Steen papier schaar: hoe werkt het spel en alle varianten

Steen papier schaar wordt vaak gebruikt om een bepaalde beslissing te maken. Zo mag de winnaar bijvoorbeeld starten met een spel of moet de verliezer alle speelkaarten schudden.

Het grote voordeel van steen papier schaar is dat je geen extra elementen nodig hebt, zoals een muntje of een dobbelsteen. Je hebt slechts één hand nodig!

Hoe werkt steen papier schaar?

Een uitleg van dit spelletje

Iedere speler heeft de keuze uit drie opties: steen, papier óf schaar. Alle spelers maken met één hand een vuist en houden deze allemaal bij elkaar. De spelers zeggen gezamenlijk ‘steen papier schaar’. Op zowel ‘steen’ als ‘papier’ houd iedere speler zijn vuist vast.

Op het woord ‘schaar’ maakt iedere speler een keuze tussen steen, papier of schaar. Daarvoor is er per element een specifiek handgebaar. Ieder element wint van een bepaald element, maar verliest ook van een specifiek element. Die spelregels leggen wij hieronder uit!

ElementUitleg
SteenSteen wint van schaar en verliest van papier.
PapierPapier wint van steen en verliest van schaar.
SchaarSchaar wint van papier en verliest van steen.

Hoe zien de handgebaren eruit?

Als de spelers hebben afgeteld, moeten zij tegelijkertijd één element kiezen. Daarvoor maak je met jouw hand een bepaald gebaar. Hieronder laten wij je zien uit welke handgebaren je kan kiezen.

Steen

Bij steen maak je met jouw hand een vuist. Omdat je altijd al met een vuist het spel begint, hoef jij bij deze optie jouw handgebaar dus niet te veranderen.

steen papier schaar winnen spel
Via: depositphotos.com | sashafolly

Papier

Als je papier kiest, maak je in plaats van een vuist een platte hand. Het maakt daarbij niet uit of jij je vingers tegen elkaar houdt of uit elkaar plaatst.

steen papier schaar spel
Via: youtube.com (capture) | BuzzFeed Multiplayer

Schaar

Bij schaar maak je het V-teken met jouw hand. Hoewel dit handgebaar meerdere betekenissen kent, is het bij dit spel een schaar. Je houdt daarom het V-teken horizontaal in plaats van verticaal.

steen papier schaar spel winnen
Via: depositphotos.com | sashafolly

Steen papier schaar winnen

Hoe win je dit spelletje?

De grote vraag is natuurlijk: hoe win je steen papier schaar? Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd die een bepaalde strategie tonen waarbij je de meeste winkans hebt.

De eerste strategie is de ‘win-stay, lose-shift’-strategie. Hierbij geldt dat een speler die wint van zijn tegenstander de volgende ronde waarschijnlijk zijn laatste zet herhaalt. Verliest een speler twee keer of meer? Dan kiest hij de volgende ronde het element dat de laatste ronde niet is gebruikt.

Voorbeeld
Ruud verliest door met schaar te spelen tegen Willem die steen speelt. Willem herhaalt volgens de strategie zijn laatste zet (steen). Ruud verandert en kiest het element dat nog niet is gebruikt (papier). De volgende ronde wint Ruud daarmee van Willem.

Black Friday 2023Black Friday 2023

Basisregels om het spel te winnen

Uit ander onderzoek blijken nog een aantal basisregels die vaker terugkomen. Doe er je voordeel mee en versla de volgende keer jouw tegenstanders!

  • Omdat je ‘steen papier schaar’ zegt, kiezen veel mensen de eerste ronde schaar. Je eindigt namelijk met het woord ‘schaar’. Door zelf steen te kiezen, win je daarmee van jouw tegenstander.
  • Er is een uitzondering op bovenstaande regel. Mannen kiezen in de eerste ronde vaak voor steen. Kies daarom zelf voor papier.
  • Bijna geen enkele speler kiest drie keer hetzelfde element. Op die manier kan je alvast één zet elimineren die jij niet hoeft te kiezen.
drankspel steen papier schaar
Via: depositphotos.com | lacheev

Met hoeveel spelers kan je het spelen?

Steen papier schaar kan gespeeld worden met zoveel spelers als je wilt. Houd er wel rekening mee dat een potje langer duurt naarmate je met meer spelers bent.

Als de drie elementen (steen, papier en schaar) namelijk allemaal één of meerdere keren worden gekozen, moet je een nieuw potje spelen. Niemand wint op dat moment namelijk.

Varianten steen papier schaar

Wat zijn alle varianten van het spel?

Er zijn een aantal varianten van het populaire spel. Denk bijvoorbeeld aan extra handgebaren, een drankspel, een dobbelspel of kaartspel. Bekijk het lijstje hieronder eens en varieer met jouw standaard spelletje!

1. Steen papier schaar lizard spock

In het Engels heet deze variant Rock Paper Scissors Lizard Spock. Het spel is bedacht door internet pionier Sam Kass en Karen Bryla.

Echte bekendheid kreeg de variant door de serie The Big Bang Theory. Sheldon stelt het spel voor aan Kripke en zegt daarbij: “All hail Sam Kass!” De rest van het gezelschap volgt ook met een “hail”.

Het spel is een uitbreiding op het standaard spel, waarbij je nu ook kunt kiezen voor lizard of spock. Die tweede optie is een verwijzing naar het personage in de originele Star Trek-serie.

Sint 2023Sint 2023

Dit is ook het personage waar Sheldon uit The Big Bang Theory zich het meest mee identificeert. In de video hieronder ontdek je alle spelregels van deze uitbreiding!

2. Marvel Battle Cubes

Bij de Marvel Battle Cubes kies je een van de twaalf beschikbare superhelden. Iedere speler kiest op zijn Battle Cube steen, papier of schaar. Die keuze wordt vervolgens afgedekt met het masker van de superheld. Tijd om de cube in aanvalspositie te zetten en te bekijken welke superheld het wint!

Marvel – Battle Cubes

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De Battle Cubes zijn beschikbaar in 12 coole Marvel-superhelden. Bij iedere Battle set ontvang je zes puzzelstukjes om zo uiteindelijk een complete Marvel puzzel te kunnen maken.

3. Kaartspel

Bij dit kaartspel draait het allemaal om reactievermogen. Als jij symbolen in dezelfde kleur ziet, moet jij onmiddellijk het winnende handgebaar maken. Zie je twee dezelfde symbolen in dezelfde kleur? Dan dien je als eerste in je handen te klappen. Focus en speel!

Steen papier schaar kaartspel

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Het steen papier schaar kaartspel is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het spel kan gespeeld worden met 2 tot en met 6 spelers. De speelduur per ronde is 10 minuten.

4. Dobbelspel

Het dobbelspel bevat drie gekleurde dobbelstenen. Op iedere dobbelsteen staat elk symbool twee keer afgebeeld. De regels van deze variant zijn precies hetzelfde als het basisspel.

Iedere speler werpt een dobbelsteen en je bekijkt vervolgens wie de ronde heeft gewonnen. Speel op die manier een afvalrace, bepaal wie een spel mag beginnen of laat de verliezer een opdracht uitvoeren.

Steen papier schaar dobbelstenen

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Iedere set van dit dobbelspel bevat 3 gekleurde dobbelstenen. Bij aanschaf van meerdere sets ontvang je korting, waardoor je het spel met nog meer spelers kan spelen.

5. Steen papier bak

Uiteraard is er ook een drankspel variant: steen papier bak. Je gebruikt dezelfde handgebaren als het basisspel, maar roept nu ‘steen papier bak’. Bij het woord ‘bak’ kiest iedere speler een handgebaar.

Iedere winnaar mag het spel verlaten tot er slechts één verliezer overblijft. Deze persoon moet ‘een bak trekken’. Dit staat gelijk aan een glas bier (of andere drank) atten. Je kan natuurlijk ook een andere hoeveelheid van te voren afspreken.

6. Soeten spel

In Nederlands-Indië werd Soeten gespeeld. Hierbij had je drie andere opties: olifant, mens en mier. Om de opties uit te beelden, toonde je een bepaalde vinger: duim voor olifant, wijsvinger voor mens en pink voor mier. Hoe kon je winnen? De olifant wint van de mens, de mens wint van de mier en de mier wint van de olifant.

Rock paper scissors

Steen papier schaar heet in het Engels ‘rock paper scissors’. Het spel wordt op dezelfde manier gespeeld. Ook in Nederland zijn er verschillende benamingen. Zo zeggen een aantal mensen ‘schaar papier steen’ of ‘schaar steen papier’. Erg vergelijkbaar met de eeuwige patat en friet discussie…

Jouw vraag over steen papier schaar

Speel jij het spel regelmatig met je familie of vrienden? Of heb jij juist een vraag over de spelregels? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt of stel jouw vraag!

Lees ook:

Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

3 Opmerkingen
  1. en of het bestaat

  2. ik vroeg mij af hoe de houding van steen moest

    • Hi Lars,

      Bij steen maak je met jouw hand een vuist. Omdat je altijd al met een vuist het spel begint, hoef jij bij deze optie jouw handgebaar dus niet te veranderen.

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo