Clever: een spannend dobbelspel met veel edities

Clever spel
Aantal spelers: 1 - 4 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Soort spel: dobbelspel

Als je op zoek bent naar een tactisch dobbelspel dan is Clever de perfecte aankoop. Het spel kan jij zelfs in je eentje spelen en tot een maximum van 4 spelers. Dankzij de speeltijd van 30 minuten kan het spel op ieder moment van de dag gespeeld worden!

Clever in het kort

Wat is het doel van het spel?

Clever is een spel waarbij spelers hun dobbelstenen slim moeten inzetten om zoveel mogelijk punten te scoren. Deze punten noteert iedere speler op het scoreblad dat bestaat uit verschillende kleuren.

Bij iedere kleur verzamel je op een andere manier punten, waardoor je iedere zet goed moet overwegen. Met behulp van de bonussen maak je een weg vrij naar de overwinning!

Inhoud van Clever

 • 1 scoreblok
 • 6 dobbelstenen
 • 4 viltstiften
 • Spelregels

Clever kopen

De beste kooptips op een rijtje

Clever

Dobbel en scoor zo veel mogelijk punten!
Clever spel
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs Clever

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Clever wordt gespeeld met zes gekleurde dobbelstenen en een scoreblok. Iedere speler probeert zoveel mogelijk punten te behalen in de vijf verschillende categorieën.

Als actieve speler mag je drie keer gooien om vervolgens één dobbelsteen te kiezen. De waarde noteer je in de desbetreffende kleur of streep je af. Aangezien elke categorie op een andere manier punten oplevert zal je slim moeten kiezen.

De dobbelstenen die je niet hebt gekozen serveer je aan de andere spelers door deze op het zilveren dienblad te leggen. Het kan zomaar voorkomen dat andere spelers hiermee belangrijke punten scoren. Hierdoor zijn alle spelers het hele spel bezig en blijft het een spannende strijd tot aan het eind.

De volledige speluitleg van Clever bekijk je via de video hieronder!

Kenmerken

 • Dobbelspel
 • 1 – 4 spelers
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speeltijd: 30 minuten
 • Nederlands
 • 999 Games

Vergelijk prijzen Clever

€12,99 €15,99
6 december 2022 12:07
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
19 nieuw van €12,99
€14,99 niet op voorraad

Spelregels Clever

Hoe speel je het dobbelspel Clever?

Iedere speler krijgt één vel van het scoreblok waarop de punten genoteerd worden in de vijf verschillende categorieën. Iedere ronde mag je drie keer gooien en kiest telkens één dobbelsteen uit. De waarde van deze dobbelsteen noteer je of streep je in de desbetreffende kleur af.

Hoeveel rondes speel je?

Aan het begin van elke ronde streep je de rondenummer af. Dit geeft een bepaalde bonus die je later in het spel kunt gebruiken. Het aantal rondes dat gespeeld wordt zie je eenvoudig in het overzicht hieronder:

Aantal spelersAantal rondes
4 spelers4 rondes
3 spelers5 rondes
2 spelers6 rondes
1 speler6 rondes

Hoe werkt het scoreblad?

Op het scoreblok staan vijf verschillende categorieën in de kleuren van de dobbelstenen. Bij iedere kleur verzamel je op een andere manier punten.

Noteer je een waarde in een vakje waar een bonus aan verbonden is, dan krijg je deze bonus direct. In het overzicht hieronder lees je de aanpak van iedere categorie.

KleurUitleg
GeelAls je in de gele categorie iets wilt afstrepen, moet je de gele dobbelsteen kiezen en een van de twee waardes op jouw scoreblad die de dobbelsteen aangeeft afstrepen.
Voorbeeld: je gooit vijf. Op het scoreblad staat bij de gele categorie twee keer het getal ‘5’. Je kiest er nu één uit en streept deze af.
BlauwIn de blauwe categorie streep je niet enkel de blauwe waarde af, maar tel je de witte waarde er bij op.
Voorbeeld: je gooit een blauwe vijf en een witte vier. Je kan nu in de blauwe categorie het getal ‘9’ afstrepen.
GroenBij groen noteer je of streep je de waarde van de dobbelstenen van links naar rechts af zonder vakjes over te slaan. Bij groen moet de waarde van de dobbelsteen hoger of gelijk zijn dan de waarde die het vakje aangeeft.
OranjeBij oranje noteer je of streep je de waarde van de dobbelstenen van links naar rechts af zonder vakjes over te slaan. Je noteert de waarde van de dobbelsteen zonder voorwaarden.
PaarsBij paars noteer je of streep je de waarde van de dobbelstenen van links naar rechts af zonder vakjes over te slaan. Je noteert de waarde van de dobbelsteen zonder voorwaarden, maar de volgende waarde moet hoger zijn dan de waarde die daarvoor genoteerd is. Bij een zes mag je zelf weten bij welke waarde je begint in het volgende vakje.
Witte dobbelsteenEe nwitte dobbelsteen geldt als een joker en is in te zetten in iedere categorie.
Groot assortiment
Flinke kortingen
Perfect voor de feestdagen

Het spelen van de eerste ronde

Je streept ronde nummer één af op jouw scoreblad en je ontvangt direct een bonus: omcirkel deze op jouw scoreblad. De uitleg van de verschillende bonussen lees je verderop in dit artikel.

Nu is het tijd om te dobbelen. Elke beurt mag je drie keer dobbelen en een dobbelsteen uitkiezen. Als je een dobbelsteen eruit kiest, gaan alle dobbelstenen met een lagere waarde uit het spel. Deze leg je op het zilveren dienblad.

Voorbeeld
Kies je bijvoorbeeld voor een zes. zouden de dobbelstenen met een lagere waarde op het zilveren dienblad gelegd worden. Dat is niet zo slim, want dan hou je vaak geen dobbelstenen meer over voor een tweede of derde worp.

Je kiest daarom bijvoorbeeld voor een getal als een groene ‘2’. Hierdoor kan je bij groen een vakje afstrepen die één of hoger moet zijn. Als er geen lagere dobbelstenen zijn dan een groene ‘2’, hoef je geen dobbelsteen af te leggen.

Je gooit nu voor de tweede keer. Kies daarom tactisch, zodat je dobbelstenen overhoudt voor een volgende worp.

Passieve spelers kiezen een dobbelsteen

Als jij de derde worp hebt voltooid, leg je de dobbelstenen op het zilveren dienblad. De passieve spelers mogen nu uit een van deze dobbelstenen kiezen en op hun scoreblok de waarde noteren of afstrepen. De passieve spelers mogen allen dezelfde dobbelsteen gebruiken als ze dat willen.

Mocht je geen van de dobbelstenen kunnen gebruiken die op het dienblad liggen, mag je uit een van de dobbelstenen kiezen die de tweede speler zelf in deze beurt heeft gekozen.

Alle bonussen op een rijtje

In Clever heb je verschillende soorten bonussen die je kunt krijgen tijdens het spel. Mocht je hiervan gebruik willen maken, kleur je het rondje in. De bonus kan je vervolgens direct inzetten.

BonusUitleg
Opnieuw dobbelenJij mag je laatste worp opnieuw dobbelen.
+1Als je deze aankruist, mag je aan het einde van jouw beurt een van jouw dobbelsteen opnieuw gebruiken. Dit mag een dobbelsteen zijn die je al gekozen hebt of die je op het zilveren dienblad hebt gelegd.

Een passieve speler mag deze bonus ook inzetten. Dat betekent dat je een van de zes dobbelstenen van de tegenstander mag kiezen.

Eén die hij gekozen heeft of een die hij op het zilveren dienblad heeft gelegd. In een beurt mag je ook twee van deze bonussen inzetten, maar dan mag je niet dezelfde dobbelsteen gebruiken die jij voor de eerste +1 hebt gebruikt.
KruisDeze bonus is er in verschillende kleuren. Als je bijvoorbeeld een blauw kruis krijgt, moet je direct een blauw kruis zetten op een vakje naar keuze. Dit geldt ook voor een groene kruis, maar hier pak je het vakje dat direct na jouw eerstvolgende kruis komt.
CijfersDe cijferbonus heb je bijvoorbeeld in de vorm van een oranje ‘4’ of een paarse ‘6’. Deze noteer je dan in het volgende vakje bij oranje of paars.
VermenigvuldigerMocht je op een vakje terechtkomen waar een x2 of een x3 staat, dan moet je die waarde met twee of drie vermenigvuldigen.
VosjeDeze bonus wordt pas aan het eind van het spel ingezet. De waarde van één vos is gelijk aan de laagste van je behaalde scores op jouw puntenlijst. Als je twee vosjes hebt verzameld, vermenigvuldig je deze score met twee.

De leukste spelletjes onder de €10 Een perfect schoencadeautje

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Ideaal als Sinterklaas cadeautje

De winnaar van Clever (puntentelling)

Aan het eind van de rondes draai je het scoreblad om en kan je per categorie de scores aangeven die je tijdens het spel hebt verzameld. Voor geel verzamel je punten per kolom die je gevuld hebt. Voor blauw krijg je punten voor elk kruisje dat je hebt neergezet.

Voor groen kijk je hoe ver je bent gekomen en hier hangt een bepaalde waarde aan. Voor oranje en paars tel je de punten afzonderlijk bij elkaar op. Vervolgens pas jij de vosjes toe en tel je alle punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel!

Clever Uitbreidingen

Dit zijn alle uitbreidingen van Clever

Het succes van het basisspel heeft niet geleid tot één Clever uitbreiding, maar twee uitbreidingen. Wij zetten hieronder alle edities op een rijtje.

Clever spel

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De eerste editie van Clever is geschikt voor 1 t/m 4 spelers. Het spel heeft een speeltijd van 30 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Dobbel Zo Clever

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De opvolger van de eerste editie: Dobbel Zo Clever. Inclusief nieuwe categorieën, waardoor er nieuwe tactieken in het spel zijn om hoge scores te behalen!

Clever tot de Derde Macht

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De derde editie van het spel heet Clever tot de 3e Macht. Het spel bevat nieuwe uitdagingen en beslissingen. De volgorde van de gekozen dobbelstenen zijn namelijk erg bepalend!

Clever Scoreblokken

Dit zijn alle scoreblokken van Clever

Heb jij een van de dobbelspellen in huis, maar is jouw Clever scoreblok bijna op? Geen paniek! Er zijn ondertussen veel verschillende scoreblokken beschikbaar. Wij zetten alle opties hieronder op een rijtje!

Clever Scoreblok

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Twee nieuwe scoreblokken, zodat jij de eerste editie weer volop kan spelen met jouw favoriete gezelschap!

Dobbel zo Clever Scoreblok

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Heb jij de tweede editie van het dobbelspel? Haal dan twee nieuwe scoreblokken in huis, zodat je de komende tijd weer vooruit kan!

Clever tot de derde macht Scoreblok

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Ook voor de derde editie zijn er twee nieuwe scoreblokken verkrijgbaar. Haal er voldoende in huis, zodat je nooit blaadjes tekort komt.

Clever Scoreblok Challenge

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Kan jij het standaard scoreblad van het dobbelspel dromen? Dan biedt dit scoreblok genaamd Challenge 1 een nieuwe uitdaging. Nieuwe bonussen en voorwaarden!

Dobbel zo Clever Scoreblok Challenge

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Ook voor de tweede editie van Clever is er een vernieuwd scoreblad verkrijgbaar, genaamd Challenge 1. Deze wijzigingen zorgen voor nieuwe mogelijkheden om topscores te behalen!

Clever 3 Scoreblok Challenge

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Op zoek naar uitdaging voor Clever tot de 3e Macht? Dan heb je deze Challenge 1 nodig. De gele en blauwgroene categorie herken je niet meer terug. Daarnaast lopen plus- en mintekens door elkaar!

Wat vind jij van het spel Clever?

Heb jij Clever aangeschaft en al een aantal keren gespeeld? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt!

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Clever

Met hoeveel spelers kan Clever gespeeld worden?

Clever kan gespeeld worden met 1 tot en met 4 spelers.

Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo