel. Wil je beide of een van deze kaarten zelf houden, dan leg je deze voor je neer. Het is hierbij belangrijk dat kaarten op tafel nooit in je handen genomen mogen worden.

Kaarten die de actieve speler niet wilt hebben worden verhandeld of weggeven. Alle spelers mogen bieden op deze kaarten met iedere kaart uit hun hand. Het is daarbij niet van belang waar een kaart zich in de hand bevindt. Door te handelen kan de volgorde van de handkaarten dus worden aangepast. Dit kan vaak gunstig zijn in jouw eigen beurt.

Het verhandelen van kaarten

Het is toegestaan om een verschillend aantal kaarten met elkaar te ruilen. Twee blauwe bonen tegen één snijboon is bijvoorbeeld toegestaan. Echter is het niet toegestaan om te handelen met kaarten die op jouw bonenvelden liggen. Een speler die bonenkaarten via handel ontvangt, legt deze horizontaal naast zijn bonenvelden.

Het kan voorkomen dat het gunstig voor de actieve speler is om een omgedraaide bonenkaart gratis weg te geven. Als geen speler deze kaart wilt ontvangen, zal de actieve speler de kaart zelf moeten planten. Zodra iedere kaart is verhandeld, weggegeven of door de actieve speler zelf is gepakt, eindigt actie 2.

Actie 3: Ontvangen en omgedraaide bonenkaarten verbouwen

Spelers die één of meerdere kaarten horizontaal bij zijn of haar bonenveld heeft gelegd, moet deze kaarten nu verbouwen. Hierbij leg je bonenkaarten die aansluiten op een van jouw bonenvelden direct neer. Als er echter een bonenkaart verbouwd dient te worden die niet aansluit, zal je eerst een veld moeten oogsten (zie ‘Bonenoogst’).

Actie 4: Nieuwe bonenkaarten trekken

Tot slot trekt de actieve speler een voor een drie nieuwe bonenkaarten. Deze plaats je zoals eerder uitgelegd achterin je hand, waarbij de volgorde van eerdere kaarten niet aanpast.

De bonenoogst

Je mag op ieder moment tijdens het spel, ook als je niet aan de beurt bent, een bonenveld oogsten en verkopen. Als je oogst, moet je altijd alle bonen van het veld verkopen. Onderaan een kaart staat hoeveel bonen je van deze soort ten minste moet oogsten om het afgebeelde aantal munten te verdienen. Als je een bonenveld oogst, neem je zo veel kaarten als verdiende munten en leg je deze met de muntzijde naar boven voor je neer. De overige kaarten leg je op de aflegstapel.

Let op: je mag een veld met slechts één bonenkaart niet oogsten tenzij je geen andere keuze hebt.

De winnaar van Boonanza

Als een speler de laatste kaart van de gedekte trekstapel trekt, worden alle kaarten opnieuw geschud. Er ontstaat nu een nieuwe trekspel. Is de gedekte trekstapel voor de derde keer leeg? Dan eindigt het spel. Iedere speler mag nu nog zijn bonenvelden oogsten en verkopen. De kaarten in je hand leg je direct op de aflegstapel en hiermee kan je niets meer doen. Iedere speler telt nu zijn of haar munten en de speler met de meeste munten wint het spel!

Bekijk de speluitleg [VIDEO]

Uitbreidingen van Boonanza

Om het spel nog spannender te maken zijn er in totaal twee uitbreidingen uitgebracht. Hierdoor zal jij nog meer speelplezier beleven aan het handelsspel.

Boonanza – De uitbreiding

Met behulp van deze eerst uitgebrachte uitbreiding kan je Boonanza spelen met drie tot en met zeven spelers. Nieuwe bonensoorten en een variant met opdrachtkaarten zorgen voor een groter tactisch aspect in het spel!

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Boonanza Uitbreiding

Boonanza – De uitbreiding

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Boonanza Uitbreiding

Boonanza – De uitbreiding

Boonanza – Boona Nostra

Als je Boonanza vaker hebt gespeeld herken je vast de beloftes die jij doet aan een andere speler. Deze speler heeft jouw een kaart gegund en hij verwacht daarvoor later in het spel iets terug. Boontje komt om z’n loontje! In de uitbreiding Boona Nostra handel je niet alleen met bonen, maar ook met gunsten. Hierdoor heeft iedere speler een unieke aanbieding die hij of zij kan doen in de handelsfase. Belofte maakt schuld!

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Boonanza Boona Nostra

Boonanza – Boona Nostra

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Boonanza Boona Nostra

Boonanza – Boona Nostra

Reviews van Boonanza

Ben jij al flink aan het handelen geweest met bonen? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt!

Veelgestelde vragen over Boonanza

Met hoeveel spelers kan Boonanza gespeeld worden?

Boonanza kan gespeeld worden met 3 tot en met 5 spelers. Met behulp van de uitbreiding kan je het spel zelfs spelen met 7 spelers!

Wat als ik geen kaarten meer in mijn hand heb?

Je slaat dan actie 1 over en gaat direct door met actie 2: het trekken van de twee bovenste kaarten van de trekspel. Je legt deze voor iedereen goed zichtbaar open.

SpellenFans
Logo