Exploding Kittens: alles over dit spel en de uitbreiding

Exploding Kittens

Exploding Kittens is een geniaal kaartspel dat je zou kunnen vergelijken met Russisch roulette. Gelukkig zonder kogels, maar wel met exploderende katten. Het is niet te hopen dat jij deze kaart trekt, want dan heb je verloren. Verdedig, val aan of leid de katten af met behulp van de andere kaarten om te voorkomen dat jij de kaart met exploderende kat trekt…

Exploding Kittens

Over het spel

Katten, laserstralen, explosies en geiten. Alles komt bij dit geniale kaartspel voorbij! Het kan omschreven worden als een variant van Russische roulette, maar dan met ontploffende katten.

Iedere speler krijgt acht kaarten en voert tijdens hun beurt twee handelingen uit: het spelen van kaarten en het trekken van een kaart. Elke kaart heeft een eigen functie waarmee jij de andere spelers kan dwarsbomen of jezelf een voordeel kan gunnen. Na het spelen van jouw kaarten pak je een kaart van de trekstapel. Hopelijk is het niet een van de gevreesde exploding kittens, want dan heb jij verloren!

Verdedigen, val aan, leid een kat af of sla een beurt over en probeer op die manier als laatste speler over te blijven. Een strijd wordt het zeker!

De belangrijkste kenmerken

 • Partyspel
 • Kaartspel
 • Geschikt vanaf 2 spelers

Specificaties

 • Aantal spelers
  2 tot 5
 • Speeltijd
  15 minuten
 • Aanbevolen leeftijd
  7 – 99 jaar
 • Taal spel
  Nederlands
 • Uitgever
  Asmodee

Doel van het spel

Aan het begin van het spel wijs je willekeurig een startspeler aan. Als een speler aan de beurt is voor hij of zij twee handelingen uit. De eerste handeling bestaat uit het spelen van kaarten die jij in je hand hebt. Je mag hierbij zoveel kaarten spelen als je wilt, waarbij je er dus ook voor kan kiezen om geen kaart te spelen. Na het spelen voer je de tweede handeling uit: het pakken van één kaart van de trekstapel. Is dit een exploding kitten kaart? Dan heb jij verloren en gaat het spel verder tot er slechts één speler over is!

Inhoud van Exploding Kittens

 • Speelkaarten
 • Spelregels

Speluitleg van Exploding Kittens

Voordat je het spel begint haal je de zogeheten zes ontmantelingskaarten en alle exploding kittens kaarten uit het spel. De overige kaarten schud je en geeft vervolgens iedere speler zeven kaarten. Daarnaast krijgt iedere speler één ontmantelingskaart, waardoor iedere speler begint met een hand van acht kaarten. De overige ontmantelingskaarten gaan terug in trekstapel.

Hoeveel exploding kittens kaarten gebruik je?

Afhankelijk van de hoeveelheid spelers komen er een aantal exploding kittens kaarten in het spel. Dit is altijd het aantal spelers min één. Het spel behoort daarom tot spellen die geschikt zijn voor 2 personen!

Voorbeeld
Als er dus vier spelers meedoen, zullen er drie exploding kittens kaarten meedoen. Deze kaarten worden geschud door de trekstapel.

Uitleg en het spelen van de kaarten

De kaarten die je in je hand hebt zijn voorzien van een goede dosis humor en dat maakt het spel zo geniaal. Daarnaast is op iedere kaart een bepaalde functie weergegeven waarmee je tijdens jouw beurt een actie kan uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een de toekomstkaart, waarmee je de drie kaarten bovenop de trekstapel mag bekijken.

Door het spelen van deze kaart kan je kijken of de bovenste kaart een exploding kitten is. Als dit het geval is en je hebt ook nog eens een shuffle kaart in je hand, mag jij de gehele trekstapel opnieuw schudden bij het spelen van deze kaart. Hierdoor zorg je ervoor dat je een kans hebt dat de exploderende kat niet langer bovenop ligt, waardoor jij langer in het spel mag blijven. Speel je kaarten daarom verstandig en houd in gedachte: je mag zoveel kaarten spelen als je wilt in jouw beurt!

Verzamelen van speciale kaarten

Naast de functiekaarten zijn er ook een aantal kaarten die je dient te verzamelen. Deze herken je doordat er geen functie is weergegeven, waarbij je kan denken aan de baardkat. Zodra je twee identieke kaarten hebt verzameld, kan je deze spelen als een actie. Je mag op dat moment bij een andere speler één kaart uit zijn of haar hand trekken en aan je eigen speelkaarten toevoegen.

Een kaart pakken van de trekstapel

Als je geen kaarten meer wilt spelen, pak je de bovenste kaart van de trekstapel. Als dit geen exploding kitten kaart is voeg je de kaart toe aan jouw hand. Je hebt geen limiet voor het aantal handkaarten en bent dus nooit verplicht om een kaart te spelen bij de eerste handeling.

Het spelen van de ontmantelingskaart

De enige manier om onder een exploding kitten kaart uit te komen is met een ontmantelingskaart. Je kan deze kaart spelen zodra jij je exploderende kaart van de trekstapel pakt. Vervolgens leg je de ontmantelingskaart op de aflegstapel en stopt de exploding kitten terug in de trekstapel. Je doet dit in het geheim en mag zelf bepalen waar jij de kaart terugsteekt. Op die manier kan je proberen om een van de andere spelers uit te schakelen. Je mag de kaart zelfs bovenop leggen!

De winnaar van Exploding Kittens

Er is slechts plaats voor één winnaar en dus gaat het spel door tot er slechts één speler over is. Probeer de andere spelers daarom uit te schakelen door hen de exploderende kat kaart te laten trekken. Deze spelers zullen ook proberen om jou weg te werken, dus gebruik jouw handkaarten op het juiste moment!

Bekijk de speluitleg [VIDEO]

De originele editie van het spel is in het Engels uitgebracht. Nadat het spel een enorm succes bleek, is het uitgebracht in het Nederlands. De uitleg van de onderstaande is daarom in Engels, maar de regels zijn ook van toepassing op de Nederlandse variant.

Uitbreiding en variant van Exploding Kittens

Om het spel nog leuker te maken is er in totaal één uitbreiding en één variant uitgebracht. Deze edities zijn beide in het Nederlands uitgebracht en zullen zorgen voor veel speelplezier. Maak je klaar voor de zogeheten schaamkraag!

Exploding Kittens – Imploding Kittens

Dankzij deze uitbreiding kan je het spel met zes spelers spelen. Je krijgt bij deze variant een aantal nieuwe kaarten en de schaamkraag. De imploding kitten is een van de nieuwe kaarten. De eerste keer als deze tevoorschijn komt stop je deze open terug in de trekstapel. Komt deze voor een tweede keer voorbij? Dan ontploft de kat onmiddellijk en ben je direct af. Geen ontmantelingskaarten die je hiervoor kan gebruiken!

Daarnaast is de hilarische schaamkraag een het spel toegevoegd. Door een nieuw kaart waarbij de volgorde van de spelers verandert kan het vaak voorkomen dat er vergissingen ontstaan. De eerste speler die een fout maakt bij de volgorde van het spel zal de kraag om moeten doen. Geen charmant accessoire, maar de andere spelers zullen gegarandeerd om je lachen!

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Imploding Kittens

Imploding Kittens

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Imploding Kittens

Imploding Kittens

Exploding Kittens – NSFW

De naam zegt het al: Not Safe For Work! Deze 18+ variant bevat de volledige versie van het originele spel, maar het design van de kaarten is vervangen door grovere humor. Niet geschikt voor jonge kinderen, maar zeker hilarisch voor met je vriendengroep! Het spel kan los gespeeld worden of in combinatie met het basisspel. Met deze tweede optie kan het gespeeld worden met een groep van maximaal 9 spelers. Nog meer speelplezier dus!

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Exploding Kittens - NSFW

Exploding Kittens – NSFW

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Exploding Kittens - NSFW

Exploding Kittens – NSFW

Reviews van Exploding Kittens

Heb jij Exploding Kittens aangeschaft en je mening klaar over het spel? Laat ons dan in een reactie weten wat jij van het spel vindt!

Veelgestelde vragen over Exploding Kittens

Met hoeveel spelers kan Exploding Kittens gespeeld worden?

Exploding Kittens kan gespeeld worden met 2 tot en met 5 spelers. Met behulp van de uitbreiding zorg je ervoor dat je het met meer spelers kan spelen!

Welke uitbreidingen zijn er voor Exploding Kittens?

Met behulp van de uitbreiding Imploding Kittens wordt het spel nog spannender. Met een maximum van zes spelers is het de vraag wie de toegevoegde schaamkraag moet dragen!

Is Exploding Kittens geschikt voor kinderen?

Zeker! De normale editie van het spel is geschikt voor een leeftijd van 7 jaar. Er is een speciale editie uitgebracht genaamd ‘Exploding Kittens – NSFW’ dat geschikt is vanaf 18 jaar.

SpellenFans
Logo