Boonanza: een overzicht met alle spelregels en uitbreidingen

Boonanza spel
Aantal spelers: 3 - 5
Speeltijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Soort spel: kaartspel

Tijdens het spel Boonanza verbouw je bonen en verhandelt deze met elkaar. Omdat je voortdurend met elkaar kan ruilen, hoef jij nooit op jouw beurt te wachten.

Hoe meer bonen jij verbouwt, hoe meer munten jij verdient. Verzamel jij de waardevolle tuinbonen of ga jij toch voor de blauwe bonen?

Boonanza kopen

De beste kooptips op een rijtje

Verbouw bonen op je velden en verhandel ze met medespelers. Met de verkoop van je bonenvelden verdien je munten. Heb je aan het eind van het spel de meeste munten, dan win jij het spel!

Boonanza

Verhandel de juiste bonen en verzamel munten!
Boonanza spel
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs Boonanza

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Boonanza is een interactief spel dat gespeeld kan worden met 3 tot en met 5 spelers. Bij aanschaf van een uitbreiding kan het zelfs gespeeld met 7 spelers. Tijdens het spel verhandelen de spelers bonen en verbouwen deze op een van de akkers.

Iedere speler krijgt 5 bonenkaarten, zoals een kidneyboon, een blauwe boon of een vuurboon. Op je bonenveld kan je een van de vele bonen verbouwen.

Echter mag je op een veld maar één soort planten. Hierdoor zal je als actieve speler verstandig moeten handelen om zo op het juiste moment de juiste boon te kunnen planten.

Afhankelijk van de zeldzaamheid van een boon heb je een specifiek aantal bonen nodig om deze voor munten te verkopen. Wie aan het eind van het spel de meeste munten heeft, mag zich tot de beste boer(in) van Boonanza benoemen!

De volledige speluitleg van Boonanza bekijk je via de video hieronder!

Kenmerken

 • Kaartspel
 • 3 – 5 spelers
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speeltijd: 45 minuten
 • Nederlands
 • 999 Games

Vergelijk prijzen Boonanza

€9,99 €11,99
30 mei 2023 19:35
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
19 nieuw van €9,99
€11,99 niet op voorraad

Spelregels Boonanza

Hoe speel je het kaartspel Boonanza?

Schud alle bonenkaarten en geef iedere speler vijf kaarten. Let op: je moet deze kaarten een voor een pakken en steeds achter in je hand steken. De eerst getrokken kaart is de voorste in jouw hand. Elke volgende kaart die je trekt, plaats je achteraan.

Deze volgorde mag je tijdens het spel niet veranderen. Leg de overige bonenkaarten als gedekte stapel op op tafel. Tot slot legt iedere speler een bonenveldkaart voor zich neer.

Inhoud van Boonanza

 • 104 bonenkaarten
 • 6 bonenvelden
 • Spelregels

De bonenvelden

In een spel met drie spelers gebruik je de kant met drie bonenvelden. Speel je het spel met vier of vijf spelers? Dan leg je de kant met twee bonenvelden naar boven.

Echter kan je ook afspreken dat je start met twee bonenvelden en voor drie munten een derde bonenveld bij mag kopen. Je hebt dan tot aan het eind van het spel de beschikking over drie velden in plaats van twee.

Vier acties bij het spel

Welke vier acties moet je uitvoeren?

Als je aan de beurt bent voer je in totaal vier acties uit:

 1. Bonenkaarten uit de hand verbouwen
 2. Bonenkaarten omdraaien en handelen
 3. Ontvangen en omgedraaide bonenkaarten verbouwen
 4. Nieuwe bonenkaarten trekken

Actie 1: Bonenkaarten uit de hand verbouwen

Iedere speler heeft een bonenveldkaart voor zich op tafel. Aan het begin van jouw beurt moet je altijd de voorste kaart in je hand op een van jouw bonenvelden leggen.

Je kan met de gespeelde kaart een nieuwe rij beginnen of een bestaande verlengen. Het is daarbij belangrijk dat op een bonenveld altijd maar één soort boon kan liggen.

Daarna mag je als je wilt nog een tweede bonenkaart spelen. Dit moet opnieuw de voorste kaart uit je hand zijn. Kan jij de eerste of tweede gespeelde bonenkaart niet kwijt op een van jouw velden? Dan moet je een van jouw bonenvelden oogsten (zie ‘Bonenoogst’).

Actie 2: Bonenkaarten omdraaien en handelen

Nadat je één of twee bonenkaarten hebt gespeeld, trek je twee kaarten van de gedekte stapel. Deze leg je open op tafel. Wil je beide of een van deze kaarten zelf houden, dan leg je deze voor je neer. Het is hierbij belangrijk dat kaarten op tafel nooit in je handen genomen mogen worden.

Kaarten die de actieve speler niet wilt hebben worden verhandeld of weggeven. Alle spelers mogen bieden op deze kaarten met iedere kaart uit hun hand.

Het is daarbij niet van belang waar een kaart zich in de hand bevindt. Door te handelen kan de volgorde van de handkaarten dus worden aangepast. Dit kan vaak gunstig zijn in jouw eigen beurt.

De leukste spelletjes onder de €10 alles in 1 overzicht

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Spelletjes voor jong en oud

Het verhandelen van kaarten

Het is toegestaan om een verschillend aantal kaarten met elkaar te ruilen. Twee blauwe bonen tegen één snijboon is bijvoorbeeld toegestaan.

Echter is het niet toegestaan om te handelen met kaarten die op jouw bonenvelden liggen. Een speler die bonenkaarten via handel ontvangt, legt deze horizontaal naast zijn bonenvelden.

Het kan voorkomen dat het gunstig voor de actieve speler is om een omgedraaide bonenkaart gratis weg te geven. Als geen speler deze kaart wilt ontvangen, zal de actieve speler de kaart zelf moeten planten. Zodra iedere kaart is verhandeld, weggegeven of door de actieve speler zelf is gepakt, eindigt actie 2.

Actie 3: Ontvangen en omgedraaide bonenkaarten verbouwen

Spelers die één of meerdere kaarten horizontaal bij zijn of haar bonenveld heeft gelegd, moet deze kaarten nu verbouwen. Hierbij leg je bonenkaarten die aansluiten op een van jouw bonenvelden direct neer.

Als er echter een bonenkaart verbouwd dient te worden die niet aansluit, zal je eerst een veld moeten oogsten (zie ‘Bonenoogst’).

Actie 4: Nieuwe bonenkaarten trekken

Tot slot trekt de actieve speler een voor een drie nieuwe bonenkaarten. Deze plaats je zoals eerder uitgelegd achterin je hand, waarbij de volgorde van eerdere kaarten niet aanpast.

De bonenoogst

Je mag op ieder moment tijdens het spel, ook als je niet aan de beurt bent, een bonenveld oogsten en verkopen. Als je oogst, moet je altijd alle bonen van het veld verkopen.

Onderaan een kaart staat hoeveel bonen je van deze soort ten minste moet oogsten om het afgebeelde aantal munten te verdienen. Als je een bonenveld oogst, neem je zo veel kaarten als verdiende munten en leg je deze met de muntzijde naar boven voor je neer. De overige kaarten leg je op de aflegstapel.

Let op: je mag een veld met slechts één bonenkaart niet oogsten tenzij je geen andere keuze hebt.

Spelletjes met HOGE KORTING! kORTING, KORTING, KORTING!

2+1 gratis aanbieding
Tot wel 50% korting
Voor 23:59 besteld, morgen in huis

De winnaar van Boonanza

Als een speler de laatste kaart van de gedekte trekstapel trekt, worden alle kaarten opnieuw geschud. Er ontstaat nu een nieuwe trekspel. Is de gedekte trekstapel voor de derde keer leeg? Dan eindigt het spel.

Iedere speler mag nu nog zijn bonenvelden oogsten en verkopen. De kaarten in je hand leg je direct op de aflegstapel en hiermee kan je niets meer doen. Iedere speler telt nu zijn of haar munten en de speler met de meeste munten wint het spel!

Boonanza Uitbreidingen

Dit zijn alle uitbreidingen van Boonanza

Om het spel nog spannender te maken zijn er in totaal twee uitbreidingen uitgebracht. Hierdoor zal jij nog meer speelplezier beleven aan het handelsspel.

Boonanza – De Uitbreiding

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Met Boonanza De Uitbreiding kan het basisspel worden gespeeld met 3 t/m 7 spelers. Nieuwe bonensoorten en een variant met opdrachtkaarten zorgen voor een groter tactisch aspect in het spel.

Je ontvang opdrachtkaarten voor extra munten en nieuwe bonensoorten, zoals koffiebonen en akkerbonen. Met die laatste kan je een extra bonenveld claimen. 

Boona Nostra

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Als je Boonanza vaker hebt gespeeld herken je vast de beloftes die jij doet aan een andere speler.

Deze speler heeft jouw een kaart gegund en hij verwacht daarvoor later in het spel iets terug. Boontje komt om z’n loontje!

In de uitbreiding Boona Nostra handel je niet alleen met bonen, maar ook met gunsten. Hierdoor heeft iedere speler een unieke aanbieding die hij of zij kan doen in de handelsfase. Belofte maakt schuld!

Heilige Boontjes

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Heilige Boontjes is een uitbreiding van Boonanza voor 3 tot en met 5 spelers. De aanbevolen leeftijd is vanaf 12 jaar en de speeltijd is 45 minuten. Het spel bevat nieuwe velden en kaarten.

Maak kennis met nieuwe velden (Kloostertuin en Godenakker), Heilige Boontjes en offerkaarten.

Bekijk ook onze review over Heilige Boontjes!

Boonanza Jubileum

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Bij een jubileum van 25 jaar hoort ook een speciale editie. De editie bevat alle kaarten van het basisspel en de uitbreiding.

Daarnaast krijg je een speciale opbergdoos, vernieuwde bonenvelden, eksterbonen en de jubileummunt. En dat alles opeens voor 2 tot en met 7 spelers!

Bekijk ook onze review over Boonanza Jubileum editie!

Boonanza Marco Boono

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Marco Boono, op naar de gouden rank! Bij deze uitbreding voor 1 tot en met 7 spelers maak je een tocht door opdrachtenkaarten te voltooien.

Zo moet je een bepaalde bonensoort verzamelen of een oogst verkopen voor 3 munten of meer. Je mag een stap van jouw tocht overslaan, maar dat kost je wel een munt. Wie wint de race naar de gouden rank?

Wat vind jij van het spel Boonanza?

Ben jij al flink aan het handelen geweest met bonen? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt!

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Boonanza

Met hoeveel spelers kan Boonanza gespeeld worden?

Boonanza kan gespeeld worden met 3 tot en met 5 spelers. Met behulp van de uitbreiding kan je het spel zelfs spelen met 7 spelers!

Wat als ik geen kaarten meer in mijn hand heb?

Je slaat dan actie 1 over en gaat direct door met actie 2: het trekken van de twee bovenste kaarten van de trekspel. Je legt deze voor iedereen goed zichtbaar open.

Luuk

Luuk

Hi, mijn naam is Luuk! Van jongs af aan ben ik al een fan van gezelschapsspellen. Op avondjes met vrienden worden er vaak spellen gespeeld, zoals Boonanza, Exploding Kittens of Codenames.

3 Opmerkingen
 1. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

 2. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

 3. Mag je bij boonanza als je de twee kaarten omgedraaid hebt alleen met deze twee handelen? In de spelregels staat dat je bonenkaarten mag handelen. Mag je (als je aan de beurt bent) er dan ook 1 uit je hand aanbieden voor ruil?

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo