Codenames: dé gids met alle spelregels en edities

Codenames partyspel
Aantal spelers: 2 - 8
Speeltijd: 15 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Soort spel: partyspel

Codenames is een partyspel dat gespeeld wordt in twee teams. Beide zijn jullie geheime agenten die op zoek gaan naar hun eigen spionnen.

Kies een hoofd van de geheime dienst, geef hints aan je team en probeer jullie spionnen te vinden. Het spel is zo populair doordat het leuk is om zowel met grote groepen als in kleinere groepen te spelen!

Codenames in het kort

Wat is het doel van het spel?

In Codenames vormen de spelers twee teams van gelijke groottes. Elk team kiest één speler als hoofd van de geheime dienst. Deze twee spelers nemen plaats aan een kant van de tafel, terwijl de andere spelers tegenover hen gaan zitten. Deze spelers zijn de geheime agenten.

Er worden nu 25 codenamen willekeurig op tafel gelegd in een vierkant van 5 bij 5. De hoofden van de geheime dienst kiezen willekeurig een sleutel en zetten deze in de houder. De sleutel komt overeen met hoe de kaarten op tafel liggen.

Blauwe vakjes bepalen de woorden die het blauwe team moet raden en rode vakjes bepalen de woorden die het rode team moet raden. Heeft jouw team alle woorden geraden? Dan win jij het spel! Al is het nog wel even oppassen voor de huurmoordenaar in het spel…

Codenames kopen

De beste kooptips op een rijtje

Codenames

Een partyspel met twee teams
Codenames partyspel
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs Codenames

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Bij Codenames liggen er 25 spionnen op tafel. Slechts één speler van ieder team weet welke spionnen bij zijn of haar team horen. Door aanwijzingen te geven aan de spelers zal het team de juiste spionnen kunnen aanwijzen en zo contact maken.

Pas echter op dat jullie als team van geheime agenten niet de verkeerde spionnen op tafel aanwijzen. Zo kan je namelijk het andere team helpen door spionnen van hun aan te wijzen, onschuldige omstanders aanraken of nog erger: contact leggen met de huurmoordenaar.

Overleg daarom verstandig met jouw team en probeer enkel de juiste spionnen aan te wijzen. Een geweldig partyspel voor grote en kleine groepen!

De volledige speluitleg van Codenames bekijk je via de video hieronder!

Kenmerken

 • Partyspel
 • 2 – 8 spelers
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speeltijd: 15 minuten
 • Nederlands
 • White Goblin Games

Vergelijk prijzen Codenames

€41,19
23 maart 2023 18:56
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
2 nieuw van €34,99
€18,99 niet op voorraad

Spelregels Codenames

Hoe speel je het partyspel Codenames?

Alle spelers worden in twee teams verdeeld. Ieder team kiest één hoof van de geheime dienst. Deze spelers gaan naast elkaar zitten en kiezen beide een kleur: blauw of rood. Er wordt een sleutel gekozen en deze wordt in de houder gezet.

Blauwe en rode vakjes

De blauwe vakjes op de sleutel bepalen de woorden die het blauwe team moet raden. Hetzelfde geldt voor de rode vakjes met het rode team. De witte vakjes op de sleutel zijn onschuldige omstanders en het zwarte vakje is de huurmoordenaar. Deze huurmoordenaar wil je als team niet aanwijzen (later meer hierover).

Lichtjes op sleutel

De vier lichtjes aan de rand van de sleutel geven aan welk team mag starten. Het startende team zal 9 woorden moeten raden en het andere team 8.

De rode en de blauwe kaarten worden op twee afzonderlijke stapels gelegd, waarbij de dubbelspion bij het startende team hoort. Tot slot leg je de onschuldige omstanders en de huurmoordenaar ook op tafel.

Inhoud van Codenames

 • 16 spion kaarten in twee kleuren
 • 1 dubbelspion kaart
 • 7 onschuldige omstander kaarten
 • 40 sleutel kaarten
 • Spelregels
 • 1 kaarten standaard
 • 1 zandloper
 • 200 kaarten met 400 codenamen

Bedenken van aanwijzingen

Als jij het hoofd van de geheime dienst bent, moet jij aanwijzingen van slechts één woord bedenken die te maken hebben met 1 of meer woorden die je team moet raden.

Als je een aanwijzing bedacht hebt, zeg je deze hardop. Naast deze aanwijzing geef je ook aan voor hoeveel woorden deze aanwijzing bedoeld is.

Voorbeeld
Het blauwe team moet de woorden ‘jam’ en ‘mars’ raden. Het hoofd van de geheime dienst geeft als aanwijzing ‘zoet 2’. Hierdoor weet het team dat de aanwijzing betrekking heeft op twee woorden in het speelveld.

Regels met betrekking tot aanwijzingen

Het is belangrijk om te weten dat een aanwijzing uit één woord moet bestaan en er geen extra hints gegeven mogen worden.

Zeg dus ook geen dingen als: ‘de aanwijzing is misschien ver gezocht, maar…’ Ook mag jouw aanwijzing niet een van de woorden zijn die zichtbaar op tafel liggen.

De leukste spelletjes onder de €10 alles in 1 overzicht

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Spelletjes voor jong en oud

Rol van de geheime agenten

Nadat het hoofd van de geheime dienst een aanwijzing heeft gezegd, proberen de geheime agenten te bedenken en overleggen wat hij of zij bedoeld. De geheime agenten geven hun keuze officieel aan door een kaart op tafel aan te raken.

Als een kaart wordt aangeraakt die bij hun eigen team hoort, legt het hoofd van de geheime dienst hier een spionkaart van hun kleur op. Het team mag nu nog een keer raden.

Als een kaart wordt aangeraakt dat bij het andere team hoort, wordt er een spionkaart van het andere team opgelegd. Hiermee eindigt jouw beurt en je helpt daarnaast het andere team. Dubbel pech!

Onschuldige omstanders en huurmoordenaar

Als een kaart wordt aangeraakt die een onschuldige omstander is, legt hij de bijbehorende kaart erop. Daarmee eindigt de beurt. Wordt de kaart aangewezen die de huurmoordenaar is?

Dan wordt de bijbehorende kaart erop gelegd en is het spel direct afgelopen. Het team dat deze kaart aanwees heeft dan verloren.

Het aantal pogingen

De geheime agenten moeten altijd ten minste één keer raden. Je mag daarna altijd stoppen met raden, maar je probeert vaak zoveel woorden te raden als de hoofd van de geheime dienst aan zijn aanwijzing heeft gelinkt.

Daarnaast mag je iedere beurt een extra keer raden als deze poging is gelinkt aan een vorige aanwijzing die je nu pas hebt.

De winnaar van Codenames

Het spel eindigt als alle woorden van een team zijn afgedekt of als de huurmoordenaar wordt aangewezen. Als de huurmoordenaar wordt aangewezen verliest dit team het spel direct.

Legt een team hun laatste spion kaart op een woord op tafel winnen zij het spel. Jullie hebben de missie goed weten te volbrengen!

Codenames Varianten

Dit zijn alle edities van Codenames

Vanwege de populariteit van Codenames in zowel binnen- als buitenland zijn er nu al verschillende edities uitgebracht. Van varianten die gespeeld kunnen worden met twee personen tot themaspellen. Je ziet alle uitgebrachte edities in het overzicht hieronder!

Codenames – Pictures

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Met Codenames Pictures haal je een spel in huis dat gespeeld kan worden met 2 tot en met 8 spelers. In plaats van aanwijzingen te geven voor de woorden die op tafel liggen, wordt het spel nu gespeeld met afbeeldingen.

Daarnaast is het spel te combineren met de normale editie van Codenames. Probeer met je team contact te leggen met de juiste spionnen op tafel en win het spel!

Codenames – Duet

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Codenames Duet wordt zoals de naam al doet vermoeden gespeeld met twee personen. Het is aan jullie om contact te leggen met de 15 spionnen en de vijandelijke huurmoordenaars te ontwijken.

Jij weet van jouw partner welke spionnen hij veilig kan contacteren en andersom. Speel samen en probeer de sleutel te kraken!

Codenames – Disney

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Ben jij een Disney én Codenames fan? Dan worden deze twee werelden gecombineerd in de Codenames Disney editie.

Het spel bevat afbeeldingen van verschillende Disney figuren en andere herkenbare beelden. Het is daarmee te vergelijken met Codenames Pictures, maar dan geheel in Disney stijl!

Codenames XXL

Dit zijn alle XXL varianten

Voor bijna iedere Codenames variant is een XXL editie uitgebracht. Deze edities bevatten grotere spelmaterialen, zodat het zicht voor iedere speler nog duidelijk wordt. Je ontdekt alle extra grote varianten in het overzicht hieronder.

Codenames – XXL

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Codenames XXL is de grote variant van het populaire partyspel. Het spel bevat grotere spelmaterialen in een grote doos om het zo makkelijker te maken als het gespeeld wordt met grotere groepen.

Codenames – Pictures XXL

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Weet jij nu al dat jij geen genoeg kan krijgen van Codenames Pictures? Haal dan direct de XXL editie in huis.

Het spel bevat maar liefst 200 kaarten met 400 codenamen, waarbij er voor iedere speelronde slechts 20 worden gebruikt. Ook te combineren met de normale editie van Codenames voor nog meer speelplezier!

Codenames – Duet XXL

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Codenames Duet, maar dan groter: XXL! Deze variant bevat een grotere opbergdoos met grotere spelmaterialen.

Ideaal voor grote groepen, zodat iedere speler de kaarten goed kan zien. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Wat vind jij van Codenames?

Ben jij al in de rol gekropen van geheime agent en Codenames dus gespeeld? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt!

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Codenames

Met hoeveel spelers kan Codenames gespeeld worden?

Codenames kan gespeeld worden met 2 tot en met 8 spelers.

Luuk

Luuk

Hi, mijn naam is Luuk! Van jongs af aan ben ik al een fan van gezelschapsspellen. Op avondjes met vrienden worden er vaak spellen gespeeld, zoals Boonanza, Exploding Kittens of Codenames.

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo