Boonanza Jubileum editie 25 jaar: onmisbaar voor iedere fan?

Het is tijd voor feest, want Boonanza bestaat 25 jaar. En dat is genoeg reden om een speciale Boonanza Jubileum editie te lanceren. Een speciale opbergdoos, vernieuwde bonenvelden, Eksterbonen en de jubileummunt. En dat alles opeens voor 2 tot en met 7 spelers!

Boonanza Jubileum unboxing

Wat kan je verwachten van het spel?

Als jij overweegt om de Boonanza Jubileum editie aan te schaffen, zijn er twee opties: of jij bent een grote fan van het spel óf jij wilt een voordelige aankoop van het basisspel + uitbreiding + nieuwe elementen. En in beide gevallen is die aankoop een goed idee.

Het basisspel

Bij het spel ontvang je al het materiaal van het basisspel: blauwe bonen, vuurbonen, bruine bonen, snijbonen, sojabonen, ogenbonen, kidneybonen, tuinbonen, de startspelerskaart en de overzichtskaarten.

Boonanza Jubileum editie kopen
Via: SpellenFans.nl

De uitbreidingsset

Daarnaast ontvang je een aantal kaarten vanuit de uitbreidingsset, twee extra bonenvelden en vijf overzichtskaarten. Je kan de onderstaande kaarten verwachten:

 • 24x Koffiebonen
 • 22x Brandewijnbonen
 • 4x Cacaobonen
 • 3x Akkerbonen

Exclusief bij Boonanza Jubileum editie

En was dat alles? Zeker niet! Bij de Boonanza Jubileum editie ontvang je namelijk ook vijf velden met een vernieuwd design, zes gloednieuwe Eksterbonen en één jubileummunt. Beide met speciale functies, die wij later nog verder zullen uitleggen!

Boonanza Jubileum kopen
Via: SpellenFans.nl

Boonanza Jubileum editie kopen

De beste kooptips op een rijtje

Boonanza Jubileum editie

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Boonanza Jubileum editie 25 jaar is een speciale uitvoering van Boonanza Het spel bevat velden met een nieuw design, Eksterbonen en een jubileum munt.

Daarnaast ontvang je de vertrouwde kaarten van het basisspel en de standaard uitbreiding. En het grote voordeel: het spel is voortaan geschikt voor 2 tot en met 7 spelers!

Nieuw bij de Boonanza Jubileum editie

De nieuwe velden en bonenkaarten

Wat kan je verwachten met het speelmateriaal van de Boonanza Jubileum editie? Hieronder gaan wij dieper in op de nieuwe kaarten, velden en de munt!

Benieuwd naar het basisspel? Lees dan het artikel over Boonanza met alle spelregels en beschikbare uitbreidingen!

Uitbreidingsset

De blauwe boon is met komst van de uitbreidingsset niet langer de minst waardevolle kaart. Dat zijn namelijk de brandewijnbonen (22x) en de koffiebonen (24x). Ook de meest waardevolle kaart, de tuinboon (6x), is anders geworden. Maak kennis met de…

 • Cacaobonen: deze bonenkaart zit er 4x in. Heb je er twee in bezit? Dan kan je de boon oogsten voor één munt. Daarna gaat het erg snel. Drie kaarten leveren drie munten op, en vier kaarten leveren 4 munten op.
 • Akkerbonen: er zitten drie akkerbonen in het spel. Heb je er drie, dan ontvang je bij de oogst drie munten. Twee akkerbonen hebben echter een speciale functie: je krijgt dan namelijk een extra veld. En dat levert veel voordeel op!
Boonanza Jubileum uitbreiding kaarten
Via: SpellenFans.nl

Nieuwe velden

Bij de Boonanza Jubileum editie heb je ook nieuwe velden. Geheel in stijl van het 25 jaar bestaan. Verder geen andere functie, maar wel een leuke toevoeging aan deze verjaardagseditie!

Via: SpellenFans.nl

Eksterbonen

De Eksterboon is een kaart die je nog nooit hebt gezien. Er zitten in totaal zes van deze kaarten in het spel. Het bijzondere: je kan de Eksterboon nooit verbouwen op een bonenveld, maar wél verhandelen.

Wat is dan de speciale functie van deze kaart? Als je de Eksterboon als voorste kaart in jouw hand hebt, kan je daarmee bonen stelen op velden van andere spelers. Je legt deze dan op de aflegstapel, en neemt van maximaal twee spelers één bonenkaart van hun veld. En die spelers kunnen daar niets tegen doen!

Trek je een Eksterboon van de stapel tijdens de handelsfase? Dan neem je de kaart achterin jouw hand. Zoals eerder gezegd kan je de boon namelijk niet planten.

Boonanza Jubileum eksterboon eksterbonen
Via: SpellenFans.nl

De Jubileum munt

Het laatste nieuwe element van de Boonanza Jubileum editie is de speciale munt. De speler rechts van de startspeler ontvangt deze munt. Als de actieve speler deze munt bezit, dan mag die speler aan het einde van zijn beurt vier bonenkaarten trekken in plaats van drie!

De munt afpakken

Je bent als speler alleen niet verzekerd van deze munt. Een actieve speler mag de Jubileum munt overnemen als de bonen op zijn veld minstens vijf munten waarden zijn. Bij drie spelers geldt een minimum waarde van zes munten.

Overname verhinderen

Wilt de actieve speler jouw munt afpakken? Dan kan de huidige eigenaar van de munt de overname verhinderen. De eigenaar laat de actieve speler blind een kaart trekken uit zijn hand. Is dit een blauwe boon? Dan behoudt de eigenaar zijn munt.

Trekt de actieve speler een andere kaart? Dan is de overname van de munt gelukt en moet de eigenaar de munt afgeven. De actieve speler moet in beide situaties de getrokken kaart direct op zijn veld verbouwen. Dat kan voordelig of héél nadelig zijn.

Boonanza Jubileum munt
Via: SpellenFans.nl

Boonanza twee spelers editie

Hoe speel je Boonanza met twee spelers?

Boonanza kon je bij voorgaande edities nooit met 2 spelers spelen. Dat is bij deze editie eindelijk wél mogelijk! Het grote verschil is de manier van handelen van bonenkaarten in fase 2. Je kan nu namelijk een aanbod voor een andere speler achterlaten in fase 0. Daarnaast is het spel afgelopen als de trekstapel voor de eerste keer leegraakt.

Hoe werkt de twee spelers editie?

Hieronder een kort overzicht voor de editie met twee spelers. Deze bevat nu dus een extra fase!

 • In fase 1 verbouw je de voorste kaart en eventueel de tweede kaart. Daarnaast mag je altijd één handkaart naar keuze op de aflegstapel leggen. Deze kaart leg je open neer.
 • Bij fase 2 draai je drie kaarten om van de trekstapel. Daarnaast bekijk je of de bovenste kaart van de open aflegstapel overeenkomt met een boon in het midden van de tafel. Is dat het geval? Dan leg je deze bij de omgedraaide kaart van de trekstapel. Hiermee ga je door tot er geen overeenkomende kaart meer op de aflegstapel ligt.
 • In fase 3 beslis je welke kaarten je verbouwt of welke je achterlaat voor de volgende speler. Hierbij geldt: je verbouwt óf alle kaarten van dezelfde soort óf je laat alle kaarten van dezelfde soort achter.
 • Tot slot trek je in fase 4 twee kaarten en doe je deze achterin jouw hand. De volgende speler is aan de beurt.
 • De vorige speler heeft in fase 3 besloten om kaarten te laten liggen. In fase 0 beslist de nieuwe actieve speler om deze kaarten te verbouwen op zijn veld of neer te leggen op de aflegstapel. Hij gaat nu verder vanaf fase 1.
Boonanza Jubileum editie 25 jaar nieuwe kaarten
Via: SpellenFans.nl

Review Boonanza Jubileum

Dit is wat SpellenFans ervan vindt

Naar mijn idee hoort iedere fan van Boonanza deze Jubileum editie in huis te hebben. Waarschijnlijk hebben je oude speelkaarten al heel wat avonturen meegemaakt. Het nieuwe speelmateriaal is een unieke toevoeging, maar van gloednieuwe basiskaarten werd ik ook erg vrolijk!

SpellenFans.nl
9.2Expert Score
Boonanza Jubileum editie 25 jaar

Als je twijfelt om de Boonanza Jubileum editie te kopen, heb ik twee redenen om dat te doen.

1. Een luxe opbergdoos
De eerste reden is dat je als fan van het spel een unieke opbergdoos ontvangt. Normaal ben je de standaard compacte doosjes gewend, waar enkel de kaarten van één editie passen. Bij de Boonanza Jubileum editie heb je een luxere opbergdoos, maar wel nog de compactheid om het spel overal mee naartoe te nemen.

Als fan ben jij natuurlijk al in het bezit van het basisspel en de standaard uitbreiding. Toch biedt deze editie een twist, dankzij de komst van de Eksterbonen, de munt en een variant voor twee spelers!

2. Voordelige bundelprijs
Niet alleen voor fans van het spel, maar ook voor nieuwe spelers is deze editie een voordelige aankoop. De jubileum editie heeft een prijs van €19,99, terwijl de twee losse edities samen €23,98 zouden kosten. En daarnaast ontvang je dus nieuw speelmateriaal.

Al met al, zeker de moeite waard om in huis te halen!

Pluspunten
 • Een opbergdoos met een luxe uitstraling
 • Voordelige bundelprijs
 • Kaarten van basisspel, uitbreiding en nieuw speelmateriaal
 • Handig mee te nemen op reis
Minpunten
 • Het doet je haast pijn om met deze bijzondere editie te spelen. Maar daarvoor zijn spelletjes natuurlijk!
Boonanza Jubileum editie
Via: SpellenFans.nl
REVIEW Dit spel is door SpellenFans.nl ontvangen ter review en is beschikbaar gesteld door 999 Games.
Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo