Zweeds pesten en Shithead kaartspel: dit zijn de spelregels!

Zweeds pesten spelregels

Zweeds pesten en Shithead is een kaartspel dat gespeeld kan worden met twee tot en met vijf spelers. Iedere speler krijgt drie gesloten kaarten voor zich neergelegd, met daarop drie open kaarten. Je zult eerst de kaarten in jouw hand weg moeten spelen, om vervolgens de beslissende fase in te gaan: wie speelt als eerste de kaarten voor zich neer weg?

Doel van Shithead

De bedoeling van Shithead is om als eerste speler al jouw kaarten kwijt te raken. Alle kaarten worden opgedeeld, waarbij je telkens drie kaarten in jouw hand hebt. Kan je tijdens jouw beurt niet opgooien? Dan moet je de aflegstapel pakken, en zal je eerst deze kaarten moeten wegspelen.

Als de trekstapel én de kaarten uit jouw hand weg zijn, mag je beginnen aan de kaarten die voor je liggen. De speler die als eerste die kaarten heeft weggespeeld, is de winnaar van Zweeds pesten.

Benodigdheden voor Zweeds pesten

Zweeds pesten wordt gespeeld met een spel kaarten, waarbij alle kaarten in de stok kunnen blijven. Hiertoe behoren ook de jokers, waarbij het aantal niet van belang is. Dit mogen dus zowel twee als drie jokers zijn.

Zweeds pesten spelregels

Alle kaarten worden geschud en de kaarten worden gedeeld. Hierbij leg je voor iedere speler eerst drie dichte kaarten naast elkaar neer. Daarna leg je op de drie dichte kaarten, drie open kaarten bij iedere speler. Tot slot ontvangt iedere speler nog drie extra kaarten die in de hand mogen worden gepakt.

De waardes van de kaarten

De volgorde van de kaarten van laag naar hoog is: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, heer, aas en joker. Hierbij geldt over het algemeen: hoe hoger de kaart, hoe meer kans jij hebt om kaarten weg te kunnen spelen. Daarnaast zijn er een aantal kaarten met een speciale functie, die hieronder verder worden besproken.

Spelletjes met korting

2+1 gratis op spellen & puzzels TIJDELIJKE ACTIE OP BOL.COM

Groot assortiment
Flinke kortingen
Vandaag besteld, morgen in huis

Kaarten met een speciale functie

KaartSpeciale functie
2Een twee mag je altijd opgooien, ongeacht welke kaart er ligt. De afgooistapel begint dan weer vanaf het getal twee.
7Een zeven moet je wél in volgorde opgooien. Als je een zeven opgooit, moet de volgende speler een zeven óf lager opgooien. De speler daarna moet daarna wel weer dezelfde kaart of hoger opgooien.
9Een negen geldt als ‘doorzichtig’. Deze kaart mag je altijd opgooien. De volgende speler moet zich nu houden aan de kaart die onder de negen ligt.
10De tien is de meest waardevolle kaart van het spel. Als je een tien opgooit, mag je de aflegstapel aan de kant leggen. Je begint nu weer met een lege aflegstapel, en jij mag direct beginnen met het opgooien van de eerste kaart.
Zweeds pesten en Shithead
Via: pexels.com | jalil shams, CC

Start van Shithead

Nadat alle kaarten zijn uitgedeeld, heeft iedere speler drie kaarten in zijn of haar hand. Deze kaarten mag je verwisselen met de open kaarten die voor je liggen. En dus niet met de gesloten kaarten voor je. Hierbij zorg je ervoor dat je jouw beste kaarten op de dichte kaarten legt. Kijk dus eerst of je kaarten hebt met een speciale functie, zoals een twee, negen of tien. Zo niet, dan is onze tactiek om zo hoog mogelijke kaarten neer te leggen.

Voorbeeld
De open kaarten voor je zijn een drie, een vijf en een heer. In jouw hand heb je nog een vier, een negen en een aas. De drie en vijf zijn beide lage kaarten. Je besluit daarom om deze twee kaarten in jouw hand te nemen, en hiervoor in de plaats een aas en een negen neer te liggen. Deze negen mag je namelijk altijd opgooien, want deze geldt als een doorzichtige kaart.
TACTISCHE TIP Je mag tijdens het spel kaarten met dezelfde waarde tegelijkertijd opgooien. Zo mag je dus twee of zelfs drie zessen tegelijkertijd opgooien. Het kan daarom verstandig zijn om niet je hoogste kaarten voor je neer te liggen. Als je twee vrouwen hebt, kun je namelijk sneller je kaarten wegspelen in tegenstelling tot een heer én een boer.

Welke speler mag starten?

Als iedereen zijn kaarten heeft verwisseld indien gewenst, mag de speler met de laagste kaart beginnen. Aangezien de kaart met een twee een speciale functie heeft, geldt hierbij dat de speler met een drie mag beginnen. Heeft niemand een drie? Dan wordt gekeken wie een vier heeft en zo verder.

Als twee spelers beide het laagste getal hebben, wordt er gekeken of een speler twee kaarten van die kaart heeft. Die speler mag dan beginnen. Hebben beide spelers één kaart van het laagste getal. Dan mag de speler die het snelst zijn kaart heeft opgelegd beginnen!

Luuk - SpellenFans

Mijn favoriete spel van januari Uitgebreid getest

Iedere maand speel ik verschillende nieuwe spellen. In januari is mijn favoriet het partyspel Barking Kittens. Een uitbreiding voor Exploding Kittens!

Het opgooien van kaarten

Zweeds pesten is gestart! Iedere speler mag steeds een kaart uit zijn hand opgooien. Dit mag óf hetzelfde getal zijn óf hoger. Je mag dus nooit een lagere kaart opgooien. Hierbij is één uitzondering. Als iemand een zeven opgooit, moet de speler hierna een zeven opgooien (hetzelfde getal) óf lager.

De speler daarna moet wel weer hetzelfde opgooien óf hoger. Het maakt daarbij niet uit hoeveel hoger de waarde van de kaart is. Zo mag je vanaf een drie direct naar een aas.

Voorbeeld
De eerste speler begint met een drie. Hierna gooit een speler twee vieren op. De speler hierna gooit een zeven op. Omdat de zeven een speciale kaart is, moet de volgende speler een zeven of lager opgooien. Dit heeft de actieve niet in zijn hand. Hij heeft ook een negen in zijn hand, en gooit deze op. Dit is namelijk een doorzichtige kaart die altijd mag worden opgegooid. De volgende speler moet nu nog steeds een zeven of lager opgooien. Dit wordt een zes. Hierna wordt een heer opgegooid. De volgende speler kan hier geen kaart opleggen en moet nu de hele aflegstapel pakken.

Meerdere kaarten opgooien

Als je meerdere kaarten van dezelfde waarde hebt, mag je deze tegelijkertijd opgooien. Een voorbeeld: de speler voor jou gooit een zes. Jij mag nu een zes of hoger opgooien. Jij besluit om twee achten op te gooien. De volgende speler moet nu een acht of hoger opgooien.

Heb je een kaart opgegooid? Dan moet je jouw handkaarten steeds aanvullen tot je drie kaarten in jouw handen hebt. Gooi je dus twee kaarten op, dan moet je ook twee kaarten terugpakken van de trekstapel.

Wat als ik geen kaart kan opgooien?

Dat is even balen! Je moet dan namelijk de volledige aflegstapel in jouw handen pakken. Je mag daarbij niet eens beginnen met de volgende ronde. Het voordeel: je hebt even tijd om jouw kaarten te sorteren. Daarnaast hoef je de komende tijd ook geen kaarten te pakken van de trekstapel. Pas als je weer minder dan drie kaarten in jouw handen hebt, vul je deze weer aan tot drie met behulp van de trekstapel.

Shithead spelregels
Via: pexels.com | Pixabay, CC

De trekstapel is op: wat nu?

Als de trekstapel op is, kun je jouw handkaarten niet meer aanvullen tot drie. Op dat moment begint misschien wel het leukste gedeelte van Zweeds pesten. Je speelt nu namelijk eerst de drie open kaarten die voor je liggen weg.

Hierbij gelden nog steeds dezelfde regels voor het opgooien van kaarten. Als je dus geen kaart kunt opgooien, moet je de gehele aflegstapel in jouw handen pakken. Je mag daarbij één open kaart in jouw hand pakken. Heb je twee kaarten met dezelfde waarde open liggen? Dan mag je deze beide in jouw hand pakken.

LAMA

De leukste spelletjes onder de €10 spelletjes met korting

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Vandaag besteld, morgen in huis

Laatste fase: gesloten kaarten opgooien

Als ook al jouw open kaarten zijn weggespeeld, wordt het in jouw volgende beurt puur gokken. Je moet nu namelijk een dichte kaart opgooien. Je weet daarbij niet wat voor kaart je opgooit. Mag de kaart worden opgegooid op de stapel? Dan is er niets aan de hand, en is de volgende speler aan de beurt. Als de kaart niet past op de aflegstapel, zal je deze stapel in jouw handen moeten pakken.

De winnaar van Zweeds pesten en Shithead

De eerste speler die al zijn of haar kaarten kwijt is, is de grote winnaar van Zweeds pesten en Shithead. Jij hebt al jouw handkaarten, open kaarten én gesloten kaarten weggespeeld. Gefeliciteerd, en zoals vaker geldt: de winnaar hoeft niet te schudden bij een volgende ronde. Die taak is voor de grote verliezer! 😉

Veel gestelde vragen over Zweeds pesten / Shithead

Met hoeveel spelers kan Zweeds pesten gespeeld worden?

Zweeds pesten kan gespeeld worden met 2 tot en met 5 spelers. Hoe minder spelers er meedoen, hoe meer kaarten op de trekstapel. Daardoor duurt het spel langer en wordt de spanning meer opgebouwd.

Jouw vraag of review over Zweeds pesten

Speel jij het kaartspel Zweeds pesten regelmatig met je familie of vrienden? Of heb jij juist een vraag over de spelregels? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt of stel jouw vraag!

Lees ook:

Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo
   Shopping cart