Heilige Boontjes: uitbreiding met nieuwe velden en kaarten, kopen of niet?

Heilige Boontjes
Aantal spelers: 3 - 5 spelers
Speeltijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Soort spel: kaartspel

Boonanza is de laatste maanden flink aan het uitbreiden. Waar je eerst nog enkel de basiseditie had en ‘de uitbreiding’, zijn er nu al veel meer edities. Denk aan Boona Nostra, Marco Boono, de Jubileumeditie 25 jaar en… Heilige Boontjes!

Heilige Boontjes in het kort

Wat is het doel van het spel?

Heilige Boontjes is een uitbreiding die je speelt met de kaarten van het basisspel. Daar worden met deze uitbreiding een aantal nieuwe elementen aan toegevoegd: bonenvelden met een Kloostertuin en Godenakker, Heilige Boontjes bonenkaarten met unieke boodschappen en offerkaarten waar je twee bonenkaarten tegelijkertijd kan verbouwen.

Met deze nieuwe velden en kaartjes zijn er een aantal wijzigingen op de basisregels. Verder speel je op de vertrouwde manier Boonanza. In deze review lees jij of de uitbreiding Heilige Boontjes wat voor jou is.

Benieuwd naar het basisspel? Lees dan het artikel over Boonanza met alle beschikbare edities en uitbreidingen!
Boonanza Heilige Boontjes uitbreiding
Via: SpellenFans.nl

Heilige Boontjes kopen

De beste kooptips op een rijtje

Heilige Boontjes

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Heilige Boontjes is een uitbreiding van Boonanza voor 3 tot en met 5 spelers. De aanbevolen leeftijd is vanaf 12 jaar en de speeltijd is 45 minuten. Het spel bevat nieuwe velden en kaarten.

Unboxing

Wat zit er in de doos?

Het spel bevat vijf dubbelzijdige bonenveldtableaus. De zijde die je gebruikt is afhankelijk van het aantal spelers. Daarnaast zijn er 16 Heilige Boontjes-kaarten en deze vormen een nieuwe bonensoort. Tot slot ontvang je 38 offerkaarten, waarmee je op een nieuwe manier bonen kan planten.

Heilige Boontjes unboxing
Via: SpellenFans.nl

Wat is er nieuw bij Heilige Boontjes?

De nieuwe velden en bonenkaarten

Wat kan je verwachten met al deze nieuwe elementen van Heilige Boontjes? Hieronder gaan wij dieper in op deze drie elementen, zodat jij direct weet of de uitbreiding wat voor jou is.

Kloostertuin en Godenakker

Bij een spel met drie spelers leg je het bonenveld met drie velden naar boven. Ben je met 4 of 5 spelers? Dan gebruik je de tweezijdige kant. Je ziet nu twee nieuwe velden: de Kloostertuin en de Godenakker. Daarvoor gelden de volgende regels.

 • De nieuwe Heilige Boontjes kaarten mag je alleen op de Kloostertuin verbouwen.
 • Verbouwt een speler bonenkaarten met de offerkaarten? Dan mag je deze enkel op de Godenakker verbouwen.
Heilige Boontjes kopen
Via: SpellenFans.nl

De Heilige Boontjes

Een Heilige Boontjes kaart levert je geen munten op, maar bevat een speciale boodschap. De kaartjes schud je samen met de bonenkaarten uit het basisspel. De nieuwe kaarten kan je dus in je hand krijgen of trekken tijdens de handelsfase. De kaarten hebben afhankelijk van de situatie twee verschillende functies:

 • Heb je een Heilige Boontjes kaart in jouw hand? Dan geldt deze als joker. Deze mag je enkel op de Kloostertuin verbouwen. De kaart telt als de bonensoort die op dat moment op het veld ligt. Start je jouw Kloostertuin met deze joker? Dan bepaalt de eerstvolgende bonenkaart de bonensoort die je verbouwt. En handelen met deze kaart mag ook!
 • Trek je een Heilige Boontjes kaart in de handelsfase? Dan lees je de boodschap op deze kaart en voer je de handelsfase uit zoals staat beschreven. Er zijn acht positieve en acht negatieve boodschappen.
Heilige Boontjes kaarten
Via: SpellenFans.nl

Offerkaarten

Iedere speler ontvangt 1 offerkaart aan het begin van het spel. Deze kaart stop je achteraan in jouw hand. Op een offerkaart zie je twee bonensoorten afgebeeld. De offerkaart biedt je de mogelijkheid om op ieder moment deze twee afgebeelde bonenkaarten tegelijk te verbouwen als je deze beide in bezit hebt.

In bezit hebben betekent: de twee kaarten heb je in jouw hand, de twee kaarten draai je in de handelsfase om van de trekstapel óf je verkrijgt ze door handel. Dit mag ook een combinatie zijn.

Wil je de kaart spelen? Dan verbouw je de twee kaarten in een volgende naar keuze op de Godenakker. Het maakt niets uit of er al andere bonensoorten op de Godenakker liggen.

En dan nu het mooiste: de Godenakker heet niet voor niets Goden… akker. Bij de oogst van de bonen, gebruik je uitsluitend de bonenmeter van de laatst verbouwde kaart. Het maakt niet uit welke bonensoorten er op dit veld liggen, maar enkel het aantal kaarten. Op die manier kan je heel wat munten verdienen!

Heilige Boontjes offerkaarten
Via: SpellenFans.nl

Andere nieuwe regels

Er zijn nog twee andere regels bij deze uitbreiding. Normaal gesproken kreeg iedere speler aan het begin van het spel een gelijk aantal kaarten. Dat is nu anders! De speler rechts van de startspeler krijgt namelijk zes kaarten in zijn hand. Tegen de klok in krijgt iedere spelers vervolgens één kaart minder in zijn hand.

De andere regel heeft betrekking op het moment dat de gedekte stapel bonenkaarten leeg is. Op het moment dat dit voor de tweede keer gebeurd, moeten de spelers munten inleveren. Dat kan erg pijnlijk zijn. Je geeft hetzelfde aantal munten af als spelers die meedoen. Niet voldoende munten? Dan moet je verplicht jouw velden oogsten…

Review Heilige Boontjes

Dit is wat SpellenFans ervan vindt

Boonanza is een spel dat inmiddels heel wat jaren bestaat. Lange tijd zijn er geen nieuwe edities en uitbreidingen verschenen, maar eindelijk is daar verandering in gekomen. Deze nieuwe velden en kaarten geven zeker een twist aan het basisspel!

SpellenFans.nl
8.2Expert Score
Heilige Boontjes – Boonanza

Eindelijk een uitbreiding die zorgt voor nieuwe bonenvelden. Stiekem hoopte ik al op zo’n uitbreiding, maar met Heilige Boontjes is dat nu ook écht het geval. Niet één nieuw veld, maar twee velden zorgen voor nieuwe mogelijkheden.

Daarvoor ben je afhankelijk van de offerkaarten en Heilige Boontjes kaarten. Met komst van deze kaarten kan je op andere manieren munten verdienen. Nog nooit is er een joker (Heilige Boontjes) geweest, dat een andere dimensie geeft aan het spel. Vooral omdat je ook met deze kaarten kan handelen.

Ook de verschillende positieve en negatieve boodschappen op de kaarten zorgen voor een originele twist in de handelsfase.

De offerkaarten zijn de eerste keer even wennen, omdat je goed moet opletten of je de afgebeelde bonensoorten op een van de drie manieren in bezit hebt. Doordat je altijd een offerkaart in je hand hebt én het op de Godenakker draait om het aantal kaarten, kan dit bij het oogsten flink wat extra munten opleveren. Een leuke toevoeging dus!

Pluspunten
 • Nieuwe velden én kaarten
 • Compacte verpakking
 • Betaalbaar
 • Eenvoudige spelregels
Minpunten
 • Keuze stress met welke van de vele uitbreidingen je gaat spelen
Boonanza uitbreiding Heilige Boontjes
Via: SpellenFans.nl
REVIEW Dit spel is door SpellenFans.nl ontvangen ter review en is beschikbaar gesteld door 999 Games.
Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo