Nederlandse Spellenprijs 2021: alle winnaars op een rij

De Nederlandse Spellenprijs wordt sinds 2001 ieder jaar uitgereikt. Deze prijs is verdeeld in drie categorieën: familiespel, kennersspel en expertspel.

Vorig jaar wonnen Point Salad, Architecten van het Westelijk Koninkrijk en De Crew. Bekijk voor die winnaar eens het artikel over de Nederlandse Spellenprijs 2020. De winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2021 zijn op 5 november bekendgemaakt. Je ontdekt ze hieronder!

Wie is de schrijver van dit artikel?

Hey! Ik ben Luuk, de oprichter en hoofdauteur van SpellenFans.nl. Al vanaf mijn jeugd ben ik een echte fan van gezelschapsspellen. Boonanza, Exploding Kittens en Codenames zijn spellen die vaak op tafel komen als ik met vrienden ben. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees meer over SpellenFans.nl, het ontstaan en gezicht achter de website.

Voor SpellenFans, door SpellenFans

In mijn artikelen vind je affiliate links naar producten. Als je via zo’n link een aankoop doet, krijg ik een kleine commissie. Dit kost je niets extra’s, maar helpt mij om de website draaiende te houden en nieuwe spellen te testen en beoordelen. Zo kan ik blijven doen wat ik het liefste doe: jou helpen je volgende favoriete spel te vinden. Lees meer over hoe affiliates linkjes werken.

CuBirds Beste familiespel

Maak een wandeling door de velden en ga je op zoek naar verschillende soorten vogels!

Everdell Beste expertspel

Ontdek de prachtige vallei Everdell waar kleine dieren met plezier leven.

It’s a Wonderful World Beste kennersspel

Bouw aan een n eigen imperium. Daarvoor heb je maar kort de tijd, dus maak geen fouten…

Beste familiespel van 2021

Alles over deze winnaar!

CuBirds is er vandoor gegaan met de titel ‘beste familiespel van 2021’. Dit spel kan gespeeld worden met 2 tot en met 5 spelers en heeft een aanbevolen leeftijd vanaf 8 jaar. Het doel is om alle zeven soorten vogels bij hun familie terug te brengen. Dat alles in een vlot spelletje van 20 minuten!

CuBirds

Beste familiespel van 2021
CuBirds
 • Kaartspel
 • 2 – 5 spelers
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speeltijd: 20 minuten
 • Nederlands
 • Gam’inBIZ
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van CuBirds

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Over het spel

Bij CuBirds maken de spelers samen een lentewandeling door de velden en ga je op zoek naar verschillende soorten vogels. Aan jou de taak om de zeven soorten te spotten of van twee vogelsoorten er drie te bezitten. Gelukt? Dan mag jij je de winnaar noemen.

Als je aan de beurt bent, leg je vogelkaarten uit jouw hand op het speelveld. Als je ervoor kiest om andere vogelsoorten in te sluiten, mag je de vogels die hier tussenin vallen in jouw hand pakken.

De tweede actie die je kan uitvoeren is het toevoegen van een vogelsoort aan jouw collectie. Daarvoor moet je een specifiek aantal kaarten van een vogel verzamelen. Op die manier kun jij de zeven verschillende soorten spotten.

Bekijk de volledige speluitleg van CuBirds in de video hieronder!

Beste kennersspel van 2021

Alles over deze winnaar!

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2021 in de categorie ‘Kennersspel’ is It’s a Wonderful World. Het spel is geschikt voor een leeftijd vanaf 14 jaar en kan gespeeld worden met 1 tot en met 5 spelers. De speeltijd bedraagt 45 minuten, waardoor je voor een langere tijd speelplezier zult beleven!

It’s a Wonderful World

Beste kennersspel van 2021
It's a Wonderful world
 • Kaartspel
 • 1 – 5 spelers
 • Leeftijd: vanaf 14 jaar
 • Speeltijd: 45 minuten
 • Nederlands
 • Geronimo Games
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van It’s a Wonderful World

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Bij It’s a Wonderful World bouw je aan een eigen imperium. Daarvoor heb je maar kort de tijd, dus je kunt het niet veroorloven om fouten te maken. Tijdens het spel kies je de juiste ontwikkelingen, bemachtig je voordelen door jouw productie en laat je concurrentie in verbazing achter.

Het spel wordt grotendeels gespeeld met kaarten. Iedere beurt heb je nieuwe kaarten in jouw hand. Hieruit kies je steeds één kaart en de overige kaarten worden doorgegeven aan de speler links van je.

Op die manier verzamel je tijdens verschillende beurten de kaarten waarmee je gaat spelen. Die kaarten kun je inzetten als bouwsteentje voor jouw imperium of als toekomstig productiegebouw. Enkel afgeronde gebouwen leveren productie op. Door tactisch kaarten te kiezen kun je jouw buren dwars zitten. Je zal dus niet enkel met je eigen spel bezig zijn!

Bekijk meer over It’s a Wonderful World in de speluitleg hieronder!

Beste expertspel van 2021

Alles over deze winnaar!

In de categorie ‘beste expertspel’ van De Nederlandse Spellenprijs 2021 heeft Everdell gewonnen. Dit spel heeft de langste speelduur van alle winnaars: 90 minuten. Het kan gespeeld worden met 1 tot en met 4 spelers en is al geschikt vanaf 12 jaar. Een populair spel dat al vaker in de prijzen viel!

Everdell

Beste expertspel van 2021
Everdell
 • Bordspel
 • 1 – 4 spelers
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speeltijd: 90 minuten
 • Nederlands
 • White Goblin Games
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van Everdell

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Ontdek bij dit spel de prachtige vallei Everdell waar kleine dieren met plezier leven. Ieder diersoort wil het beste plekje in de vallei claimen, om zo de mooiste gebouwen te creëren en feesten te organiseren.

Als speler stuur je arbeiders naar de diverse locaties. Je verzamelt op die manier kaarten en grondstoffen die worden ingezet om jouw stad uit te breiden. Daarmee ontvang je meer actiemogelijkheden en verdien je extra punten. Speel de juiste kaarten om zo jouw gebied om te toveren tot de beste plek in de vallei!

Bekijk meer over het Everdell via de video hieronder!

De Nederlandse Spellenprijs

De Nederlandse Spellenprijs is in 2001 ontstaan door de landelijke spellenvereniging Ducosim. Daarmee wilde de vereniging de consument een onafhankelijk waardeoordeel bieden. De prijs wordt daarom al jaren gezien als een kwaliteitsprijs voor Nederlandse gezelschapsspellen. Benieuwd naar voorgaande winnaars? Bekijk dan de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2020!

Lees ook:

Nederlandse Spellenprijs 2021: alle winnaars op een rij
Nederlandse Spellenprijs 2021: alle winnaars op een rij
Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo