Zweeds pesten en Shithead is een van de leukste kaartspellen dat gespeeld kan worden met twee tot en met vijf spelers. Iedere speler krijgt drie gesloten kaarten voor zich neergelegd, met daarop drie open kaarten.
Je zal eerst de kaarten in jouw hand weg moeten spelen, om vervolgens de beslissende fase in te gaan: wie speelt als eerste de kaarten voor zich neer weg?
Zweeds pesten in het kort
Wat is het doel van het spel?
De bedoeling van Shithead is om als eerste speler al jouw kaarten kwijt te raken. Alle kaarten worden opgedeeld, waarbij je telkens drie kaarten in jouw hand hebt. Kan je tijdens jouw beurt niet opgooien? Dan moet je de aflegstapel pakken, en zal je eerst deze kaarten moeten wegspelen.
Als de trekstapel én de kaarten uit jouw hand weg zijn, mag je beginnen aan de kaarten die voor je liggen. De speler die als eerste die kaarten heeft weggespeeld, is de winnaar van Zweeds pesten.
Benodigdheden voor Zweeds pesten
Zweeds pesten wordt gespeeld met een spel kaarten, waarbij alle kaarten in de stok kunnen blijven. Hiertoe behoren ook de jokers, waarbij het aantal niet van belang is. Dit mogen dus zowel twee als drie jokers zijn.
Zweeds pesten spelregels
Hoe werkt het kaartspel?
Alle kaarten worden geschud en de kaarten worden gedeeld. Hierbij leg je voor iedere speler eerst drie dichte kaarten naast elkaar neer. Daarna leg je op de drie dichte kaarten, drie open kaarten bij iedere speler. Tot slot ontvangt iedere speler nog drie extra kaarten die in de hand mogen worden gepakt.
De waardes van de kaarten
De volgorde van de kaarten van laag naar hoog is: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, heer, aas en joker. Hierbij geldt over het algemeen: hoe hoger de kaart, hoe meer kans jij hebt om kaarten weg te kunnen spelen. Daarnaast zijn er een aantal kaarten met een speciale functie, die hieronder verder worden besproken.

Kaarten met een speciale functie
Kaart | Speciale functie |
2 | Een twee mag je altijd opgooien, ongeacht welke kaart er ligt. De afgooistapel begint dan weer vanaf het getal twee. |
7 | Een zeven moet je wél in volgorde opgooien. Als je een zeven opgooit, moet de volgende speler een zeven óf lager opgooien. De speler daarna moet daarna wel weer dezelfde kaart of hoger opgooien. |
9 | Een negen geldt als ‘doorzichtig’. Deze kaart mag je altijd opgooien. De volgende speler moet zich nu houden aan de kaart die onder de negen ligt. |
10 | De tien is de meest waardevolle kaart van het spel. Als je een tien opgooit, mag je de aflegstapel aan de kant leggen. Je begint nu weer met een lege aflegstapel, en jij mag direct beginnen met het opgooien van de eerste kaart. |

Een ronde spelen
Hoe speel je een beurt?
Nadat alle kaarten zijn uitgedeeld, heeft iedere speler drie kaarten in zijn of haar hand. Deze kaarten mag je verwisselen met de open kaarten die voor je liggen. En dus niet met de gesloten kaarten voor je.
Hierbij zorg je ervoor dat je jouw beste kaarten op de dichte kaarten legt. Kijk dus eerst of je kaarten hebt met een speciale functie, zoals een twee, negen of tien. Zo niet, dan is onze tactiek om zo hoog mogelijke kaarten neer te leggen.
Welke speler mag starten?
Als iedereen zijn kaarten heeft verwisseld indien gewenst, mag de speler met de laagste kaart beginnen. Aangezien de kaart met een twee een speciale functie heeft, geldt hierbij dat de speler met een drie mag beginnen. Heeft niemand een drie? Dan wordt gekeken wie een vier heeft en zo verder.

Als twee spelers beide het laagste getal hebben, wordt er gekeken of een speler twee kaarten van die kaart heeft. Die speler mag dan beginnen. Hebben beide spelers één kaart van het laagste getal. Dan mag de speler die het snelst zijn kaart heeft opgelegd beginnen!
Het opgooien van kaarten
Zweeds pesten is gestart! Iedere speler mag steeds een kaart uit zijn hand opgooien. Dit mag óf hetzelfde getal zijn óf hoger. Je mag dus nooit een lagere kaart opgooien. Hierbij is één uitzondering. Als iemand een zeven opgooit, moet de speler hierna een zeven opgooien (hetzelfde getal) óf lager.
De speler daarna moet wel weer hetzelfde opgooien óf hoger. Het maakt daarbij niet uit hoeveel hoger de waarde van de kaart is. Zo mag je vanaf een drie direct naar een aas.
Hij heeft ook een negen in zijn hand, en gooit deze op. Dit is namelijk een doorzichtige kaart die altijd mag worden opgegooid. De volgende speler moet nu nog steeds een zeven of lager opgooien. Dit wordt een zes. Hierna wordt een heer opgegooid. De volgende speler kan hier geen kaart opleggen en moet nu de hele aflegstapel pakken.
Laatste fase: gesloten kaarten opgooien
Als ook al jouw open kaarten zijn weggespeeld, wordt het in jouw volgende beurt puur gokken. Je moet nu namelijk een dichte kaart opgooien. Je weet daarbij niet wat voor kaart je opgooit.
Mag de kaart worden opgegooid op de stapel? Dan is er niets aan de hand, en is de volgende speler aan de beurt. Als de kaart niet past op de aflegstapel, zal je deze stapel in jouw handen moeten pakken.
De winnaar van Zweeds pesten en Shithead
De eerste speler die al zijn of haar kaarten kwijt is, is de grote winnaar van Zweeds pesten en Shithead. Jij hebt al jouw handkaarten, open kaarten én gesloten kaarten weggespeeld. Gefeliciteerd, en zoals vaker geldt: de winnaar hoeft niet te schudden bij een volgende ronde. Die taak is voor de grote verliezer! 😉
Veelgestelde vragen
Alle antwoorden op een rijtje
Wij hebben alle veelgestelde vragen hieronder op een rijtje gezet met de bijbehorende antwoorden. Zo ben jij direct op de hoogte hoe jij Zweeds pesten speelt. Staat jouw vraag er niet bij? Laat het ons weten in een reactie!
Mag je meerdere kaarten opgooien?
Als je meerdere kaarten van dezelfde waarde hebt, mag je deze tegelijkertijd opgooien. Een voorbeeld: de speler voor jou gooit een zes. Jij mag nu een zes of hoger opgooien. Jij besluit om twee achten op te gooien. De volgende speler moet nu een acht of hoger opgooien.
Heb je een kaart opgegooid? Dan moet je jouw handkaarten steeds aanvullen tot je drie kaarten in jouw handen hebt. Gooi je dus twee kaarten op, dan moet je ook twee kaarten terugpakken van de trekstapel.
Wat als ik geen kaart kan opgooien?
Dat is even balen! Je moet dan namelijk de volledige aflegstapel in jouw handen pakken. Je mag daarbij niet eens beginnen met de volgende ronde.
Het voordeel: je hebt even tijd om jouw kaarten te sorteren. Daarnaast hoef je de komende tijd ook geen kaarten te pakken van de trekstapel. Pas als je weer minder dan drie kaarten in jouw handen hebt, vul je deze weer aan tot drie met behulp van de trekstapel.

De trekstapel is op: wat nu?
Als de trekstapel op is, kun je jouw handkaarten niet meer aanvullen tot drie. Op dat moment begint misschien wel het leukste gedeelte van Zweeds pesten. Je speelt nu namelijk eerst de drie open kaarten die voor je liggen weg.
Hierbij gelden nog steeds dezelfde regels voor het opgooien van kaarten. Als je dus geen kaart kunt opgooien, moet je de gehele aflegstapel in jouw handen pakken. Je mag daarbij één open kaart in jouw hand pakken. Heb je twee kaarten met dezelfde waarde open liggen? Dan mag je deze beide in jouw hand pakken.
Met hoeveel spelers kan je het spelen?
Zweeds pesten kan gespeeld worden met 2 tot en met 5 spelers. Hoe minder spelers er meedoen, hoe meer kaarten op de trekstapel. Daardoor duurt het spel langer en wordt de spanning meer opgebouwd.
Jouw vraag of review over Zweeds pesten
Speel jij het kaartspel Zweeds pesten regelmatig met je familie of vrienden? Of heb jij juist een vraag over de spelregels? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt of stel jouw vraag!
Lees ook:
- Presidenten kaartspel: alle regels op een rijtje
- Toepen: alle regels en handige tactieken op een rijtje!
- Ezelen kaartspel: een complete uitleg van dit leuke spel
- Pesten kaartspel: de complete spelregels in één overzicht
Hoi! Wat een leuk spel. Nog even een vraagje: als er een aas op de stapel ligt, moet je dan met een 2 verder of mag je ook een 3, 4, 5 etc neerleggen?
Hi Ingrid. Een aas is een van de hoogste kaarten. Iemand zal deze stok dus moeten pakken als hij geen speciale kaart of joker heeft die hierop kan. Veel speelplezier!
Hi,
Mag je altijd nadat iemand of jijzelf de stapel heeft gepakt, weer beginnen met een twee of moet je beginnen met een drie aangezien een twee een speciale kaart is?
Hi David,
Je mag de stapel zeker beginnen met een 2! Bedenk echter of dit je beste optie is, aangezien je de 2 altijd mag opgooien.
Hi,
Ons kaartteam heeft een ‘strijd’
Als je de pot moet pakken en daarin blijken 4 kaarten van hetzelfde te zitten mag je dan te alle tijde deze 4 kaarten opgooien? Of moet je op je beurt wachten?
Hi Jacqueline, Wanneer je 4 kaarten van dezelfde soort in je hand hebt mag je deze direct wegleggen!
Stel er ligt een 4 op tafel en ik heb in mijn hand 5, 8, aas. Mag ik dan een aas opgooien, als ik weet dat ik iemand daarmee kan pesten? Of ben ik verplicht eerst de 5 op te gooien?
Hi Sonja, dat mag zeker! Juist het “pesten” maakt het spel zo leuk!
Wij komen nu al een aantal keer in een loop terecht, bijvoorbeeld: als er alleen nog een 7 in het spel zit en bijna geen lagere kaarten (de stapel is steeds op) dan wordt continu de 7 gepakt en weer opgelegd, omdat je anders jezelf benadeeld. Elke speler doet dit en zo kan je dus bezig blijven. Er komt geen einde aan. Is dit te voorkomen?
Hi Carlijn, dit is helaas niet te voorkomen. Ook ik heb wel eens in die spiraal gezeten. Het is dan eigenlijk wachten tot iemand een keer een andere zet gaat proberen (bijv. de 7 te behouden). Het is ook een optie om iedereen een X aantal kaarten af te laten pakken.
Hoi, zoals wij het spelen, mag je bij vier dezelfde (kwartet) de stapel wegleggen. Maar wat als er nu een 5 tussen ligt die is ‘doorzichtig’). Bijv drie 7-ens een 5 en dan weer een 7. Mag je de stapel dan ook wegleggen?
Hi Jan! Zoals ik het altijd speel, mag je de stapel niet wegleggen. Er moeten echt vier dezelfde getallen (of prentjes) liggen om de stapel te mogen wegleggen.
Mag de 10 ook overal op of geld hiervoor hetzelfde als de 7
Hi Sylvie. Een 10 mag je altijd opgooien, ook op lagere getallen of een 7.
Een 10 mag helemaal niet op de 7, zo heb ik het geleerd in ieder geval…
Dat is denk ik dan weer een gevalletje: in ieder gezelschap, een ander setje regels. Als je jouw regel aanhoudt, maak je het net een stukje spannender. Leuke toevoeging dus!
Mag je met een pest kaart uit
Hi Jan,
Goede vraag. Ikzelf heb de regel dat je wél met een pestkaart uit mag. Helaas is daar geen officiële regel voor, omdat er vaak andere regels gehanteerd kunnen worden. Een tip: spreek het van tevoren goed af. Extra uitdagend is als je het speelt met de regel dat je niet met een pestkaart uit mag.
Hoi!
Ik speel dit spel vaak met een vriendin van mij. Zij beweert dat het een regel is dat als je een kaart kan neerleggen dat je die moet neerleggen.
Maar bijvoorbeeld als er alleen een 7 op de stapel ligt pak ik liever die ene kaart op dan dat ik mijn 10 verspil aan zo een kleine stapel.
Wat denk jij hiervan? Is het een officiele regel dat als je kan neerleggen dat dat moet?
Hi Emma!
In iedere stad (en zelfs in andere landen) kent dit kaartspel verschillende spelregels. Er is hierover daarom helaas niet één officiële regel. Ik speel het altijd op precies dezelfde manier als jij. Soms kan het pakken van de aflegstapel namelijk een tactische keuze zijn. Hierdoor komt er naar mijn idee meer tactiek in het spel.
Je zult dus samen met jouw vriendin moeten afspreken hoe je het speelt. Een klassiek potje steen, papier, schaar om het besluit te nemen misschien? 😉