De Crew: alles over dit spel waarbij je moet samenwerken

De Crew spelregels
Aantal spelers: 3 - 5
Speeltijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Soort spel: kaartspel

De Crew is een populair kaartspel waarbij je niet tegen elkaar speelt, maar mét elkaar. In 2020 ging het spel er al met twee prijzen vandoor: Speelgoed van het Jaar en de Nederlandse Spellenprijs.

Inmiddels is er ook al een tweede editie verschenen en grote kans dat er nog meer edities volgen. Wij hebben de eerste editie uitgebreid getest. Je ontdekt hieronder alle spelregels, de verschillende edities en onze review!

De Crew in het kort

Wat is het doel van het spel?

Bij De Crew heb je als doel om samen met jouw medespelers in totaal 50 missies te voltooien. Daarvoor moet je vanzelfsprekend een goede ‘crew’ vormen.

Klinkt makkelijk, maar in de eerste versie van de spel ga jij samen met jouw team op weg naar de negende planeet. En in het heelal is communiceren soms lastiger dan je denkt.

De Crew: Missie 9e planeet

De Crew: Missie Diepzee

De ontdekking van de 9e planeet

Tijdens het spel word je meegenomen in een verhaal. Op 24 augustus 2006 werd op de Algemene Vergadering van de Internationale Astronomische Unie besloten dat Pluto een dwergplaneet is. Het gevolg: Pluto is daarmee niet langer de negende planeet van ons zonnestelsel.

De jaren daarop ontstonden verschillende theorieën over een nieuwe negende planeet. De oplossing? Een crew naar de ruimte sturen om die planeet te ontdekken. De crew dat zijn jullie! In missie 1 ben je nog slechts in het opleidingscentrum, in missie 25 bereiken jullie Saturnus en in missie 50… dat ga je ontdekken!

De Crew kopen
Via: SpellenFans.nl

Voor wie is het spel geschikt?

Aantal spelers, leeftijd en speeltijd

De Crew is geschikt voor 3 tot en met 5 spelers. De gemiddelde speeltijd van één missie verschilt naarmate je verder komt. Bij de eerste missie ben je per stuk ongeveer 5 minuten aan het spelen.

Alle missies worden steeds moeilijker, waardoor de gemiddelde speeltijd per missie 20 minuten wordt. Het kaartspel heeft een aanbevolen leeftijd vanaf 10 jaar.

2+1 gratis op spellen & puzzels TIJDELIJKE ACTIE OP BOL.COM

Groot assortiment
Flinke kortingen
Vandaag besteld, morgen in huis

Inhoud van het spel

Het spel bestaat uit 40 grote speelkaarten (36 kleurenkaarten en 4 rakettenkaarten), 5 herinneringskaarten, en 36 kleine kaarten (opdrachtkaarten) en 1 commandantfiguur.

Daarnaast beschik je over 16 fiches: 10 opdrachtfiches, 5 communicatiefiches en 1 noodsignaalfiche. Tot slot ook niet geheel overbodig: de spelregels en het logboek. In dit logboek vind je de 50 missies die je moet voltooien.

De Crew inhoud
Via: SpellenFans.nl

Spelregels De Crew

Hoe speel je het kaartspel De Crew?

Om je maar direct voor te bereiden: de spelregels van De Crew heb je niet binnen een kwartiertje gelezen. Het is aan te raden dat één speler de regels aandachtig leest.

Hierna kunnen de spelregels eenvoudiger uitgelegd worden aan de overige spelers. De regels worden bij het spelen van de eerste paar missies al snel duidelijk. Het klinkt als een cliché, maar De Crew leer je écht sneller door te spelen.

Missies en kaarten

Iedere missie is een andere opdracht die de spelers moeten voltooien. Deze vind je terug in het logboek. Bij iedere missie hebben de spelers een wisselend aantal handkaarten.

Iedere ronde spelen de spelers om de beurt een handkaart, waarbij telkens één speler de slag wint. Die wordt gewonnen door de speler met de kaart met de hoogste waarde. Hierbij geldt dat er 4 kleuren kaarten zijn met de waarde 1 t/m 9.

Slagen winnen

De spelregels zijn vergelijkbaar met de regels van het kaartspelletje Toepen. Bij De Crew moeten de spelers in een ronde namelijk de kleurkeuze van de startspeler volgen.

Als je die kleur niet in jouw hand hebt, mag je een andere kleur opgooien. Er geldt dat enkel de spelers die de kleurkeuze van de startspeler volgen, de slag ook kunnen winnen.

Belangrijk De 50 missies van De Crew vertellen een verhaal. Het leukste is om de missies dan ook achtereenvolgend te spelen. Hierdoor wordt de moeilijkheidsgraad van het spel ook op een prettige manier telkens verhoogd. Missies kunnen ook afzonderlijk worden gespeeld en zullen iedere keer anders zijn. Speel daarom jouw favoriete missies zeker meerdere keren!
De Crew missies kaarten
Via: SpellenFans.nl

De speciale rakettenkaarten

Naast de vier verschillende kleuren heb je nog één speciale handkaart: de raket. Deze kaart kan je zien als en troef en daarmee win je iedere slag.

De kleur van de startspeler is dan dus niet meer relevant. Worden er in een ronde meerdere rakettenkaarten gespeeld? Dan wint de raket met de hoogste waarde. Iedere keer dat een slag wordt gewonnen legt de winnende speler de gewonnen kaarten gedekt opzij.

De Crew rakettenkaart
Via: SpellenFans.nl

Samenwerken en communiceren

Tot nu toe hebben we je nog niets verteld over het coöperatieve element van De Crew. Iedere ronde wint één speler een slag en juist daar komt het samenwerkend vermogen om de hoek kijken. Een slag moet namelijk gewonnen worden door de juiste speler.

Per missie wordt vanzelf duidelijk hoeveel slagen een specifieke speler moet winnen. Om een missie te volbrengen is samenwerken dus enorm belangrijk. Hierbij geldt dat de spelers niets over hun eigen handkaarten mogen zeggen. Deze regel verhoogt direct de moeilijkheidsgraad van het spel.

Mijn favoriete spel van januari Uitgebreid getest

Iedere maand speel ik verschillende nieuwe spellen. In januari is mijn favoriet het partyspel Barking Kittens. Een uitbreiding voor Exploding Kittens!

Eén communicatiefiche per missie

Communicatie is niet geheel verboden. Iedere speler heeft één communicatiefiche per missie. Deze mag eenmaal vóór een slag worden ingezet (en dus niet tijdens).

Als je ervoor kiest om te communiceren, mag je één handkaart open op tafel leggen. Dit mag nooit een raketkaart zijn. Je legt vervolgens jouw communicatiefiche bovenaan, in het midden of onderaan op de kaart. De betekenis lees je hieronder:

 • Je legt de fiche bovenaan: je communiceert hiermee dat dit jouw hoogste kaart in deze kleur is.
 • Je legt de fiche in het midden: je communiceert hiermee dat dit jouw enige kaart in deze kleur is.
 • Je legt de fiche in het onderaan: je communiceert hiermee dat dit jouw laagste kaart in deze kleur is.
Belangrijk Heb jij jouw communicatiefiche gebruikt en veranderen jouw handkaarten, waardoor de betekenis van de fiche niet meer klopt? Dan mag je deze niet verplaatsen, maar wordt er gewoon verder gespeeld.
De Crew communicatiefiche
Via: SpellenFans.nl

Wat is een herinneringskaart?

Heb je jouw communicatiefiche ingezet? Dan pak je een herinneringskaart in jouw hand. Dit is een hulpmiddel om jou te herinneren dat er nog een kaart op tafel ligt die je gewoon mag spelen.

Als je ervoor kiest om deze open kaart te spelen, voer je twee stappen uit: je legt de herinneringskaart opzij en draait de communicatiefiche met de rode zijde naar boven.

De Crew herinneringskaart
Via: SpellenFans.nl

Voorbereiding van het spel

Als je start met een missie, voer je vier stappen uit. Die stappen zetten wij hieronder op een rijtje!

 1. Schud de 40 grote speelkaarten en verdeel deze onder alle spelers.
 2. Geef iedere speler een communicatiefiche en leg deze met de groene zijde naar boven. De herinneringskaart leg je naast je neer.
 3. Het noodsignaal wordt gedekt op tafel gelegd. Hier gaan wij niet verder op in, omdat ieder spel ook zonder deze functie behaald kunnen worden. Hiermee heb je extra uitdaging!
 4. De 36 kleine opdrachtkaarten worden geschud en gedekt in het midden van de tafel gelegd. Ook worden de opdrachtfiches klaargelegd.

De leukste spelletjes onder de €10 spelletjes met korting

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Vandaag besteld, morgen in huis

Opdrachtkaarten en de commandant

Bij iedere missie voer je een bepaald aantal opdracht uit. Dat aantal wordt in het logboek weergegeven met een blauw omkaderd getal. Er worden een gelijk aantal opdrachtkaarten open op tafel gelegd.

Alle spelers bekijken hun handkaarten en controleren het aantal rakettenkaarten. De speler met de raket met de waarde 4 wordt tot commandant benoemd tijdens de missie. Hij zet het commandantfiguur voor zich neer.

De commandant kiest vervolgens als eerste speler een opdrachtkaart. Hierna volgen de spelers met de klok mee tot alle opdrachten zijn verkozen.

In de eerste paar missies hebben niet alle spelers een opdracht. Hoe verder je vordert in het spel, hoe meer opdrachten iedere speler krijgt tijdens een missie.

De Crew opdrachtkaarten commandant
Via: SpellenFans.nl

Betekenis van opdrachtfiches

Er zijn een aantal opdrachtfiches die het spel moeilijker maken. Per missie wordt aangegeven welke opdrachtfiches gebruikt dienen te worden.

Indien aangeven, worden de desbetreffende fiches naast elkaar neergelegd in het midden van de tafel. Hierna wordt het juiste aantal opdrachtkaarten open neergelegd.

Hierbij wordt de eerste kaart gelegd onder het eerste fiche, de tweede kaart onder het tweede fiche etc. Als er geen fiches meer liggen, worden de kaarten normaal open op tafel gelegd.

De speler die de kaart kiest, moet ook het bijbehorende fiche pakken. Hierdoor moet je een opdracht in een bepaalde volgorde vervullen. Bijvoorbeeld als tweede speler, na een specifiek andere opdracht of juist als laatste speler.

De crew opdrachtfiches
Via: SpellenFans.nl

Hoe voltooi je een opdracht?

Een opdracht is voltooid als een speler een slag wint, waarin de handkaart zit die overeenkomt met zijn gekozen opdrachtkaart. Je kan daarbij meerdere opdrachten in één slag voltooien. Houd rekening met de extra regels van de opdrachtfiches.

Alle handkaarten komen evenveel voor als de opdrachtkaarten. Speelt iemand anders een handkaart die overeenkomt met jouw opdrachtkaart, terwijl jij de slag niet wint? Dan hebben jullie dus direct verloren. Hetzelfde geldt als niet wordt voldaan aan de regels van de opdrachtfiches.

Een spelletje geven als cadeau of voor jezelf? Bekijk alle kortingen! 40% korting op spellen

Groot assortiment
Flinke kortingen
Vandaag besteld, morgen in huis

Als de missie niet is gelukt, kan je een nieuwe poging wagen met nieuwe kaarten. In het logboek kan je vervolgens vastleggen hoeveel pogingen jullie nodig hadden. In het voorbeeld hieronder is de speler met de groene 4 beginnen. De speler met de groene 6 voltooid zijn opdracht, want hij wint de slag.

De Crew opdracht voltooien
Via: SpellenFans.nl

De Crew kopen: alle edities

Alle edities in één overzicht

Er zijn in totaal twee edities uitgebracht van het kaartspel. Deze eerste editie gaat over de zoektocht naar de negende planeet.

Crew 2 heeft soortgelijke spelregels, maar vertelt een verhaal over de zoektocht naar een verloren beschaving op de bodem van de oceaan. Beide edities zijn geschikt voor hetzelfde aantal spelers en dezelfde leeftijd.

De Crew – Missie Planeet

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De Crew – Op weg naar de 9e planeet is de eerste editie van het kaartspel. Het is geschikt voor 3 t/m 5 spelers en voor spelers vanaf 10 jaar.

De Crew 2 – Missie Diepzee

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De Crew – Missie Diepzee is de tweede editie van het spel. Je duikt naar de bodem van Stille Oceaan en gaat op zoek naar een verloren beschaving.

Review De Crew

Dit is wat SpellenFans ervan vindt

De Crew combineert een aantal fantastische elementen: je wordt meegenomen in een verhaal, je werkt samen met jouw medespelers én blijft uitgedaagd worden. Zelfs als je alle missies hebt voltooid, ben je zeker nog niet uitgespeeld!

SpellenFans.nl

De Crew: Missie 9e planeet

De Crew: Missie Diepzee

8.2Expert Score
De Crew

De Crew is geschikt voor SpellenFans die houden van: samenwerken, kaartspellen, storytelling én uitdaging. Dat is een heel rijtje aan elementen, maar alles komt bij elkaar in dit kaartspel van 999 Games.

Hoewel je bij het spel moet samenwerken, is de toegestane communicatie beperkt. Daar zit direct de uitdaging voor de spelers in.

Andere uitdagende aspecten vind je terug in de stijgende moeilijkheidsgraad van de 50 missies. Je begint eenvoudig, maar ziet al snel de uitdaging stijgen. Gelukkig heb je daarvoor ook jouw medespelers.

Het spel kent nog een aantal extra elementen dan in het artikel uitgelegd. Hierdoor worden missies nog moeilijker.

Zo speel je soms met ‘zendschaduw’, waarbij de communicatiefiche niet meer op een bepaalde plek neergelegd mag worden en de spelers moeten aanvoelen wat je duidelijk probeert te maken. Of denk aan een totale storing, waarbij communicatie helemaal niet meer toegestaan is. Ook verandert de moeilijkheidsgraad als je het spel speelt met een ander aantal spelers.

De Crew heeft wat weg van het kaartspelletje Toepen, maar voegt vele vernieuwende elementen toe. Misschien wel een van de belangrijkste: storytelling. Je wordt meegenomen op weg naar de negende planeet.

En zelfs als je alle missies hebt voltooid, heb je blijvend speelplezier. Alleen al in de eerste missie zijn er namelijk 42 triljard combinaties mogelijk hoe de kaarten verdeeld kunnen zijn. Vervelen hoef jij je dus zeker niet!

Pluspunten
 • Coöperatief spel, dus je wint met z'n alle of verliest gezamenlijk
 • Betaalbaar kaartspel
 • Een storytelling die zowel voor kinderen al volwassenen boeiend is
 • Stijgende moeilijkheidsgraad
Minpunten
 • De spelregels zijn voor de eerste keer zeer uitgebreid. Ga er dus even voor zitten en leg het vervolgens (eenvoudiger) uit aan jouw medespelers. Hierna heb je veel speelplezier!
De Crew spel spelregels kopen
Via: SpellenFans.nl
REVIEW Dit spel is door SpellenFans.nl ontvangen ter review en is beschikbaar gesteld door 999 Games.
Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo
   Shopping cart