Boonanza Marco Boono kopen, of niet? Dit is mijn review

Marco Boono Boonanza uitbreiding
Aantal spelers: 1 - 7 spelers
Speeltijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Soort spel: kaartspel

Boonanza heeft inmiddels heel wat edities. Denk aan de Boonanza jubileumeditie, Boona Nostra en Heilige Boontjes. Daar maakte je kennis met nieuwe velden en bonenkaarten. Aan het rijtje van uitbreidingen kan nu ook Marco Boono worden toegevoegd. Een editie met karakters én opdrachten. Je ontdekt alles over deze uitbreiding in mijn review!

Marco Boono in het kort

Wat is het doel van het spel?

Bij Marco Boono wil je als eerste speler de gouden rank bereiken. Dit doe je door verschillende opdrachten te vervullen. Bijvoorbeeld het verbouwen van een vuurboon in fase 1 of het verkopen van een bonenoogst voor precies 2 munten.

Als je een opdracht hebt voltooid, kom je weer een stap dichterbij de gouden bonenrank. Zodra de eerste speler dit eindstation heeft bereikt, stopt het spel. Degene met de meeste munten word als grootste avonturier beschouwd en wint het spel!

Benieuwd naar het basisspel? Lees dan het artikel over Boonanza met alle beschikbare edities en uitbreidingen!
Marco Boono kopen
Via: SpellenFans.nl

Marco Boono kopen

De beste kooptips op een rijtje

Marco Boono

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Marco Boono is een uitbreiding van Boonanza voor 1 tot en met 7 spelers. De aanbevolen leeftijd is vanaf 10 jaar en de speeltijd is 45 minuten. Het spel bevat nieuwe boonkarakters en opdrachtkaarten.

Unboxing

Wat zit er in de doos?

Het spel bevat acht boonkarakters met voetjes. Maak onder andere kennis met Indiana Boons, Galileo Galiboon en de enige echte Marco Boono.

Daarnaast bevat de uitbreiding 29 opdrachtkaarten. Deze opdrachtkaarten worden tijdens het spel in een rij geplaatst. Daarbij is er ook één startkaart en één doelkaart (de finish).

Marco Boono spelregels
Via: SpellenFans.nl

Wat is er nieuw bij Marco Boono?

De nieuwe karakters en opdrachten

Wat kan je verwachten van de Boonanza uitbreiding Marco Boono? Wij vertellen je wat je kunt verwachten van deze versie, zodat je direct weet of het spel iets voor jou!

Marco Boono is een uitbreiding van het basisspel. Daarnaast kan je Marco Boono combineren met ‘Boonanza: De Uitbreiding’. De spelregels van deze spellen gelden bij Marco Boono, waarbij er een aantal aanpassingen en aanvullingen zijn.

Boonkarakters

Iedere speler kiest vooraf een het spel een eigen boonkarakter. Met deze ontdekkingsreiziger ga jij proberen om als eerste de gouden bonenrank te bereiken. De karakters hebben geen speciale functies, dus kies het karakter dat je het leukst eruit vindt zien. Je hebt keuze uit 8 bonen:

 • Marco Boono
 • Neil Armboon
 • Indiana Boons
 • Galileo Galiboon
 • Roald Amundboon
 • Horatio Nelboon
 • Howard Carboon
 • Alexander von Humboon
Marco Boono Boonanza karakters
Via: SpellenFans.nl

Opdrachtkaarten

Bij ‘Boonanza: De Uitbreiding’ verschenen voor het eerst opdrachtkaarten. Bij die uitbreiding krijgt iedere speler één opdrachtkaart in zijn hand, waarbij je een bepaald aantal bonenkaarten in een specifieke volgorde op jouw veld moet hebben liggen. Is dat gelukt, ontvang je één extra munt en krijg je een nieuwe opdrachtkaart.

De opdrachtkaarten bij Marco Boono hebben een hele andere functie. Op iedere kaart staat een unieke opdracht die de spelers gedurende het spel moeten vervullen. Enkele voorbeelden zijn hieronder weergegeven:

 • Een speler heeft tenminste 2 kidneybonen verbouwd.
 • Je hebt op één van je velden tenminste 5 bonen verbouwd.
 • Je hebt tenminste 7 kaarten in je hand.
 • Een speler draait in fase 2 twee gelijke bonen van de gedekte stapel om.
Marco Boono Boonanza gouden rank
Via: SpellenFans.nl

Hoe leg je de opdrachtkaarten klaar?

Aan het begin van het spel schud je de opdrachtkaarten. In totaal heb je 20 kaarten nodig. De rest van de opdrachtkaarten mag je wegleggen. Bij ieder potje is Venetië de startkaart en deze leg je open op tafel. Hiernaast leg je vier open opdrachtkaarten en de rest van de kaarten vormen een gedekte opdrachten stapel. Deze route vormt de Chinese Muur.

De laatste kaart van deze route is altijd de gouden bonenrank. Dit wordt de doelkaart genoemd. Heb je deze route neergelegd? Dan plaats je jouw gekozen bonenkarakter op de startkaart.

Marco Boono Boonanza karakters voorbereiding spelregels
Via: SpellenFans.nl

Het doel bij Marco Boono

Bij Marco Boono doorloop je de verschillende fasen zoals je gewend bent. Het verschil is nu dat je strijdt om de opdrachten te voltooien. Iedere keer als je een opdracht hebt voltooid, mag je een stap op de route vooruit. Je krijgt daarmee een andere opdracht die je moet voltooien.

Aan het begin van het spel liggen er slechts vier opdrachtkaarten, maar daar worden er steeds meer aan toegevoegd. Naast het voltooien van een opdracht, mag je ook één munt betalen om een opdracht over te slaan. Is de stapel opdrachtkaarten op? Dan wordt het een strijd welke speler als eerste de doelkaart bereikt. Je mag jouw bonenkarakter hier enkel naar verplaatsen als je tenminste 5 munten in je stapel hebt.

Winnaar van Marco Boono

Als een speler de doelkaart heeft bereikt, is het spel direct afgelopen. Alle spelers mogen de bonen op hun velden nog oogsten. Er zit een addertje onder het gras. Als jij de doelkaart nog niet hebt bereikt, moet je zoveel munten betalen als het aantal stappen dat je nodig hebt om de doelkaart te bereiken. Daarmee kan jouw stapel munten opeens erg krimpen.

Alle spelers tellen nu hun resterende munten. De ontdekkingsreiziger met de meeste munten mag zich tot dapperste avonturier benoemen!

Marco Boono Boonanza winnaar
Via: SpellenFans.nl

Review Marco Boono

Dit is wat SpellenFans ervan vindt

Bij Marco Boono moet jij jouw oude vertrouwde strategie zeker aanpassen. En dat alles met een eigen karakter als ontdekkingsreiziger!

SpellenFans.nl
8.5Expert Score
Marco Boono – Boonanza

Boonanza heeft het weer voor elkaar gekregen. De uitbreidingen voor dit handelsspel blijven verschijnen en ieder met een uniek karakter. Ook bij Marco Boono is het unieke aspect wéér aanwezig!

Ik heb het altijd als een leuk onderdeel beschouwd bij spelletjes om een eigen karakter te kiezen waarmee je speelt. Bij Boonanza zijn er nu dankzij deze uitbreiding ein-de-lijk karakters. Top dus!

Deze uitbreiding draait om het voltooien van opdrachten. Ieder potje zal je andere opdrachten moeten volbrengen in een andere volgorde, waardoor het spel steeds anders zal zijn. Met komst van die opdrachten draait het opeens niet meer om het oogsten van zoveel mogelijk bonen. Hierdoor moet je dus een flinke draai geven aan jouw oude vertrouwde strategie. Dat is even wennen, maar daarmee wordt het wel een vernieuwend spelletje.

Geef jij munten uit om opdrachten over te slaan óf ga je iedere opdracht zelf voltooien? Verzamel je zoveel mogelijk munten om achteraf munten te betalen om het einddoel te bereiken óf heb je minder munten en bereik je als eerste het eindpunt? De keuze is aan jou. Beslis tactisch, want je moet uiteindelijk zoveel mogelijk munten in bezit hebben!

Pluspunten
 • Grappige karakters
 • Nieuwe strategieën
 • Individueel speelbaar
 • Eenvoudige spelregels
Minpunten
 • Alleen te combineren met basisspel en 'Boonanza: De Uitbreiding'
Marco Boono spelregels Boonanza
Via: SpellenFans.nl
REVIEW Dit spel is door SpellenFans.nl ontvangen ter review en is beschikbaar gesteld door 999 Games.
Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo