Yahtzee: alle regels en kooptips over dit bekende dobbelspel

Yahtzee is een populair dobbelspel dat in 1954 is bedacht door een Canadees koppel. Zij speelden het onder de naam ‘The Yacht Game’ en vroegen aan een uitgever om een aantal sets te maken als cadeau voor hun vrienden.

Deze uitgever zag potentie, veranderde de naam in Yahtzee en maakte er een enorm succes van. Wij zetten alle regels op een rijtje en geven je de beste kooptips!

Yahtzee in het kort

Wat is het doel van het spel?

Bij Yahtzee probeert iedere speler zijn scoreblad zo compleet mogelijk in te vullen. De spelers krijgen hiervoor verschillende beurten, waarbij je steeds gooit met vijf dobbelstenen. In iedere beurt heb je maximaal drie worpen, waarmee jij de best mogelijke worp probeert te halen.

Op het scoreblad staan verschillende termen weergegeven, waarmee je bepaalde scores kunt behalen. Deze termen leggen wij hieronder voor je uit, zodat je helemaal op de hoogte bent.

yahtzee scoreblok
Via: flickr.com | Britt-knee, CC

Met hoeveel spelers kan Yahtzee worden gespeeld?

Doordat je bij Yahtzee werkt met een scoreblad, kan het in theorie met oneindig veel spelers gespeeld worden. Het spel eindigt namelijk als geen enkele speler meer een leeg vak op het scoreblad heeft.

Uiteraard is de speeltijd van een spel met 10 spelers veel langer dan bij een spel met 2 spelers. Bij een grote groep moet iedere speler lang wachten tot hij aan de beurt is, waardoor er vaak wordt gekozen om het met een kleiner gezelschap te spelen. Dit gaat vaak om 2 tot en met 5 spelers.

De leukste spelletjes onder de €10 alles in 1 overzicht

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Spelletjes voor jong en oud

Hoeveel dobbelstenen bij Yahtzee?

Bij Yahtzee heb je in totaal vijf dobbelstenen nodig. Dit zijn normale dobbelstenen met het getal 1 tot en met 6. Deze dobbelstenen kan je los kopen, aanschaffen via een complete Yahtzee set of lenen vanuit andere dobbelspelletjes.

Bij deze laatste keuze is het risico dat je dobbelstenen kwijtraakt of vergeet terug te leggen in de doos van het originele spel. Het is daarom verstandig om extra dobbelstenen aan te schaffen, die je bijvoorbeeld ook kunt gebruiken voor Mexen.

Dobbelstenen Yahtzee

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Een set van zes dobbelstenen, waardoor jij er altijd eentje extra hebt!
yahtzee regels dobbelspel
Via: flickr.com | liz west, CC

Yahtzee scoreblok

Dé uitleg over alle termen

Naast de dobbelstenen is het bij Yahtzee noodzakelijk om een scoreblok aan te schaffen. Dit scoreblok kan je los aanschaffen of verkrijgen via een complete Yahtzee set.

Daarnaast is het mogelijk om zelf een scoreblad te creëren, waarbij je alle termen van te voren opschrijft. Dit kost iets meer tijd en wordt vanwege de lage kosten van een scoreblok vaak niet gekozen. Hieronder zetten wij de betekenis van alle begrippen op het scoreblok op een rijtje.

Scoreblok Yahtzee

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Een scoreblok met 100 vellen. Per vel kan je in totaal zes spellen spelen. Hiermee kan jij de komende tijd dus zeker vooruit!

Bovenste vakken Yahtzee

Bij de bovenste vakken op het scoreblok van Yahtzee staan de getallen 1 tot en met 6 afgebeeld. Om het aantal punten in te vullen, tel je alle ogen van één specifiek getal bij elkaar op.

Deze score schrijf je op in de rij van het bijbehorende getal. Op die manier vul je alle getallen 1 tot en met 6 tijdens het spel in.

Voorbeeld
Een speler gooit in zijn beurt de volgende getallen: 2, 3, 3, 3 en 5. Deze speler besluit om drieën in te vullen in de rij van de drie. Hij mag hier een score van 9 invullen (3 + 3 + 3).

Extra bonus bij bovenste vakken

Als je de bovenste vakken allemaal hebt ingevuld, tel je deze scores allemaal bij elkaar op. Dit mag je op ieder moment doen en dus ook als het spel nog niet is afgelopen. Het is belangrijk om de bovenste vakken tactisch in te vullen. Als het puntentotaal namelijk 63 of meer is, ontvang je 35 bonuspunten.

Deze bonuspunten noteer je in het bijbehorende vakje op het scoreblad. Voldoe je niet aan 63 of meer punten? Dan laat je dit vakje leeg. De totaalscore van de bovenste vakken noteer je onderaan op het scoreblok in het bijbehorende vakje.

TIPHet puntentotaal van 63 behaal je als je bij ieder getal minimaal drie dobbelstenen van dat getal hebt gegooid. Met dat weetje in jouw achterhoofd kun je handiger bedenken of je goed op weg bent om de bonus te behalen!

Onderste vakken Yahtzee

De onderste helft van het scoreblad van Yahtzee bevat verschillende begrippen. Bij iedere term dien je een bepaalde combinatie van getallen te gooien die ieder ook een ander aantal punten oplevert. Deze termen leggen wij hieronder aan je uit!

Three of a Kind (3 dezelfde)

Bij Three of a Kind moet je tenminste drie dobbelstenen met hetzelfde getal gooien. Als dit is gelukt, tel je alle ogen van de vijf dobbelstenen bij elkaar op. Deze score noteer je op jouw scoreblad.

Voorbeeld
Een speler gooit in zijn beurt de volgende getallen: 2, 4, 4, 4 en 6. Deze speler besluit om Three of a Kind in te vullen. Deze speler noteert hier een score van 20 (2 + 4 + 4 + 4 + 6).

Carré (4 dezelfde)

Bij Carré moet je tenminste vier dobbelstenen met hetzelfde getal gooien. Als dit is gelukt, tel je alle ogen van de vijf dobbelstenen bij elkaar op. Deze score noteer je op jouw scoreblad.

Voorbeeld
Een speler gooit in zijn beurt de volgende getallen: 1, 3, 3, 3 en 3. Deze speler besluit om Carré in te vullen. Deze speler noteert hier een score van 13 (1 + 3 + 3 + 3 + 3).

Full House (3 + 2 dezelfde)

Bij Full House moet 3 dobbelstenen met hetzelfde gooien én twee dobbelstenen met een ander gelijk getal. Als dit is gelukt, ontvang je hiervoor altijd 25 punten. Je telt dus niet alle ogen bij elkaar op.

Voorbeeld
Een speler gooit in zijn beurt de volgende getallen: 2, 2, 2, 6 en 6. Deze speler heeft nu Full House gegooid. Hij noteert 25 punten op het scoreblad bij Full House.

Kleine straat (4 opeenvolgende nummers)

Bij kleine straat moet je 4 opeenvolgende getallen getalen. Het is daarbij niet van belang bij welk getal deze getallenreeks begint. Is dit gelukt? Dan ontvang je altijd een score van 30 punten.

Voorbeeld
Een speler gooit in zijn beurt de volgende getallen: 2, 3, 3, 4 en 5. Deze speler heeft 4 opeenvolgende getallen gegooid, namelijk 2, 3, 4 en 5. Hij noteert 30 punten op het scoreblad bij kleine straat.

Spelletjes met HOGE KORTING! kORTING, KORTING, KORTING!

2+1 gratis aanbieding
Tot wel 50% korting
Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Grote straat (5 opeenvolgende nummers)

Bij grote straat moet je 5 opeenvolgende getallen getalen. Het is daarbij niet van belang bij welk getal deze getallenreeks begint. Is dit gelukt? Dan ontvang je altijd een score van 40 punten.

Voorbeeld
Een speler gooit in zijn beurt de volgende getallen: 2, 3, 4, 5 en 6. Deze speler heeft 5 opeenvolgende getallen gegooid. Hij noteert 40 punten op het scoreblad bij grote straat. Een andere mogelijke grote straat zijn de getallen 1, 2, 3, 4 en 5.

Chance (vrije keuze van kans)

Chance (ook wel kans genoemd) is een ideale optie als jij de andere vakjes op het scoreblad niet naar wens kan invullen. Bij Chance tel je alle ogen van alle dobbelstenen bij elkaar op. Deze score noteer je op jouw scoreblad.

Voorbeeld
Een speler gooit in zijn beurt de volgende getallen: 1, 2, 2, 4 en 5. Deze speler heeft de tweeën al ingevuld in de bovenste vakken en kan verder ook geen andere vakken naar wens invullen. Hij besluit om Chance in te zetten en noteert hier een score van 14 (1 + 2 + 2 + 4 + 5).

Yahtzee (5 dezelfde)

Yahtzee is dé ultieme score die je kunt behalen bij het spel. Deze score heeft niet voor niets dezelfde naam als het dobbelspel. Om deze score te behalen moet je vijf dezelfde getallen gooien. Als dit is gelukt ontvang je 50 punten. Deze score noteer je in het juiste vakje op het scoreblad.

Yahtzee regels

Hoe speel je een beurt?

Iedere speler ontvangt een eigen scoreblad en een pen/potlood. Je kunt jouw naam noteren op het scoreblad, zodat je altijd kan herkennen van wie het scoreblad is. Iedere speler gebruikt per potje Yahtzee één kolom waar hij de scores noteert.

Als je aan de beurt bent, gooi jij de vijf dobbelstenen. Je hebt in totaal maximaal drie worpen. Daarbij mag je zelf kiezen welke dobbelstenen je opnieuw wilt gooien en wanneer je stopt met gooien. De dobbelstenen die je niet opnieuw wilt gooien, leg je opzij.

Voorbeeld
De eerste speler gooit de vijf dobbelstenen. Hij gooit een 2, 3, 3, 4 en 5. Hij besluit om de twee dobbelstenen met de 3 opzij te leggen. Deze speler wil namelijk de drieën invullen in de bovenste vakken van het scoreblad. Hij pakt de dobbelstenen met de 2, 4 en 5 en gooit opnieuw. Hij gooit nu een 1, 2 en 6. Met de laatste poging gooit hij nog één extra 3. Hij vult daarom een score van 9 in op de bovenste helft van het scoreblad (3 + 3 + 3).
yahtzee dobbelspel
Via: flickr.com | Kent Landerholm, CC

Yahtzee regels: ik kan geen vakje invullen, wat nu?

Naar mate je meer scores hebt genoteerd op jouw scoreblad, kan het voorkomen dat je in jouw beurt geen mogelijkheid hebt om de gegooide getallen te noteren op jouw blad.

Is dit bij jou het geval? Dan moet je in één leeg vakje op jouw scoreblad een nul noteren. Je kan dit vakje in een latere beurt niet meer invullen, dus denk goed na wat jij wegstreept!

Yahtzee-bonus: meerdere keren Yahtzee gooien

Je bent een geluksvogel als jij tijdens het spel meerdere keren Yahtzee gooit (vijf dezelfde getallen). Op dat moment ontvang je een Yahtzee-bonus. Eerder heb je al 50 punten genoteerd op het scoreblad in het bijbehorende vakje. Je hebt nu nogmaals Yahtzee gegooid, maar kan niet in ditzelfde nog een keer 50 punten noteren.

Je mag dan 100 punten noteren in een andere vakje. Het vakje dat je invult kan in een latere beurt niet meer gebruikt worden voor zijn originele betekenis. Dat is absoluut geen nadeel, want met 100 bonuspunten komt de overwinning erg dichtbij!

De winnaar van Yahtzee

Als alle spelers alle vakjes hebben ingevuld, is het spel afgelopen. Op het scoreblad noteer je afzonderlijk de totaalscore van de bovenste helft en de onderste helft.

Ook deze twee scores tel je bij elkaar op en noteer je op jouw blaadje. Dit is jouw eindscore. Alle spelers maken deze score bekend. De speler met de hoogste score, mag zich tot enige echte winnaar benoemen!

Yahtzee spelregels
Via: flickr.com | Shadowpappi Photography, CC

Yahtzee kopen

Dit zijn de beste kooptips

Om Yahtzee te kunnen spelen heb je altijd vijf dobbelstenen nodig en het scoreblad. Daarnaast wordt er vaak gebruikgemaakt van een dobbelbeker en een dobbelsteenbak.

Dankzij deze twee onderdelen kan je de dobbelstenen eenvoudiger schudden en rollen zij niet over heel de tafel. Een aanrader dus om niet telkens de vloer af te moeten zoeken naar die ene dobbelstenen. Hieronder zetten wij een aantal complete Yahtzee-setjes op een rijtje.

Complete set Yahtzee

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De meest complete set voor het spel Yahtzee. Inclusief zes dobbelstenen, scoreblok, bekertje en dobbelbak!

Yahtzee set zonder dobbelbak

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Wil jij geen dobbelbak om Yahtzee te spelen? Dan is deze set perfect. De set bevat een beker, zes dobbelstenen en een scoreblok!

Dobbelbeker Yahtzee

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Op zoek naar een dobbelbeker? Dan is dit precies wat jij nodig hebt. Hierdoor wordt gooien nog eenvoudiger!

Scoreblok Yahtzee

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Een scoreblok met 100 vellen. Per vel kan je in totaal zes spellen spelen. Hiermee kan jij de komende tijd dus zeker vooruit!

Dobbelstenen Yahtzee

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Een set van zes dobbelstenen, waardoor jij er altijd eentje extra hebt!
Dobbelspel Yahtzee
Via: flickr.com | Kerry J, CC

Yahtzee spelen: welke score ga jij behalen?

Nu jij helemaal op de hoogte bent van alle regels en kooptips over Yahtzee, is het tijd om het spel te spelen. Wij zijn benieuwd welke eindscore jij hebt behaald. Laat het ons in een reactie weten!

Zijn de spelregels je nog niet helemaal duidelijk? Stel dan jouw vraag in een reactie en wij helpen je graag.

Lees ook:

Yahtzee: alle regels en kooptips over dit bekende dobbelspel
Yahtzee: alle regels en kooptips over dit bekende dobbelspel
Luuk

Luuk

Hi, mijn naam is Luuk! Van jongs af aan ben ik al een fan van gezelschapsspellen. Op avondjes met vrienden worden er vaak spellen gespeeld, zoals Boonanza, Exploding Kittens of Codenames.

2 Opmerkingen
  1. Wij spelen elke dag yahtzee wij zijn in de 80 wij vinden de opschrijf blaadjes erg klein dus kopiëren ze 2 op een a4 tje kan er geen grotere opschrijf blaadjes te koop worden aan geboden ik denk dat heel veel oudere mensen er erg blij mee zijn groeten mevr l biesheuvel

    • Hallo mevr. L. Biesheuvel,

      Ik kan mij goed voorstellen dat grotere opschrijf blaadjes handig zouden zijn. Helaas verkopen wij op dit moment geen producten, waardoor ik u bij deze behoefte niet kan helpen. Heel veel succes met uw zoektocht en veel speelplezier.

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo