De Crew is een spel waarbij je niet tegen elkaar speelt, maar mét elkaar. In 2020 ging het spel er al met twee prijzen vandoor: Speelgoed van het Jaar en de Nederlandse Spellenprijs.
Inmiddels is er ook al een tweede editie verschenen en grote kans dat er nog meer edities volgen. Wij hebben de eerste editie uitgebreid getest. Je ontdekt hieronder alle spelregels, de verschillende edities en onze review!
De Crew kopen
De Crew in het kort & kooptips
De Crew – Missie Planeet
De Crew – Missie Diepzee
Review De Crew
Dit is wat SpellenFans er van vindt
De Crew combineert een aantal fantastische elementen: je wordt meegenomen in een verhaal, je werkt samen met jouw medespelers én blijft uitgedaagd worden. Zelfs als je alle missies hebt voltooid, ben je zeker nog niet uitgespeeld!
Luuk van SpellenFans.nl
Mijn review over De Crew
De Crew is geschikt voor SpellenFans die houden van: samenwerken, kaartspellen, storytelling én uitdaging. Dat is een heel rijtje aan elementen, maar alles komt bij elkaar in dit kaartspel van 999 Games.
Hoewel je bij het spel moet samenwerken, is de toegestane communicatie beperkt. Daar zit direct de uitdaging voor de spelers in.
Andere uitdagende aspecten vind je terug in de stijgende moeilijkheidsgraad van de 50 missies. Je begint eenvoudig, maar ziet al snel de uitdaging stijgen. Gelukkig heb je daarvoor ook jouw medespelers.

Het spel kent nog een aantal extra elementen dan in het artikel uitgelegd. Hierdoor worden missies nog moeilijker.
Zo speel je soms met ‘zendschaduw’, waarbij de communicatiefiche niet meer op een bepaalde plek neergelegd mag worden en de spelers moeten aanvoelen wat je duidelijk probeert te maken. Of denk aan een totale storing, waarbij communicatie helemaal niet meer toegestaan is. Ook verandert de moeilijkheidsgraad als je het spel speelt met een ander aantal spelers.
De Crew heeft wat weg van het kaartspelletje Toepen, maar voegt vele vernieuwende elementen toe. Misschien wel een van de belangrijkste: storytelling. Je wordt meegenomen op weg naar de negende planeet.
En zelfs als je alle missies hebt voltooid, heb je blijvend speelplezier. Alleen al in de eerste missie zijn er namelijk 42 triljard combinaties mogelijk hoe de kaarten verdeeld kunnen zijn. Vervelen hoef jij je dus zeker niet!
Unboxing De Crew
Hoe ziet het spel eruit?
Het spel bestaat uit 40 grote speelkaarten (36 kleurenkaarten en 4 rakettenkaarten), 5 herinneringskaarten, en 36 kleine kaarten (opdrachtkaarten) en 1 commandantfiguur.
Daarnaast beschik je over 16 fiches: 10 opdrachtfiches, 5 communicatiefiches en 1 noodsignaalfiche. Tot slot ook niet geheel overbodig: de spelregels en het logboek. In dit logboek vind je de 50 missies die je moet voltooien.

Spelregels De Crew
Hoe speel je De Crew?
Bij De Crew heb je als doel om samen met jouw medespelers in totaal 50 missies te voltooien. Daarvoor moet je vanzelfsprekend een goede ‘crew’ vormen.
Klinkt makkelijk, maar in de eerste versie van de spel ga jij samen met jouw team op weg naar de negende planeet. En in het heelal is communiceren soms lastiger dan je denkt.
De ontdekking van de 9e planeet
Tijdens het spel word je meegenomen in een verhaal. Op 24 augustus 2006 werd op de Algemene Vergadering van de Internationale Astronomische Unie besloten dat Pluto een dwergplaneet is. Het gevolg: Pluto is daarmee niet langer de negende planeet van ons zonnestelsel.
De jaren daarop ontstonden verschillende theorieën over een nieuwe negende planeet. De oplossing? Een crew naar de ruimte sturen om die planeet te ontdekken. De crew dat zijn jullie! In missie 1 ben je nog slechts in het opleidingscentrum, in missie 25 bereiken jullie Saturnus en in missie 50… dat ga je ontdekken!

Hoe speel je het kaartspel De Crew?
Om je maar direct voor te bereiden: de spelregels van De Crew heb je niet binnen een kwartiertje gelezen. Het is aan te raden dat één speler de regels aandachtig leest.
Hierna kunnen de spelregels eenvoudiger uitgelegd worden aan de overige spelers. De regels worden bij het spelen van de eerste paar missies al snel duidelijk. Het klinkt als een cliché, maar De Crew leer je écht sneller door te spelen.
Missies en kaarten
Iedere missie is een andere opdracht die de spelers moeten voltooien. Deze vind je terug in het logboek. Bij iedere missie hebben de spelers een wisselend aantal handkaarten.
Iedere ronde spelen de spelers om de beurt een handkaart, waarbij telkens één speler de slag wint. Die wordt gewonnen door de speler met de kaart met de hoogste waarde. Hierbij geldt dat er 4 kleuren kaarten zijn met de waarde 1 t/m 9.
Slagen winnen
De spelregels zijn vergelijkbaar met de regels van het kaartspelletje Toepen. Bij De Crew moeten de spelers in een ronde namelijk de kleurkeuze van de startspeler volgen.
Als je die kleur niet in jouw hand hebt, mag je een andere kleur opgooien. Er geldt dat enkel de spelers die de kleurkeuze van de startspeler volgen, de slag ook kunnen winnen.
Belangrijk De 50 missies van De Crew vertellen een verhaal. Het leukste is om de missies dan ook achtereenvolgend te spelen. Hierdoor wordt de moeilijkheidsgraad van het spel ook op een prettige manier telkens verhoogd. Missies kunnen ook afzonderlijk worden gespeeld en zullen iedere keer anders zijn. Speel daarom jouw favoriete missies zeker meerdere keren!
De speciale rakettenkaarten
Naast de vier verschillende kleuren heb je nog één speciale handkaart: de raket. Deze kaart kan je zien als en troef en daarmee win je iedere slag.
De kleur van de startspeler is dan dus niet meer relevant. Worden er in een ronde meerdere rakettenkaarten gespeeld? Dan wint de raket met de hoogste waarde. Iedere keer dat een slag wordt gewonnen legt de winnende speler de gewonnen kaarten gedekt opzij.

Samenwerken en communiceren
Tot nu toe hebben we je nog niets verteld over het coöperatieve element van De Crew. Iedere ronde wint één speler een slag en juist daar komt het samenwerkend vermogen om de hoek kijken. Een slag moet namelijk gewonnen worden door de juiste speler.
Per missie wordt vanzelf duidelijk hoeveel slagen een specifieke speler moet winnen. Om een missie te volbrengen is samenwerken dus enorm belangrijk. Hierbij geldt dat de spelers niets over hun eigen handkaarten mogen zeggen. Deze regel verhoogt direct de moeilijkheidsgraad van het spel.

Eén communicatiefiche per missie
Communicatie is niet geheel verboden. Iedere speler heeft één communicatiefiche per missie. Deze mag eenmaal vóór een slag worden ingezet (en dus niet tijdens).
Als je ervoor kiest om te communiceren, mag je één handkaart open op tafel leggen. Dit mag nooit een raketkaart zijn. Je legt vervolgens jouw communicatiefiche bovenaan, in het midden of onderaan op de kaart. De betekenis lees je hieronder:
- Je legt de fiche bovenaan: je communiceert hiermee dat dit jouw hoogste kaart in deze kleur is.
- Je legt de fiche in het midden: je communiceert hiermee dat dit jouw enige kaart in deze kleur is.
- Je legt de fiche in het onderaan: je communiceert hiermee dat dit jouw laagste kaart in deze kleur is.

Wat is een herinneringskaart?
Heb je jouw communicatiefiche ingezet? Dan pak je een herinneringskaart in jouw hand. Dit is een hulpmiddel om jou te herinneren dat er nog een kaart op tafel ligt die je gewoon mag spelen.
Als je ervoor kiest om deze open kaart te spelen, voer je twee stappen uit: je legt de herinneringskaart opzij en draait de communicatiefiche met de rode zijde naar boven.

Voorbereiding van het spel
Als je start met een missie, voer je vier stappen uit. Die stappen zetten wij hieronder op een rijtje!
- Schud de 40 grote speelkaarten en verdeel deze onder alle spelers.
- Geef iedere speler een communicatiefiche en leg deze met de groene zijde naar boven. De herinneringskaart leg je naast je neer.
- Het noodsignaal wordt gedekt op tafel gelegd. Hier gaan wij niet verder op in, omdat ieder spel ook zonder deze functie behaald kunnen worden. Hiermee heb je extra uitdaging!
- De 36 kleine opdrachtkaarten worden geschud en gedekt in het midden van de tafel gelegd. Ook worden de opdrachtfiches klaargelegd.

Opdrachtkaarten en de commandant
Bij iedere missie voer je een bepaald aantal opdracht uit. Dat aantal wordt in het logboek weergegeven met een blauw omkaderd getal. Er worden een gelijk aantal opdrachtkaarten open op tafel gelegd.
Alle spelers bekijken hun handkaarten en controleren het aantal rakettenkaarten. De speler met de raket met de waarde 4 wordt tot commandant benoemd tijdens de missie. Hij zet het commandantfiguur voor zich neer.
De commandant kiest vervolgens als eerste speler een opdrachtkaart. Hierna volgen de spelers met de klok mee tot alle opdrachten zijn verkozen.
In de eerste paar missies hebben niet alle spelers een opdracht. Hoe verder je vordert in het spel, hoe meer opdrachten iedere speler krijgt tijdens een missie.

Betekenis van opdrachtfiches
Er zijn een aantal opdrachtfiches die het spel moeilijker maken. Per missie wordt aangegeven welke opdrachtfiches gebruikt dienen te worden.
Indien aangeven, worden de desbetreffende fiches naast elkaar neergelegd in het midden van de tafel. Hierna wordt het juiste aantal opdrachtkaarten open neergelegd.
Hierbij wordt de eerste kaart gelegd onder het eerste fiche, de tweede kaart onder het tweede fiche etc. Als er geen fiches meer liggen, worden de kaarten normaal open op tafel gelegd.
De speler die de kaart kiest, moet ook het bijbehorende fiche pakken. Hierdoor moet je een opdracht in een bepaalde volgorde vervullen. Bijvoorbeeld als tweede speler, na een specifiek andere opdracht of juist als laatste speler.

Hoe voltooi je een opdracht?
Een opdracht is voltooid als een speler een slag wint, waarin de handkaart zit die overeenkomt met zijn gekozen opdrachtkaart. Je kan daarbij meerdere opdrachten in één slag voltooien. Houd rekening met de extra regels van de opdrachtfiches.
Alle handkaarten komen evenveel voor als de opdrachtkaarten. Speelt iemand anders een handkaart die overeenkomt met jouw opdrachtkaart, terwijl jij de slag niet wint? Dan hebben jullie dus direct verloren. Hetzelfde geldt als niet wordt voldaan aan de regels van de opdrachtfiches.
Als de missie niet is gelukt, kan je een nieuwe poging wagen met nieuwe kaarten. In het logboek kan je vervolgens vastleggen hoeveel pogingen jullie nodig hadden. In het voorbeeld hieronder is de speler met de groene 4 beginnen. De speler met de groene 6 voltooid zijn opdracht, want hij wint de slag.

Veelgestelde vragen
Alle antwoorden in één overzicht
Met hoeveel spelers kan De Crew gespeeld worden?
De Crew kan gespeeld worden met 3 tot en met 5 spelers.
Vanaf welke leeftijd is De Crew geschikt?
Het spel wordt aangeraden voor een leeftijd vanaf 10 jaar
Hoelang duurt een spelletje De Crew?
Een spelletje De Crew duurt gemiddeld 20 minuten.
Stel een vraag of geef je beoordeling!
Zijn de spelregels je nog niet helemaal duidelijk? Of wil je juist anderen laat weten wat je van het spel vindt? Laat het weten in een reactie!