Port Royal: een Big Box met 4 unieke edities, kopen of niet?

Porty Royal Big Box
Aantal spelers: 1 - 5 spelers
Speeltijd: 20 - 50 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Soort spel: kaartspel

Al heel wat jaren heb ik het basisspel en de uitbreiding van Port Royal in mijn spelletjeskast liggen. Met een aantal vaste vrienden wordt dit spel regelmatig uit de kast getrokken. Toen ik hoorde over een Port Royal Big Box met twee nieuwe edities, moest ik die natuurlijk direct in huis hebben. Of het iets voor jou is? Dat lees je in mijn review!

Port Royal in het kort

Wat is het doel van het spel?

Ai, ai kapitein… welkom in de haven van Port Royal! Jij gaat handel drijven met de verschillende schepen die hier aanmeren. In verschillende rondes probeer je munten te verzamelen, waarmee jij passagiers voor jouw schip kan kopen.

Iedere passagier heeft een unieke functie, waarmee jij een voordeel in het spel krijgt. Daarnaast leveren de passagierskaarten een bepaald aantal invloedspunten op. En van die punten heb jij er 12 of meer nodig om het spel te winnen.

Port Royal spel kopen
Via: SpellenFans.nl

Uitbreiding en andere edities

Het basisspel speel je tegen elkaar, maar met komst van de uitbreiding kan je ook samen (proberen) om naar de overwinning te varen. Hiervoor moet je in een aantal beurten willekeurige opdrachten voltooien. En bij deze uitbreiding ontvang je ook een aantal nieuwe karakters!

En de twee nieuwe edities in Port Royal Big Box? De editie ‘Hijs de Zeilen!’ is een opzichzelfstaande vlotte en vereenvoudigde variant. Ideaal voor op reis dus! Daarnaast kan je ook de nieuwe kaarten van deze editie toevoegen aan het basisspel.

De editie ‘Het avontuur begint’ zorgt in de Big Box voor de meeste vernieuwing. In vijf op elkaar volgende hoofdstukken begin je met 1 tot en met 4 spelers aan een avontuur op zee. Ieder hoofdstuk is een nieuw spel. Met komst van dubbelzijdige karakterkaarten, nieuwe speelkaarten, gebeurteniskaarten en verhaalkaarten is er een flinke twist gegeven aan de normale speelwijze!

Port Royal Big Box opbergdoos
Via: SpellenFans.nl

Port Royal kopen

De beste kooptips op een rijtje

Port Royal spel

Het basisspel van Port Royal is ook als losstaand spel te koop. Alle kaarten en speelmateriaal van het basisspel ontvang je ook bij aankoop van de Big Box.

Port Royal – Basisspel

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Het basisspel van Port Royal is geschikt voor 2 tot en met 5 spelers. De aanbevolen leeftijd is vanaf 8 jaar en de speeltijd is 20 – 50 minuten.

Port Royal uitbreiding

Ben je al bekend met het basisspel? Dan biedt de Port Royal uitbreiding een leuke twist. Waar je eerst tegen elkaar speelde met de bekende karakters, heb je nu de optie om samen bepaalde opdrachten uit te voeren. Sinds ik deze uitbreiding heb, kies ik (bijna) altijd voor de coöperatieve variant.

Het speelmateriaal van deze uitbreiding ontvang je ook bij aankoop van de Big Box.

Port Royal – Uitbreiding

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
De Port Royal uitbreiding is geschikt voor 1 tot en met 5 spelers. Met deze editie speel je niet alleen tegen elkaar, maar ook coöperatief óf solitair!

Port Royal Big Box

Wil je direct all-in gaan en het basisspel, de uitbreiding en twee nieuwe edities van Port Royal in bezit hebben? Dan is de Port Royal Big Box de perfecte keuze. Helaas zijn de twee nieuwe edities niet los te koop. Daarvoor zul je dus de Big Box moeten aanschaffen.

De kaarten van het basisspel en de uitbreiding in deze editie hebben overigens een ander design dan de losse spellen. Daarvoor voelen zelfs die kaarten een beetje als nieuw!

Port Royal – Big Box

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Met de Port Royal Big Box speel je dit fantastische spel met 2 tot en met 6 spelers. De aanbevolen leeftijd is vanaf 12 jaar en de speeltijd is 20 – 50 minuten.

Je ontvangt naast het basisspel en uitbreiding nog eens twee nieuwe edities!

Port Royal Big Box Unboxing

Wat zit er in de doos?

Je kan beter vragen: wat zit er niet in de Big Box. Alleen al van het basisspel zijn er 120 verschillende kaarten (60 karakters, 6 expedities, 4 belastingverhogingen, 50 schepen en 4 promokaarten).

En met al het extra materiaal van de andere edities, vraag jij je misschien of hoe je overzicht kan houden in de opbergdoos. Daar is gelukkig over nagedacht! Alle kaarten zijn met een uniek symbool gemarkeerd, zodat je de uitbreidingen eenvoudig kan sorteren. En in de opbergdoos zijn er specifieke vakken voor iedere editie. Erg fijn met vier verschillende edities!

Port Royal kopen spel
Via: SpellenFans.nl

Port Royal – Nog één functie erbij dan…

De eerste uitbreiding bevat 18 functiekaarten (opdrachten), 10 nieuwe soorten schepen en 14 nieuwe karakters. Maak kennis met de Klerk, de Kanonnier en de Viceadmiraal. Daarnaast heb je 15 markeerstenen om de voortgang van opdrachten aan te geven.

Port Royal uitbreiding Nog één functie erbij dan
Via: SpellenFans.nl

Port Royal – Hijs de Zeilen

Bij deze uitbreiding ontvang je 60 nieuwe speelkaarten. Je maakt kennis met twee nieuwe karakters: de passagier en de koopman.

Daarnaast komen er 2 nieuwe piraten en 10 matrozen in het spel. Deze kaarten ken je al van het basisspel, maar in de uitbreiding hebben zij een andere hoeveelheid kosten en invloedspunten. Ook ontvang je nieuwe belastingverhogingen en schepen.

Port Royal Hijs de Zeilen
Via: SpellenFans.nl

Port Royal – Het avontuur begint…

Deze laatste uitbreiding bevat de meest nieuwe kaarten. Waar andere uitbreidingen zichzelf redelijk de wegwijzen met de extra kaarten en spelregels, zul je voor deze editie flink in de spelregels moeten duiken.

Met dubbelzijdige karakterkaarten, kroonkaarten, gebeurtenissen, geheel nieuwe speelkaarten en verhaalkaarten wordt er opeens heel wat toegevoegd aan het basisspel. Deze uitbreiding is daardoor vooral aan te raden aan spelers die al enige tijd bekend zijn met Port Royal. Of voor spellenfans die van een uitdaging houden…

Port Royal Het avontuur begint
Via: SpellenFans.nl

Vier edities van Port Royal Big Box

Wat kan je verwachten van de spellen?

Hieronder gaan wij dieper in op de verschillende edities van Port Royal Big Box. Het basisspel en de eerste uitbreiding kan je ook als losstaande spellen kopen. Dit heeft verder geen invloed op de spelregels, want die zijn exact hetzelfde bij de verzamelbox. Tijd om het spel beter te leren kennen!

1. Port Royal – Basisspel

Het basisspel kan je enkel competitief spelen met maximaal 5 deelnemers. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 3 munten. Deze munten vind je altijd op de achterzijde van de speelkaarten. Op de speelzijde van de kaarten, zie je verschillende karakters, schepen, expedities of belastingverhogingen.

Port Royal spel basisspel
Via: SpellenFans.nl

De verschillende kaarten

Hieronder geven wij een kort overzicht van de betekenis van de verschillende soorten kaarten. Voor het verloop van een speelbeurt, is het noodzakelijk om eerst de betekenis van de kaarten te weten.

Soort kaartBetekenis van de kaart
KaraktersEen karakter kan je kopen voor een specifiek aantal munten. Als een speler besluit om een karakter te kopen, ontvang je een bepaald aantal invloedspunten (rechtsboven). Deze heb je 12 nodig om het spel te winnen. Daarnaast geeft ieder karakter je een speciale kracht.

Zo krijg je met de jonkvrouw bij alle volgende beurten één munt korting op jouw aankoop. En heb je een gouverneur? Dan mag je altijd twee kaarten kiezen uit het havenaanbod.
SchepenEr zijn in totaal vijf verschillende kleuren schepen. Deze schepen zijn ieder een aantal munten waard.

Daarnaast zie je zwaarden onderaan het schip staan. Met het karakter matroos of piraat kan je die schepen wegjagen, zodat je minder kans hebt om twee schepen met dezelfde kleur in het havenaanbod te hebben.
ExpeditiesExpeditiekaarten kan je voltooien door de juiste karakters te verzamelen. Hiervoor heb je een combinatie van pioniers, kapiteins, priesters of manusjes-van-alles nodig. Een expeditiekaart leg je gescheiden van het havenaanbod.

Bij het voltooien van een expeditiekaart, lever je de benodigde karakters in. Daarvoor in de plaats krijg je de expeditiekaart met een hoger aantal invloedspunten (nodig voor de overwinning) en een aantal munten!
BelastingverhogingenDraait iemand de belastingverhoging? Dan moeten alle spelers met 12 of meer munten de helft van zijn munten afstaan. Deze kaart handel je direct af en verdwijnt daarna uit het havenaanbod. Een reden om niet te veel munten in bezit te hebben!

Hoe speel je een beurt?

Alle kaarten worden geschud en op één trekstapel gelegd. De eerste speler trekt de bovenste kaart van deze stapel en legt deze open op tafel (het havenaanbod). Dit wordt de fase ‘ontdekken’ genoemd.

Een speler mag hier net zo lang mee doorgaan tot hij besluit om een kaart van het havenaanbod te pakken. Je komt dan in de fase ‘handelen & ronselen’. Dit is een schip (je ontvangt munten) of een karakter (je koopt een karakter). Je kan echter niet te veel risico nemen. Wanneer er namelijk twee schepen van dezelfde kleur in het havenaanbod liggen, verdwijnen alle kaarten en mag je niets kiezen.

Is de actieve speler op tijd gestopt en mag deze een kaart uit het havenaanbod kiezen? Dan krijgen alle andere spelers hierna in beurtvolgorde de mogelijkheid om een kaart te kopen. Zij betalen dan hetzelfde aantal munten (deze leg je op de aflegstapel), maar moeten 1 extra munt aan de actieve speler betalen.

De speler die als eerste 12 of meer invloedspunten heeft verzameld met behulp van de karakters of expedities, heeft Port Royal gewonnen!

Het basisspel van Port Royal kan je als los spel kopen of via de Big Box. Bij deze tweede optie ontvang je een extra karakter: de gokker.
Port Royal Big Box Gokker
Via: SpellenFans.nl

2. Port Royal – Hijs de Zeilen!

De uitbreiding ‘Hijs de Zeilen!’ is een verkorte en simpelere versie van het basisspel. Je kan deze editie met 2 tot en met 4 spelers spelen en het heeft een speeltijd van 15 – 30 minuten. Je maakt kennis met twee nieuwe karakters: de koopman en de passagier.

 • Koopman: een koopman is verkrijgbaar in de vijf kleuren van de schepen. Heb je een koopman in bezit hebt en kies je in fase 2 voor een schip (munten pakken) met dezelfde kleur? Dan leg je dit schip onder jouw koopman en levert dit een extra invloedspunt op.
 • Passagier: een passagier heeft geen eigenschap, maar levert wel invloedspunten op.
Port Royal uitbreiding Hijs de Zeilen
Via: SpellenFans.nl

Aangepaste spelregels

Er zijn een aantal aanpassingen op de spelregels van het basisspel. Bij deze verkorte editie eindigt het spel namelijk als een speler 8 of meer invloedspunten heeft. Daarnaast is de belastingverhoging nu geldig bij 9 of meer munten. Ook doen er geen expeditiekaarten mee.

De Port Royal uitbreiding ‘Hijs de Zeilen!’ kan je alleen krijgen via de Big Box.

3. Port Royal uitbreiding – Nog één functie erbij dan…

‘Nog één functie erbij dan…’ is absoluut mijn favoriete uitbreiding van Port Royal! Je ontvangt drie nieuwe karakters (klerk, kanonnier en viceadmiraal). Daarnaast krijg je nieuwe schepen. Bij die schepen ontvang je niet alleen zelf munten, maar kies je ook een andere speler die een munt krijgt.

De functiekaarten zijn het leukste vernieuwende element. Je kan deze gebruiken voor de competitieve, coöperatieve en solo variant. Deze functies zijn bepaalde missies die je moet voltooien. Bijvoorbeeld het verzamelen van twee specifieke karakters of het één keer wegjagen van iedere kleur schip.

De uitbreiding ‘Nog één functie erbij dan…’ kan je als los spel kopen of via de Big Box.

Competitief of coöperatief

Bij de competitieve variant eindigt het spel zoals gebruikelijk, maar leveren voltooide functies extra invloedspunten op.

Bij de coöperatieve variant probeer je samen alle getrokken functies te voltooien. Afhankelijk van de functiekaarten heb je daarvoor een specifiek aantal beurten. Je hebt verschillende rangen om aan te tonen hoe goed jullie het hebben gedaan. Word jij een landrot, kapitein of heerser aller zeeën?

Port Royal Nog één functie erbij dan
Via: SpellenFans.nl

4. Port Royal uitbreiding – Het avontuur begint

De Port Royal uitbreiding ‘Het avontuur begint’ brengt voor de eerste keer een verhaallijn in het spel. Je hebt alle kaarten van het basisspel nodig. Daarnaast krijg je een hele reeks aan nieuwe kaarten. De spelregels van deze uitbreiding zijn redelijk complex. Het is daarom handig dat je ervaring hebt met het basisspel.

Er zijn in totaal vijf hoofdstukken en iedere speler ontvangt een karakterkaart. Daarmee heeft een speler een unieke eigenschap. Deze eigenschappen zijn vergelijkbaar met de karakterkaarten van de andere edities. Leuk om te weten: deze uitbreiding kan coöperatief, competitief én individueel worden gespeeld!

Voltooien van missies

Tijdens de verschillende hoofdstukken probeer je om missies te voltooien. Hiermee ontvang je munten en kronen. Het ontvangen of betalen van kronen, houd je bij met de markeersteen op een eigen kroonkaart. Deze kronen bieden je een nieuwe manier om invloedspunten te verdienen.

Lukt het de spelers om de verschillende missies te voltooien, voordat de ‘Einde van de maand’-kaart wordt gedraaid? Dan mogen zij door naar het volgende hoofdstuk. Zo niet, dan moet je het hoofdstuk nogmaals spelen. Eén ding is zeker: het wordt een hele uitdaging!

De Port Royal uitbreiding ‘Het avontuur begint’ kan je alleen krijgen via de Big Box.
Port Royal uitbreiding Het avontuur begint
Via: SpellenFans.nl

Review Port Royal Big Box

Dit is wat SpellenFans ervan vindt

Het verbaast mij nog altijd hoe weinig mensen Port Royal kennen. Het spel biedt met de vele uitbreidingen zoveel mogelijkheden en spelvarianten. En met de Big Box komt dat allemaal in één doos bij elkaar!

SpellenFans.nl
8.2Expert Score
Port Royal Big Box

Port Royal behoort al jaren tot mijn favoriete spellen. Enkel met het basisspel (competitieve variant) is het al een vernieuwend spel. De verschillende eigenschappen van de karakters zorgen ervoor dat ieder spel anders is. Je ontvangt namelijk afhankelijk van jouw karakters op andere manieren munten en hebt andere voordelen.

Doordat je afhankelijk bent van de trekstapel, weet je nooit welke kaart er gaat komen. Iedere keer sta je weer voor een dilemma: draai je nog een kaart en wacht jij tot die ene perfecte kaart komt óf neem je genoegen met minder en daardoor zekerheid dat je niet af bent.

Nog één functie erbij dan
Met komst van de uitbreiding ‘Nog één functie erbij dan’ ben ik Port Royal nóg leuker gaan vinden. De coöperatieve variant waarbij je missies voltooit, geeft weer zo’n nieuwe twist aan het spel. Hierdoor heb je het gevoel dat je een heel ander spel speelt, maar wel nog met de vertrouwde karakters.

Big Box
De basiseditie en de eerste uitbreiding had ik al als losse spellen toen de Big Box werd uitgebracht. Aangezien je de twee nieuwe edities bij deze verzamelbox niet los kan kopen, word je als Port Royal-fan verplicht om opnieuw het basisspel en de eerste uitbreiding te kopen. Dat is iets waar naar mijn idee aangepast moet worden.

Hoewel de verkorte uitbreiding niet zorgt voor een bijzondere twist, heb je wel de mogelijkheid om Port Royal snel tussendoor te spelen. De verhalen editie zorgt echter wel weer voor een heel nieuw spel. De makers hebben zichzelf met de Big Box daarom zeker overtroffen!

Pluspunten
 • Coöperatieve, competitieve én individuele variant
 • Voordelige bundelprijs
 • Kaarten van basisspel, uitbreiding en twee nieuwe edities
 • Overzichtelijke opbergdoos
Minpunten
 • Als je niet bekent bent met Port Royal, zullen de spelregels overweldigend overkomen. Tip: begin met het basisspel en breid zo steeds verder uit!
Port Royal kopen
Via: SpellenFans.nl
REVIEW Dit spel is door SpellenFans.nl ontvangen ter review en is beschikbaar gesteld door 999 Games.
Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo