Ten: alles over dit kaartspelletje met een unieke veiling

Ten kaartspelletje White Goblin Games
Aantal spelers: 1 - 5
Speeltijd: 15 - 30 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Soort spel: kaartspel

Ten is een kaartspelletje met een origineel element: de veiling. Iedere speler probeert in verschillende rondes complete rijen te maken van vier kleuren.

Dit doe je door in jouw beurt de juiste strategische keuze te maken, te bieden op waardevolle jokers en kaarten te kopen op de markt. In het artikel hieronder lees je onze review, de spelregels en de beste kooptips!

Ten in het kort

Wat is het doel van het spel?

Het doel van Ten is om opeenvolgende rijen te maken in vier verschillende kleuren. Een complete opeenvolgende rij bestaat uit de getallen 1 t/m 9. Iedere ronde draait één speler zoveel mogelijk kaarten open van de trekstapel.

De kaarten die worden omgedraaid zijn nummerkaarten, jokers of geldkaarten. Die nummerkaarten en jokers heb je nodig om jouw rijen te maken. Met geldkaarten ontvang je extra geldfiches.

Ten soorten kaarten
Via: SpellenFans.nl

2+1 gratis op spellen & puzzels TIJDELIJKE ACTIE OP BOL.COM

Groot assortiment
Flinke kortingen
Vandaag besteld, morgen in huis

Fiches en punten

Deze fiches kan je gebruiken om te bieden op jokers of om andere kaarten te kopen. Het spel stopt zodra de trekstapel leeg is. Iedere speler maakt voor de vier kleuren een zo lang mogelijke rij van opeenvolgende getallen.

Enkel de langste rij per kleur levert punten op. Een complete rij levert bonuspunten op. Daarom moet je tijdens het spel strategische keuzes maken!

Ten kopen

De beste kooptips op een rijtje

Ten

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Ten is geschikt voor 1 tot en met 5 spelers. De spelregels voor 1 speler verschillen van de regels voor meerdere spelers.

De speeltijd van een spelletje varieert tussen de 15 en 30 minuten. Het kaartspel is eenvoudig te begrijpen en heeft daarom een aanbevolen leeftijd vanaf 8 jaar.

Unboxing

Wat zit er in de doos?

Het spel bestaat uit 129 speelkaarten. Deze kaarten bestaan uit nummerkaarten in de kleuren blauw, groen, oranje en roze (1 t/m 9), jokers en geldkaarten. De betekenis van deze kaarten leggen wij later in dit artikel uit.

Verder heb je 5 overzichtskaarten die als hulpmiddel dienen voor iedere speler om een beurt te spelen. Daarnaast bepalen de overzichtskaarten de startspeler. Tot slot heb je 65 fiches: 50 geldfiches en 15 flopfiches.

Ten kaartspel inhoud
Via: SpellenFans.nl

Voorbereiding Ten

De voorbereiding van Ten

Vooraf aan het spel verzamel je eerst het juiste aantal speelkaarten (nummer- en geldkaarten). Dit aantal is afhankelijk van het aantal spelers. Rechtsonder zie je op een aantal kaarten een +3 en 4+ spelers symbool staan.

Bij een spel met twee spelers verwijder je de kaarten met het 3+ en 4+ spelers symbool. Bij een spel met 3 spelers verwijder je logischerwijs de kaarten met een 4+ spelers symbool.

Spel met 4 of 5 spelers

Ben je met 4 of 5 spelers? Dan kan je alle kaarten in het spel houden. Alle kaarten worden vervolgens geschud en deze worden gedekt in het midden van de tafel gelegd. Vervolgens ontvangt iedere speler vijf zwarte geldfiches. De rest van de fiches vormen de algemene voorraad.

Mijn favoriete spel van januari Uitgebreid getest

Iedere maand speel ik verschillende nieuwe spellen. In januari is mijn favoriet het partyspel Barking Kittens. Een uitbreiding voor Exploding Kittens!

Startspeler kiezen

Er zijn in totaal 5 overzichtskaarten. Je verzamelt evenveel overzichtskaarten als het aantal spelers. Het is daarbij belangrijk dat je in ieder geval de overzichtskaart met het startspeler symbool pakt.

Dit symbool kan je herkennen aan het poppetje rechtsboven. Je geeft iedere speler vervolgens gedekt een kaart. De speler die de overzichtskaart met het startsymbool heeft, krijgt de eer om te starten!

Ten startspeler voorbereiding
Via: SpellenFans.nl

Soorten kaarten

Voordat je aan het spel begint is het belangrijk om de soorten kaarten te weten: nummerkaarten, jokers en geldkaarten. Hieronder laten we je kennismaken met iedere soort kaart!

1. Nummerkaarten

Nummerkaarten kan je herkennen aan een groot wit cijfer (1 t/m 9) met een gekleurde achtergrond. Er zijn in totaal vier verschillende kleuren: blauw, groen, oranje en roze.

Moeite om te kleuren te onderscheiden? Dan kan je de kaarten ook onderscheiden door de vier vormen: cirkel (blauw), driehoek (groen), ruit (oranje) en vierkant (roze). De nummerkaarten heb je nodig om rijen met opeenvolgende getallen te verzamelen.

TIPDe nummerkaarten bevatten een getal van 1 t/m 9. Kaarten met een hoger getal zijn zeldzamer. Het spel bevat namelijk meer kaarten met lagere getallen. Dit is handig om te weten als je tijdens het spel een hoger getal krijgt voorgeschoteld.
Ten nummerkaarten
Via: SpellenFans.nl

2. Jokers

Er zijn drie verschillende soorten jokers. Een joker kan je gebruiken om een rij van getallen op te vullen of in het beste geval compleet te maken. De eerste joker is een kaart met een zwart getal. Hierbij staat het getal uiteraard vast, maar je mag zelf kiezen voor welke gekleurde rij je dit getal gebruikt.

Daarnaast heb je een joker met een #-symbool. De kleur staat hierbij vast, maar je mag zelf het getal kiezen. Tot slot heb je nog een speciale joker waarbij je zelf de kleur én het getal mag kiezen.

Ten jokers
Via: SpellenFans.nl

3. Geldkaarten

Geldkaarten herken je aan de witte achtergrond met daarop zwarte fiches afgebeeld. Deze kunnen een waarde hebben van 1 t/m 5 zwarte fiches.

Als je aan de beurt bent en je kiest voor de geldkaarten, ontvang je het totaal aantal fiches van alle geldkaarten bij elkaar opgeteld. Die zwarte fiches kan je gebruiken om kaarten te kopen tijdens de veiling of op de markt.

Ten geldkaarten
Via: SpellenFans.nl

Geldfiches en andere koopmiddelen

Bij het spel kan je in verschillende fasen kaarten kopen. Deze kaarten koop je onder andere met geldfiches. Aan het begin van het spel heb je vijf zwarte geldfiches ontvangen.

Je kan tijdens het spel meer geldfiches bemachtigen. Die manieren lees je verderop in het artikel. Er geldt altijd dat je maximaal 10 geldfiches in bezit mag hebben. Heb je er meer? Dan moet je het overschot in de algemene voorraad leggen.

De leukste spelletjes onder de €10 spelletjes met korting

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Vandaag besteld, morgen in huis

Je kan niet enkel met geldfiches kaarten kopen. Er zijn nog twee opties waarmee je mag betalen. Deze drie verschillende koopmiddelen mag je combineren. Houd rekening met de regel dat iedereen jouw geldfiches mag zien. Deze mag je dus niet geheim houden.

 • Zwarte geldfiche: ieder zwart geldfiche is één geld waard
 • Wit flopfiche: ieder wit flopfiche is drie geld waard. Deze fiches tellen niet mee in het geldlimiet van zwarte fiches. Het is belangrijk om te weten dat je tijdens het spel nooit wisselgeld ontvangt. Zijn de witte fiches op? Gebruik dan andere items die je bij de hand hebt.
 • Nummerkaarten: gedurende het spel krijg je nummerkaarten in jouw bezit. Je mag met deze nummerkaarten betalen, waarbij iedere kaart één geld waard is. Houd er rekening mee dat de nummerkaarten die je in bezit hebt aan het eind van het spel punten opleveren. Het is dus verstandig om enkel met nummerkaarten te betalen waar je niets aan hebt, zoals dubbele kaarten.
Ten geldfiche fopfiche
Via: SpellenFans.nl

Spelregels Ten

Hoe speel je het kaartspel Ten?

Als je aan de beurt bent doorloop je een aantal fasen. Deze fasen zetten wij hieronder op een rijtje. De startspeler begint en daarna volgen de spelers met de klok mee.

Kaartfase

Een speler start altijd met de kaartfase. Hij pakt een voor een kaarten van de trekstapel en legt deze open op tafel. Dit kunnen nummerkaarten, geldkaarten of jokers zijn.

Je hebt steeds de keuze om een extra kaart te pakken of te stoppen en daarmee een beloning kiest. Pak je een extra kaart? Dan kan je ‘floppen’ en een beloning in jouw beurt mislopen. Die opties staan hieronder beschreven.

1. Floppen

Je kan floppen op twee verschillende manieren: de totale nettowaarde is meer dan 10 óf er ligt een een totale waarde van meer dan 10 geldkaarten.

 • Totale nettowaarde is meer dan 10: elke nummerkaart die je opendraait heeft de waarde van het overeenkomende getal. Deze tel je bij elkaar op. Voor iedere geldkaart die je omdraait, mag je het aantal fiches aftrekken van de totaalwaarde van de nummerkaarten. De nettowaarde is dus: som van alle nummerkaarten – som van alle geldkaarten. Je flopt als deze waarde 11 of hoger is.
 • Waarde geldkaarten is meer dan 10: je flopt ook als de totale waarde van alle geldkaarten 11 of hoger is. Je telt daarvoor alle fiches van de geldkaarten bij elkaar op.

Een spelletje geven als cadeau of voor jezelf? Bekijk alle kortingen! 40% korting op spellen

Groot assortiment
Flinke kortingen
Vandaag besteld, morgen in huis

Ben je geflopt? Dan moeten er een aantal stappen worden uitgevoerd. Als eerste verplaats je alle nummerkaarten die open op tafel liggen naar de markt. Hierna ontvang je 1 flopfiche uit de algemene voorraad. Deze is 3 geld waard, waardoor jouw geflopte beurt toch niet helemaal voor niets was.

Flop je met een totale nettowaarde van 11 of meer punten? Dan ontvangen alle andere spelers het aantal geldfiches gelijk aan de waarde van de geldkaarten. Vervolgens leg je alle geldkaarten op de aflegstapel. De volgende speler is nu aan de beurt. In het voorbeeld hieronder is de speler geflopt (1 – 3 + 8 + 5 = 11).

Ten floppen
Via: SpellenFans.nl

2. Beloning

Ben je niet geflopt en besluit je om te stoppen met het trekken van kaarten? Dan mag je een beloning kiezen. Je hebt daarbij twee opties: nummerkaarten of geldkaarten.

 • Numerkaarten: Je kan ervoor kiezen om een beloning te pakken in de vorm van nummerkaarten. Daarvoor leg je alle opengelegde nummerkaarten voor je neer.Die kaarten gebruik je om rijen te vormen. Deze rijen zorgen er aan het eind van het spel voor dat je punten krijgt.Alle andere spelers krijgen nu het aantal geldfiches gelijk aan de waarde van de geldkaarten op tafel. De geldkaarten worden hierna op de aflegstapel gelegd.Je mag nu nog een koopfase uitvoeren (hierop komen we later terug). Hierna is de speler links van je aan de beurt.
 • Geldkaarten: Je kan ervoor kiezen om een beloning te pakken in de vorm van geldkaarten.Daarvoor pak je het aantal geldfiches dat gelijk is aan de waarde van alle geldkaarten. De geldkaarten worden hierna op de aflegstapel gelegd.Alle nummerkaarten leg je vervolgens in de markt. Hierna is de speler links van je aan de beurt.
Ten beloning kiezen
Via: SpellenFans.nl

Koopfase

Een koopfase mag worden uitgevoerd als een speler kiest voor een beloning in de vorm van nummerkaarten. Dit is een vrijwillige keuze. Je mag beslissen om geen koopfase uit te voeren. Daarmee eindigt jouw ronde en is de speler links van je aan de beurt.

Dankzij de koopfase heb je de mogelijkheid om kaarten van de markt te kopen. Nummerkaarten komen in de markt terecht als een speler flopt of als een speler kiest voor een beloning in de vorm van geldkaarten. In deze fase mag je met jouw koopmiddelen één kaart kopen.

Prijs van kaarten

De prijs van de nummerkaart is gelijk aan het getal op de kaart. Hierbij geldt de regel dat je geen kaart mag kopen die identiek is (kleur en getal) aan een kaart die je al in bezit hebt.

De koopfase is een perfecte kans om rijen completer te maken. Je kan betalen met een combinatie van geldfiches, flopfiches en nummerkaarten. Koopfase uitgevoerd? Dan is de volgende speler aan de beurt.

Ten koopfase
Via: SpellenFans.nl

Veilingfase

Tot slot heb je nog de veilingfase. Deze fase start zodra er een jokerkaart wordt opengedraaid. De kaartfase wordt nu onderbroken. Die fase wordt pas hervat zodra de veiling voorbij is. In de veilingfase mogen alle spelers bieden op de joker.

De speler links van de actieve speler begint. Iedere speler heeft slechts één bod en ieder nieuw bod moet uiteraard hoger zijn. Een speler mag er ook voor kiezen om te passen.

Laatste bod

De laatste speler die het laatste bod uitbrengt is de actieve speler. Iedereen mag bieden met geldfiches, flopfiches en kaarten. Degene die het hoogste bod heeft uitgebracht, wint de veiling. Deze speler betaalt het bedrag en ontvangt de joker.

Uiteraard kan je niet meer betalen dan koopmiddelen die je in bezit hebt. Daarnaast moet je betalen als je de veiling wint. Veiling gewonnen? Dan mag je de joker gebruiken voor een van jouw rijen. Je hoeft pas aan het eind van het spel te beslissen voor welke rij je de joker gebruikt.

Ten jokers veilingfase
Via: SpellenFans.nl

Wie is de winnaar van Ten?

Als de trekstapel leeg is, wordt de huidige ronde afgemaakt door de actieve speler. Hierna heeft iedere speler met de klok mee nog één kans om een kaart van de markt te kopen. Daarna is het spel afgelopen.

Iedere speler maakt voor de vier kleuren een zo lang mogelijke rij van opeenvolgende getallen. Enkel de langste rij per kleur levert punten op.

Je ontvangt per opeenvolgend getal 1 punt. Heb je een complete rij van 1 t/m 9 in een kleur? Dan ontvang je voor die rij 10 punten (1 bonuspunt). De speler met de meeste punten is de winnaar van Ten!

Voorbeeld
In het voorbeeld hieronder krijg je 3 punten voor de roze rij (1 t/m 3), 6 punten voor de blauwe rij (2 t/m 7), 3 punten voor de gele rij (1 t/m 3) en 5 punten voor de groene rij (4 t/m 8). De totale punten van deze speler zijn 3 + 6 + 3 + 5 = 17 punten.
Ten winnaar
Via: SpellenFans.nl

Review Ten

Dit is wat SpellenFans ervan vindt

Ten is een origineel kaartspelletje van White Goblin Games. Het unieke element wordt gecreëerd door de geldmiddelen waarmee je extra kaarten kan kopen. De veiling is daarvan het toppunt, waarbij je strategisch moet opbieden tegen jouw medespelers.

SpellenFans.nl
8.6Expert Score
Ten

Houd je van kaartspellen en van spelletjes waarbij je moet handelen of items moet kopen? Dan is Ten het perfecte spel dat deze twee elementen combineert. Hoewel je bij het verloop van het spel afhankelijk bent van de keuzes van jouw medespelers, moet je zelf zeker strategische keuzes maken.

Dat strategische aspect komt iedere ronde naar voren als je voor de keuze staat om een extra kaart te draaien óf te kiezen voor een beloning. Het kan soms erg lastig zijn, maar het is in een aantal gevallen beter om met minder grote beloningen genoegen te nemen.

Daarvoor moet je jouw verzamelde kaarten scherp in de gaten houden. Welke getallen ontbreken er nog in een reeks en moet jij absoluut bemachtigen?

Het is deels natuurlijk geluk om de juiste kaarten als beloning te kunnen pakken. Toch word je niet aan jouw lot overgelaten. De veiling met jokers biedt een perfecte kans om gaten in jouw rijen op te vullen.

Daarvoor moet je vooraf aan de veiling wel genoeg koopmiddelen hebben verzameld. Anders zal een andere speler de joker voor je wegkapen. Zo sta jij iedere ronde voor een nieuwe keuze: kies je voor een beloning in de vorm van geld of in de vorm van nummerkaarten?

En dan, het laatste onderdeel van het spel: de definitieve rijen maken. Dit is waar het spel allemaal omdraait. Met jouw verzamelde kaarten ga je rijen maken in verschillende kleuren. Enkel de langste rij van iedere kleur levert punten op.

Een complete rij van 1 t/m 9 levert één bonuspunt op. Het is dus belangrijk om verschillende opties te bekijken en verzamelde jokers op de juiste plek neer te leggen. Het spel wordt naar mijn idee nog leuker met meer spelers, omdat je op die manier meer strijd hebt in het verzamelen van nummerkaarten en jokers.

Pluspunten
 • Origineel kaartspel door het koopelement
 • Solovariant
 • Spelletje met strategische keuzes
 • Compacte opbergdoos en daardoor handig mee te nemen
Minpunten
 • Geld- en flopfiches zijn erg klein en gemaakt van karton. Een duurzame keuze, maar wel erg kwetsbaar.
Ten kaartspel veiling strategie
Via: SpellenFans.nl
REVIEW Dit spel is door SpellenFans.nl ontvangen ter review en is beschikbaar gesteld door White Goblin Games.
1 Reactie
 1. Leuk spel, makkelijk te spelen en toch spannend. De tussentijdse ‘veilingen’ maken dat je continu bezig bent met het spel ookal ben je niet aan de beurt.

  Laat een reactie achter

   

  Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
   

  SpellenFans
  Logo
  Shopping cart