Lang Leve de Koning: verzamel kaarten én win veilingen

Een jonge vorst zal binnen korte tijd gaan heersen. Iedereen wil zijn aandacht krijgen en de beste posities bemachtigen. Jij zal daarvoor belangrijke taken op je nemen. Maar jezelf in een goed daglicht zetten, gaat ten koste van andere spelers…

Lang Leve de Koning in het kort

Wat is het doel van het spel?

Lang Leve de Koning is een kaartspelletje met twee fasen: de invloedfase en de aanzienfase. Afhankelijk van het aantal spelers zijn er een aantal ministeries (kleuren) aan het hof van de koning. Bijvoorbeeld cultuur (rood), landbouw (roze) of leger (paars). Deze worden weergegeven op het speelbord én de verschillende kaarten.

Op het speelbord heeft ieder ministerie (kleur) een functietegel met een bepaalde waarde. Deze waarde varieert van 1 t/m 6. Dit worden overwinningspunten genoemd. Het spel draait om het verzamelen van zoveel mogelijk overwinningspunten.

De hoeveelheid overwinningspunten dat je per ministerie kan verdienen wisselen tijdens het spel. Het kaartspel is daarmee één grote machtsstrijd tussen de spelers!

Lang Leve de Koning functietegel waardes
Via: SpellenFans.nl

Bij de invloedfase verzamelen spelers kaarten met behulp van de trekstapel. Deze kaarten hebben overeenkomende kleuren met de ministeries op het speelbord. De tweede fase is een veiling, waarbij jij een laatste eindsprint trekt om de meeste kaarten te bemachtigen van één of meerdere ministeries.

Aan het eind van het spel ontvangt de speler met hoogste totale waarde kaarten per kleur de bijbehorende functietegel. Je bemachtigt niet alleen overwinningspunten, maar ook een unieke titel. Bijvoorbeeld ‘Hondenuitlater van het Hof’. Alle spelers tellen het totaal aantal overwinningspunten bij elkaar. De speler met de meeste punten wint het spel!

Lang Leve de Koning kopen

De beste kooptips op een rijtje

Lang Leve de Koning

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Lang Leve de Koning is een kaartspelletje voor 2 tot en met 5 spelers. De aanbevolen leeftijd is vanaf 10 jaar en de speeltijd is 30 minuten. Tijd om de meest loyale adviseur van het hof te bepalen!

Unboxing

Wat zit er in de doos?

Het spel bestaat uit een dubbelzijdig regeringsbord. Eén kant is geschikt voor 2 t/m 4 spelers en de andere voor de variant met 5 spelers. Daarnaast ontvang je 5 aristocratentegels. Klinkt moeilijk, maar dit is het karakter waarmee je speelt. Deze hebben verder geen functie.

Tot slot zijn er 36 functietegels en 108 kaarten. Deze kaarten bestaan uit 54 regeringskaarten, 15 koningskaarten en 39 goudkaarten. Een handig hulpmiddel is de overzichtskaart van alle kaarten. Zo weet jij precies welke kaarten jij kan verzamelen.

Lang Leve de Koning materiaal
Via: SpellenFans.nl

Voorbereiding van het spel

Dit zijn alle voorbereidingen

Vooraf aan het spel kies jij een van de vijf karakters uit de aristocratentegels. Op beide kanten van de tegels staat een personage: de mannelijke óf de vrouwelijke versie. Jij kiest zelf met wie jij speelt.

Vervolgens leg je het speelbord met de juiste kant naar boven. In een spel met 2 t/m 4 spelers dienen er 5 portretten zichtbaar te zijn. Ben je met 5 spelers? Dan gebruik je het speelbord met 6 portretten.

Functietegels plaatsen

Op het speelbord zie je onder ieder portret twee lege velden. Deze velden zijn bedoeld voor de functietegels. Voor iedere kleur heb je in totaal zes functietegels met een waarde 1 t/m 6. Die waardes vormen aanzien binnen het hof van de koning en veranderen tijdens het spel. Aan het eind van het spel wint de speler met de meeste waarde in aanzien.

Vooraf aan het spel leg je onder ieder portret een functietegel met waarde 3 en daaronder een functietegel met waarde 1. De bovenste tegel wordt vanaf nu de primaire functietegel genoemd. De tegel daaronder heet de secundaire functietegel.

Lang Leve de Koning voorbereiding
Via: SpellenFans.nl

Kaarten verzamelen

Op de 108 kaarten zie je onderaan iedere kaart een getal staan. Verwijder alle kaarten die een hoger getal hebben dan het aantal spelers. De rest van de kaarten worden geschud.

Afhankelijk van het aantal spelers worden er nog een aantal kaarten van deze stapel verwijderd. Tijd om de gedekte trekstapel in het midden van de tafel te leggen. Het spel kan beginnen zodra er een startspeler is gekozen!

Soorten kaarten

Welke kaarten zijn er in het spel?

Voordat je aan het spel begint is het belangrijk om de soorten kaarten te weten: regeringskaarten, koningskaarten en gouden kaarten. Hieronder laten we je kennismaken met iedere soort kaart!

 • Regeringskaarten: deze kaarten hebben een bronzen rand. Regeringskaarten komen overeen met de verschillende kleuren van de ministeries op het speelbord: blauw, paars, groen, roze, rood en oranje. Iedere kaart heeft een waarde variërend van 1 t/m 4.
 • Koningskaarten: deze hebben een zilveren rand. Er bestaan verschillende koningskaarten, waarmee je afhankelijk van het symbool de waarde van één of meer primaire functietegels verandert.
 • Goudkaarten: tot slot zijn er goudkaarten met een gouden rand. Deze hebben een waarde van 1 t/m 3. Deze kaarten worden gebruikt voor de veilingen tijdens de tweede fase van het spel.
Lang Leve de Koning kaarten
Via: SpellenFans.nl

Hoe werken de koningskaarten?

Aan het begin van het spel heb je twee functietegels onder de portretten op het speelbord gelegd. De primaire functietegel heeft een waarde van 3 en de secundaire functietegel een waarde van 1.

Primaire functietegel

Met behulp van de koningskaarten wisselen de waardes van de functietegels variërend van 1 t/m 6. De waarde van de primaire tegel kan nooit lager dan 1 of hoger dan 6 zijn. Wijzig je een tegel? Dan pak je de tegel met de nieuwe waarde en vervang je deze op het speelbord.

Secundaire functietegel

De secundaire tegel verandert automatisch als de primaire tegel verandert. Hierbij geldt dat de waarde van de secundaire tegel de helft van de waarde is. Je rondt altijd naar beneden af. Als de secundaire tegel waarde 0 heeft, wordt er geen tegel neergelegd.

Voorbeeld
De primaire functietegel van ministerie van architectuur (oranje) verandert van waarde 3 naar waarde 2. De oranje functietegel met waarde 2 wordt bovenaan neergelegd bij het juiste ministerie. De secundaire functietegel wordt nu automatisch 1. Aan het begin van het spel ligt deze hier al en hoeft daarom niet aangepast te worden.
Lang Leve de Koning functietegels wijzigen
Via: SpellenFans.nl

Spelregels Lang Leve de Koning

Hoe speel je het kaartspel?

Het spel Lang Leve de Koning wordt gespeeld in twee fasen: de invloedfase en de aanzienfase. Hieronder zetten wij de verschillende fasen en bijbehorende spelregels op een rijtje!

Invloedfase

Tijd om het spel écht te leren kennen. De trekstapel staat centraal bij de invloedfase. Hebben jullie een startspeler gekozen? Dan wordt deze speler de adviseur genoemd. De eerste fase is afgelopen zodra de trekstapel leeg is. Ben jij de adviseur? Dan volg je onderstaande stappen!

1. Kaarten delen

Bij deze eerste stap ga jij kaarten pakken van de trekstapel. Per kaart beslis jij zelf wat je met deze kaart doet. Daarbij heb je de keuze uit drie opties:

 • Kaart voor jezelf: per ronde dat jij adviseur bent leg je 1 kaart gedekt neer op een persoonlijke stapel.
 • Open kaarten: per ronde dat jij adviseur bent leg je 1 kaart per tegenspeler open in het midden van de tafel.
 • Gunststapel: per ronde dat jij adviseur bent leg je 1 kaart gedekt op een zogeheten ‘gunststapel’ naast het speelbord. Deze kaarten zijn van belang voor de tweede fase.

Alle kaarten trek je één voor één van de trekstapel. Je trekt pas een nieuwe kaart als je een kaart hebt neergelegd. Bij iedere kaart maak je dus een beslissing wat je met deze kaart doet. Als je een limiet hebt bereikt per optie, kan je hier geen kaarten meer neerliggen.

Belangrijke regel: een neergelegde kaart mag je niet meer verplaatsen. Beslis dus tactisch welke kaart jijzelf wilt houden, want je mag zelf maar één kaart behouden. Neem je risico of kies jij de veilige weg?

KONINGSKAARTEN Kies jij vrijwillig een koningskaart of moet jij deze pakken? Dan voer je de actie van de koningskaart direct uit.
Lang Leve de Koning fase 1
Via: SpellenFans.nl

2. Kaarten kiezen

De adviseur heeft in totaal 1 kaart per tegenspeler open op tafel gelegd. Alle spelers mogen hieruit nu een kaart kiezen. De speler links van de adviseur begint daarmee en hierna volgen de spelers met de klok mee. Kaart gekozen? Dan leg je deze op jouw persoonlijke stapel.

KONINGSKAARTEN Kiest een speler een koningskaart? Dan voert deze speler het effect direct uit.

3. Veranderen van adviseur

Als de twee stappen hierboven zijn uitgevoerd, is de volgende speler met de klok mee de nieuwe adviseur. Ook deze speler voert de stappen van fase 1 uit. Op die manier verzamelt iedere speler een persoonlijke stapel en wordt er een gunststapel opgebouwd.

Lang Leve de Koning adviseur
Via: SpellenFans.nl

Aanzienfase

Is de trekstapel leeg? Dan begint de tweede en laatste fase van het spel: de aanzienfase. Iedere speler heeft tijdens zijn beurt als adviseur één kaart op de gunststapel gelegd. Deze stapel wordt geschud en in het midden van de tafel gelegd.

Alle spelers pakken vervolgens hun persoonlijke trekstapel in zijn hand. De speler links van de meest recente adviseur start deze ronde. Daarna volgen de spelers met de klok mee. Wij zetten de stappen die iedere speler uitvoert hieronder op een rijtje.

1. Bovenste kaart

De startspeler pakt de bovenste kaart van de gunststapel. Deze wordt nu open op tafel gelegd. De veiling kan beginnen!

2. Veiling

Als startspeler breng jij het eerste bod uit. Je kan op regeringskaarten en koningskaarten bieden met de goudstukken die jij tijdens fase 1 hebt verzameld. Het openingsbod is altijd minimaal één goud. Hierna mogen de spelers een hoger bod doen of passen. Dit gaat door tot slechts één speler over is.

Bieden op goudkaarten Wil je op een goudkaart bieden? Dan bied je niet in goud, maar met aantal kaarten. Iedere kaart in jouw hand heeft dezelfde waarde. Ook hier wint de speler met het hoogste bod van aantal kaarten.

3. Kosten betalen

De speler met het hoogste bod betaald het aantal goudstukken dat hij geboden heeft. Deze goudkaarten leg je op een aflegstapel. De volgende speler pakt nu een nieuwe kaart van de gunststapel en er wordt opnieuw een veiling gehouden. De tweede fase stopt als alle kaarten op zijn.

Bod verhogen Je mag bieden op een kaart om de prijs voor andere spelers duurder te maken. Pas wel op, want als jij de laatste bieder bent moet je betalen. Kan je niet betalen? Dan trekt de speler links van jou een willekeurige kaart jouw hand. Deze kaart wordt op de aflegstapel gelegd.
Lang Leve de Koning veiling
Via: SpellenFans.nl

Winnaar van het spel

Wie is de winnaar van het spel?

Aan het eind van het spel heb jij kaarten van de verschillende ministeries (kleuren) verzameld. Ook de functietegels op het speelbord staan nu definitief vast. Per kleur telt iedere speler de waardes van de kaarten bij elkaar op.

Functietegels verdelen

De speler met de hoogste totale waarde per ministerie (kleur) ontvangt de primaire functietegel. De speler met de op één na hoogste totale waarde krijgt de secundaire functietegel. Is er een gelijke stand? Dan wint de speler met de kaart waarop de letter staat die het eerst voorkomt in het alfabet.

Overwinningspunten tellen

De waardes van de functietegels zijn overwinningspunten. Iedere speler telt de overwinningspunten van alle ministeries bij elkaar op. De speler met de meeste overwinningspunten is de winnaar van het spel. Jij bent de belangrijkste adviseur van de koning!

Lang Leve de Koning winnaar
Via: SpellenFans.nl

Review Lang Leve de Koning

Dit is wat SpellenFans ervan vindt

Lang Leve de Koning is een tactisch kaartspelletje. In de eerste fase verzamel jij specifieke kleuren en goud. Bij de veilingfase ontdek je de kleuren die andere spelers verzamelen. Wie heeft het meeste goud en kan het meest bieden? Een spannende strijd tot aan het eind!

SpellenFans.nl
8.6Expert Score
Lang Leve de Koning

Lang Leve de Koning is een kaartspelletje dat zorgt voor een spannende strijd. Dit heeft te maken met de twee fasen die je doorloopt. In de eerste fase verzamel jij een persoonlijke stapel met kaarten. Jij beslist op dat moment de kleuren die jij wilt sparen. Daarbij heb je weinig zicht op de tactiek van de andere spelers.

Bij het kiezen van kaarten zal je vaak voor een dilemma staan: kies je voor goud om in de tweede fase kaarten te kopen, pak jij een regeringskaart om zoveel mogelijk punten van een kleur te verzamelen óf verhoog jij de functietegel door een koningskaart te kiezen?

De tweede fasen zorgt ervoor dat jouw tactiek opeens helemaal omgegooid moet worden. Tijdens de allesbepalende veiling kom jij namelijk erachter welke kleuren de andere spelers sparen.

Hebben zij veel meer goud in handen en kunnen zij hoger bieden op dezelfde kaarten die jij wilt? Dan wordt de kans opeens veel kleiner dat jij de functietegel van de overeenkomende kleur gaat winnen.

Wacht niet te lang met het uitgeven van goud. Voor je het weet zijn alle veilingen voorbij en dan heb je helemaal niets meer aan goud.

Focus je ook niet enkel op het bemachtigen van de primaire functietegel. De speler met de op één na hoogste totale waarde krijgt namelijk de secundaire functietegel. En soms heb je die al met een erg lage waarde aan kaarten. Spreid jij je kansen of ga jij juist voor een specifiek aantal kleuren?

Pluspunten
 • Geschikt voor kinderen en volwassenen
 • Geluk én strategie
 • Speelbaar met 2 spelers (met een maximum van 5 spelers)
 • Compacte opbergdoos
Minpunten
 • De functietegels zijn redelijk klein vergeleken met het overige materiaal. Wees dus zuinig en vooral alert dat er niets op de grond valt.
Lang Leve de Koning karakters
Via: SpellenFans.nl
REVIEW Dit spel is door SpellenFans.nl ontvangen ter review en is beschikbaar gesteld door White Goblin Games.

Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo