MicroMacro Crime City – Full House: los jij alle misdaden op?

De gestolen sombrero van Fernando Branca, de twee horlogedieven Mirco en Marco en de net gepromoveerde Katja Kloost die dood in haar tuin wordt aangetroffen.

In MicroMacro Crime City Full House komen deze misdaden allemaal voorbij. Het is aan de spelers om de misdaden met behulp van hints op te lossen, en het antwoord te vinden op een enorm grote stadskaart!

MicroMacro Crime City in het kort

Wat is het doel van het spel?

Full House van MicroMacro Crime City is het tweede deel van de spellenserie. Het spel bevat in totaal zestien misdaden die jij met jouw medespelers moet oplossen. Deze misdaden kunnen opgelost worden zonder dat jij het eerste deel van Crime City hebt gespeeld.

Heb jij wel het eerste deel gespeeld? Dan is een leuke toevoeging dat een aantal verhalen in het tweede deel verder worden verteld. Die storyline zorgt ervoor dat je de misdaden met veel motivatie wilt oplossen.

MicroMacro Full House Envelop Vergrootglas en Misdaad
Via: SpellenFans.nl

Voor wie is het spel geschikt?

Aantal spelers, leeftijd en speeltijd

MicroMacro Crime City kan gespeeld worden met 1 tot en met 4 spelers. In je eentje is ook maar zo alleen, dus ik raad zeker aan om tenminste één medespeler te vinden. Het spel kan ook gespeeld worden met kinderen vanaf 10 jaar.

Bij de misdaden komt geen direct geweld voorbij, maar een moord, relatiedrama’s of andere volwassen thema’s zie je meerdere keren terug. Daarom wordt er per misdaad aangegeven of er moord, fysiek geweld of erotiek te zien is. Zo weet jij welke misdaden gespeeld kunnen worden met kinderen.

2+1 gratis op spellen & puzzels TIJDELIJKE ACTIE OP BOL.COM

Groot assortiment
Flinke kortingen
Vandaag besteld, morgen in huis

In totaal zijn er 16 misdaden die je kunt oplossen, waarbij iedere misdaad ongeveer 15 minuten duurt. Bij het spelen van het spel merkten wij dat een misdaad met een hogere moeilijkheidsgraad toch zeker langer duurde. Meer speelplezier dus!

Spelregels MicroMacro Full House

Hoe speel je het zoekspelletje?

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt, want het speelveld van MicroMacro Crime City is enorm. Nadat je de stadskaart hebt opgevouwen, pak je een van de zestien misdaden.

Deze misdaden staan beschreven op onderzoekskaarten, waarbij de bovenste kaart altijd de startkaart is van het onderzoek. Hier wordt de misdaad benoemd en zie je een afbeelding van het hoofdpersonage.

MicroMacro Crime City Full House kaart
Via: SpellenFans.nl

Misdaden oplossen

Op de volgende kaarten die je omdraait staan opdrachten. Je moet eerst één opdracht voltooien, voordat je met de volgende opdracht verder mag. Heb je de laatste opdracht voltooid?

Dan weet jij precies hoe de misdaad heeft kunnen plaatsvinden en wie alle betrokkenen zijn. De oplossing van een misdaad is altijd een specifieke plek op de stadskaart die wordt aangegeven met coördinaten.

Hoofdonderzoeker en het team

Bij MicroMacro Crime City benoem je één speler tot hoofdonderzoeker. Deze speler krijgt de taak om alle onderzoekskaarten van de gekozen misdaad voor te lezen. Je begint altijd bij de startkaart en leest vervolgens de situatie voor.

Het is belangrijk om ook de afbeeldingen op deze kaart aan de andere spelers te laten zien, zodat duidelijk is hoe het hoofdpersonage eruit ziet. Hierna leest de hoofdonderzoeker de eerste opdracht voor, die altijd een zwarte achtergrond bevatten.

MicroMacro Crime City Misdaden verschillende niveaus
Via: SpellenFans.nl

Controleren van antwoorden

Als alle spelers het eens zijn met het antwoord op de eerste opdracht, controleert de hoofdonderzoeker het antwoord. Het antwoord is altijd een specifieke plek op de stadskaart, die met coördinaten wordt aangegeven op de onderzoekskaartjes.

Bij het juiste antwoord kun je verder met opdracht twee. Fout antwoord? Dan zoeken de spelers verder naar het juiste antwoord. Uiteraard mag de hoofdonderzoeker niets meer zeggen, want hij weet het antwoord.

Mijn favoriete spel van januari Uitgebreid getest

Iedere maand speel ik verschillende nieuwe spellen. In januari is mijn favoriet het partyspel Barking Kittens. Een uitbreiding voor Exploding Kittens!

Gebruik van enveloppen

Het is de bedoeling dat je alle kaarten van een misdaad in de meegeleverde enveloppen stopt. Wij kozen ervoor om de kaarten op een plek neer te leggen waar je deze niet zit, omdat de envelop redelijk goed doorschijnt.

Hierdoor was het mogelijk om een volgende opdracht al te lezen, en dit zou de eigen speurtocht makkelijker maken.

MicroMacro Full House Misdaad in Envelop
Via: SpellenFans.nl

Voorbeeld van misdaad

Misdaad ‘De Sombrero’

De Sombrero is het introductiespel om te wennen aan de regels en misdaden van MicroMacro Crime City. Het spel adviseert dan ook om te starten met deze misdaad, zodat je weet hoe de opdrachten en oplossingen in zijn werk gaan. Wij nemen je mee in dit voorbeeld, zodat ook jij een duidelijk beeld hebt van het spel.

Ben jij al bekend met het spel? Dan raden we je aan om deze misdaad niet te lezen. De tekst bevat namelijk enkele spoilers, maar geeft niet het antwoord op de misdaad. Die mag jij namelijk zelf oplossen.

Ik heb het spel samen met Sem getest en je leest hieronder hoe wij het tweede deel van MicroMacro Crime City hebben ervaren!

MicroMacro Full House De Sombrero
Via: SpellenFans.nl

Startkaart omdraaien: wat is er gebeurd?

De hoofdonderzoeker draait de startkaart om en leest voor wat er is gebeurd in deze misdaad. Het is belangrijk dat je de tekst duidelijk voorleest. Op de afbeelding hieronder is het bijvoorbeeld van belang dat Fernando bij het station én bij het grote scherm met de voetbalwedstrijd is geweest.

De leukste spelletjes onder de €10 spelletjes met korting

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Vandaag besteld, morgen in huis

Je weet daardoor al twee plekken waar het hoofdpersonage is geweest. Laat ook de afbeelding van het hoofdpersonage aan jouw medespelers zien, zodat je weet naar wie je op zoek moet gaan. Je mag hierna direct de opdracht op de tweede kaart voorlezen.

MicroMacro Full House De Sombrero Introductiespel
Via: SpellenFans.nl

Opdrachtkaarten bij een misdaad

De eerste opdracht van De Sombrero luidt: ‘Vind Fernando op het Station’. Dit is jouw eerste opdracht, en deze kaart mag je niet direct omdraaien.

De hoofdonderzoeker draait deze kaart pas om als je Fernando hebt gevonden op het station. Hierna controleert de hoofdonderzoeker de coördinaten, en bij het juiste antwoord mag je verder naar de volgende opdracht.

MicroMacro Full House De Sombrero Missie 1
Via: SpellenFans.nl

De stadskaart afspeuren voor de opdrachten

Nu jij jouw eerste opdracht hebt gekregen, moet jij jouw ogen gebruiken om Fernando op het station te vinden. Dit klinkt misschien makkelijk, tot jij de grote van de stadskaart ziet. Er gebeurt enorm veel in deze Crime City en het kan dan ook lastig zijn om de hoofdpersonages te spotten.

Goed licht is erg belangrijk, en je kunt daarnaast gebruikmaken van het meegeleverde vergrootglas. Ik en Sem hebben het vergrootglas niet gebruikt, omdat wij de details op de stadskaart al prima konden zien.

MicroMacro Full House kaart
Via: SpellenFans.nl

Een spelletje geven als cadeau of voor jezelf? Bekijk alle kortingen! 40% korting op spellen

Groot assortiment
Flinke kortingen
Vandaag besteld, morgen in huis

Fernando gevonden op het station, check!

Bij deze misdaad duurde het bij ons niet lang voordat wij Fernando hadden gevonden. Een grote rails die over de gehele kaart was te zien, liet namelijk een spoor achter waar het station is.

Na een aantal stations af te hebben gespeurd, zagen wij Fernando staan. Ik draaide de opdrachtkaart om en de coördinaten bleken inderdaad juist. Het verhaaltje op de achterkant kan je soms helpen bij de volgende opdracht.

MicroMacro Full House De Sombrero Antwoord Missie 1
Via: SpellenFans.nl

De volgende opdracht: het café bij op het stadhuisplein.

Aangezien wij de eerste opdrachten goed hadden uitgevoerd, mochten wij de opdracht op de derde kaart voorlezen. Hier stond beschreven dat wij Fernando moesten vinden bij het café op het stadhuisplein. Ook hier speurden wij de stadskaart weer af naar die ene hint die wij kregen: een café op het stadhuisplein.

Het is hierbij vaak zo dat deze volgende locatie in de omgeving ligt van de eerdere coördinaten. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat verschillende plekken op de stadskaart verschillende momenten in het verloop van één verhaal aantonen. De personages zie je dus meerdere keren op de stadskaart.

MicroMacro Full House De Sombrero Missie 2
Via: SpellenFans.nl

Rond opdrachten af en los de misdaad op

Je rond steeds de gekregen opdracht af, en gaat hierna naar de volgende opdracht. Per misdaad zijn er een verschillend aantal opdrachten.

Rechtsboven op iedere kaart staat het totaal aantal kaarten van de misdaad. Zo zie je bij De Sombrero dat er in totaal vijf onderzoekskaarten zijn. Na het oplossen van de vijfde kaart, heb je dus de gehele misdaad afgerond.

Het icoontje naast het getal rechtsboven geeft aan bij welke misdaad het kaartje hoort. Op die manier kun je de kaarten altijd eenvoudig sorteren als zij in de war raken. Natuurlijk vertellen wij niet de oplossing van De Sombrero. Daarvoor zal je toch écht zelf aan de slag moeten met MicroMacro Crime City Full House!

MicroMacro Crime City Misdaden
Via: SpellenFans.nl

Versie voor gevorderden

Meer uitdaging is mogelijk!

Wil je meer uitdaging tijdens het spelen van MicroMacro Crime City? Lees dan alleen de startkaart voor, zonder gebruik te maken van de opdrachten op de andere onderzoekskaarten.

Dit gebeurde bij mij en Sem bij verschillende missies al onbewust. Je leest de startkaart voor, gaat op zoek naar het hoofdpersonage en volgt zo de verschillende sporen.

Deze variant vonden wij veel leuker om te spelen, omdat je dan nog meer een misdaad zelf aan het uitzoeken bent. Uiteindelijk controleerden wij de opdrachten één voor één, en merkten dat wij dan toch enkele draadjes hadden gemist.

Die zochten wij vervolgens uit, en de misdaad is weer opgelost. Eén ding is zeker: wij kunnen de komende tijd nog zeker vooruit met de resterende misdaden. Ik ben enorm benieuwd naar de misdaden vier en vier sterren!

MicroMacro Full House
Via: SpellenFans.nl

Review MicroMacro Crime City

Dit is wat SpellenFans ervan vindt

MicroMacro Crime City – Full House is een combinatie van Where’s Wally en Cluedo. Doordat er zo veel gebeurt in de stad, is iedere misdaad weer een hele zoektocht naar de oplossing!

SpellenFans.nl
8.5Expert Score
MicroMacro Crime City – Full House

Het introductiespel van MicroMacro Crime City hadden Sem en ik redelijk snel opgelost. Natuurlijk is het niet voor niets een introductiespel, en wij zijn daarna begonnen aan de misdaad ‘De horlogedieven’. Iedere misdaad wordt beoordeeld met een moeilijkheidsgraad op een schaal van vijf sterren.

De misdaden met twee sterren gingen Sem en mij redelijk snel af. Deze hadden wij ongeveer in 15 tot 20 minuten opgelost. Daarom besloten wij om aan de slag te gaan met een misdaad van drie sterren: ‘Gepromoveerd naar het hiernamaals’.

Het verschil tussen één niveau is duidelijk merkbaar. Bij deze misdaad hebben wij beide verschillende andere personages op de kaart gevolgd, die uiteindelijk niets met de misdaad te maken hadden. Deze missie met horlogedieven had een moeilijkheidsgraad van twee sterren. Het leuke aan het spel is dat jij je helemaal inleeft in de misdaad.

Toch is het nodig om personages op de kaart te volgen, die misschien kunnen leiden naar plaats delict. Het is wachten tot iemand tegen de medespelers roept: ‘IK HEB IETS, KIJK!’. Het duurde dan ook zeker langer voordat wij deze misdaad hadden opgelost. Je moet daardoor andere invalshoeken en aanwijzingen uit de introductie van de startkaart goed bekijken.

Het grappige aan de verschillende misdaden is dat je een opgeloste misdaad opeens weer tegenkomt bij een andere misdaad. Waar je net nog een misdaad had opgelost die liefdevol eindigde, is bij de buren een mevrouw vermoord. De dieven droegen een bivakmuts, en dus had je hier geen idee hoe de dieven eruit zagen.

Pluspunten
 • De verschillende moeilijkheidsgraden van de misdaden zorgen ervoor dat je goed moet blijven speuren voor het antwoord. Je begint eenvoudig, maar eindigt met lastige misdaden,
 • Een uniek denkspel en anders dan je gewend bent!
Minpunten
 • Eenmaal een misdaad opgelost, weet je het antwoord. Je kunt daarom het spel niet oneindig blijven spelen. Gelukkig kun je er vervolgens wel iemand anders blij mee maken!
REVIEW Dit spel is door SpellenFans.nl ontvangen ter review en is beschikbaar gesteld door White Goblin Games.
Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo
   Shopping cart