Qwixx Longo: een variant met nieuwe dobbelstenen en geluksgetallen

Qwixx Longo is een dobbelspel voor 2 tot en met 5 personen. Het is een variant op het populaire spel Qwixx. Bij deze nieuwe editie gebruik je namelijk dobbelstenen met acht zijden én heeft iedere speler unieke geluksgetallen.

Met een aanbevolen leeftijd vanaf 8 jaar en een speelduur van 20 minuten is dit spelletje zeker een aanwinst!

Qwixx Longo kopen

Qwixx Longo in het kort & kooptips

Review Qwixx Longo

Dit is wat SpellenFans er van vindt

Luuk - SpellenFans
8
Review van Luuk
Qwixx Longo
Geschikt voor 2 t/m 5 spelers
Speeltijd van 30 minuten
Geschikt vanaf 8 jaar

Qwixx Longo is een fantastische variant op het basisspel. De bekende regels van dat spel worden gecombineerd met nieuwe regels. Hierdoor onderscheidt Longo zich ook écht van het basisspel!

Luuk van SpellenFans.nl

Mijn review over Qwixx Longo

Qwixx Longo wordt gekenmerkt door een aantal nieuwe toevoegingen. De achtzijdige dobbelstenen zijn daar een voorbeeld van, maar het principe van dobbelen blijft hetzelfde.

De nieuwe regel die echt een andere dimensie geeft aan het spel zijn de geluksgetallen. Hierdoor kan je op een nieuwe manier getallen aankruisen. Zo heb je vaker de mogelijkheid om aaneengesloten getallen aan te kruisen.

Qwixx Longo dobbelstenen spelen
Via: SpellenFans.nl

Unboxing Qwixx Longo

Hoe ziet het spel eruit?

Qwixx Longo is een van de vele varianten van Qwixx die zijn verschenen. Net als bij het basisspel draait het ook bij Longo om het aankruisen van de getallen in de vier verschillende kleuren (rood, geel, groen en blauw).

Iedere speler krijgt een eigen scoreblad en kruist getallen altijd aan van links naar rechts. Een overgeslagen getal kan je daarom tijdens het spel niet later alsnog aankruisen. Het is handig om een horizontaal streepje te zetten door een overgeslagen getal. Zo weet je altijd bij welk getal je bent gebleven.

Qwixx varianten edities
Via: SpellenFans.nl

Verschil met Qwixx

Alle verschillen op een rijtje

De basisregels van Qwixx gelden ook bij Qwixx Longo. Als je niet bekend bent met deze regels, is het handig om de spelregels van Qwixx te bekijken.

Er zijn bij deze nieuwe variant een aantal nieuwe regels die wij hieronder op een rijtje zetten. Hierdoor ben jij direct op de hoogte van de verschillen tussen de twee dobbelspellen!

Scoreblok van Qwixx Longo

De rode en gele getallenreeks loopt bij Qwixx Longo van 2 tot en met 16. De groene en blauwe reeks is andersom en loopt van 16 tot en met 2. Een Qwixx-kenner zal direct opvallen dat deze scoreblokken meer getallen hebben dan bij het originele spel.

Een ander verschil is dat je een kleur kunt afsluiten met een van de twee laatste getallen. Bij het basisspel betreft dit slechts één getal. Tot slot zie je onderaan het scoreblad twee geluksgetallen staan. Over deze nieuwe toevoeging later meer!

Qwixx Longo scoreblad geluksgetal
Via: SpellenFans.nl

Spelregels Qwixx Longo

Hoe speel je Qwixx Longo?

Qwixx Longo bevat in totaal zes dobbelstenen: twee witte en vier gekleurde (rood, geel, groen en blauw). Bij het originele spel gooi met een normale dobbelsteen, terwijl je bij deze nieuwe variant speelt met achtzijdige dobbelstenen.

Een actieve speler werpt de zes dobbelstenen en zegt de som van de witte dobbelstenen. Alle spelers mogen dit getal aankruisen op hun eigen scoreblad. Dit getal mag je slechts één keer aankruisen in een getallenreeks, en uiteraard niet bij overgeslagen getallen.

Daarnaast mag de actieve speler een extra getal aankruisen: de som van een witte dobbelsteen plus een gekleurde dobbelsteen. Dit getal dien je aan te kruisen in de bijbehorende kleur van de getallenreeks.

Kan de actieve speler geen enkel getal aankruisen op zijn scoreblad? Dan zet hij een kruisje bij een leeg vakje van de mislukte worpen. Alle acties uitgevoerd? Dan gooit de volgende speler de zes dobbelstenen!

Voorbeeld
De actieve speler gooit met de witte dobbelstenen een 3 en een 1. Deze som van 4 kruist hij aan in de rode getallenreeks. Daarnaast kruist hij een 3 aan in de gele getallenreeks. Hij heeft namelijk een gele 2 gegooid en telt deze op bij de witte 1.
Qwixx Longo getallen aankruisen
Via: SpellenFans.nl

Black Friday 2023Black Friday 2023

Het geluksgetal bij Qwixx Longo

Is de som van de witte dobbelstenen een geluksgetal op jouw scoreblad? Dan krijg jij een extra mogelijkheid! Je mag op dat moment namelijk een kruisje zetten bij het eerst mogelijke getal in de rij met de minste kruisjes.

Als twee (of meer) rijen exact hetzelfde aantal minste kruisjes hebben, is de keuze aan jou. Als je kiest om deze nieuwe mogelijkheid in te zetten, vervalt de optie om de som van de witte getallen aan te kruisen.

LET OP De geluksgetallen zijn het hele spel geldig en je kan dus oneindig gebruikmaken van deze optie.

Voorbeeld
De actieve speler gooit met de witte dobbelstenen een 3 en een 5. Dit is bij elkaar opgeteld 8. Op het scoreblad staat dat een van de geluksgetallen een 8 is. De speler kruist nu een gele 7 aan. In deze rij heeft de speler namelijk de minste kruisjes staan.
Qwixx Longo geluksgetalen gebruiken
Via: SpellenFans.nl

Een kleur sluiten bij Qwixx Longo

Als actieve speler kun je een getallenreeks op jouw scoreblad ‘sluiten’. De daarbij behorende getallen zijn op het scoreblad te herkennen aan de zwart omkaderde getallen. Voor de rode en gele rij betreft dit 15 of 16.

Om de groene of blauwe rij te sluiten, dien je 3 of 2 te gooien. Om een rij te kunnen sluiten moet je naast het gooien van het juiste getal, ook minimaal zes kruisjes in die rij hebben staan. Anders is het niet mogelijk om een rij te sluiten.

LET OP Het is toegestaan om een kleur te sluiten met behulp van jouw geluksgetallen. Dit is in de praktijk vaak lastig, maar wel mogelijk!

Voorbeeld
De actieve speler gooit met de witte dobbelstenen een 8 en met de rode dobbelsteen een 7. Met deze som van 15 kan hij de rode getallenreeks sluiten. Hij heeft namelijk al zes kruisjes staan in deze rij. Hij kruist daarom de 15 aan in de rode rij én het bijbehorende slotje.
Qwixx Longo kleur sluiten
Via: SpellenFans.nl

Regels bij het sluiten van een kleur

Sluit je een rij door een van de twee getallen rechts aan te kruisen? Dan zet deze speler een kruisje bij het slot van deze rij.

De gesloten kleur is nu voor geen enkele speler meer beschikbaar. De bijbehorende dobbelsteen wordt uit het spel gehaald. Alle spelers kunnen nu geen kruisjes meer zetten in deze getallenreeks.

LET OP Het kan voorkomen dat twee spelers tegelijkertijd een kleur sluiten vanwege de som van de witte dobbelstenen. Alle spelers die voldoen aan het minimum van zes kruisjes in een rij mogen op dat moment het slotje aankruisen.

Sint 2023Sint 2023

De winnaar van Qwixx Longo

Het spel kan worden beëindigt op twee manieren: een speler kruist zijn vierde mislukte worp aan óf als de tweede gekleurde dobbelsteen uit het spel wordt verwijderd door het sluiten van een kleur. Iedere speler telt nu zijn punten op het scoreblad.

Onderaan is weergegeven hoeveel punten een specifiek aantal kruisjes oplevert per getallenreeks. Zo leveren 5 kruisjes in de rode rij in totaal 15 punten op.

Deze punten noteer je per kleur en trekt hier vervolgens minpunten van af. Per mislukte worp krijg je vijf minpunten. De speler het meeste aantal punten is de winnaar!

Voorbeeld
In de rode rij heeft deze speler een totaal van 8 kruisjes. Het kruisje bij het slotje telt namelijk ook mee. Hij noteert daarom een puntentotaal van 36 voor de rode getallenreeks.
Hetzelfde doet hij voor de gele, groene en blauwe rij. Daarnaast heeft de speler twee keer een mislukte worp. Hierdoor worden er 10 minpunten gerekend. De totaalscore wordt nu bij elkaar opgeteld.
Qwixx Longo winnaar
Via: SpellenFans.nl

Veelgestelde vragen

Alle antwoorden in één overzicht

Met hoeveel spelers kan Qwixx gespeeld worden?

Qwixx kan worden gespeeld met minimaal 2 en maximaal 5 spelers.

Vanaf welke leeftijd kan Qwixx worden gespeeld?

Qwixx wordt aangeraden vanaf een leeftijd van 8 jaar.

Wat is de speeltijd van Qwixx?

Een spelletje Qwixx duurt gemiddeld 30 minuten.

Stel een vraag of geef je beoordeling!

Zijn de spelregels je nog niet helemaal duidelijk? Of wil je juist anderen laat weten wat je van het spel vindt? Laat het weten in een reactie!

Qwixx Longo
15,15
Bekijk nu
bol.com bol.com
REVIEW Dit spel is door SpellenFans.nl ontvangen ter review en is beschikbaar gesteld door White Goblin Games.
Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

2 Opmerkingen
  1. Waar kan ik losse score bloks van Qwixx longo kopen?

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo