Mille Fiori spel: hoe speel je dit spel als glasblazer in Venetië?

Kruip in de rol van glasblazer in Venetië. Een strategisch bordspel waarbij je moet investeren, produceren en handelen om te winnen. Dit spel neemt je mee door vijf unieke categorieën die ieder bijdragen aan jouw succes in de glasblazerij. Ben jij de slimste handelaar en kunstenaar om de meeste punten te scoren?

Leestip: de leukste kaartspellen van dit moment

Mille Fiori kopen

Mille Fiori kooptips

Mille Fiori

Voor 23.59 besteld, morgen in huis


Review Mille Fiori

Dit is wat Yoran ervan vindt

Yorans Bordspellenkast
7
Review van Yoran
Mille Fiori spel
Geschikt voor 2 t/m 4 spelers
Speeltijd van 60 – 90 minuten
Geschikt vanaf 10 jaar

Ik vind het een heel leuk spel, maar soms ook iets te simpel. Ben je een speler die het liefst met het gezin of vrienden een makkelijk spel speelt met veel interactie en weinig regeltjes, dan kan ik Mille Fiori zeker aanraden en dan zul je ook weinig van de minpunten merken.

Yoran van @yorans-bordspellenkast

Mijn review over Mille Fiori

Allereerst de pluspunten: Mille Fiori is een heel simpel spel dat erg vlot speelt. Het is niet heel moeilijk om te leren, geeft veel verschillende manieren om punten te verdienen én heeft veel interactie tussen de spelers. Dit komt doordat je kaarten aan elkaar door geeft, je elkaar nodig hebt om punten te krijgen, maar je ook probeert elkaar in de weg te liggen, om te voorkomen dat de andere spelers grote kettingen aan punten kunnen creëren.

Mijn persoonlijke minpunten

Ik vind het artwork matig, het spreekt me niet echt aan en ik vind sommige dingen ook echt niet mooi. De ‘glazen’ (plastic) miniatuurtjes vind ik wel heel gaaf gedaan.

Ten tweede vind ik het spel eigenlijk iets te eenvoudig, je pakt een kaartje, legt een tegel en dat is je beurt. Het is nogal afhankelijk van welke kaarten je krijgt wat je kan doen.

Aan de andere kant zijn er voldoende verschillende soorten kaarten om uit te kiezen en bovendien nog manieren om extra acties of bonuspunten te verdienen.

Het ligt dus een beetje aan hoe ik me voel als ik het speel, de ene keer vind ik het echt een heel leuk spel, met verschillende acties en de hoge interactie is ook echt een pluspunt. De andere keer vind ik het spel soms te ‘plat’, met te weinig diepgang en heb ik liever een moeilijker spel met meer uitdaging.

Toch denk ik dat de gemiddelde speler het niet met mij eens is en het voor die spelers wel echt een grote aanrader is.

Mille fiori review

Unboxing Mille Fiori

Hoe ziet het spel eruit?

Het spel bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 1 speelbord
  • 120 doorzichtige ruiten in 4 kleuren.
  • 4 doorzichtige schepen.
  • 4 doorzichtige scorepionnen.
  • 110 kaarten
  • De spelregels

Spelregels Mille Fiori

Hoe speel je het spel Mille Fiori?

Iedere speler krijgt een aantal kaarten, afhankelijk van het spelersaantal. Hierna kiest iedere speler één kaart en geeft de rest van zijn hand door aan zijn buurman. Nu speelt iedere speler om de beurt de kaart die ze uitgekozen hebben.

Op de kaart zie je een kleur, die komt overeen met een gebied van het speelbord, een symbool én een getalletje bovenin. Als je een symbool kiest mag je daar een fiche van je kleur op leggen. Het hang een beetje van het gebied af hoe je daar punten voor krijgt, maar bij allemaal geldt: hoe meer fiches van jouw kleur die elkaar raken, hoe meer punten je krijgt. 

Mille fiori glas

Als je voor het getalletje op de bovenkant van de kaart of de kaart met het schipsymbool kiest, verzet de je jouw schip op het spoor en krijg je de punten van het getal waar je die beurt eindigt.

Mille fiori spel

Als laatst heeft ieder gebied van het speelbord een soort opdracht, waarmee je óf extra acties kan verdienen, dan ben je nog een keer aan de beurt, óf eenmalig tot wel 20 bonuspunten voor degene die dit als eerste bereikt, de tweede speler krijgt daar dan 15 punten voor, de derde 10 en de vierde speler nog maar 5 punten.

Hieronder zie je foto’s van de verschillende gebieden met een korte toelichting.

Allereerst de schepen en producten. Die twee zijn heel erg met elkaar verbonden, maar scoren allebei los van elkaar punten.

Mille fiori board game

Als je jouw schip verzet met een schipsymbool, dus niet met het losse getal, mag je daarnaast ook je fiche op een schipsymbool leggen. Zodra alle drie de schepen in één rij bezet zijn, scoren ze punten. Om te weten hoeveel punten, kijk je naar de productenrij achter de schepen. Is die helemaal gevuld, dan is de rij 10 punten per schip waard. Liggen er drie producten met een fiche erop, dan zijn de schepen 6 punten waard, bij 2 producten 3 punten, en bij 1 product slechts 1 punt.

Deze punten zijn per schip, dus in dit voorbeeld heeft rood in de onderste rij twee schepen bemachtigd, en die zou dus voor die rij schepen 20 punten krijgen in plaats van 10.

Mille fiori

Dan nog de producten op zichzelf. Leg zoveel mogelijk van jouw kleur in één verticale rij, hoe meer dezelfde producten afgedekt zijn, hoe meer punten ze opleveren! Maar dek alle verschillende symbolen minstens 1x af voor bonuspunten!

Mille fiori bordspel

Probeer zoveel mogelijk van de fiches van jouw kleur aan elkaar te leggen! Je krijgt bonuspunten als het je lukt alle symbolen minstens 1x af te dekken.

Mille fiori spelregels

De getallen die je afdekt zijn punten waard! Is het volgende fiche in de rij ook van jou, dan krijg je alle punten van die ononderbroken rij van jouw kleur nog een keer.

(in dit voorbeeld kreeg groen 2 punten, daarna 2 + 4 = 6 dus in totaal 8. Zou die speler nu die meest rechter 3 afdekken, dan krijgt hij weer alleen +3 punten, omdat rood, oranje en paars ertussen liggen.)

Als je 4 verschillende getallen afdekt krijgt je ook hier weer bonuspunten voor.

Mille fiori 999

Kom zo hoog mogelijk in de piramide! Hoe hoger je hem legt, hoe meer punten je fiche waard is. Krijg bonuspunten als je alle symbolen minstens één keer hebt afgedekt!

Als de kaarten van de trekstapel op is, óf als een speler al zijn fiches heeft opgemaakt eindigt het spel. De beurt wordt afgemaakt zodat iedereen zijn laatste kaart gespeeld krijgt en iedereen evenveel beurten heeft gehad. De punten worden geteld en de speler met de meeste punten wint het spel!

Veelgestelde vragen

Alle antwoorden in één overzicht

Met hoeveel spelers kan Mille Fiori gespeeld worden?

Mille Fiori kan gespeeld worden met 2 tot en met 4 spelers.

Vanaf welke leeftijd is Mille Fiori geschikt?

De aanbevolen leeftijd voor dit spel is vanaf 10 jaar.

Hoelang duurt een spelletje Mille Fiori?

Een spelletje Mille Fioriduurt gemiddeld 60 tot 90 minuten.

Stel een vraag of geef je beoordeling!

Zijn de spelregels je nog niet helemaal duidelijk? Of wil je juist anderen laat weten wat je van het spel vindt? Laat het weten in een reactie!

Lees ook:

Yorans Bordspellenkast
Yorans Bordspellenkast

Hoi, mijn naam is Yoran. Ik ben 17 jaar oud en nu al verslaafd aan bordspellen! Ik ben vooral fan van tactische spellen, zoals: worker-placement spellen, deductie spellen en puzzelspellen. Neem vooral een kijkje op mijn Instagram pagina waarop ik foto’s van spellen, reviews en leuke giveaways deel! En ben je benieuwd wat mijn 23 favoriete bordspellen zijn? Kijk dan snel op mijn Instagram pagina!

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo