Pesten kaartspel: de complete spelregels in één overzicht

Het pesten kaartspel is misschien wel een van de bekendste kaartspellen. Bij dit spel probeert iedere speler als eerste zijn kaarten kwijt te raken. Klinkt eenvoudiger dan het is, want door de verschillende ‘speciale’ kaarten zal jouw buurman het je erg lastig maken. Wij zetten alle spelregels op een rijtje!

Pesten kaartspel regels

Hoe werkt het kaartspelletje?

Zoals bij veel kaartspelletjes het geval is, wordt ook het pesten kaartspel op verschillende manieren gespeeld. Dit kan afhankelijk zijn van de regio waar je woont of met welk gezelschap jij het spelletje speelt.

Basisregels van pesten

De basisregels van pesten zijn altijd hetzelfde, maar het is erg belangrijk om vooraf af te spreken met welke extra regels jij wilt spelen. Hieronder lees je alle basisregels van het spel, waarbij we ingaan op de betekenis van verschillende kaarten. Daarna zetten wij een aantal extra regels op een rijtje die het spel nog leuker kunnen maken!

kaartspel pesten spelregels
Via: pixabay.com | Andre_Grunden, CC

Welke speelkaarten heb je nodig?

Het pesten kaartspel wordt gespeeld met speelkaarten. Alle kaarten worden gebruikt, dus je hoeft van te voren geen kaarten uit te zoeken. Dat bespaart je weer wat tijd, zodat je nog meer speelplezier kunt beleven aan dit spel. Ben je met een grote groep? Dan kan je ook twee complete sets speelkaarten gebruiken.

Pesten kaartspel regels

Je schudt alle kaarten en iedere speler ontvangt zeven kaarten. Deze kaarten mag je bekijken. Alle resterende kaarten vormen de trekstapel. Deze stapel wordt in het midden van de tafel gelegd, zodat alle spelers er goed bij kunnen.

De bovenste kaart van de trekstapel wordt nu open ernaast gelegd. Dit vormt de aflegstapel waar alle spelers gedurende het spel hun kaarten opgooien. Er wordt een startspeler gekozen en het spel kan beginnen!

Hoe speel je een beurt bij pesten?

Bij het pesten kaartspel is de volgorde van de kaarten niet van belang. Als speler is het de bedoeling dat jij als eerste alle kaarten kwijt bent. Dit doe je door iedere ronde een kaart op de gemeenschappelijke aflegstapel te leggen.

De kaart die je opgooit moet overeenkomen met de waarde of het symbool van de bovenste kaart op de aflegstapel. Kan je daardoor geen kaart spelen in jouw beurt? Dan pak je één kaart van de trekstapel. De volgende speler is nu aan de beurt, waarbij geldt dat het spel met de klok mee wordt gespeeld.

Voorbeeld
De bovenste kaart op de aflegstapel is een ♠7. Jij moet nu een kaart opgooien met schoppen óf een kaart met zeven. Als je beide opties niet in jouw hand hebt, pak je één kaart van de trekstapel. De volgende speler is nu aan de beurt.

Speciale kaarten

Dé uitleg van alle kaarten

Het kaartspel pesten heet niet voor niets ‘pesten’. Jouw medespelers zullen het je namelijk moeilijk maken om al jouw kaarten kwijt te laten raken.

Daarvoor zijn er een aantal kaarten met een speciale functie. Ook hierbij geldt weer: de regels kunnen variëren per gezelschap. Spreek daarom van te voren duidelijk de regels af die gelden tijdens het spel.

KaartSpeciale functie
2De speler links van jou (met de klok mee) moet twee kaarten van de trekstapel pakken. Deze speler mag na het pakken van de kaarten geen kaart opgooien en slaat dus een beurt over.
7Deze speciale functie wordt ook wel ‘zeven blijven kleven‘ genoemd. Als je een zeven opgooit, mag je nog één extra kaart opgooien. Dit moet wederom een kaart zijn met hetzelfde symbool of waarde (in dit geval dus een zeven).

Een andere regel is ‘zeven alles geven‘. Hierbij mag de speler zoveel kaarten opleggen als hij kan spelen, zonder dat hij hierbij kaarten pakt van de trekstapel.
8De acht staat bekend als ‘acht wacht‘. Hierbij geldt dat de speler links van je een beurt moet overslaan.

Ben je met twee spelers? Dan mag de speler die de acht speelde, nog een kaart opleggen. Kan hij niet? Dan moet deze speler een kaart van de trekstapel pakken.
BoerDe boer is een ideale kaart om het symbool van de bovenste kaart op de aflegstapel te veranderen. Deze speler mag namelijk zelf bepalen wat het nieuwe symbool wordt. Deze worp geldt als jouw beurt en mag niet zelf nóg een kaart opgooien.

Er zijn spelregels waarbij geldt dat je een boer altijd mag opgooien. Een andere optie is dat je enkel een boer mag opgooien als deze overeenkomt met het symbool van de bovenste kaart op de aflegstapel.
HeerHeertje nog een keertje‘ komt op hetzelfde neer als zeven blijven kleven. De speler die deze kaart opgooit, mag nog één extra kaart opgooien. Als je niet kunt, dien je een kaart van de trekstapel te pakken. Meestal wordt tijdens het spel niet met de speciale functie van de zeven én van de heer gespeeld, omdat de functie overeenkomt.
AasDeze regel is niet extreem gebruikelijk, maar kan aan het spel toegevoegd worden om een extra dimensie te creëren. ‘Aas rondraas‘ maakt het namelijk mogelijk om eens jouw andere buurman te kunnen ‘pesten’. Als je deze kaart opgooit, verandert de richting van het spel. Er wordt nu tegen de klok in ingespeeld. Bij een volgende aas wordt de richting vervolgens weer omgedraaid.
JokerDe joker is een machtige kaart tijdens pesten. De spelers links van jou moet nu namelijk vijf kaarten van de trekstapel pakken. Een joker mag je op iedere kaart opgooien, omdat hier geen symbool of waarde aan is gekoppeld.
pesten kaartspel spelregels
Via: pixabay.com | blickpixel, CC

Black Friday 2023Black Friday 2023

Regels bij het pakken van kaarten

Als je tijdens jouw beurt geen kaart kunt opgooien, moet je een kaart van de trekstapel pakken. Daarnaast pak je tijdens het spel ook kaarten van de stapel als jouw rechter buurman een twee of joker opgooit. Er zijn op dat moment twee opties:

  • Optie 1: Na het pakken van één of meerdere kaarten is jouw beurt direct voorbij. De speler rechts van jou is nu aan de beurt. Is de bovenste kaart een joker? Dan mag de speler rechts van jou iedere kaart naar keuze opleggen.
  • Optie 2: Een speler die één of meerdere kaarten heeft gepakt, mag wel nog een kaart opgooien. Dit mag ook een kaart zijn die hij net heeft gepakt.

De winnaar van pesten

De speler die als eerste al zijn kaarten heeft opgelegd, is de winnaar van het pesten kaartspel. Je kan ervoor kiezen om het spel voort te zetten met de resterende spelers, waarbij er uiteindelijk één verliezer is.

Hierna speel je een nieuw potje pesten, waarbij er geen consequenties zitten aan het vorige potje. Natuurlijk kan je afspreken dat er wel een ‘straf’ aan verbonden zit, zoals het schudden van de kaarten.

Veelgestelde vragen

Alle antwoorden op een rijtje

Wij hebben alle veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Hierdoor heb jij direct in één overzicht alle antwoorden op een rijtje. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten in een reactie!

Wat moet je doen als de trekstapel leeg is?

Zodra de trekstapel leeg is, worden de kaarten van de aflegstapel verzameld. Hierbij leg je de bovenste kaart van de aflegstapel opzij. Deze kaart is namelijk van belang voor de speler die aan de beurt is. De geschudde kaarten vormen nu de nieuwe trekstapel en het spel kan worden hervat.

Wanneer moet je kloppen?

Als je nog maar één kaart in jouw hand hebt, is de overwinning van pesten in zicht! Op dat moment moet jij op de tafel kloppen. Hiermee laat jij aan de andere spelers weten dat je nog maar één kaart over hebt. Zij zullen het je nu extra lastig gaan maken. Als je vergeet te kloppen, moet je twee kaarten van de trekstapel pakken.

Sint 2023Sint 2023

Mag je eindigen met een speciale kaart?

Het is belangrijk om af te spreken of je mag eindigen met een kaart met een speciale functie. Hierbij kun je afspreken dat geen enkele kaart met een speciale functie is toegestaan of slechts een aantal specifieke kaarten.

Als je ervoor kiest om specifieke kaarten aan te wijzen, is het gebruikelijk dat je niet mag uitkomen met 2, 8, boer of joker.

Heb je deze regel afgesproken en eindig je toch met deze kaart? Dan moet je voor straf twee kaarten van de trekstapel pakken. Wil je het spel eenvoudiger maken? Dan spreek je af dat je met iedere kaart mag eindigen!

spelregels pesten kaartspel
Via: pixabay.com | kkoertshuis, CC

Extra spelregels

Alle extra regels bij het pesten kaartspel

Er zijn nog een aantal extra regels die je kunt toevoegen aan het pesten kaartspel. Hiermee wordt een spel nog spannender en kan je het andere spelers nog lastiger maken. Lees daarvoor onderstaande lijst en bepaal samen met jouw medespelers welke regels jij wilt toevoegen!

  • Als een speler een 2 of een joker opgooit, heeft de speler die eigenlijk kaarten moet pakken nog een kans. Deze speler mag namelijk een 2 of een joker daarop gooien. Het aantal kaarten dat moet worden gepakt, wordt bij elkaar opgeteld. De volgende speler moet nu dit aantal pakken óf wederom een ‘pakkaart’ opleggen. Dit mag doorgaan tot een speler geen 2 of joker kan opgooien.
  • Als een speler een fout maakt tijdens het spel, moet hij voor straf één kaart pakken. Een fout is bijvoorbeeld een kaart opleggen die niet opgelegd mag worden of kloppen terwijl je meer dan één kaart in jouw hand hebt.
  • De ‘5’ heeft nu ook een speciale functie. Als deze kaart wordt opgegooid, moet de speler links van de gooier verplicht een vrouw opleggen. Heeft hij deze niet in zijn hand, moet hij kaarten van de trekstapel blijven pakken tot het een vrouw heeft. En ja, dit kan doorgaan tot de laatste kaart va de trekstapel. Als dit het geval is, wordt de beurt beëindigd en is de volgende speler aan de beurt.
  • De ’10’ kan ook een speciale functie krijgen. Hierbij zijn er een aantal opties. De eerste optie is ’tien laat al je kaarten zien’, waarbij de volgende speler al zijn kaarten aan de andere spelers moet laten zien. Daarnaast kun je kiezen voor ’tien wasmachine’. Hierbij leggen alle spelers één kaart gesloten voor zich neer en schuiven deze naar de speler links van je. ‘Tien wasmachine’ wordt soms ook zo gespeeld dat alle spelers alle kaarten moeten doorschuiven.

Pesten kaartspel: word jij de winnaar?

Tijd om de speelkaarten uit de kast te halen en jouw medespelers te verzamelen. Het pesten kaartspel is een populair spelletje dat gespeeld kan worden met jong en oud.

Als je met kinderen speelt, kies je er vaak voor om niet veel extra regels toe te voegen. Volwassenen voegen daarentegen juist graag extra regels toe om andere spelers zo extra te kunnen dwarsbomen.

Heb jij nog een extra regel die het pesten kaartspel absoluut nóg leuker maakt of een vraag over de spelregels? Laat het ons weten in een reactie!

Lees ook:

Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo