Pharaon: hoe speel je dit strategische bordspel over het oude Egypte?

Pharaon is een bordspel dat spelers terugbrengt naar het oude Egypte, waar ze hun eigen dynastie moeten opbouwen en hun macht moeten vergroten door middel van handel, militaire veroveringen en de bouw van indrukwekkende monumenten.

Pharaon kopen

Pharaon in het kort & kooptips

Review Pharaon

Dit is wat Yoran ervan vindt

Yorans Bordspellenkast
10
Review van Yoran
Pharaon
Geschikt voor 1 t/m 5 spelers
Speeltijd van 90+ minuten
Geschikt vanaf 12 jaar

Pharaon is een heel uniek en thematisch spel dat echt erg goed in elkaar steekt. Het spelmechanisme is heel tactisch met veel vooruitplannen, wat ik echt super leuk vind.

Yoran van @yorans-bordspellenkast

Mijn review over Pharaon

Het heeft ook een spelmechanisme wat ik niet kende, namelijk het plaatsen van grondstoffen om een actie te doen. Dit vind ik erg leuk, omdat het voor mij anders voelt dan een traditionele worker-placement stijl, omdat je een specifieke grondstof nodig hebt en ook het liefst steeds de korting wil gebruiken. Ook wordt het rad in de binnen cirkel iedere ronde gedraaid, waardoor iedere ronde weer anders is en waar je je dus op voor moet bereiden, want je weet al welke kant het rad op gaat draaien. 

De piramide is een erg leuke toevoeging omdat hij zorgt dat het juist erg goed kan zijn om vroeg te passen en om spelers met wat minder grondstoffen de volgende ronde vooruit te helpen.

Het spel is iedere keer weer anders door het verschil in grondstoffen die spelers krijgen, waardoor ze hun tactiek aan moeten passen, door de verschillende kaarten en doordat de eisen van de bonuspunten anders zijn op basis van hoe je het spelbord in elkaar klikt. Verder vind ik het thema en artwork echt fascinerend ! De tekeningen zijn echt heel mooi zijn en echt alles past prachtig bij het thema.

Alle spelonderdelen zijn zo mooi uitgewerkt, van stevig karton en hout, echt heel gaaf, en het is dan ook om die reden dat ik vind dat Pharaon in iedere spellenkast thuis vindt horen en ik het een 10 geef!

REVIEW Deze review is geschreven door Yoran. Benieuwd naar zijn 23 favoriete spelletjes? Bekijk daarvoor zijn Instagram!

Unboxing Pharaon

Hoe ziet het spel eruit?

De spelonderdelen van Pharaon:

 • 1 speelbord, bestaande uit 6 losse stukken die in elkaar klikken.
 • Een piramide bordje, de ‘piramide van de tijd’
 • 30 vaastegels
 • 1 startspelermarker
 • 1 faraomarker
 • 1 richtingaanwijzer
 • 120 hulpbrontegels (vierkant)
 • 1 offergavebuidel
 • 40 offergavetegels (vijfhoekig)
 • 30 handwerkerkaarten ( blauw)
 • 26 edelkaarten (rood)
 • 40 houten speelstukken (5 grote schijven, 5 blokjes en 30 kleine schijven)
 • 1 scoreblok
 • 5 verradersporen (die zijn alleen voor de solo variant)
Pharaon-Afbeelding-2
Via: instagram.com | Yorans Bordspellenkast, CC

Spelregels Pharaon

Hoe speel je Pharaon?

Spelregels

Iedere speler kiest aan het begin van het spel en het begin van de volgende ronde een vaas. Je krijgt de grondstoffen die hierop afgebeeld staan. Met deze grondstoffen kan je acties uitvoeren, deze acties geven je nieuwe grondstoffen, zodat je meer acties kan uitvoeren, of punten.

Pharaon Afbeelding 3
Via: instagram.com | Yorans Bordspellenkast, CC
Pharaon-Afbeelding-4
Via: instagram.com | Yorans Bordspellenkast, CC

Als je aan de beurt bent, kies je een actie uit die je wilt spelen en je betaalt de toegangskosten van die actie die op het rad afgebeeld staat, door een grondstof van die kleur op het rad te leggen.

Daarna mag je de actie uitvoeren, en betaal je de grondstoffen die de actie zelf kost, maar je kan voor een actie korting krijgen als de kosten van een actie overeenkomen met de toegangskosten, bijvoorbeeld:

Als je voor de toegang  van een actie een rood fiche moet betalen en de actie zelf kost een rood en een geel fiche, dan leg je het rode fiche op het rad en betaal je voor de actie zelf alleen het gele fiche, want het rode krijg je als korting.

Als je voor dezelfde actie een geel en een blauw fiche moet betalen, krijg je geen korting, want de toegang tot de actie was een rood fiche, dus dan betaal je gewoon alle drie de fiches.

Pharaon-Afbeelding-5
Via: instagram.com | Yorans Bordspellenkast, CC

Voorbeelden van acties zijn:

 • Een edelkaart kopen. Je betaalt dan van elke kleur een fiche en dan mag je een rode kaart pakken, die levert een bonus op en overwinningspunten.
 • Een handwerker kaart kopen. Je betaalt dan drie dezelfde grondstoffen en je krijgt een blauwe kaart, deze levert nieuwe grondstoffen en punten op.
 • Vooruitgaan op het nijlgebied spoor of het grafkamerspoor. Je betaalt de afgebeelde grondstoffen om naar het volgende vakje van het spoor te gaan, deze levert meer punten op.
 • Bij het offergavegebied mag je fiches pakken, deze leveren je punten op, of je mag ze inzetten als grondstof.
Pharaon - Afbeelding 6
Edelgebied
Pharaon - Afbeelding 7
Handwerkergebied
Pharaon - Afbeelding 8
Nijlgebied
Pharaon - Afbeelding 9
Grafkamergebied
Pharaon - Afbeelding 10
Offergavegebied

Passen en einde van de ronde

Als je geen actie wil of kan uitvoeren, pas je. Je legt dan je fiche zo laag mogelijk in een rij op het piramide bord. (Behalve de allerlaagste rij, dat is de rij die de rondes bijhoudt!).  Vanaf nu elke keer dat je weer aan de beurt komt, mag je je fiche een vakje verschuiven en de bonussen die erop staan, voornamelijk extra grondstoffen, pakken. Het kan dus lonen om vroeg te passen, want dan krijg je veel extra grondstoffen voor de volgende ronde! Als iedereen gepast heeft start de volgende ronde. Iedereen krijgt een nieuwe vaas met grondstoffen, ruim de grondstoffen op het rad op, vul de offeractie aan met nieuwe fiches uit de buidel, als dat nodig is en draai het rad een vakje verder, zodat alle acties een nieuwe grondstof krijgen als toegangskosten. De speler die vorige ronde als eerste paste, wordt de nieuwe startspeler.

Pharaon - Afbeelding 11
Via: instagram.com | Yorans Bordspellenkast, CC
Pharaon - Afbeelding 12
Via: instagram.com | Yorans Bordspellenkast, CC

Faraotegel

De speler die als eerste tot niveau 3 van het grafkamer spoor komt én twee rode kaarten heeft krijgt de farao tegel, die is 7 punten waard en blijft de rest van het spel bij die speler.

Pharaon - Afbeelding 13
Via: instagram.com | Yorans Bordspellenkast, CC
Pharaon - Afbeelding 14
Via: instagram.com | Yorans Bordspellenkast, CC

Bonuspunten van de goden

Helemaal aan de rand van het bord staan ook goden afgebeeld, met aan weerskanten de eisen die die goden hebben, en de punten die ze waard zijn als je de eisen haalt. De combinatie van eisen is steeds anders, op basis van hoe je het bord uit losse stukken opbouwt, maar in dit voorbeeld krijg je bijvoorbeeld 6 bonuspunten van Osiris als je tweede rode kaarten tijdens het spel verzamelt én twee blauwe kaarten hebt.

Pharaon - Afbeelding 15
Via: instagram.com | Yorans Bordspellenkast, CC

Einde van het spel

Aan het einde van het spel kijk je hoeveel doelen van de goden je gehaald hebt, die bonuspunten tel je bij elkaar op, samen met de punten op je kaarten, de punten die de actiesporen waard zijn afhankelijk van hoe ver je bent gekomen, de bonuspunten van de faraotegel, de punten van de offerfiches en als laatste krijgt de speler die die ronde startspeler was nog bonuspunten. De speler met de meeste punten wint!

Solomodus

Goed om te benoemen, dit spel heeft ook een solomodus voor als je dat leuk vindt, maar die heb ik niet getest, want ik speel liever met andere spelers samen.

Veelgestelde vragen

Alle antwoorden in één overzicht

Met hoeveel spelers kan Pharaon gespeeld worden?

Pharaon kan gespeeld worden met 1 tot en met 5 spelers.

Vanaf welke leeftijd is Pharaon geschikt?

De aanbevolen leeftijd voor dit spel is vanaf 12 jaar.

Hoelang duurt een spelletje Pharaon?

Een spelletje Pharaon duurt gemiddeld 60 minuten.

Stel een vraag of geef je beoordeling!

Zijn de spelregels je nog niet helemaal duidelijk? Of wil je juist anderen laat weten wat je van het spel vindt? Laat het weten in een reactie!

Pharaon - Bordspel
32,45
Bekijk nu
bol.com bol.com

Lees ook:

Pharaon: hoe speel je dit strategische bordspel over het oude Egypte?
Pharaon: hoe speel je dit strategische bordspel over het oude Egypte?
Yorans Bordspellenkast

Yorans Bordspellenkast

Hoi, mijn naam is Yoran. Ik ben 16 jaar oud en nu al verslaafd aan bordspellen! Ik ben vooral fan van tactische spellen, zoals: worker-placement spellen, deductie spellen en puzzelspellen. Neem vooral een kijkje op mijn Instagram pagina waarop ik foto’s van spellen, reviews en leuke giveaways deel! En ben je benieuwd wat mijn 23 favoriete bordspellen zijn? Kijk dan snel op mijn Instagram pagina!

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo