UNO spelregels: alle regels en 13 edities op een rijtje

UNO is een populair kaartspel dat veel overeenkomsten heeft met het bekende pesten kaartspel. De actiekaarten van UNO maken het spel uniek, maar toch eenvoudig speelbaar voor bijna iedere leeftijd.

Dankzij de vele edities en thema’s is het een toegankelijk en goedkoop spelletje voor jong en oud. Wij zetten alle UNO spelregels en de 13 edities op een rijtje!

spelregels UNO spel kopen
Via: pexels.com | Edgar Colomba, CC

UNO kopen

UNO in het kort & kooptips

UNO

Geschikt voor 2 t/m 10 spelers
Speeltijd van 30 minuten
Geschikt vanaf 7 jaar
Meer over het spel
Bij UNO krijgt iedere speler aan het begin van een ronde 7 handkaarten. Het doel is om deze handkaarten als eerste kwijt te raken. Er ligt altijd één kaart open op de aflegstapel. Je mag een kaart opgooien die qua waarde, kleur of symbool overeenkomt met deze bovenste kaart.

Heb je die niet in jouw hand, moet je helaas een kaart afpakken. Als je nog maar één kaart over hebt, moet je ‘UNO’ roepen. Lukt het je om als eerste jouw kaarten kwijt te raken, ben je de winnaar van de ronde. Je speelt een aantal rondes tot één speler in totaal 500 punten of meer heeft.

UNO edities

Alle edities van UNO

UNO heeft enorm veel verschillende varianten. De standaard editie is een betaalbaar spel dat door jong en oud gewaardeerd zal worden.

Er zijn veel verschillende edities uitgebracht. Zo kan UNO Junior gespeeld worden met kinderen vanaf 3 jaar. Ben je juist gek op een bepaald thema? Kies dan voor de Harry Potter UNO, Super Mario UNO of Paw Patrol UNO. Hieronder hebben wij een aantal van die edities in een overzicht gezet!

UNO Kaartspel

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De standaard editie van het UNO kaartspel. Het spel kan gespeeld worden met 2 t/m 10 spelers en is geschikt vanaf 7 jaar.

UNO Junior

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
UNO Junior kan gespeeld worden met kinderen vanaf 3 jaar. Deze editie is geschikt voor groepen van 2 t/m 4 spelers.

UNO Extreme

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Bij UNO Extreme worden de kaarten in de lucht gelanceerd. Deze vliegende kaarten worden geactiveerd als de Aanval-kaart tevoorschijn komt…

UNO Showdown

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Bij UNO Showdown moet je extra goed opletten. Als je het signaal hoort, moet je namelijk zo snel mogelijk op het pedaal duwen. Alleen zo ontvang je geen extra kaarten!

UNO Flip

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Bij UNO Flip speel je met dubbelzijdige kaarten. Een speciale FLIP-kaart zorgt ervoor dat alle kaarten worden omgedraaid. En dan heb je opeens een andere tactiek nodig!

UNO Sustainable

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
UNO Sustainable kent precies dezelfde spelregels als de standaard editie, maar dan in een milieuvriendelijk jasje: 100% papier en 100% recyclebaar!

UNO Dos

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
UNO Dos is een vernieuwde versie van UNO. De nieuwe kaarten én spelregels geven een leuke twist aan het bekende kaartspel.

UNO Super Mario

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Ben jij een fan van Mario, Luigi en al hun vrienden? Dan is deze UNO Super Mario editie zeker wat voor jou. Inclusief een Super Star kaart!

UNO Frozen

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Frozen is een enorm populaire film. Met UNO Frozen haal je alle bekende karakters in huis met een leuk kaartspelletje voor kinderen!

UNO Minecraft

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Bij UNO Minecraft speel jij met bekende personages en afbeeldingen uit deze game. Inclusief een Creeper kaart die je absoluut niet tegen je wilt krijgen.

UNO Paw Patrol Junior

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Alle dierenhelden zoals Chase, Skye en Marshall vind je terug in UNO Paw Patrol Junior. Het spel bevat drie spelniveaus, zodat je de juiste uitdaging hebt.

UNO Harry Potter

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Als jij een Harry Potter fan bent, moet je absoluut deze UNO Harry Potter in huis halen. En nee, je mag geen kaarten wegtoveren bij deze editie!

UNO Toy Story

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Woody, Buzz Lightyear en alle andere personages vind je terug in UNO Toy Story. Je speelt daarbij met de UNO spelregels van de standaard editie.

UNO spel voorbereiding

Dit moet je weten over het spel

Het spel bestaat uit 108 kaarten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in vier verschillende kleuren (blauw, groen, rood en geel) en een aantal speciale actiekaarten. Van iedere kleur zijn er 19 kaarten die variëren van het getal 0 t/m 9. Hieronder leggen wij je alle spelregels en betekenissen van kaarten uit!

uno kaarten uitleg spelregels
Via: flickr.com | April Griffus, CC

Hoeveel kaarten krijg je bij UNO?

Alle kaarten worden verzameld en geschud. De deler geeft iedere speler 7 kaarten en de resterende kaarten vormen de trekstapel.

De leukste spelletjes onder de €10 alles in 1 overzicht

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Spelletjes voor jong en oud

Zorg ervoor dat alle kaarten van de trekstapel met de waarde naar beneden liggen. Enkel de bovenste kaart van de trekstapel wordt open naast de trekstapel gelegd. Dit vormt de aflegstapel. De speler links van de deler mag starten met de ronde.

TIPVaak wordt er willekeurig een eerste deler gekozen. Bij de officiële regel van Uno pakt iedere speler een kaart. Dit doe je voordat alle kaarten zijn geschud. Alle spelers draaien de kaart om en de speler met de hoogste kaart begint met delen. Hierbij telt een actiekaart als nul.

Het opleggen van kaarten bij UNO

Als een speler aan de beurt is, mag hij een kaart vanuit zijn hand op de aflegstapel leggen. Hierbij geldt dat de kaart qua cijfer, kleur óf symbool gelijk moet zijn aan de bovenste kaart van de aflegstapel. Daarnaast zijn er enkele uitzonderingen voor actiekaarten. Op de uitleg van die kaarten komen we later terug.

Als je geen kaart kan of wil opgooien, pak je één kaart van de trekstapel. Kan je deze kaart opleggen? Dan mag je deze spelen. Zo niet, is de volgende speler aan de beurt.

Voorbeeld gelijke nummers
De bovenste kaart van de aflegstapel is een blauwe 8. De volgende speler gooit hierop een blauwe 3. Dit mag, want de kleuren komen overeen. De volgende speler gooit nu een rode 3. Ook dit mag, want de getallen komen overeen.

UNO kaarten

Een uitleg van alle actiekaarten

Er zijn in totaal 5 verschillende actiekaarten. Deze actiekaarten hebben ieder een unieke functie en kennen ieder regels wanneer je deze mag opleggen. Hieronder leggen wij de betekenis van alle kaarten uit!

Neem-2 kaarten

Als jij een Neem-2 kaart oplegt, moet de volgende speler twee kaarten pakken en één beurt overslaan. Je moet dit uitvoeren en mag niet een extra Neem-2 opgooien, zodat de volgende speler vier kaarten moet pakken.

Je mag deze kaart spelen in twee gevallen: de kleur komt overeen met de kleur van de bovenste kaart op de aflegstapel óf de bovenste kaart is een andere Neem-twee kaart.

Wat gebeurt er als dit de eerste kaart is? Ligt er voor de startspeler van een nieuwe ronde een Neem-2 kaart als bovenste kaart? Dan moet je helaas twee kaarten pakken én een beurt overslaan.

UNO reverse card

Zodra jij de UNO reverse card speelt, verandert de richting van het spel. Bij het begin van het spel wordt er met de klok meegespeeld.

De eerste keer dat er een keer-om kaart wordt gespeeld, is de speler rechts van je aan de beurt. Je mag deze kaart spelen als de kleur overeenkomt met de bovenste kaart van de aflegstapel of als er een andere UNO reverse card ligt.

Wat gebeurt er als dit de eerste kaart is? Ligt er voor de startspeler van een nieuwe ronde een keer-om kaart als bovenste kaart? Dan mag de deler beginnen en wordt er hierna tegen de klok in gespeeld.

Sla-beurt-over kaart

De uitleg van deze keert is eenvoudig: de volgende speler die aan de beurt is moet een beurt overslaan. Deze kaart mag je enkel op een overeenkomende kleur of op een andere sla-beurt-over kaart leggen.

Wat gebeurt er als dit de eerste kaart is? Ligt er voor de startspeler van een nieuwe ronde een sla-beurt-over als bovenste kaart? Dan moet hij helaas één beurt overslaan en is de speler links van hem aan de beurt.

Keuzekaart

De keuzekaart is een van de beste kaarten die je kan bezitten! Jij mag deze kaart namelijk altijd opleggen als je aan de beurt bent. Jij roept vervolgens de kleur waarmee het spel wordt hervat. Dit kan de kleur zijn die er al ligt of een andere kleur.

Wat gebeurt er als dit de eerste kaart is? Ligt er voor de startspeler van een nieuwe ronde een keuzekaart als bovenste kaart? Dan mag hij de startkleur bepalen. Een erg fijne uitgangspositie!

Neem-4 kaart

Als je de Neem-4 kaart in bezit hebt, beschik je over de allerbeste kaart van UNO. Hij heeft dezelfde functie als de keuzekaart, maar daar komt nog een extra kracht bij.

De volgende speler moet namelijk vier kaarten van de trekstapel pakken en een beurt overslaan. Die speler heeft geen andere optie en mag dus niet nog een Neem-4 kaart opgooien.

Spelletjes met HOGE KORTING! kORTING, KORTING, KORTING!

2+1 gratis aanbieding
Tot wel 50% korting
Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Er zit één kanttekening aan deze kaart: je mag een Neem-4 kaart enkel opgooien als je geen andere kaart in jouw hand hebt die overeenkomt met de kleur van de bovenste kaart op de aflegstapel.

Dit geldt alleen voor dezelfde kleur. Je mag bluffen en de kaart toch opgooien terwijl het niet mag. Als je betrapt wordt, volgt er een straf. Alle straffen zetten wij later op een rijtje.

Wat gebeurt er als dit de eerste kaart is? Ligt er voor de startspeler van een nieuwe ronde een Neem-4 kaart als bovenste kaart? Dan heeft de startspeler geluk. De kaart wordt terug in de trekstapel gestopt en er wordt een nieuwe kaart open omgedraaid.

Spelregels UNO

Hoe speel je het kaartspel UNO?

Heb je als speler nog maar één kaart in jouw hand? Dan moet je UNO roepen. Zet je schrap, want alle spelers gaan het je nu extra moeilijk maken om je niet te laten winnen. Hopelijk heb jij een goede tactiek bedacht en weet jij alsnog jouw laatste kaart op te gooien…

Straffen bij UNO

Je kan bij UNO niet zomaar je gang gaan. Er zijn namelijk een aantal spelregels waar jij je aan moet houden. Houd jij je daar niet aan, dan kan er zomaar een straf volgen. Het gevolg is vaak het pakken van extra kaarten. Hieronder zetten wij alle straffen op een rijtje.

 • Vergeet je UNO te roepen als je nog maar één kaart hebt en een andere speler betrapt je daarop, moet je twee kaarten van de trekstapel pakken.
 • Probeer jij stiekem met andere spelers samen te werken door te vragen om een specifieke kaart op te gooien? Dan moet jij voor straf twee kaarten pakken.
 • Leg je een kaart op de aflegstapel die eigenlijk niet gespeeld kan worden? Dan moet je jouw kaart terugpakken samen met twee extra kaarten. Dit hoef je enkel te doen als je betrapt wordt.
 • Jij speelt een Neem-4 kaart, terwijl jij nog een kaart in jouw handen hebt die overeenkomt met de kleur van de bovenste kaart op de aflegstapel. De speler die nu vier kaarten moet pakken, mag jou vragen om alle kaarten te laten zien. Heb je inderdaad valsgespeeld? Dan moet je vier kaarten pakken. Word je ten onrechte beschuldigd? Dan pakt de speler die jou beschuldig heeft alsnog de 4 kaarten van de Neem-4 kaart, plus nog twee extra kaarten.
UNO spelregels trekstapel
Via: flickr.com | Michael Pollak, CC

Extra UNO spelregels

Hierboven hebben wij alle standaard UNO spelregels uitgelegd. Wil je het eens op een andere manier spelen dan normaal? Probeer dan eens onderstaande extra spelregels. Zo krijgt het spelletje opeens een andere twist, waardoor je zeker weer speelplezier hebt!

 1. Je mag op een Neem-2 kaart een extra Neem-2 kaart gooien. Hierdoor moet de volgende speler 4 kaarten pakken. Ook de volgende spelers mogen een Neem-2 kaart opgooien tot een speler niet meer kan. Die speler pakt de totaal som aan kaarten.
 2. Op een Neem-4 kaart mag een Neem-4 kaart worden gespeeld door de spelers. Dit gaat door tot een speler geen kaart kan opgooien. Die speler moet de totaal som aan kaarten pakken. De speler die de laatste Neem-4 kaart heeft opgegooid, mag de nieuwe kleur bepalen.
 3. Neem-2 óf Neem-4 kaarten, het maakt allemaal niets meer uit. Deze kaarten mogen beide op elkaar worden gegooid tot een speler niet meer een van deze kaarten kan spelen. Die speler moet de juiste hoeveelheid kaarten pakken.
 4. Als de cijferkaart 0 wordt gespeeld, geven alle spelers hun handkaarten door aan de volgende speler.
 5. Als de cijferkaart 7 wordt gespeeld, moet deze speler zijn handkaarten ruilen met een speler naar keuze.
 6. Je mag voor jouw beurt een kaarten opgooien als jij precies dezelfde kaart (kleur én cijfer) in jouw handen hebt als de bovenste kaart op de aflegstapel. De ronde wordt hervat vanaf de volgende speler die de beurt heeft afgepakt. Pas je deze regel toe met een actiekaart? Dan geldt enkel de actie van de tweede actiekaart.
uno uitleg kaartspel
Via: flickr.com | Alexandra P, CC

Hoe speel je UNO met twee spelers?

UNO kan gespeeld worden met 2 tot en met 10 spelers. Als je het spel speelt met twee spelers, gelden er een aantal andere UNO spelregels.

Deze regels zetten wij hieronder op een rijtje. Verder speel je het spel precies op dezelfde manier. Bij 2 spelers kan je ervoor kiezen om niet tot 500 punten te spelen, maar tot een lager getal.

 • Als je een Sla-beurt-over kaart opgooit, mag je direct nog een kaart spelen. Als je niet kan, moet je een kaart van de trekstapel pakken.
 • Een Keer-om kaart krijgt de functie van de Sla-beurt-over kaart (nog een kaart spelen).
 • Als er een Neem-2 of Neem-4 kaart wordt gespeeld, gaat het spel verder bij de speler die deze kaart heeft opgegooid. De speler die kaarten moest pakken, moet namelijk een beurt overslaan.

UNO spelen met partners: dit zijn de regels

Bij de standaard regels van UNO speelt iedere speler individueel. Je kan ervoor kiezen om in partners te spelen, waardoor het spel een andere twist krijgt. Alle partners (duo’s) zitten tegenover elkaar.

Een ronde eindigt als één speler van een duo geen handkaarten meer heeft. De punten van de andere partners worden nu bij elkaar opgeteld en het winnende team ontvangt deze punten. Ook partners mogen tijdens het spel niet communiceren.

spelregels uno kaartspelletje
Via: flickr.com | Nate Cull, CC

Winnaar en puntentelling

Wie is de winnaar van UNO?

Je bent de winnaar van een ronde als jij al jouw handkaarten kwijt bent. Eindig je het spel met een Neem-2 of Neem-4 kaart? Dan moet de volgende speler nog wel het juiste aantal kaarten in zijn hand pakken.

Dit is namelijk van belang voor de puntentelling van UNO. Heeft nog niemand gewonnen en is de stok op? Dan worden de kaarten van de aflegstapel opnieuw geschud en wordt het spel hervat.

Puntentelling van UNO

Het winnen van een ronde is de eerste stap naar de echte overwinning. Alle spelers die nog kaarten in hun handen hebben, tellen alle punten bij elkaar op. Daarvoor hanteer je de onderstaande puntentelling.

De winnaar van een ronde krijgt de punten van alle spelers bij elkaar opgeteld. Het spel eindigt als een speler in totaal 500 punten of meer heeft behaald.

KaartPuntentelling
Cijferkaart 0 t/m 9Waarde op de kaart
Neem-2 kaart20 punten
Keer-om kaart20 punten
Sla-beurt-over kaart20 punten
Keuzekaart50 punten
Neem-4 kaart50 punten
kaartspel uno regels uitleg
Via: flickr.com | Henry Burrows, CC

Veelgestelde vragen over Keezen

Alle antwoorden in één overzicht!

De UNO regels zijn erg eenvoudig. Zeker als jij het kaartspel pesten kent, heb jij spel zo door. Hieronder zetten we een aantal vragen en antwoorden op een rijtje. Heb jij een andere vraag?Laat het weten in een reactie!

Met hoeveel spelers kan UNO gespeeld worden?

UNO kan gespeeld worden met 2 tot en met 10 spelers.

Vanaf welke leeftijd is UNO geschikt?

Het UNO kaartspel wordt aangeraden voor een leeftijd vanaf 7 jaar. Er is ook een Junior variant die geschikt is vanaf 3 jaar.

Wat is de speeltijd van UNO?

Een spelletje UNO duurt gemiddeld 30 minuten.

UNO spel kopen: wat is jouw favoriete editie?

Grote kans dat jij na het lezen van dit artikel direct het UNO spel wilt kopen. De spelregels zijn je nu helemaal duidelijk en je kan het spel daarom direct spelen zodra je het in huis hebt. Laat ons in een reactie weten wat jouw favoriete editie is!

Lees ook:

Luuk

Luuk

Hi, mijn naam is Luuk! Van jongs af aan ben ik al een fan van gezelschapsspellen. Op avondjes met vrienden worden er vaak spellen gespeeld, zoals Boonanza, Exploding Kittens of Codenames.

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo