Ezelen kaartspel: een complete uitleg van dit leuke spel

Ezelen is een enorm eenvoudig kaartspel dat gespeeld kan worden vanaf 3 spelers. Doordat de regels simpel zijn, kan het spel gespeeld worden met kinderen. Daarnaast is het spel ook enorm geschikt voor volwassenen of studenten. Wij zetten alle spelregels op een rijtje!

Ezelen kaartspel in het kort

Wat is het doel van het spelletje?

Bij het Ezelen kaartspel probeer je vier kaarten met dezelfde waarde in jouw hand te krijgen. Bijvoorbeeld 8 of H. Er zitten zoveel setjes in het spel als spelers meedoen.

Deze kaarten worden geschud en iedere speler ontvangt vier kaarten. Iedere ronde geven de spelers tegelijkertijd één kaart gedekt door aan de speler links van hem of haar.

Verliezer van het spel

Als een speler een complete set heeft, wordt er een afgesproken signaal uitgevoerd. Bijvoorbeeld het plaatsen van jouw duim op de tafel. De speler die dit als laatste doet, krijgt de letter ‘E’. De speler die als eerste alle letters van ‘EZEL’ heeft, is de grote verliezer. Of de ‘ezel’, net hoe je het noemen wilt…

Ezelen kaartspel regels uitleg
Via: pixabay.com | Wokandapix, CC

Aantal spelers

Wat is het maximaal aantal spelers?

Ezelen kan gespeeld worden vanaf drie spelers. Bij dat aantal spelers haal je drie complete setjes uit de speelkaarten, bijvoorbeeld H, V en B. Speel je met vier spelers? Dan voeg je daar één setje aan toe, bijvoorbeeld A.

Maximaal aantal spelers

In principe kan het spel gespeeld worden met 13 spelers, omdat er dertien verschillende setjes in een complete set speelkaarten zitten. Bij dat aantal speel je met alle kaarten, behalve de jokers (deze worden er altijd uitgehaald).

Houd er rekening mee dat het spel langer zal duren bij een groot aantal spelers. Het verzamelen van een complete set wordt dan namelijk erg lastig.

Ezelen kaartspel uitleg

Alle spelregels in één overzicht

Aan het begin van het spel sorteer je het juiste aantal setjes kaarten. De overige kaarten leg je aan de kant. Deze heb je tijdens het Ezelen kaartspel niet meer nodig.

Alle kaarten worden geschud, en de kaarten worden opgedeeld over alle spelers. Iedere speler heeft nu een gelijk aantal kaarten. Je mag deze kaarten zelf bekijken, maar zorg ervoor dat een medespeler jouw kaarten niet kan zien.

Hoe speel je een ronde Ezelen?

Een speler neemt de leiding en telt af: ‘drie, twee, één, GO’. Bij ‘GO’ leggen alle spelers één handkaart gesloten op tafel, en schuiven deze kaart naar de speler links van hem of haar. Ook jij hebt nu een nieuwe kaart gekregen van een andere speler. Deze kaart bekijk jij en plaats je tussen jouw handkaarten.

Er wordt nu opnieuw afgeteld en je schuift een nieuwe kaart naar de speler links van je. Deze handeling wordt gedaan tot één of meerdere spelers een complete set hebben, bijvoorbeeld A.

Kaartspel ezelen spelregels
Via: pixabay.com | blickpixel, CC

Het tempo van een ronde

Het tempo is bij het Ezelen kaartspel erg belangrijk. Speel je met kinderen? Dan kun je ervoor kiezen om de tijd die zit tussen het doorschuiven van kaarten langer te maken.

Speel je het spel met volwassenen? Voer dan het tempo juist op door af te spreken dat je iedere drie seconden een kaart moet doorschuiven. Daartussen moet jij dus ook jouw nieuwe kaart bekijken én beslissen welke kaart jij nu wilt geven aan de speler links van je.

Black Friday 2023Black Friday 2023

Een speler heeft een complete set, wat nu?

Vooraf aan het spel spreek je een signaal af dat uitgevoerd moet worden als iemand een complete set heeft. Zo kan je ervoor kiezen dat deze speler zijn hand midden op de tafel moet leggen, en de andere spelers hierop moeten slaan. De speler die bovenop ligt, is de verliezer.

Daarnaast kan je ook kiezen voor een subtieler signaal, zoals het leggen van jouw duim op de tafel of het aanraken van je oorlel. Belangrijk is dat de speler die een complete set heeft, geen kaarten meer doorschuift. De andere spelers zullen er op dat moment snel genoeg achter komen dat zij het afgesproken signaal moeten uitvoeren.

Ezelen kaartspel

Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Dit speciale Ezelen kaartspel is gemaakt door Identity Games. Je speelt hier met setjes van dieren. Heeft een speler een complete set? Dan moet je zo snel mogelijk een ezelspion pakken!

Verliezer van Ezelen

Wie is de grote verliezer?

De verliezer van de ronde is de speler die het sloomst het afgesproken signaal uitvoert. Bijvoorbeeld de speler die als laatste zijn hand midden op tafel slaat of zijn duim op tafel legt. Deze speler krijgt de eerste letter van het woord ‘ezel’. Hierna wordt opnieuw een ronde gespeeld.

Verliest een speler met de letter ‘e’ nogmaals? Dan krijgt deze de letter ‘z’. Het spel wordt doorgespeeld tot een speler ‘ezel’ heeft. Het is erg handig om de letters van een speler te noteren, zodat er geen discussie kan ontstaan over eerder gekregen letters.

Optioneel: een straf voor de verliezer

Je kunt vooraf aan het Ezelen kaartspel afspreken dat de grote verliezer een straf moet uitvoeren. De verliezer van het spel is de speler die als eerste het complete woord ‘ezel’ heeft.

Wil je er een drankspel van maken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen dat de verliezer een aantal slokken moet drinken. Speel je het spel met jouw gezin? Dan kun je ervoor kiezen dat de verliezer een huishoudelijk taakje moet doen. Hopelijk scheelt jou dat weer een extra afwas!

Kaartspel ezelen uitleg spelregels
Via: pixabay.com | ansgarscheffold, CC
Sint 2023Sint 2023

Extra spelregels

Alle extra regels bij het Ezelen kaartspel

Er zijn een aantal extra regels die je kunt toevoegen aan het Ezelen kaartspel. Spreek van te voren duidelijk af welke regels gelden. Het spel kan met toevoeging van deze regels moeilijker gemaakt worden, zodat de spelers extra worden uitgedaagd.

  • Schuift een speler te laat zijn kaart door, dan ontvangt deze speler één waarschuwing. Bij een tweede keert ligt deze speler uit de ronde, en ontvangt een letter.
  • Schuift een speler die een complete set kaarten heeft, toch een kaart door? Dan is deze set niet meer geldig. Het spel wordt nu doorgespeeld tot een (andere) speler weer een complete set heeft.
  • Wil je het spel langer spelen? Dan kan je in plaats van het woord ‘ezel’ een ander woord kiezen met meer letters. De verliezer van het spel moet dan meer letters verzamelen, waardoor het spel langer zal duren.

Ezelen kaartspel kopen

Welke editie haal jij in huis?

Het Ezelen kaartspel kan gespeeld worden met normale speelkaarten. Daarvoor haal jij een setje speelkaarten in huis.

Andere editie

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een kaartspel aan te schaffen dat speciaal gemaakt is voor dit spelletje. Je speelt hier met setjes van dezelfde dieren. Heeft iemand een complete set? Dan moet je razendsnel een ezelspion pakken. De speler die geen pion heeft kunnen pakken, krijgt een letter.

Ezelen kaartspel

Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Dit Ezelen kaartspel is gemaakt door Identity Games en is geschikt voor een leeftijd vanaf 6 jaar. Het spel kan gespeeld worden met 3 t/m 5 spelers en heeft een speelduur van 15 minuten.

Jouw vraag of review over Ezelen

Speel jij het kaartspel Ezelen regelmatig met je familie of vrienden? Of heb jij juist een vraag over de spelregels? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt of stel jouw vraag!

Lees ook:

Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo