Spookslot spel: een nieuwe versie van het nostalgische bordspel

Spookslot is een nostalgisch spel dat jaren geleden al vaak in de kast stond van spellenfans. Als kind was het altijd weer een fantastisch moment als jij door de vele kamers kon lopen met ieder hun eigen kenmerken.

Nu wat jaren later is er een vernieuwde versie van het Spookslot spel. Nog altijd een spannend bordspel waar de spelers moeten proberen om zo snel mogelijk te ontsnappen uit het vervloekte kasteel!

Spookslot kopen

Spookslot in het kort & kooptips

Review Spookslot

Dit is wat SpellenFans er van vindt

Luuk - SpellenFans
7.6
Review van Luuk
Spookslot
Geschikt voor 2 t/m 6 spelers
Speeltijd van 25 – 40 minuten
Geschikt vanaf 6 jaar

Ben je opgegroeid met het nostalgische Spookslot? Dan ga jij samen met jouw kinderen je zeker vermaken met deze vernieuwde versie. Hetzelfde principe als vroeger, maar dan met nieuwe (en leukere) elementen!

Luuk van SpellenFans.nl

Mijn review over Spookslot

Als jij vroeger bent opgegroeid met Spookslot, is deze vernieuwde versie absoluut een geweldige toevoeging aan jouw spelletjeskast. Het bordspel is vooral geschikt als een familiespel met kinderen.

De jonge spelers zullen hun ogen namelijk uitkijken door het indrukwekkende speelbord met vier verschillende vallen die op ieder moment geactiveerd kunnen worden.

Het is wel belangrijk dat er niet te lomp wordt omgegaan met de speelstukken. Het speelbord is namelijk grotendeels van karton en vallen moeten tijdens het spel meerdere keren worden teruggezet.

Doordat het speelbord is verdeeld in vier verschillende kamers met middenin een grote toren, zullen de spelers tijdens het spel rondom de tafel moeten verplaatsen. Dit maakt het spel actiever dan andere soorten bordspellen, waarbij kinderen worden gevraagd om op hun stoel te blijven zetten.

Spookslot winnen winnaar
Via: SpellenFans.nl

Oude versie Spookslot

Herinner jij je de oude versie?

De eerste versie van Spookslot kwam uit in het jaar 1985. Jij probeerde daarbij als eerste de kist te bereiken om zo het spook voorgoed op te sluiten. Om die kist te bereiken moest jij eerst door de martelkamer en over het kerkhof.

Gevaren lagen op de weg, want je kon ieder moment gepakt worden door de takken van een griezelige boom of doormidden gehakt worden door de bijl. Als klap op de vuurpijl was daar ook nog een rollend schedel.

Spookslot spel vroeger 1985 nostalgie
Via: marktplaats.nl

Spookslot spel uit 1985: een fantastisch bordspel

Veel elementen van het nostalgische Spookslot spel zijn bewaard gebleven. Zo is er in de vernieuwde versie nog steeds een onderscheid te maken in vier kamers en wordt er ook gebruik gemaakt van het mechanisme om een van de vallen te activeren.

Toch had de oude versie ook kenmerken waarvan we nu afscheid hebben genomen. De spelfiguren zijn namelijk niet enkel bange kinderen meer, maar zijn vervangen door een groep van diverse persoonlijkheden.

Spookslot rollende doodskop val
Via: youtube.com (capture) | de Spellenreporter

De rollende doodskop van Spookslot

Waar je vroeger een lichtgevende doodskop bovenin de toren gooide, druk je bij het nieuwe spel op een spook met daarin een metalen kogel. Bij het oude spel was je gewend om eerst de dobbelsteen te gooien en jouw poppetje te verplaatsen.

De leukste spelletjes onder de €10 alles in 1 overzicht

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Spelletjes voor jong en oud

Daarna gaf je een slinger aan het actierad om zo te bepalen of de doodskop in de toren geworpen moest worden. In de nieuwe versie is er afscheid genomen van dit rad. Er staat nu namelijk een spook afgebeeld op de dobbelsteen die bepaalt of de vallen geactiveerd worden.

Spookslot spel actierad vallen personages
Via: youtube.com (capture) | de Spellenreporter

Unboxing Spookslot

Hoe ziet het nieuwe spel eruit?

In het nieuwe bordspel zijn de spelers paranormale onderzoekers die moeten achterhalen of de legende van het betoverde Spookslot ook écht waar is. Zij hadden beter niet het kasteel kunnen betreden, want daardoor hebben zij de geest van Graaf Spookslot wakker gemaakt.

Deze geest wil wraak namen en zal er alles aan doen om de onderzoekers vast te houden in zijn kasteel. Aan de spelers de taak om zo snel mogelijk uit het Spookslot te ontsnappen. De speler die als eerste zijn onderzoeker uit het kasteel weet te krijgen, wint het spel. Met alle vallen is dat een lastige taak…

Spookslot spel 2021 kamers
Via: SpellenFans.nl

Voorbereiding van het bordspel

Helaas kun je niet zomaar starten met het Spookslot spel. De instructies voor het opbouwen van het kasteel bevat namelijk net zoveel pagina’s als de spelregels. Daarnaast is er ook één specifieke bladzijde over het afbouwen van het spel om zo alle stukken te laten passen in de speldoos.

Als je rekening houdt met de tijd die nodig is voor het klaarzetten van het spel, is er natuurlijk geen probleem. Eenmaal opgebouwd kan jij namelijk door de eenvoudige spelregels snel beginnen!

Spookslot spel personages
Via: SpellenFans.nl

Spelregels Spookslot

Hoe speel je Spookslot?

Spookslot kan gespeeld worden met 2 tot en met 6 spelers. Het is een zeer geschikt familiespel, omdat de aanbevolen leeftijd zes jaar is. Als je met 2, 3 of 4 spelers bent, kiest iedereen twee pionnen.

Bij een spel met 5 of 6 deelnemers, heeft iedereen één pion. De gekozen onderzoekers worden allemaal op de bovenste verdieping gezet achter de witte startlijn. Tijd om de dobbelsteen te gooien en te beginnen aan jouw ontsnappingspoging!

Spookslot beginstreep
Via: SpellenFans.nl

Hoe speel je een beurt?

Op de dobbelsteen zijn vijf getallen en één spook afgebeeld. Als je een getal gooit, verzet je één pion dat aantal stappen vooruit. Iedere voetstap en taptrede die is afgebeeld op het speelbord, is één stap. Hierbij geldt dat je het aantal stappen niet mag verdelen over twee pionnen.

Spelletjes met HOGE KORTING! kORTING, KORTING, KORTING!

2+1 gratis aanbieding
Tot wel 50% korting
Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Je mag niet met twee pionnen op hetzelfde veld staan. Op dat moment zet je jouw pion op het eerstvolgende beschikbare veld. Hier kan jij dus tactisch mee omgaan, waardoor je regelmatig jouw pion een extra stap kunt verplaatsen.

Spookslot dobbelen getal gooien
Via: SpellenFans.nl

De gevarenzone: traptreden en rode voetstappen

Als je naar het speelveld kijkt, zie je verschillende kleuren voetstappen. Eindig je op een gele, blauwe of groene voetstap?

Dan is er niets aan de hand en is de volgende speler aan de beurt. Als je eindigt op een traptrede of op een rode voetstap, sta je in de gevarenzone. Je laat dan de metalen kogel in het spook vallen.

Optionele spelregel
Je kan ervoor kiezen om het spel moeilijker te maken. Hierdoor neemt de speeltijd van het bordspel toe. Bij deze optionele regel geldt dat een pion niet op een geel veld mag eindigen. Ook niet als jij jouw pion naar een geel veld moet verzetten, omdat het veld daarvoor bezet is door een andere pion. Als je jouw pion niet kan verplaatsen naar een ander veld, is jouw beurt voorbij.
Spookslot spel kleuren voetstappen
Via: SpellenFans.nl

Het spookje op de dobbelsteen

Ook als je het spookje gooit op de dobbelsteen, moet je een van de vallen activeren. Bij het gooien van het spookje op de dobbelsteen hoeft je enkel de metalen kogel te laten vallen als er een pion in de gevarenzone staat.

Is dit niet het geval, dan mag je de dobbelsteen één keer opnieuw gooien. Als dit weer een spookje is, is jouw beurt voorbij.

Spookslot spook toren spel
Via: SpellenFans.nl

Metalen kogel laten vallen

Zodra je in de gevarenzone staat of een spookje hebt gegooid, laat je de metalen kogel vallen. Je drukt daarvoor op de knop op het hoofd van het spookje bovenop de toren. Een van de vier vallen wordt nu geactiveerd: de trap, de boekenkast, het portret of de bijl.

Spookslot spel kamers ruimtes vallen
Via: SpellenFans.nl

Alle spelers die in de gevarenzone staan van de valstrik waar de metalen bal terecht is gekomen, moeten nu terug naar het dichtstbijzijnde blauwe veld achter hen.

Dit veld is de enige uitzondering waar meerdere spelers tegelijkertijd mogen staan. De vallen worden nu weer teruggezet, het balletje wordt aan de onderkant van de spook geduwd en de volgende speler is aan de beurt.

Spookslot spel valstrik
Via: SpellenFans.nl

Kortere en geheime route

In de bibliotheek en de grote zaal heb je de keuze uit twee verschillende routes. Kies je voor een veilige lange route of een korte route met een gevarenzone?

Daarnaast is er in de bibliotheek een verborgen route naar de galerij. Deze route kan je nemen via de boekenplank als je op een van de twee velden staat met een witte ster.

Let op: de route moet wel eerst geopend worden door de metalen kogel. Geopend? Dan mogen alle spelers die op het speciale voetstapje stonden hun pion verplaatsen naar het groene veld met de witte ster in de galerij. Zelfs als jij niet aan de beurt bent!

Spookslot geheime doorgang korte route
Via: SpellenFans.nl

De winnaar van Spookslot

De speler die als eerste zijn pion(nen) uit het Spookslot heeft gekregen, is de winnaar van spel. Dit veld is te herkennen aan de wit omlijnende groene voetstap bij de poort. Je dient hierop exact uit te komen. Als je daardoor jouw pion niet kan verplaatsen, moet je blijven staan op het veld waar je stond.

Daarnaast mag je een pion niet verplaatsen naar dit laatste vakje als je jouw pion eigenlijk moest verzetten naar een bezet veld. Hopelijk ben jij de eerste speler die uit het kasteel komt, want alle andere spelers zitten voorgoed vast…

Veelgestelde vragen

Alle antwoorden in één overzicht

Met hoeveel spelers kan Spookslot gespeeld worden?

Spookslot kan worden gespeeld met 2 t/m 6 spelers.

Vanaf welke leeftijd kan Spookslot gespeeld worden?

De aanbevolen minimumleeftijd voor Spookslot is 6 jaar.

Hoelang duurt een spelletje Spookslot?

Een spelletje Spookslot duurt gemiddeld 30 minuten.

Stel een vraag of geef je beoordeling!

Zijn de spelregels je nog niet helemaal duidelijk? Of wil je juist anderen laat weten wat je van het spel vindt? Laat het weten in een reactie!

Spookslot
23,39
Bekijk nu
bol.com bol.com
Spookslot
24,99
niet op voorraad
Bekijk nu
999games.nl 999Games.nl
REVIEW Dit spel is door SpellenFans.nl ontvangen ter review en is beschikbaar gesteld door 999 Games.
Luuk

Luuk

Hi, mijn naam is Luuk! Van jongs af aan ben ik al een fan van gezelschapsspellen. Op avondjes met vrienden worden er vaak spellen gespeeld, zoals Boonanza, Exploding Kittens of Codenames.

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo