Qwixx: een overzicht met alle regels en uitbreidingen

Qwixx

Qwixx is een dobbelspel dat gespeeld kan worden met 2 tot en met 5 spelers. Iedere speler krijgt een scoreblad en kruist hierop tijdens het spel getallen in verschillende kleuren aan. Hoe meer getallen er worden aangekruist, hoe meer punten jij zal krijgen.

Daarbij zal je niet enkel moeten focussen op jouw eigen worp. Als een andere speler de dobbelstenen gooit, kan jij namelijk ook punten verdienen. Het spel is daarom spannend tot de laatste worp!

Qwixx

Qwixx is een populair dobbelspel dat gespeeld kan worden vanaf 2 spelers met een maximum van 5 spelers. Het spel draait om het verzamelen van zoveel mogelijk punten. Deze punten kan je verdienen met behulp van jouw eigen worp of met worpen van andere spelers. Hierdoor hoef jij tijdens een potje Qwixx niet op jouw beurt te wachten. Als een andere speler dobbelt zal jij namelijk ook punten kunnen verdienen. Focus is dus zeker belangrijk!

Aan het eind van het spel telt iedere speler zijn of haar punten bij elkaar op en trekt daar eventueel de minpunten vanaf. Welke speler gaat er met de winst vandoor?

De volledige speluitleg van Qwixx bekijk je via de video hieronder!

De belangrijkste kenmerken

 • Dobbelspel
 • Geluksfactor
 • Geschikt vanaf 2 spelers

Specificaties

 • Aantal spelers
  2 tot 5
 • Speeltijd
  15 minuten
 • Aanbevolen leeftijd
  8 – 99 jaar
 • Taal spel
  Nederlands
 • Uitgever
  White Goblin Games

Doel van het spel

De basisvariant van Qwixx draait om het aankruisen van zoveel mogelijk getallen op jouw scoreblad. Hierbij kan jij kruizen verzamelen in vier verschillende kleuren. Onderaan het scoreblad staat weergegeven hoeveel punten een bepaald aantal kruisjes in één kleur oplevert. Door jouw eigen worp te combineren met worpen van andere spelers maak jij kans om de winnaar van Qwixx te worden.

Inhoud van Qwixx

 • 6 dobbelstenen
 • 1 scoreblok
 • Spelregels

Speluitleg van Qwixx

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een scoreblad en een pen. Vervolgens wordt er één speler gekozen die mag beginnen. Deze speler gooit de zes dobbelstenen en trapt daarmee het potje Qwixx af!

Het aankruisen van getallen

Tijdens het spel moeten de getallen in elke van de vier kleuren altijd van links naar rechts worden aangekruist. Je hoeft daarbij niet per se helemaal links van jouw scoreblad te beginnen. Het is dus toegestaan om één of meerdere getallen over te slaan. Let hierbij wel op: overgeslagen getallen kunnen achteraf niet meer worden aangekruist. Tactiek komt hierbij dus zeker om de hoek kijken!

Tip: het is handig om overgeslagen getallen door te strepen met een horizontaal lijntje. Hierdoor voorkom je op een later moment verwarring over welk getal jij wel of niet mag aankruisen.

Uitvoeren van twee acties

De speler die de zes dobbelstenen heeft gegooid zal twee acties moeten uitvoeren. Ten eerste telt deze speler het ogen van de twee witte dobbelstenen bij elkaar op. Elke speler heeft nu de keuze om dit getal in een kleur naar keuze aan te kruisen op zijn of haar eigen scoreblad. Daarna heeft de speler die aan de beurt is de mogelijkheid om één witte dobbelsteen met één gekleurde dobbelsteen te combineren. Dit getal kruis je vervolgens aan in de rij van de desbetreffende kleur.

Een mislukte worp

Het kan zijn dat je als actieve speler het getal van de twee witte dobbelstenen niet kan invullen op jouw scoreblad, omdat deze getallen al eerder zijn aangekruist. Als je vervolgens ook geen getal kan aankruisen door een witte dobbelsteen te combineren met een gekleurde dobbelsteen, zal je een kruisje moeten zetten in het vakje rechtsonder bij ‘mislukte worp’. Na het opschrijven van de getallen of een mislukte worp is de volgende speler aan de beurt. Deze speler voert dezelfde twee acties uit.

Het invullen van meest rechtse getalen

Om het getal helemaal rechts (een rode en gele ’12’ of een groene en blauwe ‘2’) aan te kruisen, moet je als speler al minstens 5 kruisjes hebben gezet in dezelfde kleur. Als je het getal helemaal rechts aankruist, kruis je ook het vakje met het slotje aan. Deze kleur is nu voor alle spelers gesloten. In alle volgende beurten mag in de desbetreffende kleur niets meer worden aangekruist. Deze dobbelsteen wordt daarom aan de kant gelegd en hier wordt niet langer mee gegooid.

De winnaar van Qwixx (puntentelling)

Het spel eindigt direct als een speler zijn of haar tweede kleur sluit of als een speler zijn vierde mislukte worp aankruist. Onderaan het scoreblad staat hoeveel punten een bepaald aantal kruisjes in één kleur oplevert. Hierbij telt een aangekruist slotje als één extra kruisje. Iedere mislukte worp levert daarnaast vijf minpunten op. Iedere speler vult in hoeveel punten hij of zij per rij scoort. Deze punten worden bij elkaar opgeteld en de minpunten worden eraf getrokken. De speler met de meeste punten wint het spel!

Bekijk de speluitleg [VIDEO]

Uitbreidingen van Qwixx

Hoewel Qwixx al een fantastisch spel is, zorgt een uitbreiding voor nóg meer speelplezier. Met maar liefst vijf verschillende uitbreidingen zal jij voldoende keuze hebben. Bekijk snel het lijstje hieronder!

Qwixx – Mixx

De Qwixx Mixx uitbreiding bevat twee nieuwe scoreblokken, waardoor er een vernieuwde speelervaring ontstaan. Het eerste blok bestaat uit getallen in op- en aflopende volgorde met in iedere rij vier verschillende kleuren. Het andere scoreblok bestaat uit getallen die door elkaar staan, maar wel in dezelfde kleur.

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Qwixx – Mixx

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Qwixx – Mixx

Qwixx – Big Points

Met de uitbreiding Big Points ontvang je twee scoreblokken met nieuwe bonusvelden. Je verzamelt bij deze uitbreiding nog meer punten, doordat je ervoor kan kiezen om in de bonusrijen opnieuw een eerder aangekruist getal kan afstrepen. Je zal net als bij het basisspel tactisch moeten nadenken, want eenmaal een getal overgeslagen kan je niet meer terug!

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Qwixx – Big Points

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Qwixx – Big Points

Qwixx – Karakters

Met de Karakters uitbreiding van Qwixx heeft iedere speler een speciale kracht. Zo bevat het ene karakter de kracht om drie kruisjes te zetten, maar kan jij ook het voordeel hebben om twee keer te dobbelen. Extra spannend!

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Qwixx – Karakters

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Qwixx – Karakters

Qwixx – Connected

De Qwixx Connected uitbreiding brengt weer twee nieuwe scoreblokken in jouw huis. Het ene scoreblok zorgt voor bonuspunten door getallen aan te kruisen waar een zwart vakje omheen staat. Aan het eind van het spel lees je via de scorebalk af hoeveel bonuspunten jou dit oplevert. Het andere blok wordt gespeeld met zogeheten kettingvakjes. Wanneer jij een bepaald getal aankruist waar een ander getal aan verbonden is, moet je het aangrenzende getal aankruisen.

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Qwixx – Connected

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Qwixx – Connected

Qwixx – Blocks

Is jouw scoreblok op van het basisspel van Qwixx? Dan kan je ervoor kiezen om de Blocks uitbreiding aan te schaffen. Deze uitbreiding bevat 160 nieuwe scoreblaadjes, zodat jij weer voldoende potjes kan spelen!

Combined Shape Created with Sketch.

Extra scoreblokken

Qwixx – Blocks

Combined Shape Created with Sketch.

Extra scoreblokken

Qwixx – Blocks

Reviews van Qwixx

Heb jij Qwixx aangeschaft en al een aantal keren gespeeld? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt!

Veelgestelde vragen over Qwixx

Met hoeveel spelers kan Qwixx gespeeld worden?

Qwixx kan gespeeld worden met 2 tot en met 5 spelers.

SpellenFans
Logo