Boonanza is de laatste maanden flink aan het uitbreiden. Waar je eerst nog enkel de basiseditie had en ‘de uitbreiding’, zijn er nu al veel meer edities. Denk aan Boona Nostra, Marco Boono, de Jubileumeditie 25 jaar en… Heilige Boontjes!
Heilige Boontjes in het kort
Wat is het doel van het spel?
Heilige Boontjes is een uitbreiding die je speelt met de kaarten van het basisspel. Daar worden met deze uitbreiding een aantal nieuwe elementen aan toegevoegd: bonenvelden met een Kloostertuin en Godenakker, Heilige Boontjes bonenkaarten met unieke boodschappen en offerkaarten waar je twee bonenkaarten tegelijkertijd kan verbouwen.
Met deze nieuwe velden en kaartjes zijn er een aantal wijzigingen op de basisregels. Verder speel je op de vertrouwde manier Boonanza. In deze review lees jij of de uitbreiding Heilige Boontjes wat voor jou is.

Heilige Boontjes kopen
De beste kooptips op een rijtje
Heilige Boontjes
Unboxing
Wat zit er in de doos?
Het spel bevat vijf dubbelzijdige bonenveldtableaus. De zijde die je gebruikt is afhankelijk van het aantal spelers. Daarnaast zijn er 16 Heilige Boontjes-kaarten en deze vormen een nieuwe bonensoort. Tot slot ontvang je 38 offerkaarten, waarmee je op een nieuwe manier bonen kan planten.

Wat is er nieuw bij Heilige Boontjes?
De nieuwe velden en bonenkaarten
Wat kan je verwachten met al deze nieuwe elementen van Heilige Boontjes? Hieronder gaan wij dieper in op deze drie elementen, zodat jij direct weet of de uitbreiding wat voor jou is.
Kloostertuin en Godenakker
Bij een spel met drie spelers leg je het bonenveld met drie velden naar boven. Ben je met 4 of 5 spelers? Dan gebruik je de tweezijdige kant. Je ziet nu twee nieuwe velden: de Kloostertuin en de Godenakker. Daarvoor gelden de volgende regels.
- De nieuwe Heilige Boontjes kaarten mag je alleen op de Kloostertuin verbouwen.
- Verbouwt een speler bonenkaarten met de offerkaarten? Dan mag je deze enkel op de Godenakker verbouwen.

De Heilige Boontjes
Een Heilige Boontjes kaart levert je geen munten op, maar bevat een speciale boodschap. De kaartjes schud je samen met de bonenkaarten uit het basisspel. De nieuwe kaarten kan je dus in je hand krijgen of trekken tijdens de handelsfase. De kaarten hebben afhankelijk van de situatie twee verschillende functies:
- Heb je een Heilige Boontjes kaart in jouw hand? Dan geldt deze als joker. Deze mag je enkel op de Kloostertuin verbouwen. De kaart telt als de bonensoort die op dat moment op het veld ligt. Start je jouw Kloostertuin met deze joker? Dan bepaalt de eerstvolgende bonenkaart de bonensoort die je verbouwt. En handelen met deze kaart mag ook!
- Trek je een Heilige Boontjes kaart in de handelsfase? Dan lees je de boodschap op deze kaart en voer je de handelsfase uit zoals staat beschreven. Er zijn acht positieve en acht negatieve boodschappen.

Offerkaarten
Iedere speler ontvangt 1 offerkaart aan het begin van het spel. Deze kaart stop je achteraan in jouw hand. Op een offerkaart zie je twee bonensoorten afgebeeld. De offerkaart biedt je de mogelijkheid om op ieder moment deze twee afgebeelde bonenkaarten tegelijk te verbouwen als je deze beide in bezit hebt.
In bezit hebben betekent: de twee kaarten heb je in jouw hand, de twee kaarten draai je in de handelsfase om van de trekstapel óf je verkrijgt ze door handel. Dit mag ook een combinatie zijn.
Wil je de kaart spelen? Dan verbouw je de twee kaarten in een volgende naar keuze op de Godenakker. Het maakt niets uit of er al andere bonensoorten op de Godenakker liggen.
En dan nu het mooiste: de Godenakker heet niet voor niets Goden… akker. Bij de oogst van de bonen, gebruik je uitsluitend de bonenmeter van de laatst verbouwde kaart. Het maakt niet uit welke bonensoorten er op dit veld liggen, maar enkel het aantal kaarten. Op die manier kan je heel wat munten verdienen!

Andere nieuwe regels
Er zijn nog twee andere regels bij deze uitbreiding. Normaal gesproken kreeg iedere speler aan het begin van het spel een gelijk aantal kaarten. Dat is nu anders! De speler rechts van de startspeler krijgt namelijk zes kaarten in zijn hand. Tegen de klok in krijgt iedere spelers vervolgens één kaart minder in zijn hand.
De andere regel heeft betrekking op het moment dat de gedekte stapel bonenkaarten leeg is. Op het moment dat dit voor de tweede keer gebeurd, moeten de spelers munten inleveren. Dat kan erg pijnlijk zijn. Je geeft hetzelfde aantal munten af als spelers die meedoen. Niet voldoende munten? Dan moet je verplicht jouw velden oogsten…
Review Heilige Boontjes
Dit is wat SpellenFans ervan vindt
Boonanza is een spel dat inmiddels heel wat jaren bestaat. Lange tijd zijn er geen nieuwe edities en uitbreidingen verschenen, maar eindelijk is daar verandering in gekomen. Deze nieuwe velden en kaarten geven zeker een twist aan het basisspel!
SpellenFans.nl
