Alle sjoelen regels en kooptips over dit oud-Hollandse spel

Sjoelen is het populairste oud-Hollandse gezelschapsspel en een sport. Het spel is een echte klassieker en in menig huishouden een begrip. Sjoelen wordt gespeeld met een houten sjoelbak en houten schijven. In dit artikel zetten wij alle spelregels op een rijtje en geven we kooptips voor alle benodigdheden van sjoelen.

Sjoelen in het kort

Wat is het doel van het spel

Sjoelen is een spel dat door twee of meer personen gespeeld kan worden. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te halen door schijven over een lange, smalle baan door smalle poortjes aan het eind van de speelbak te schuiven. Deze schijven worden ook wel stenen genoemd.

Je krijgt drie beurten om alle dertig schijven door de poortjes te schuiven. De poortjes hebben de waarden 1, 2, 3 en 4. Aan het begin van de sjoelbak is een lat aanwezig waar de actieve speler onderdoor moet sjoelen.

sjoelen
Via: flickr.com | Aslak Raanes, CC

Sjoelen regels

Hoe speel je het gezelschapsspel sjoelen?

De spelregels bij sjoelen zijn als volgt. De spelers beginnen hun beurt met dertig schijven en deze mogen in drie beurten richting de poortjes geschoven worden. De schijven die in de eerste beurt niet in de poortjes terecht komen, mogen in de tweede beurt opnieuw geschoven worden. Hierna heb je nog een derde beurt.

Na de derde beurten worden de punten geteld. Wanneer een speler zijn drie beurten heeft gespeeld, is de volgende speler aan de beurt.

Spelletjes met hoge korting! TIJDELIJKE ACTIE OP BOL.COM
Groot assortiment
Flinke kortingen
Vandaag besteld, morgen in huis

Wanneer wordt een schijf goedgekeurd?

Als de schijf volledig voorbij de opening is geschoven van een van de vier vakken, is de schijf ver genoeg gekomen. Maar er is ook een wat soepelere regel die kan worden toegepast. De schijven die naar binnen schuiven als je met je vinger langs de poortjes gaat tellen mee, de schijven die naar buiten schieten helaas niet.

Bijzonderheden bij sjoelen

Er zijn een paar bijzonderheden waarbij schijven niet opnieuw gespeeld mogen worden. Komt een schijf tijdens het spel op zijn kant of op een andere schijf terecht, dan mag deze niet opnieuw gespeeld worden in dezelfde beurt. Dit wordt een ‘bok’ genoemd.

Wordt een schijf terug geketst tot onder de balk of komt de schijf buiten de bak terecht? Dan mag je deze niet opnieuw gebruiken in dezelfde en in de beurten die volgen.

sjoelen regels
Via: flickr.com | Aslak Raanes, CC

Puntentelling sjoelen

De puntentelling bij sjoelen

Het spel is afgelopen als de spelers alle 30 schijven gespeeld heeft en de drie beurten voorbij zijn. Op dat moment is het tijd voor de puntentelling!

De poortjes aan het eind van de sjoelbak hebben de waarden 1, 2, 3 en 4. Deze waarden staan boven de poortjes. Aan het eind van de drie ronden kijk je hoeveel schijven er door ieder poortje geschoven zijn.

Ben je bekend met het spel Regenwormen? Dan is Geharrewar in de Sushibar een aanrader, óók als je Regenwormen niet kent. Een leuk dobbelspel waar je voor kippen sushi verzamelt. Pas op voor de visgraten, want dat zijn minpunten!

Hoe werkt de puntentelling?

Is er door ieder poortje één schijf geschoven? Dan krijg je 20 punten. Zijn er door ieder poortje twee schijven geschoven, krijg je 40 punten. Bij drie schijven in ieder poortje ontvang je 60 punten en zo verder. Je kunt dus de hoogste scoren behalen door steeds vier schijven in vier verschillende vakjes te schuiven.

Bij de overige stenen worden de punten geteld zoals aangeven boven de poortjes. Deze losse punten worden bij de andere punten opgeteld.

puntentelling sjoelen winnaar
Via: flickr.com | datiswous, CC

Sjoelen kooptips

Alle benodigdheden van sjoelen

Ben je enthousiast geworden om te gaan sjoelen? Dan heb je een aantal benodigdheden nodig. Wij zetten de beste kooptips hieronder op een rijtje.

Sjoelbak kopen

Heb je geen sjoelbak meer op je zolder liggen? Dan zijn dit de beste kooptips voor een nieuwe. De meeste sjoelbakken zijn 2 meter lang. Daarnaast heb je sjoelbakken voor kinderen. Deze zijn een stuk kleiner en komen met wat minder sjoelschijven.

Sjoelbak – Longfield

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Deze sjoelbak is 2 meter lang en gemaakt van hout. De sjoelbak komt met 30 sjoelstenen.

Sjoelbak – Buffalo

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Deze sjoelbak is 2 meter lang en komt met 30 schijven, inclusief afsluitdeksel voor het opbergen van de schijven.

Sjoelbak voor kinderen

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Deze sjoelbak is voor kinderen en 120 centimeter lang. De sjoelbak komt met 20 sjoelschijven.

Sjoelschijven

Heb je een sjoelbak, maar zijn de schijven niet meer compleet? Dan kun je losse sjoelschijven kopen. Het is altijd handig om extra schijven te hebben tijdens een potje sjoelen, vooral als je met meerdere mensen speelt.

Set van 30 sjoelschijven – Longfield

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Deze sjoelschijven zijn gemaakt van beukenhout. De sjoelschijven hebben een diameter van 52 millimeter.

Set van 30 sjoelschijven – Heemskerk

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Wil je schijven in huis halen die beter schuiven? Dan is deze set van 30 holgedraaide sjoelschijven perfect.

Set van 30 sjoelschijven -Longfield

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Een kwalitatieve set van 30 sjoelschijven. Deze stenen hebben de standaard diameter en dikte.

Sjoel set

Met een complete sjoel set heb je alle benodigdheden voor en potje sjoelen in één keer in huis. Buiten de sjoelbak en de schijven bevat de set ook een scoreboekje en sjoel poeder. Handig voor de échte sjoelfans!

Complete sjoelset

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Deze set komt met een sjoelbak van 2 meter, 30 sjoelstenen, sjoelpoeder en een score boekje.

Sjoelen: welke score ga jij behalen?

Nu jij helemaal op de hoogte bent van alle regels en kooptips over sjoelen, is het tijd om het spel te spelen. Wij zijn benieuwd welke eindscore jij hebt behaald. Laat het ons weten in een reactie!

Zijn de spelregels nog niet helemaal duidelijk? Stel dan jouw vraag in een reactie en wij helpen je graag.

Lees ook:

Hoeveel stenen heeft een sjoelbak?

Een sjoelbak heeft officieel 30 stenen. Elke speler begint de beurt met 30 stenen. De stenen worden in drie beurten gespeeld.

Wat is de maximale score bij sjoelen?

De maximale score bij sjoelen is 148 punten. Behaalt de speler in de eerste beurt 148 punten, dan mag de speler nog 2 schijven spelen. Het absolute maximale is 156.

Is sjoelen Nederlands?

Sjoelen is een Nederlands woord, het woord komt namelijk uit het Fries. In 1976 werd in Alphen, Noord-Brabant het eerste wereldkampioenschap sjoelen gehouden.

Alle sjoelen regels en kooptips over dit oud-Hollandse spel
Alle sjoelen regels en kooptips over dit oud-Hollandse spel
Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo