In Karak Goblin ga je proberen om monsters te verslaan en zo uitrusting en wapens te verzamelen. Met die wapens ga je het gevecht aan met de eindbaas, de duistere Heer van het Kwaad. De speler die als eerste de eindbaas verslaat wint het spel!

Karak Goblin review
Dit is wat Yoran ervan vindt
Karak Goblin een leuke deck-builder die je het gevoel geeft dat je de held in een videogame bent.
Yoran van @yorans-bordspellenkast
Karak Goblin is een leuke en simpele deck-builder. Met je starthand ga je monsters van niveau één verslaan, dat levert beloningen en uitrustingen voor je deck op en zo ga je door naar niveau twee, drie en uiteindelijk de eindbaas.
Het artwork is niet helemaal mijn smaak, maar het zorgt er wel voor dat je het gevoel hebt dat in je in een videogame zit, wat dan wel weer erg leuk is. Het spel duurt bij mij vaak wel langer dan de doos aangeeft, ik heb het één keer in 30 minuten gered om de eindbaas te verslaan, maar dat was wel doorwerken. Ik stond daar nog met grotendeels alleen mijn starthand.
Dat is ook wel een dingetje wat ik gemerkt heb: de ene keer is je startdeck best goed en kan je daar heel ver mee komen, de andere keer duurt het langer en heb je bijvoorbeeld veel kaarten in een andere kleur nodig die je vrij moet spelen. Dit kan zelfs per speler verschillen in een spel, omdat niet iedereen precies dezelfde hand heeft.
De kaarten slijten wel snel, dus het is echt aan te raden deze kaarten te sleeven, hoewel ik eigenlijk niet van sleeves houd.
Dat alles bij elkaar maakt dat Karak Goblin wel wat minpunten heeft, maar ook een leuke deck-builder is en je het gevoel geeft dat je de held in een videogame bent. Ik vind het best leuk om te spelen en het is origineel en daarom krijgt het spel een 7.

Vier spelers tegen één eindbaas. Toch is het ieder voor zich, wie overwint als eerste de eindbaas?
REVIEW Deze review is geschreven door Yoran en is beschikbaar gesteld door Geronimo Games. Bekijk ook Yoran’s Instagram voor meer reviews en giveaways!Unboxing Karak Goblin
Hoe ziet het spel eruit?

Het spel bestaat uit de volgende onderdelen:
- 6 heldenkaarten
- 20 levenspuntenkaarten
- 82 monsterkaarten in 3 niveaus
- 36 start-actiekaarten
- 6 rijkaarten
- 12 kaarten met drankjes
Spelregels
Hoe speel je Karak Goblin?
Als je aan de beurt bent heb je de keuze uit twee mogelijkheden:
- Een gevecht met een monster
- Het bezoeken van de handelaar
- Een beurt overslaan om je held weer tot leven te wekken, als je al je hartjes kwijt bent
Een gevecht met een monster
Als je met een monster wilt vechten, kies je eerst een monster uit met wie je wilt vechten. Belangrijk hierbij is dat je in het begin alleen groene monsters mag kiezen, totdat je een monster met een sleutel hebt verslagen. Vanaf dan mag je naar de gele rij. Heb je een geel monster met sleutel verslagen? Dan mag je naar de rode rij. Vanaf het moment dat je de rode en laatste sleutel vrijspeelt, mag je proberen de eindbaas te verslaan. Hoe hoger het level van de vijand, hoe beter de beloning als je hem verslaat.
Je mag ervoor kiezen om een monster met een beloning te kiezen, die geeft je voordelen voor latere gevechten, of een monster met een sleutel, want die ligt ook in altijd in de rij waar je uit kunt kiezen.

Stel dat je nog geen sleutels hebt, dan mag je uit alle groene vijanden kiezen. De eerste vijf geven beloningen, de meest rechter, in dit geval de rat, de sleutel tot het volgende niveau.
Er zijn vier belangrijke dingen op de kaarten van vijanden afgebeeld:

Dan even naar je eigen handkaarten:

Je mag al je handkaarten spelen, maar let goed op de pijltjes, want die bepaalt welke kleur(en) de volgende kaart die je speelt mag zijn.
Bij de effecten van je handkaarten zijn vooral het schild en het zwaard symbool van belang.
Bij het schild trek je de waardes van alle gespeelde schilden af van de aanvalskracht van het monster, zo zorg je er dus voor dat je minder hartjes verliest tijdens de gevechten.
De zwaard symbolen tel je ook bij elkaar op. Is die waarde gelijk of hoger dan de waarde van de levenspunten van de vijand? Dan kun je die verslaan.
Als je een vijand hebt gekozen ga je je handkaarten in een rij leggen, waarbij je let op de kleuren van de pijltjes om je volgende kaart te bepalen. Kan of wil je geen nieuwe kaarten meer leggen? Dan ga je naar de waardes kijken.
Kijk eerst naar de aanvalskracht van de vijand, elke aanvalskracht die teniet wordt gedaan door een schild hoef je niks mee te doen. Maar als de vijand aanvalskracht over heeft, moet je evenveel van je eigen hartjes (levenspunten) omdraaien. Heb je nog minstens één hartje over, dan mag je een tegenaanval doen en de vijand proberen te verslaan. Ben je al je hartjes kwijt? Dan heb je het gevecht verloren en krijg je de beloning niet.
Heb je de aanval van de vijand overleeft? Dan mag je je zwaarden optellen, en als je er genoeg hebt mag je de vijand verslaan. Je draait dan de kaart om. Staat er een uitrusting op? Dan leg je die bij je hartjes neer. Die bonus mag je nu bij ieder gevecht inzetten. Staat er een actiekaart op? Dan leg je de kaart op de aflegstapel.

De trol heeft een aanval van 4 en ik heb maar één schild, dus ik moet drie hartjes omdraaien. Als ik dit kan kijk ik naar mijn zwaarden. Dat zijn er twee, evenveel als de hartjes van de trol en dus win ik dit gevecht.

Opmerking! Er zijn twee soorten uitrusting: Wapens en wapenuitrusting, te herkennen aan verschillende symbolen. Per soort en dus symbool mag een speler maar één kaart hebben liggen.

De meest linker kaart is een actiekaart, de andere twee zijn uitrustingskaarten die je dus apart houdt. Er ligt nu zowel een wapen als een wapenuitrusting kaart, te herkennen aan de symbolen linksboven op de kaart.
Na het gevecht legt de speler alle gebruikte kaarten op de aflegstapel en trekt nieuwe handkaarten van zijn eigen trekstapel.
Bezoek aan de handelaar
Een speler mag er ook voor kiezen om nieuwe kaarten te kopen. Hierbij kan hij kiezen uit toverdrankjes (max 1 per soort) of kaarten die andere spelers eerder hebben moeten afleggen. De toverdrankjes hebben effecten die je eenmalig mag inzetten om je te helpen bij een gevecht.

Je betaalt de gekochte kaarten door ofwel uitrustingskaarten, of actiekaarten die je tijdens een gevecht hebt gewonnen (met een monster achterop) af te leggen. Met afleggen wordt hier bedoelt door ze in de markt te leggen, waar andere spelers ze kunnen kopen. Ze op je eigen aflegstapel leggen waar je ze later weer in je trekstapel schudt, is niet toegestaan.
Zo blijven de spelers dus hun deck verbeteren, monsters verslaan, sleutels vrijspelen om verder te komen en uiteindelijk wint de speler die er als eerste in slaagt de Heer van het Kwaad te verslaan!

Ik heb slechts drie schilden maar meer dan zes zwaarden. Als ik drie hartjes kan verliezen zonder dood te gaan, win ik dit gevecht!
Veelgestelde vragen
Alle antwoorden in één overzicht
Met hoeveel spelers kan Karak Goblin gespeeld worden?
Karak Goblin kan gespeeld worden met 2 t/m 4 spelers.
Vanaf welke leeftijd is Karak Goblin geschikt?
Iedereen vanaf 7 jaar kan dit spel spelen.
Hoelang duurt een spelletje Karak Goblin?
Een spelletje Karak Goblin duurt ± 30 minuten.
Karak Goblin kopen