Monopoly Bouwen: wie bouwt de meeste en hoogste gebouwen?

Monopoly Bouwen is een bordspel waarbij je, de naam zegt het al, moet bouwen. Bij deze Monopoly editie draait het niet alleen op het kopen van straten, maar ook om het bouwen van gebouwen. Daarbij moet je naast zoveel mogelijk geld ook grondstoffen verzamelen. Deze heb je namelijk nodig om bouwblokken op het eiland te krijgen.

Leestip: Ben je benieuwd naar meer leuke Monopoly edities? Lees dan onze complete gids over Monopoly edities.

Monopoly Bouwen kopen

Monopoly Bouwen in het kort & kooptips

Monopoly Bouwen

Geschikt voor 2 t/m 4 spelers
Speeltijd van 45 minuten
Geschikt vanaf 8 jaar
Meer over het spel
Bij deze versie van Monopoly gaat het niet alleen om het bemachtigen van straten en het bouwen van huizen, maar ook om het bouwen van gebouwen: zo veel mogelijk en zo hoog mogelijk!

Je speelt dus niet alleen met geld, maar ook met bouwmaterialen. Hoe hoger je gebouwen, hoe meer punten ze waard zijn. De speler die het meeste punten weet te bemachtigen wint het spel.

Spelregels Monopoly Bouwen

Hoe speel je Monopoly Bouwen?

Het doel van het spel is om je Monopoly eiland te bouwen! Dat doe je door eigendommen te kopen, huur te innen en bouwblokken te gebruiken. Het spel is gespeeld als het penthouse gebouwd is.

Spelregels Monopoly Bouwen

De spelregels van Monopoly Bouwen komen gedeeltelijk overeen met die van de klassieke versie van het spel. Het spel wordt gespeeld in rondes, waarbij elke speler om de beurt twee dobbelstenen gooit en zijn speelfiguur over het bord verplaatst. Daarnaast zijn de vakjes, Start, Kans, Vrij Parkeren, Slechts op Bezoek en Naar de Gevangenis hetzelfde als bij het klassieke spel.

De voorbereidingen van Monopoly Bouwen

Net als bij alle andere versies van Monopoly zorg je dat het bord klaar ligt en alle spelers beschikken over hun benodigdheden. Iedere speler start met 900 euro. Het startgeld bestaat uit de volgende biljetten:

 • 2 briefjes van 5
 • 2 briefjes van 10
 • 1 briefje van 20
 • 1 briefje van 50
 • 3 briefjes van 100
 • 1 briefje van 500

Ook kiest iedere speler een pion met bijbehorende referentiekaart. Bij iedere referentiekaart horen 4 hulpmiddelen en 12 bouwblokken in bijbehorende kleur.

Monopoly-bouwen-referentiekaarten
Via: youtube.com| Tripls S Games

Bepaal samen welke speler de bankier wordt en plaats de geldlade met hulpmiddelen bij de desbetreffende speler. Schud de kanskaarten en leg deze gedekt in het midden van de tafel. Plaats de eigendomsbewijzen bij de bijbehorende vakjes op het speelbord.

Het verloop van het spel

Jullie bepalen samen wie mag beginnen. Deze speler gooit de twee dobbelstenen en verplaatst zijn/haar pion het aantal ogen van de worp.

Let op: Wanneer een speler aan het begin van de beurt meer dan 6 hulpmiddelen in bezit heeft, laat de speler deze achter op het vakje vanaf waar hij vertrekt. Wanneer een andere speler later langs of op dit vakje komt, mag deze speler de hulpmiddelen weer in bezit nemen. Het is toegestaan om onderling hulpmiddelen te ruilen of kopen. Ook mag je bij de bank 4 van dezelfde hulpmiddelen ruilen tegen één hulpmiddel naar keuze.

Alle spelers bekijken bij iedere worp hun eigendomskaart. Is het aantal ogen gegooid wat op de eigendomskaart staat? Dan ontvangt de speler het afgebeelde hulpmiddel. Wordt er 6 gegooid? Dan ontvangen alle spelers 2 maal hun bijbehorende hulpmiddel.

Als een speler op een straat komt mag de speler de straat kopen. Heeft de speler 2 kleuren van een straat? Dan kan de speler meer huur vragen als een andere speler op de straat komt.

Monopoly-Bouwen-Speelbord-1
Via: youtube.com | Tripls S Games

Gebruik bouwmaterialen om je stad te bouwen.

Lever je bouwmaterialen in bij de Bank om verdiepingen te bouwen met bouwstenen. Voor elke verdieping heb je een bepaald aantal en type bouwmaterialen nodig. Elke speler heeft twaalf bouwstenen tot zijn beschikking. De spelers kunnen op elke beschikbare plek en elke manier bouwen.

Je kunt bijvoorbeeld meerdere gebouwen van één verdieping bouwen, of juist meerdere verdiepingen op elkaar bouwen.

Let op: Wanneer een gebouw eenmaal is geplaatst, mag deze niet meer worden verplaatst. Het is ook niet toegestaan om op gebouwen van andere spelers te bouwen.

Je kunt een bouwers bonus verdienen!

Er zijn twee bouwers bonus kaarten die je kunt verdienen voor extra punten aan het eind van het spel. De speler die de meeste gebouwen naast elkaar bouwt, ontvangt de gemeenschapsbouwer kaart. De speler met het meeste geld aan het einde van het spel ontvangt de Miljardair bouwer kaart.

Monopoly-Bouwen-Bonuskaarten
Via: youtube.com | Tripls S Games

De volgende vakjes verschillende van de klassieke Monopoly.

Verzamel twee bouwmaterialen: Neem twee van de bouwmaterialen die op het bord staan van de bank.

Dobbelen voor bouwmaterialen: Gooi de dobbelstenen om te bepalen welk bouwmateriaal je mag pakken van de bank. Neem twee van die bouwmaterialen.

Steel 1 Bouwmateriaal: Je mag een bouwmateriaal van een andere speler stelen.

Wanneer stopt het spel?

Het spel is gespeeld wanneer iemand het penthouse gebouwd heeft. Dan telt iedere speler zijn punten bij elkaar op. Dit doe je als volgt:

 1. Je scoort punten met je gebouwen.
  • 1 verdieping = 1 punt
  • 2 verdiepingen = 3 punten
  • 3 verdiepingen = 6 punten
  • 4 verdiepingen = 10 punten
  • Penthouse = 16 punten
 2. Je scoort punten als je een kleurenset bezit.
  • Een bruine of licht blauwe kleur set = 2 punten
  • Een roze of oranje kleur set = 3 punten
  • Een rode of gele kleur set = 4 punten
  • Een groene of donkerblauwe kleur set = 5 punten
 3. Controleer of je een bouwers bonus kaart verdient hebt. Als dat het geval is voeg je die punten toe aan je score. Ontvang je de Miljardair Bouwer kaart? Dan krijg je 3 extra punten. De gemeenschapsbouwer kaart levert je 5 extra punten op.
Monopoly-Bouwen-Speelbord-2
Via: youtube.com | Tripls S Games

Veelgestelde vragen

Alle antwoorden in één overzicht

Met hoeveel spelers kan Monopoly Bouwen gespeeld worden?

Monopoly Bouwen kan gespeeld worden met 2 tot en met 5 spelers.

Vanaf welke leeftijd is Monopoly Bouwen geschikt?

Het spel wordt aangeraden voor een leeftijd vanaf 8 jaar

Wat is de speeltijd van Monopoly Bouwen?

Een spelletje Monopoly Bouwen duurt gemiddeld 45 minuten.

Stel een vraag of geef je beoordeling!

Heb jij Monopoly Bouwen of een van de andere Monopoly spellen toegevoegd aan jouw spelletjes kast?Laat ons weten in een reactie wat je van het spel vindt!

Monopoly Bouwen - Bordspel
14,98
Bekijk nu
bol.com bol.com

Lees ook:

Monopoly Bouwen: wie bouwt de meeste en hoogste gebouwen?
Monopoly Bouwen: wie bouwt de meeste en hoogste gebouwen?
Kris Bogers

Kris Bogers

Hey, mijn naam Kris! In mijn vrije tijd speel ik graag spelletjes met vrienden en familie. Mijn lievelings spellen zijn Keezen, Rummikub en 30 Seconds.

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo