Sjoelen is een populair oud-Hollands gezelschapsspel en een sport. Het spel is een echte klassieker en in menig huishouden een begrip. Sjoelen wordt gespeeld met een houten sjoelbak en houten schijven. In dit artikel vind je de spelregelsen geven we kooptips voor alle benodigdheden van sjoelen.
Sjoelen in het kort
Wat is het doel van het spel
Sjoelen is een spel dat door twee of meer personen gespeeld kan worden. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te halen door schijven over een lange, smalle baan door smalle poortjes aan het eind van de speelbak te schuiven. Deze schijven worden ook wel stenen genoemd.
Je krijgt drie beurten om alle dertig schijven door de poortjes te schuiven. De poortjes hebben de waarden 1, 2, 3 en 4. Aan het begin van de sjoelbak is een lat aanwezig waar de actieve speler onderdoor moet sjoelen.

Wat zijn de spelregels van sjoelen?
Spelregels sjoelen
De spelregels bij sjoelen zijn als volgt. De spelers beginnen hun beurt met dertig schijven en deze mogen in drie beurten richting de poortjes geschoven worden. De schijven die in de eerste beurt niet in de poortjes terechtkomen, mogen in de tweede beurt opnieuw geschoven worden. Hierna heb je nog een derde beurt.
Na de derde beurten worden de punten geteld. Wanneer een speler zijn drie beurten heeft gespeeld, is de volgende speler aan de beurt.
Regels van sjoelen bij bok
Er zijn een paar bijzonderheden waarbij schijven niet opnieuw gespeeld mogen worden. Komt een schijf tijdens het spel op zijn kant of op een andere schijf terecht? Dan mag deze niet opnieuw gespeeld worden in dezelfde beurt. Dit wordt een ‘bok’ genoemd.
Wordt een schijf terug geketst tot onder de balk of komt de schijf buiten de bak terecht? Dan mag je deze niet opnieuw gebruiken in dezelfde en in de beurten die volgen.

Sjoelen tellen
Puntentelling bij sjoelen
Het spel is afgelopen als de spelers alle 30 schijven gespeeld hebben en de drie beurten voorbij zijn. Op dat moment is het tijd voor de puntentelling!
De poortjes aan het eind van de sjoelbak hebben de waarden 1, 2, 3 en 4. Deze waarden staan boven de poortjes. Aan het eind van de drie ronden kijk je hoeveel schijven er door ieder poortje geschoven zijn.

Wanneer wordt een schijf goedgekeurd?
Als de schijf volledig voorbij de opening is geschoven van een van de vier vakken, is de schijf ver genoeg gekomen. Maar er is ook een wat soepelere regel die kan worden toegepast. De schijven die naar binnen schuiven als je met je vinger langs de poortjes gaat tellen mee, de schijven die naar buiten schieten helaas niet.
Hoe werkt de puntentelling?
De sjoelen tellen doe je vervolgens zo: Is er door ieder poortje één schijf geschoven? Dan krijg je 20 punten. Zijn er door ieder poortje twee schijven geschoven? Dan krijg je 40 punten. Bij drie schijven in ieder poortje ontvang je 60 punten, en zo verder. Je kunt dus de hoogste score behalen door steeds vier schijven in vier verschillende vakjes te schuiven.
Bij de overige stenen worden de punten geteld zoals aangeven boven de poortjes. Deze losse punten worden bij de andere punten opgeteld.

Sjoelen kooptips
Alle benodigdheden van sjoelen
Ben je enthousiast geworden om te gaan sjoelen? Dan heb je een aantal benodigdheden nodig. Wij zetten de beste kooptips hieronder op een rijtje.
Sjoelbak kopen
Een sjoelbak is natuurlijk onmisbaar. Heb je niet toevallig een sjoelbak meer op je zolder liggen? Dan zijn dit de beste tips voor een nieuwe. De meeste sjoelbakken zijn 2 meter lang. Daarnaast heb je sjoelbakken voor kinderen. Deze zijn een stuk kleiner en hebben wat minder sjoelschijven.
Sjoelbak – Longfield
Sjoelbak – Buffalo
Sjoelbak voor kinderen
Sjoelschijven
Heb je een sjoelbak, maar zijn de schijven niet meer compleet? Of wil je gewoon extra of nieuwe schijven? Dan kun je losse sjoelschijven kopen. Het is natuurlijk altijd handig om extra schijven te hebben tijdens een potje sjoelen, vooral als je met meerdere mensen speelt.
Set van 30 sjoelschijven – Longfield
Set van 30 sjoelschijven – Heemskerk
Set van 30 sjoelschijven -Longfield
Sjoel set
Met een complete sjoel set heb je alle benodigdheden voor een potje sjoelen in één keer in huis. Buiten de sjoelbak en de schijven bevat de set ook een scoreboekje en sjoelpoeder. Handig voor de échte sjoelfans!
Complete sjoelset
Veelgestelde vragen
Hoeveel stenen heeft een sjoelbak?
Een sjoelbak heeft officieel 30 stenen. Elke speler begint de beurt met 30 stenen. De stenen worden in drie beurten gespeeld.
Wat is het hoogste wat je kan gooien bij sjoelen?
Het hoogste wat je kunt gooien, of eigenlijk schuiven, bij sjoelen is 148 punten. Je krijgt namelijk 20 punten wanneer je door ieder poortje één schijf hebt geschoven. Als je door ieder poortje twee schijven hebt, dan krijg je er 40. En zo verder. Wanneer je zeven schijven in vier verschillende vakjes hebt plus de twee overige schijven voor vier punten, heb je 148 punten.
Is sjoelen Nederlands?
Sjoelen is een Nederlands woord, het woord komt namelijk uit het Fries. In 1976 werd in Alphen, Noord-Brabant het eerste wereldkampioenschap sjoelen gehouden. Maar de oorsprong van het sjoelen ligt in Engeland in de 15e eeuw.
Waar smeer je een sjoelbak mee in?
Je kunt je sjoelbak het best insmeren met echt sjoelpoeder. Het is belangrijk dat je geen wax, olie of andere smeermiddelen gebruikt. Dit zorgt er namelijk voor dat je sjoelbak vet wordt en dat de schijven niet meer goed glijden.
Sjoelen: welke score ga jij behalen?
Nu jij helemaal op de hoogte bent van alle regels en kooptips over sjoelen, is het tijd om het spel te spelen. Wij zijn benieuwd welke eindscore jij hebt behaald. Laat het ons weten in een reactie!
Zijn de spelregels nog niet helemaal duidelijk? Stel dan jouw vraag in een reactie en wij helpen je graag.
Lees ook:
- Yahtzee: alle regels en kooptips over dit bekende dobbelspel
- Steen papier schaar: hoe werkt het spel en alle varianten
- UNO spelregels: alle regels en 13 edities op een rijtje