Qwixx: een overzicht met alle regels en uitbreidingen

Dobbelspel kopen spelregels edities uitbreiding
Aantal spelers: 2 - 5
Speeltijd: 15 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Soort spel: dobbelspel

Qwixx is een dobbelspel dat gespeeld kan worden met 2 tot en met 5 spelers. Iedere speler krijgt een scoreblad en kruist hierop tijdens het spel getallen in verschillende kleuren aan. Hoe meer getallen er worden aangekruist, hoe meer punten jij zal krijgen.

Daarbij zal je niet enkel moeten focussen op jouw eigen worp. Als een andere speler de dobbelstenen gooit, kan jij namelijk ook punten verdienen. Het spel is daarom spannend tot de laatste worp!

Qwixx in het kort

Wat is het doel van het spel?

De basisvariant van Qwixx draait om het aankruisen van zoveel mogelijk getallen op jouw scoreblad. Hierbij kan jij kruizen verzamelen in vier verschillende kleuren.

Onderaan het scoreblad staat weergegeven hoeveel punten een bepaald aantal kruisjes in één kleur oplevert. Door jouw eigen worp te combineren met worpen van andere spelers maak jij kans om de winnaar van Qwixx te worden.

Inhoud van Qwixx

  • 6 dobbelstenen
  • 1 scoreblok
  • Spelregels

Qwixx kopen

De beste kooptips op een rijtje

Qwixx

Alles over dit fantastische dobbelspel!
Qwixx dobbelspel kopen spelregels edities uitbreiding
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs Qwixx

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Qwixx is een populair dobbelspel dat gespeeld kan worden vanaf 2 spelers met een maximum van 5 spelers. Het spel draait om het verzamelen van zoveel mogelijk punten.

Deze punten kan je verdienen met behulp van jouw eigen worp of met worpen van andere spelers. Hierdoor hoef jij tijdens een potje Qwixx niet op jouw beurt te wachten. Als een andere speler dobbelt zal jij namelijk ook punten kunnen verdienen. Focus is dus zeker belangrijk!

Aan het eind van het spel telt iedere speler zijn of haar punten bij elkaar op en trekt daar eventueel de minpunten vanaf. Welke speler gaat er met de winst vandoor?

De volledige speluitleg van Qwixx bekijk je via de video hieronder!

Kenmerken

  • Dobbelspel
  • 2 – 5 spelers
  • Leeftijd: vanaf 8 jaar
  • Speeltijd: 15 minuten
  • Nederlands
  • White Goblin Games

Vergelijk prijzen Qwixx

€11,99 niet op voorraad

Spelregels Qwixx

Hoe speel je het dobbelspel Qwixx?

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een scoreblad en een pen. Vervolgens wordt er één speler gekozen die mag beginnen. Deze speler gooit de zes dobbelstenen en trapt daarmee het potje Qwixx af!

Aankruisen van getallen

Tijdens het spel moeten de getallen in elke van de vier kleuren altijd van links naar rechts worden aangekruist. Je hoeft daarbij niet per se helemaal links van jouw scoreblad te beginnen.

Het is dus toegestaan om één of meerdere getallen over te slaan. Let hierbij wel op: overgeslagen getallen kunnen achteraf niet meer worden aangekruist. Tactiek komt hierbij dus zeker om de hoek kijken!

Tip: het is handig om overgeslagen getallen door te strepen met een horizontaal lijntje. Hierdoor voorkom je op een later moment verwarring over welk getal jij wel of niet mag aankruisen.

Uitvoeren van twee acties

De speler die de zes dobbelstenen heeft gegooid zal twee acties moeten uitvoeren. Ten eerste telt deze speler het ogen van de twee witte dobbelstenen bij elkaar op. Elke speler heeft nu de keuze om dit getal in een kleur naar keuze aan te kruisen op zijn of haar eigen scoreblad.

Daarna heeft de speler die aan de beurt is de mogelijkheid om één witte dobbelsteen met één gekleurde dobbelsteen te combineren. Dit getal kruis je vervolgens aan in de rij van de desbetreffende kleur.

De leukste spelletjes onder de €10 alles in 1 overzicht

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Spelletjes voor jong en oud

Een mislukte worp

Het kan zijn dat je als actieve speler het getal van de twee witte dobbelstenen niet kan invullen op jouw scoreblad, omdat deze getallen al eerder zijn aangekruist. Kan je vervolgens ook geen getal aankruisen door een witte dobbelsteen te combineren met een gekleurde dobbelsteen?

Dan zal je een kruisje moeten zetten in het vakje rechtsonder bij ‘mislukte worp’. Na het opschrijven van de getallen of een mislukte worp is de volgende speler aan de beurt. Deze speler voert dezelfde twee acties uit.

Het invullen van meest rechtse getalen

Om het getal helemaal rechts (een rode en gele ’12’ of een groene en blauwe ‘2’) aan te kruisen, moet je als speler al minstens 5 kruisjes hebben gezet in dezelfde kleur. Als je het getal helemaal rechts aankruist, kruis je ook het vakje met het slotje aan.

Deze kleur is nu voor alle spelers gesloten. In alle volgende beurten mag in de desbetreffende kleur niets meer worden aangekruist. Deze dobbelsteen wordt daarom aan de kant gelegd en hier wordt niet langer mee gegooid.

De winnaar van Qwixx (puntentelling)

Het spel eindigt direct als een speler zijn of haar tweede kleur sluit of als een speler zijn vierde mislukte worp aankruist. Onderaan het scoreblad staat hoeveel punten een bepaald aantal kruisjes in één kleur oplevert.

Hierbij telt een aangekruist slotje als één extra kruisje. Iedere mislukte worp levert daarnaast vijf minpunten op. Iedere speler vult in hoeveel punten hij of zij per rij scoort. Deze punten worden bij elkaar opgeteld en de minpunten worden eraf getrokken. De speler met de meeste punten wint het spel!

Qwixx Scoreblokken

Dit zijn alle scoreblokken van Qwixx

Hoewel Qwixx al een fantastisch spel is, zorgt een uitbreiding voor nóg meer speelplezier. Als jouw scoreblaadjes van het basisspel bijna op zijn, kan je ervoor kiezen om dezelfde scoreblaadjes opnieuw te kopen.

Wil je eens iets anders? Dan zijn er genoeg nieuwe scoreblokken. Bekijk snel het lijstje hieronder!

Qwixx – Blocks

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Is jouw scoreblok op van het basisspel van Qwixx? Dan kan je ervoor kiezen om de Blocks uitbreiding aan te schaffen. Deze uitbreiding bevat 160 nieuwe scoreblaadjes, zodat jij weer voldoende potjes kan spelen!

Qwixx – Mixx

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De Qwixx Mixx uitbreiding bevat twee nieuwe scoreblokken, waardoor er een vernieuwde speelervaring ontstaan.

Het eerste blok bestaat uit getallen in op- en aflopende volgorde met in iedere rij vier verschillende kleuren. Het andere scoreblok bestaat uit getallen die door elkaar staan, maar wel in dezelfde kleur.

Qwixx – Big Points

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Met de uitbreiding Big Points ontvang je twee scoreblokken met nieuwe bonusvelden. Je verzamelt bij deze uitbreiding nog meer punten, doordat je ervoor kan kiezen om in de bonusrijen opnieuw een eerder aangekruist getal kan afstrepen.

Je zal net als bij het basisspel tactisch moeten nadenken, want eenmaal een getal overgeslagen kan je niet meer terug!

Qwixx – Connected

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De Qwixx Connected uitbreiding brengt weer twee nieuwe scoreblokken in jouw huis. Het ene scoreblok zorgt voor bonuspunten door getallen aan te kruisen waar een zwart vakje omheen staat. Aan het eind van het spel lees je via de scorebalk af hoeveel bonuspunten jou dit oplevert.

Het andere blok wordt gespeeld met zogeheten kettingvakjes. Wanneer jij een bepaald getal aankruist waar een ander getal aan verbonden is, moet je het aangrenzende getal aankruisen.

Qwixx – Bonus

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De normale variant van het scoreblok is al erg leuk, maar bij Qwixx Bonus ziet het scoreblaadje er net wat anders uit. Je krijgt in totaal 160 nieuwe scoreblaadjes, waarbij je op verschillende manieren bonussen kan bemachtigen!

Qwixx – On Board

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Zijn jouw scoreblokken op van de On Board uitbreiding? Dan koop je eenvoudig nieuwe scoreblaadjes dankzij deze variant. Het spel bevat in totaal 160 nieuwe blaadjes.

Qwixx Uitbreidingen

Dit zijn alle uitbreidingen van Qwixx

Ben jij fan van het basisspel van Qwixx of wil jij een andere variant van het dobbelspel kopen? In de onderstaande lijst vind je verschillende Qwixx varianten op jouw basisspel of losstaande edities voor nog meer speelplezier!

Qwixx – Karakters

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Met de Karakters uitbreiding van Qwixx heeft iedere speler een speciale kracht. Zo bevat het ene karakter de kracht om drie kruisjes te zetten, maar kan jij ook het voordeel hebben om twee keer te dobbelen. Extra spannend!

Qwixx – Longo

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Qwixx Longo is een variant met langere rijgetallen en 8-zijdige dobbelstenen. Daarnaast heeft iedere speler unieke geluksgetallen, waardoor het spel nog spannender wordt. Benieuwd naar het spel? Lees dan onze review over Qwixx Longo!

Qwixx – On Board

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Qwixx On Board is een bijzondere variant. Je speelt namelijk niet alleen met scoreblaadjes, maar ook met een speelbord. Met een voor- en achterkant kan je variëren. Deze uitbreiding bevat nieuwe mogelijkheden en regels!

Qwixx – Het Duel

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De strijd is aan bij Qwixx – Het Duel! Val je tegenstander aan, maar zorg ook voor een goede verdediging. Anders kan je zomaar eens punten kwijtraken die jij eerder hebt verzameld. Je speelt bij deze variant met witte en zwarte schijfjes.

Qwixx – Deluxe

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Soms is wat luxe ook wel fijn. Helemaal als je groot fan bent van dit dobbelspel kan Qwixx Deluxe niet ontbreken in jouw spelletjeskast. Het spel bevat afwisbare scorebordjes en een zachte dobbelbodem. Oneindig speelplezier!

Wat vind jij van het spel Qwixx?

Heb jij Qwixx aangeschaft en al een aantal keren gespeeld? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Qwixx

Met hoeveel spelers kan Qwixx gespeeld worden?

Qwixx kan gespeeld worden met 2 tot en met 5 spelers.

Luuk

Luuk

Hi, mijn naam is Luuk! Van jongs af aan ben ik al een fan van gezelschapsspellen. Op avondjes met vrienden worden er vaak spellen gespeeld, zoals Boonanza, Exploding Kittens of Codenames.

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo