Speelgoed van het Jaar 2020: alle winnaars op een rijtje

Al meer dan 45 jaar wordt ieder jaar opnieuw de Verkiezing Speelgoed van het Jaar georganiseerd. Op die manier krijgen jong en oud een goed beeld welke spelletjes absoluut nog ontbreken in de spelletjeskast.

Op 4 november 2020 werden de winnaars van dit jaar bekend gemaakt. Deze spellen zal jij daarom zeker in huis moeten halen, perfect als cadeau of gewoon voor jezelf. De winnaars voor Speelgoed van het Jaar 2021 zijn trouwens ook al bekend!

Wie is de schrijver van dit artikel?

Hey! Ik ben Luuk, de oprichter en hoofdauteur van SpellenFans.nl. Al vanaf mijn jeugd ben ik een echte fan van gezelschapsspellen. Boonanza, Exploding Kittens en Codenames zijn spellen die vaak op tafel komen als ik met vrienden ben. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees meer over SpellenFans.nl, het ontstaan en gezicht achter de website.

Voor SpellenFans, door SpellenFans

In mijn artikelen vind je affiliate links naar producten. Als je via zo’n link een aankoop doet, krijg ik een kleine commissie. Dit kost je niets extra’s, maar helpt mij om de website draaiende te houden en nieuwe spellen te testen en beoordelen. Zo kan ik blijven doen wat ik het liefste doe: jou helpen je volgende favoriete spel te vinden. Lees meer over hoe affiliates linkjes werken.

Winnaar voor 18+

Welk spel heeft gewonnen?

In de categorie 18+ werd Black Stories Uni Edition en De Crew genomineerd. De winnaar is het uitdagende en coöperatieve kaartspel De Crew. Op zoek naar een denkspel vol met raadsels en spanning? Dan is de genomineerde Black Stories zeker wat voor jou!

De Crew

Winnaar voor 18+
De Crew Op weg naar de 9e planeet
 • Kaartspel
 • 3 – 5 spelers
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speeltijd: 20 minuten
 • Nederlands
 • 999 Games
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van De Crew

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Het uitdagende en coöperatieve kaartspel wordt ook wel het moderne klaverjassen genoemd. Alleen dan met een twist! De spelers zullen 50 missies moeten uitspelen zonder daarbij te mogen praten. Enkel zeer beperkte communicatie is mogelijk!

De vele missies zijn iedere keer anders en worden steeds moeilijker. Daardoor zullen uiteindelijk alleen de doorgewinterde kaartspelers De Crew uitspelen. Iedereen zal daarbij goed moeten opletten en samenwerken, want één foute kaart kan einde missie betekenen…

Bekijk meer over De Crew in de speluitleg hieronder of lees onze review over De Crew.

Winnaar voor 12 t/m 17 jaar

Dit is de winnaar van 2021

Ook bij 12- t/m 17-jarigen zijn gezelschapsspellen populair. De genomineerden voor dit waren Stay Cool en Herrlof. Dit eerste partyspel ging er met de winst vandoor. Ook hartstikke leuk voor spellenfans ouder dan 17 jaar!

Stay Cool

Winnaar voor 12 t/m 17 jaar
 • Partyspel
 • 3 – 7 spelers
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speeltijd: 25 minuten
 • Nederlands
 • 999 Games
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van Stay Cool

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Een partyspel waaruit zal blijken hoe goed jij kan multitasken.  In Stay Cool word je als speler overspoeld met vragen door jouw medespelers. Om het nog moeilijker te maken zijn er maar liefst twee quizmasters!

Hierdoor zal je tijdens een ronde twee vragen tegelijkertijd moeten beantwoorden op ook nog eens twee verschillende manieren. Jouw hoofd dan nog koel houden wordt een lastige taak…

De vragen bestaan uit alledaagse vragen, persoonlijke vragen, behendigheidsopdrachten en snelheidsopdrachten. Hierbij beantwoord je de ene vraag mondeling en de andere vraag met behulp van letterdobbelstenen. De quizmasters zullen het je lastig maken door vragen te herhalen en je opdrachten uit te laten voeren.

Heb jij na drie rondes de meeste punten behaald door vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren? Dan win jij het hilarische partyspel!

Winnaar voor 10 & 11 jaar

Ontdek de winnaar van 2021

De genomineerden voor Speelgoed van het Jaar 2020 in de categorie 10 & 11 waren Overbooked, De Zoektocht naar El Dorado en Cube Duel. Er kon er maar één met de winst vandoor gaan!

De Zoektocht naar El Dorado

Winnaar voor 10 & 11 jaar
De Zoektocht naar El Dorado
 • Bordspel
 • 2 – 4 spelers
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speeltijd: 40 minuten
 • Nederlands
 • 999 Games
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van De Zoektocht naar El Dorado

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

De Zoektocht naar El Dorado is een spannende race waarbij de spelers in de rol kruipen van expeditieleiders. Zij zullen een weg door het oerwoud vrijmaken om zo als eerste speler de mysterieuze schat El Dorado te bereiken!

Iedere speler ontvangt dezelfde kaarten die gebruikt kunnen worden om over het speelbord te bewegen. Onderweg kom je kolkende rivieren, dichtbegroeide regenwouden en onbekende stammen tegen. Door de juiste kaarten te spelen en de meeste punten te verzamelen zal jij bekroond worden tot de beste expeditieleider!

Winnaar voor 8 & 9 jaar

De grote winnaar van 2021

In de categorie voor 8- en 9-jarigen werden niet enkel gezelschapsspelletjes genomineerd, maar ook een DOTS BFF Armbandenset. Echter ging een van de genomineerde spelletjes Color Addict of LAMA er toch met de winst vandoor. Niets verrassends voor ons als spellenfans!

LAMA

Winnaar voor 8 & 9 jaar
LAMA
 • Kaartspel
 • 2 – 6 spelers
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speeltijd: 20 minuten
 • Nederlands
 • 999 Games
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van LAMA

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

L.A.M.A. staat voor Leg Alle Minpunten Af. Bij het vlotte kaartspel proberen de spelers iedere beurt kaarten af te leggen. Doe je dit niet, krijg je minpunten in de vorm van fiches!

Als je geen kaart kan afleggen zal moeten beslissen om te passen of hopelijk een waardevolle kaart af te trekken. Lukt het jou om alle kaart af te leggen? Dan mag je een fiche terug in de pot leggen. De speler die aan het eind de minste minpunten heeft wint het spel!

Winnaar voor 6 & 7 jaar

Dit is de winnaar van 2021

Een heel lijstje aan genomineerden maakte kans om Speelgoed van het Jaar te worden voor 6- en 7-jarigen. Van Mama Josie de Kangeroe tot aan Bank Attack en van Froggit tot aan LEGO Avonturen met Mario. Deze laatste ging er met de winst vandoor!

LEGO Super Mario Avonturen

Winnaar voor 6 & 7 jaar
LEGO Super Mario Avonturen
 • Speelgoed
 • Leeftijd: 6 – 14 jaar
 • LEGO
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van LEGO Super Mario

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

De winnaar is helaas geen gezelschapsspel, maar wel een fantastisch stuk speelgoed. Met de LEGO Super Mario Avonturen set kunnen kinderen in de echte wereld spelen met hun favoriete personage!

De set bevat een LEGO Mario personage dat via LCD schermen en de luidspreker reacties geeft. De spelers kunnen vervolgens munten verdienen, stenen verplaatsen om nieuwe levels te maken en deze vervolgens proberen te voltooien. Wie is er nu niet met Mario opgegroeid?

Winnaar voor 4 & 5 jaar

Welk spel heeft gewonnen?

De genomineerden waren Ik Leer Symmetrie, PAW Patrol Ultimate Police Cruiser, Louis Liaan en Jaak en de Bonenstaak. Deze laatste is de terechte winnaar, waarbij spelers moeten proberen om Jaak naar zijn kasteel in de wolken te helpen!

Jaak en de Bonenstaak

Winnaar voor 4 & 5 jaar
Jaak en de Bonenstaak
 • Denkspel
 • 1 speler
 • Leeftijd: 4 – 7 jaar
 • Speeltijd: 15 minuten
 • Nederlands
 • SmartGames
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van Jaak en de Bonenstaak

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Jaak en de Bonenstaak is een sprookjesachtig spel met 60 opdrachten. De speler probeert Jaak te helpen om naar zijn kasteel in de wolken te klimmen!

Hierbij zal de speler de puzzelstukjes een voor een op de juiste plaats moeten laten vallen tot de tekening overeenkomt met de opdracht. De puzzelstukjes zullen echter kantelen terwijl zij naar beneden vallen. Je zal dus goed moeten nadenken voordat ze op de ladders worden gezet, want anders zal Jaak zijn kasteel nooit bereiken!

Winnaar voor 0 t/m 3 jaar

De winnaar van 2021

Baby’s verkennen de wereld om zich heen en daarbij zijn felle kleuren erg aantrekkelijk. Het speelgoed dat genomineerd zijn dan ook kleurrijk en bestaan uit grote stukken. De genomineerden zijn Playmobil Mijn Meeneem Kinderdagverblijf en SmartMax My First Sounds & Senses!

SmartMax My First – Sounds & Senses

Winnaar voor 0 t/m 3 jaar
SmartMax My First - Sounds & Senses
 • Speelgoed
 • Leeftijd: 1 – 3 jaar
 • Nederlands
 • SmartMax
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van SmartMax My First – Sounds & Senses

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Schudden, rammelen en bouwen: dat is waar het bij SmartMax My First – Sounds & Senses om draait! Met de vier nieuwe ontwikkelde staven met elk een andere structuur wordt gevoel van aanraking gestimuleerd.

Door de staven en ballen te schudden zullen zij muziek maken. Hierdoor zal het de aandacht van de baby trekken en wordt de fijne motoriek en oog-handcoördinatie geprikkeld. Een absolute must in de wereld van jonge kindjes!

Speelgoed van het jaar 2020

En vind jij dat alle winnaars terecht zijn? Of had je liever een andere winnaar gezien? Laat hieronder in een reactie weten welk spel jouw favoriet is!

Lees ook:

Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo