Codenames: alles wat je wilt weten over het spel

Codenames

Codenames is een partyspel dat gespeeld wordt in twee teams. Beide zijn jullie geheime agenten die op zoek gaan naar hun eigen spionnen. Kies een hoofd van de geheime dienst, geef hints aan je team en probeer jullie spionnen te vinden. Het spel is zo populair doordat het leuk is om zowel met grote groepen als in kleinere groepen te spelen!

Codenames

Over het spel

Bij Codenames liggen er 25 spionnen op tafel. Slechts één speler van ieder team weet welke spionnen bij zijn of haar team horen. Door aanwijzingen te geven aan de spelers zal het team de juiste spionnen kunnen aanwijzen en zo contact maken.

Pas echter op dat jullie als team van geheime agenten niet de verkeerde spionnen op tafel aanwijzen. Zo kan je namelijk het andere team helpen door spionnen van hun aan te wijzen, onschuldige omstanders aanraken of nog erger: contact leggen met de huurmoordenaar.

Overleg daarom verstandig met jouw team en probeer enkel de juiste spionnen aan te wijzen. Een geweldig partyspel voor grote en kleine groepen!

De volledige speluitleg van Codenames bekijk je via de video hieronder!

De belangrijkste kenmerken

 • Partyspel
 • Interactief
 • Grote en kleine groepen

Specificaties

 • Aantal spelers
  2 – 8
 • Speeltijd
  15 minuten
 • Aanbevolen leeftijd
  Vanaf 10 jaar
 • Taal spel
  Nederlands
 • Uitgever
  White Goblin Games

Doel van het spel

In Codenames vormen de spelers twee teams van gelijke groottes. Elk team kiest één speler als hoofd van de geheime dienst. Deze twee spelers nemen plaats aan een kant van de tafel, terwijl de andere spelers tegenover hen gaan zitten. Deze spelers zijn de geheime agenten.

Er worden nu 25 codenamen willekeurig op tafel gelegd in een vierkant van 5 bij 5. De hoofden van de geheime dienst kiezen willekeurig een sleutel en zetten deze in de houder. De sleutel komt overeen met hoe de kaarten op tafel liggen. Blauwe vakjes bepalen de woorden die het blauwe team moet raden en rode vakjes bepalen de woorden die het rode team moet raden. Heeft jouw team alle woorden geraden? Dan win jij het spel! Al is het nog wel even oppassen voor de huurmoordenaar in het spel…

Inhoud van Codenames

 • 16 spion kaarten in twee kleuren
 • 1 dubbelspion kaart
 • 7 onschuldige omstander kaarten
 • 40 sleutel kaarten
 • Spelregels
 • 1 kaarten standaard
 • 1 zandloper
 • 200 kaarten met 400 codenamen

Speluitleg van Codenames: de sleutel

Zodra de sleutel is gekozen en in de houder is gezet kan het spel beginnen. De blauwe vakjes op de sleutel bepalen de woorden die het blauwe team moet raden. Hetzelfde geldt voor de rode vakjes met het rode team. De witte vakjes op de sleutel zijn onschuldige omstanders en het zwarte vakje is de huurmoordenaar. Deze huurmoordenaar wil je als team niet aanwijzen (later meer hierover).

De vier lichtjes aan de rand van de sleutel geven aan welk team mag starten, Het startende team zal 9 woorden moeten raden en het andere team 8. De rode en de blauwe kaarten worden op twee afzonderlijke stapels gelegd, waarbij de dubbelspion bij het startende team hoort. Tot slot leg je de onschuldige omstanders en de huurmoordenaar ook op tafel.

Het bedenken van aanwijzingen

Als jij het hoofd van de geheime dienst bent, moet jij aanwijzingen van slechts één woord bedenken die te maken hebben met 1 of meer woorden die je team moet raden. Als je een aanwijzing bedacht hebt, zeg je deze hardop. Naast deze aanwijzing geef je ook aan voor hoeveel woorden deze aanwijzing bedoeld is.

Voorbeeld: het blauwe team moet de woorden ‘jam’ en ‘mars’ raden. Het hoofd van de geheime dienst geeft als aanwijzing ‘zoet 2’. Hierdoor weet het team dat de aanwijzing betrekking heeft op twee woorden in het speelveld.

Regels met betrekking tot aanwijzingen

Het is belangrijk om te weten dat een aanwijzing uit één woord moet bestaan en er geen extra hints gegeven mogen worden. Zeg dus ook geen dingen als: ‘de aanwijzing is misschien ver gezocht, maar…’ Ook mag jouw aanwijzing niet een van de woorden zijn die zichtbaar op tafel liggen.

De rol van de geheime agenten

Nadat het hoofd van de geheime dienst een aanwijzing heeft gezegd, proberen de geheime agenten te bedenken en overleggen wat hij of zij bedoeld. De geheime agenten geven hun keuze officieel aan door een kaart op tafel aan te raken. Als een kaart wordt aangeraakt die bij hun eigen team hoort, legt het hoofd van de geheime dienst hier een spionkaart van hun kleur op. Het team mag nu nog een keer raden. Als een kaart wordt aangeraakt dat bij het andere team hoort, wordt er een spionkaart van het andere team opgelegd. Hiermee eindigt jouw beurt en je helpt daarnaast het andere team. Dubbel pech!

Onschuldige omstanders en huurmoordenaar

Als een kaart wordt aangeraakt die een onschuldige omstander is, legt hij de bijbehorende kaart erop. Daarmee eindigt de beurt. Wordt de kaart aangewezen die de huurmoordenaar is? Dan wordt de bijbehorende kaart erop gelegd en is het spel direct afgelopen. Het team dat deze kaart aanwees heeft dan verloren.

Het aantal pogingen

De geheime agenten moeten altijd ten minste één keer raden. Je mag daarna altijd stoppen met raden, maar je probeert vaak zoveel woorden te raden als de hoofd van de geheime dienst aan zijn aanwijzing heeft gelinkt. Daarnaast mag je iedere beurt een extra keer raden als deze poging is gelinkt aan een vorige aanwijzing die je nu pas hebt.

De winnaar van Codenames

Het spel eindigt als alle woorden van een team zijn afgedekt of als de huurmoordenaar wordt aangewezen. Als de huurmoordenaar wordt aangewezen verliest dit team het spel direct. Legt een team hun laatste spion kaart op een woord op tafel winnen zij het spel. Jullie hebben de missie goed weten te volbrengen!

Bekijk de speluitleg [VIDEO]

Andere edities van Codenames

Vanwege de populariteit van Codenames in zowel binnen- als buitenland zijn er nu al verschillende edities uitgebracht. Van varianten die gespeeld kunnen worden met twee personen tot aan XXL speledities voor nog meer speelplezier. Je ziet alle uitgebrachte edities in het overzicht hieronder!

Codenames – Duet

Codenames Duet wordt zoals de naam al doet vermoeden gespeeld met twee personen. Het is aan jullie om contact te leggen met de 15 spionnen en de vijandelijke huurmoordenaars te ontwijken. Jij weet van jouw partner welke spionnen hij veilig kan contacteren en andersom. Speel samen en probeer de sleutel te kraken!

Combined Shape Created with Sketch.

Geschikt voor 2 spelers

Codenames Duet

Codenames Duet

Combined Shape Created with Sketch.

Geschikt voor 2 spelers

Codenames Duet

Codenames Duet

Codenames – Pictures

Met Codenames Pictures haal je een spel in huis dat gespeeld kan worden met 2 tot en met 8 spelers. In plaats van aanwijzingen te geven voor de woorden die op tafel liggen, wordt het spel nu gespeeld met afbeeldingen. Daarnaast is het spel te combineren met de normale editie van Codenames. Probeer met je team contact te leggen met de juiste spionnen op tafel en win het spel!

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Codenames Pictures

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Codenames Pictures

Codenames – Pictures XXL

Weet jij nu al dat jij geen genoeg kan krijgen van Codenames Pictures? Haal dan direct de XXL editie in huis. Het spel bevat maar liefst 200 kaarten met 400 codenamen, waarbij er voor iedere speelronde slechts 20 worden gebruikt. Ook te combineren met de normale editie van Codenames voor nog meer speelplezier!

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Codenames - Pictures XXL

Codenames – Pictures XXL

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Codenames - Pictures XXL

Codenames – Pictures XXL

Codenames XXL

Codenames XXL is de grote variant van het populaire partyspel. Het spel bevat grotere spelmaterialen in een grote doos om het zo makkelijker te maken als het gespeeld wordt met grotere groepen. Met de vele kaarten zal jij de komende tijd voldoende potjes kunnen spelen.

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Codenames XXL

Combined Shape Created with Sketch.

Uitbreiding

Codenames XXL

Reviews van Codenames

Ben jij al in de rol gekropen van geheime agent en Codenames dus gespeeld? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt!

Veelgestelde vragen over Codenames

Met hoeveel spelers kan Codenames gespeeld worden?

Codenames kan gespeeld worden met 2 tot en met 8 spelers.

SpellenFans
Logo