Skip Bo: alle spelregels en de leukste edities op een rij

Skip Bo is een populair kaartspel voor het hele gezin. De regels zijn duidelijk en het spel is snel onder de knie te krijgen. Skip Bo wordt in een kleine verpakking geleverd en is daarom ideaal om overal mee naartoe te nemen.

Skip Bo in het kort

Wat is het doel van het spel?

Bij Skip Bo krijgt elke speler 30 kaarten. Speel je met meer dan 4 spelers, dan krijgt elke speler 20 kaarten. De stapel kaarten, die we de stok noemen, moet zo snel mogelijk weg gespeeld worden door de spelers. De speler die als eerste alle kaarten van zijn stok kwijt is, is de winnaar van het spel.

Je kunt alleen niet zomaar je gang gaan. De kaarten zijn genummerd van 1 t/m 12. Deze kaarten moet je ook in deze volgorde neerleggen op de verschillende ‘bouwstapels’. Dit doen de spelers om de beurt en niemand heeft een eigen bouwstapel. Daarom kan het zomaar voorkomen dat een speler voor jou nét het getal opgooit die jij hebt liggen op jouw stok. En dan zal je weer van voor af aan moeten beginnen…

Skip Bo
Via: Wikimedia Commons | Daliiiah, CC

Voor wie is Skip Bo geschikt?

Aantal spelers, speeltijd en leeftijd

Skip Bo is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en kan gespeeld worden van 2 t/m 6 spelers. De speeltijd van een potje Skip Bo is ongeveer 30 minuten. Wil je het spel wat sneller speler kun je een stok met 10 kaarten maken in plaats van 30 kaarten.

Er zijn in totaal twee verschillende edities uitgebracht. Zo kan je kiezen voor de standaard editie van Skip Bo. Daarnaast is er ook een editie voor kinderen uitgebracht: Skip Bo Junior. Deze editie is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Spelletjes met hoge korting! TIJDELIJKE ACTIE OP BOL.COM
Groot assortiment
Flinke kortingen
Vandaag besteld, morgen in huis

Skip Bo spel voorbereiding

Dit moet je weten over het spel

Het spel bestaat uit 162 kaarten, waarvan 144 kaarten genummerd zijn van 1 tot en met 12. Daarnaast zijn er 18 Skip Bo kaarten. De Skip Bo kaarten zijn een soort joker en mogen ingezet worden als een nummer naar keuze.

Schud de kaarten en geef elke speler 30 kaarten. Als je een korter spelletje wilt spelen, kan je de spelers ook minder kaarten geven. De spelregels blijven dan hetzelfde, alleen zal er dan sneller een winnaar zijn. Hierdoor is het spel nóg beter op ieder moment van de dag te spelen.

De kaarten die je aan de spelers hebt gegeven worden met het getal naar beneden voor iedere speler gelegd. Enkel de bovenste kaart van de stok ligt met het getal naar boven.

skip bo spel
Via: flickr.com | Adam Walker Cleaveland, CC

Stapels bij Skip Bo

Een uitleg van alle stapels bij Skip Bo

Eerder in het artikel hebben wij het al gehad over de ‘stok’ en ‘bouwstapels’. Daarnaast is er ook nog een ‘weggooistapel’ en ‘trekstapel’. Hieronder laten we je kennismaken met deze verschillende stapels.

Stok

Je raakt de stapels van je stok kwijt door de bovenste kaart van je stok op een weggooistapel te leggen als dat mogelijk is. Nadat je de bovenste kaart van je stok hebt weggespeeld kun je de volgende om draaien en proberen weg te spelen. Je mag tijdens je beurt net zo lang bovenste kaarten omdraaien tot dat je niet meer kunt.

Weggooistapel

Aan het eind van je beurt moet je een van de kaarten die je in je hand hebt op een van je weggooistapels leggen. De kaarten op de weggooistapels hoeven niet in de juiste volgorde gelegd te worden. Het is belangrijk om te weten dat je alleen de bovenste kaart van je weggooistapel mag gebruiken als je aan de beurt bent. Daarnaast mogen er maximaal vier weggooistapels per persoon worden gemaakt.

Ben je bekend met het spel Regenwormen? Dan is Geharrewar in de Sushibar een aanrader, óók als je Regenwormen niet kent. Een leuk dobbelspel waar je voor kippen sushi verzamelt. Pas op voor de visgraten, want dat zijn minpunten!

Bouwstapels

Om een van de vier bouwstapels te beginnen heb je een 1 of een Skip Bo kaart nodig. De kaarten moeten in juiste volgende van 1 tot en met 12 op de bouwstapels worden gelegd. Is er een bouwstapel compleet met de getallen 1 tot en met 12? Dan mag die stapel weg worden gehaald en is er een plek voor een nieuwe bouwstapel!

Trekstapel

De kaarten die na het delen overblijven worden in het midden op een stapel gelegd met de getallen naar beneden. Dit is de trek stapel. Aan het begin van je beurt pak je telkens het aantal kaarten dat je nodig hebt, zodat je 5 kaarten in je handen hebt. Zijn de kaarten op de trekstapel op? Dan kun je die kaarten die zijn vrijgekomen door complete bouwstapels goed schudden en op de trekstapel leggen.

Spelregels Skip Bo

Hoe speel je het kaartspel Skip Bo?

De jongste speler mag beginnen. Je begint je beurt met het trekken van 5 kaarten van de trekstapel. Zorg ervoor dat de bovenste kaart van jouw stok met het getal naar boven ligt. Heb je een 1 of een Skip Bo kaart in jouw hand of bovenaan op jouw stok liggen? Dan kun je beginnen met een bouwstapel.

Zo lang je kunt, mag je kaarten blijven opleggen. Als je de bovenste kaart van jouw stok hebt gebruikt, dan draai de volgende open. Zijn alle kaarten in je hand op? Dan mag je ze weer aanvullen tot 5 nieuwe kaarten en verdergaan met jouw beurt.

skipbo kopen
Via: flickr.com | ohkylel @twitter, CC

Ik kan niet meer spelen, wat nu?

Heb je aan het begin van het spel geen 1 of een Skip Bo kaart? Of ben je al verder in het spel en kan je geen opeenvolgend getal meer spelen? Dan is jouw beurt voorbij. Je legt nu één kaart uit jouw hand op jouw persoonlijke weggooistapel. Je hebt de mogelijkheid om in totaal vier weggooistapels te maken. Hierop mag je alle kaarten dumpen in een willekeurige volgorde.

Tijdens jouw volgende beurten mag je nu ook de kaarten op jouw weggooistapels gebruiken om bouwstapels aan te vullen. Dit mag enkel de bovenste kaart van iedere weggooistapel zijn.

Vervolgens vul je jouw hand aan tot vijf kaarten en is de volgende speler aan de beurt!

De leukste spelletjes onder de €10 spelletjes met korting

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Vandaag besteld, morgen in huis

Winnaar van Skip Bo

Heb jij als eerste alle kaarten van je stok weggespeeld? Dan ben jij de winnaar van het spel. De kaarten in je hand en op de weggooistapels hoeven niet weggespeeld te worden. De volgende keer als je het spel speelt, kun je bepalen hoeveel kaarten je iedere speler geeft voor zijn stok. Op die manier kan je het spel langer of juist korter laten duren.

Skip Bo edities

Dit zijn alle edities van Skip Bo

In totaal zijn er twee verschillende edities van Skip Bo. De bekendste variant is de standaard editie. Daarnaast is er nog een speciale variant voor kinderen: Skip Bo Junior. Hieronder zetten wij deze twee edities op een rijtje!

Skip Bo kaartspel

Dit tijdloze kaartspel is voor het hele gezin. Het spel is super makkelijk om mee te nemen vanwege de handige verpakking.

Skip-Bo Mattel Games

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De standaard editie van het Skip Bo kaartspel. Het spel kan gespeeld worden met 2 t/m 6 spelers en is geschikt vanaf 7 jaar.

Skip-Bo Junior

Skip Bo heeft ook een leuke junior variant. De kaartjes van deze variant hebben leuke afbeeldingen en de getallen gaan tot en met 10 in plaats van 2. Op wat kleine aanpassingen na zijn de spelregels en de basis van het spel min of meer gelijk.

Skip Bo Junior

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Skip Bo Junior is geschikt voor kinderen van 5 t/m 11 jaar en maximaal 4 spelers. De speeltijd is 15 minuten.

Skip Bo kopen: een favoriet kaartspel van jou?

Heb jij Skip Bo al gespeeld met je vrienden en familie? Laat ons en andere SpellenFans in een reactie vinden wat je van het spel vindt. En als je een andere vraag hebt, staan wij ook voor je klaar!

Lees ook:

Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo