Shit Happens: beoordeel ellendige situaties en scoor punten

Shit Happens
Aantal spelers: 2 - 12 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Soort spel: partyspel

Soms heb je van die dagen dat alles tegenzit. Op dat soort momenten baal je al enorm, maar wij kunnen je zeggen: het kan véél erger! Bij Shit Happens zal je allerlei ongewenste situaties moeten rangschikken op basis van een ‘Ellende Index’.

Het partyspel kan gespeeld worden met een groep van 2 tot en met 12 spelers. Het betreft de Nederlandse variant, of zoals de makers het zelf noemen: “Voor sukkels die geen Engels kunnen…”

Shit Happens kopen

De beste kooptips op een rijtje

Shit Happens

Rangschik situaties op basis van een ‘Ellende Index
Shit Happens
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs Shit Happens

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Iedere speler krijgt aan het begin van het spel drie Shit Happens kaarten. Deze leg je open voor je neer, waarbij je de kaarten rangschikt op basis van het nummer van de ‘Ellende Index’.

Om de beurt krijgen de spelers een situatie voorgeschoteld van hun buurman of -vrouw. Maak de juiste schatting waar deze kaart geplaatst moet worden tussen jouw kaarten. De speler die als eerst 10 kaarten voor zich heeft liggen, wint het spel!

Kenmerken

  • Partyspel
  • 2 – 12 spelers
  • Leeftijd: vanaf 12 jaar
  • Speeltijd: 30 minuten
  • Nederlands
  • Goliath Games

Vergelijk prijzen Shit Happens

Spelregels Shit Happens

Hoe speel je het partyspel?

Iedere speler pakt drie kaarten en legt deze open voor zich neer. Helemaal links leg jij de kaart met het laagste getal van de ‘Ellende Index’. Logischerwijs leg je rechts de kaart met het hoogste getal van de ‘Ellende Index’. De combinatie van deze kaarten wordt jouw lijdensweg genoemd.

Wie is de startspeler?

Als iedereen zijn kaarten heeft neergelegd, wordt er een startspeler gekozen. Een leuke manier hiervoor is de speler wie recent de meest ongewenste of ongemakkelijke situatie heeft meegemaakt. De overige kaarten worden dicht in het midden van de tafel gelegd.

Inhoud van Shit Happens

  • 200 Shit Happens kaarten
  • Spelregels

Kaarten pakken en inschatting maken

De startspeler pakt een kaart voor de speler links van hem of haar. Hierbij wordt de tekst (of zoals Shit Happens het noemt: de ‘schijtsituatie’) voorgelezen en mag de illustratie worden getoond. Zorg ervoor dat de ‘Ellende Index’ is afgedekt als je het kaartje laat zien.

De linker buurman of -vrouw moet nu op basis van de kaarten die voor hem of haar liggen een inschatting maken. Hierbij hoeft niet het exacte getal benoemd te worden, maar moet aangewezen worden tussen welke open kaarten de voorgelezen kaart zich bevindt.

Ellende Index

Hoe werkt de Ellende Index?

Wie kent ‘m niet: de Ellende Index. Dit is een ranking systeem van Shit Happens en loopt van 0 tot en met 100. De ene ‘schijtsituatie’ is slechts eventjes balen en de andere situatie hoop jij nooit in je leven mee te maken.

Je kan zelf wel invullen wat erger is: het laten vallen van een warme stroopwafel of een dode hoer in je bed vinden. En wat dacht je van een levend begraven worden of per ongeluk de seks-tape van je ouders bekijken?

Een kaart toevoegen aan de lijdensweg

Er zijn een aantal opties zodra de inschatting is gemaakt. Als de speler het goed heeft, mag deze kaart worden toegevoegd aan zijn of haar kaarten op tafel. Deze wordt op juiste plek gelegd, zodat de rankschikking klopt.

Verkeerd gegokt

Verkeerd gegokt? Dan mag de volgende speler (links van de vorige speler) een poging wagen. Dit gaat door tot alle spelers een poging hebben gewaagd. Indien niemand het goed heeft, mag degene die de kaart voorleest het kaartje toevoegen aan zijn lijdensweg.

Black Friday 2023Black Friday 2023

Nieuwe ronde, nieuwe kaarten

De speler links van de vorige voorlezer pakt een nieuw kaartje van de stapel. Deze wordt wederom voorgelezen voor de speler links van hem of haar. Hoe meer kaarten je verzamelt, hoe moeilijker het zal worden om een juiste inschatting te maken.

De verschillen van de ‘Ellende Index’ worden namelijk steeds kleiner. Luister goed naar de antwoorden van de andere spelers, want hierdoor kan jij eigen inschattingen beter maken!

De winnaar van Shit Happens

Tijdens het spel zal jij kaarten toevoegen aan jouw lijdensweg. De speler die als eerst 10 Shit Happens kaarten heeft verzameld, is de winnaar van het spel. Het is daarbij niet te hopen dat jij dezelfde lijdensweg meemaakt als die voor je ligt…

Wat vind jij van Shit Happens?

Heb jij Shit Happens toegevoegd aan jouw spelletjesverzameling? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt!

Lees ook:

Shit Happens: beoordeel ellendige situaties en scoor punten
Shit Happens: beoordeel ellendige situaties en scoor punten
Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

2 Opmerkingen
  1. Waarom zit er niet een afdek kaart bij shithappens, dat lijkt me gemakkelijker dan met je hand afdekken

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo