Presidenten kaartspel: alle regels op een rijtje

Presidenten is een kaartspel dat gespeeld kan worden met drie of meer spelers. Iedere ronde zal jij moeten proberen om als eerste speler jouw kaarten kwijt te raken.

Lukt je dit? Dan ben jij de enige echte president. Laatste wil je in ieder geval niet worden, want dan zal jij de volgende ronde een nadeel hebben…

Leestip: dit is mijn top 10 leuke kaartspellen

Presidenten kaartspel in het kort

Wat is het doel van het spelletje?

De bedoeling van Presidenten is om als eerste speler al jouw kaarten kwijt te raken. Als je dit lukt ben jij de volgende ronde de president.

De laatste speler wordt echter benoemd tot ‘strontje’ en zal in de volgende ronde zijn of haar twee beste kaarten moeten afgeven aan de president. Het strontje ontvangt van de president twee willekeurige kaarten die deze speler kwijt wilt.

Benodigdheden voor Presidenten

Presidenten wordt gespeeld met een spel kaarten, waarbij de jokers, de klaveren twee en de schoppen twee worden verwijderd. Alle andere kaarten heb je wel nodig voor het kaartspel.

Presidenten kaartspel regels

Alle spelregels in één overzicht

Nadat de jokers, de klaveren twee en de schoppen twee uit het spel zijn verwijderd, worden alle kaarten geschud. Deze kaarten worden opgedeeld onder alle spelers. Vervolgens mogen deze kaarten bekeken worden en gesorteerd worden op de juiste volgorde.

De waardes van de kaarten

De volgorde van de kaarten van laag naar hoog is: 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, heer en aas. Daarnaast is de harten twee de een na hoogste kaart en de ruiten twee de hoogste kaart.

Het spelen van kaarten

Nadat is bepaald welke speler mag beginnen, gooit deze persoon zijn of haar kaart(en) op. Deze speler mag bepalen welke waarde wordt opgelegd en hoeveel hij of zij ervan op tafel legt. De soort kaart (ruiten, harten, schoppen of klaveren) heeft geen functie bij dit spel.

Voorbeeld
De startende speler kiest ervoor om één klaveren 8 op te gooien. De volgende speler moet vervolgens altijd ten minste één kaart hoger opgooien en dezelfde hoeveelheid kaarten. Deze speler kan nu dus ervoor kiezen om een schoppen klaveren 9 op te gooien. De speler hierna volgt met een harten 10.
Presidenten kaartspel
Via: pexels.com | Nhu Tran, CC

Black Friday 2023Black Friday 2023

Het spelen van een rode twee

Zoals eerder is uitgelegd is de harten twee de een na hoogste kaart en de ruiten twee de hoogste kaart. Deze kaarten mogen altijd worden opgegooid als jij aan de beurt bent.

Zelfs als er meer dan één kaart wordt gespeeld. Echter mag jij niet een twee opgooien als laatste kaart. Je wordt dan namelijk direct benoemd tot ‘strontje’.

Voorbeeld
De eerste speler gooit een harten 8 en een ruiten 8 op. De volgende speler gooit een schoppen aas en een harten aas op. Jij gooit nu een harten 2 op en denkt de slag gewonnen te hebben. Echter gooit de speler na jouw een ruiten 2 op. Deze speler wint nu direct de slag.

Veelgestelde vragen

Alle antwoorden op een rijtje

Wij hebben alle veelgestelde vragen hieronder op een rijtje gezet met de bijbehorende antwoorden. Zo ben jij direct op de hoogte hoe jij Presidenten speelt. Staat jouw vraag er niet bij? Laat het ons weten in een reactie!

Sint 2023Sint 2023

Mag je meer dan één kaart spelen?

De startende speler kan er ook voor kiezen om twee kaarten van dezelfde waarde op te gooien. Zo kan deze speler een ruiten 4 en een schoppen 4 tegelijkertijd opgooien.

De volgende speler zal nu ook twee kaarten moeten opgooien van een bepaalde waarde. Hierbij mag hij nooit één, drie of vier kaarten van dezelfde waarde spelen.

Voorbeeld
De startende speler speelt een ruiten 4 en een schoppen 4. De volgende speler gooit nu een harten 7 en een ruiten 7.

Mag je een slag kapen?

Op ieder moment in het kaartspel heb jij de mogelijkheid om een slag te kapen. Dit doe jij door een gespeelde waarde op tafel compleet te maken met een setje van vier kaarten.

Als jij niet aan de beurt bent, zal jij snel moeten reageren. De speler die eigenlijk aan de beurt is zal namelijk ook zijn of haar kaarten proberen op te gooien. Als jij eerder hebt opgegooid, worden de kaarten opzij gelegd en mag jij beginnen met een nieuwe slag.

Voorbeeld
Een speler gooit een harten 7 en een schoppen 7 op tafel. Jij bent nog niet aan de beurt, maar hebt wel een ruiten 7 en een klaveren 7 in je hand.

Voordat de speler die eigenlijk aan de beurt is, gooi jij deze kaart op tafel. Er is nu een setje compleet gemaakt en de kaarten worden aan de zijkant gelegd. Jij mag nu beginnen en bepalen welke waarde wordt opgelegd.
TIP Als een speler drie kaarten van dezelfde waarde opgooit, zal een andere speler deze slag altijd kunnen kapen met de vierde kaart. Je weet immers dat alle kaarten aan het begin van het spel zijn opgedeeld.

Een uitzondering hierop is dat het niet mogelijk is als de kaart eerder al gespeeld is. Houd dus goed in de gaten welke kaarten zijn gespeeld, zodat jij een slag niet weggeeft aan een andere speler.

Mag je passen bij Presidenten?

Bij Presidenten hoef jij nooit verplicht te bekennen. Als jij om welke reden dan ook geen kaart wilt of kan opgooien, mag jij als je aan de beurt bent ‘passen’. Dit laat je weten aan de andere spelers en deze gehele slag mag jij geen kaarten meer opgooien.

Ook als jij een slag kan kapen is dit niet toegestaan, omdat jij eerder al gepast hebt. Als iedere speler op één speler na heeft gepast, mag deze overgebleven speler een nieuwe slag beginnen. De kaarten van de vorige slag worden opzij gelegd.

Met hoeveel spelers kan je het spelen?

Presidenten kan gespeeld worden met 3 tot en met 6 spelers. Afhankelijk van het aantal spelers worden er rollen toegekend aan winnaars en verliezers.

Winnaars en verliezers

Wat is de rolverdeling?

De eerste speler die al zijn of haar kaarten kwijt is, wordt benoemd tot president. Ben jij als laatste speler jouw kaarten kwijt? Dan ben jij het strontje. Jij zal de kaarten dan moeten schudden en delen. Daarnaast geef jij jouw twee beste kaarten weg aan de president.

Jij ontvangt vervolgens twee willekeurige kaarten van de president. De speler die als tweede is geëindigd is Zwitserland (neutraal) en geeft/ontvangt geen kaarten van spelers.

Rolverdeling Presidenten bij meer spelers

Speel je presidenten met meer dan drie spelers? Dan geldt er een uitbreiding op de standaard rolverdeling van de president, Zwitserland en het strontje.

In het overzicht hieronder lees je desbetreffende rolverdeling. Uiteraard kan je afhankelijk van het aantal spelers zelf rollen toevoegen of verwijderen, zoals een extra Zwitserland bij zes spelers of geen Zwitserland bij vier spelers.

PositieRolTaak
#1PresidentTwee willekeurige kaarten afgeven aan het strontje
#2VicepresidentEén willekeurige kaart afgeven aan het vice strontje
#3Zwitserland (neutraal)Geeft/ontvangt geen kaarten van een speler
#4Vice strontje Geef je beste kaart af aan de vicepresident
#5StrontjeGeef jouw twee beste kaarten af aan de president

Jouw vraag of review over Presidenten

Speel jij het kaartspel Presidenten regelmatig met je familie of vrienden? Of heb jij juist een vraag over de spelregels? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt of stel jouw vraag!

Lees ook:

Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo