Rummikub is een populair spel dat al in 1930 werd bedacht. Wij kennen het spel nu met steentjes, maar dat was vroeger heel anders. Toen werd het spel – ook wel Rummy genoemd – met twee sets speelkaarten gespeeld.
De spelers liepen daar tegen één probleem aan: er was ontzettend veel ruimte nodig op tafel. De kaarten werden vervangen door steentjes. Hét begin van hoe wij Rummikub nu kennen. Wij zetten alle regels op een rijtje en geven je de beste kooptips!
Rummikub spel in het kort
Wat is het doel van het spel?
Bij Rummikub pakt iedere speler aan het begin van het spel 14 stenen en zet deze op zijn rekje. In verschillende ronden proberen de spelers deze stenen op tafel neer te leggen. Daarbij moet je de eerste beurt een specifiek aantal punten uitleggen (30 punten).
Daarna heb je vrij spel en mag je in iedere rij op tafel jouw steentjes aansluiten. Uiteraard enkel op specifieke manieren die wij hieronder verder uitleggen. Het doel van Rummikub is om als eerste al jouw stenen kwijt te raken.

Rummikub voorbereiding
Hoeveel stenen je moet pakken en meer!
De Rummikub regels zijn erg eenvoudig. Bij de Original-editie is de aanbevolen leeftijd daarom al vanaf 6 jaar. Er is zelfs een Junior-editie die gespeeld kan worden met kinderen vanaf 4 jaar.
Ook voor volwassenen is het een erg leuk gezelschapsspel. Het is niet voor niets dat er vanaf 1986 een Nederlands Kampioenschap wordt gespeeld. Wij zetten alle officiële Rummikub spelregels hieronder op een rijtje.
Voorbereiding van het spel
Het spel bestaat uit 106 stenen met de waarde 1 t/m 13 en een aantal rekjes. Iedere speler klapt zijn rekje uit en alle stenen worden dicht op tafel gelegd. Het spel begint misschien wel met een van de leukste elementen: het husselen van alle stenen. Het is erg belangrijk dat de stenen door elkaar liggen.
Hoeveel stenen pakken bij Rummikub?
Iedere speler pakt aan het begin van het spel 14 willekeurige stenen en zet deze op zijn rekje. Zorg ervoor dat de andere spelers jouw stenen niet kunnen zien.
Alle resterende steentjes plaats je vervolgens in verschillende stapeltjes op de tafel. Deze vormen tijdens het spel de trekstapels. Je kan er ook voor kiezen om alle stenen los te laten liggen, maar zorg ervoor dat je dan voldoende ruimte op tafel hebt.
Startspeler kiezen: de officiële regel
Er zijn verschillende manieren om te bepalen welke speler mag beginnen. Zo kan je voor de jongste speler kiezen, een potje steen-papier-schaar doen of de officiële regel volgen: het pakken van een extra steentje. De speler met de hoogste waarde mag beginnen. Daarna wordt met de klok meegespeeld.

Het leggen van rijen
Wat zijn de regels voor rijen leggen?
Tijdens het spel gaan de spelers rijen leggen met de gepakte steentjes. Je mag daarbij twee verschillende soorten rijtjes aanleggen. De eerste optie zijn gelijke nummers in verschillende kleuren. Een kleur mag niet twee keer voorkomen in dezelfde rij. Daarbij geldt een minimaal aantal stenen van drie.
De tweede optie is een straatje van stenen in dezelfde kleur. Hierbij geldt dat het minimaal drie stenen moeten zijn.
Alle stenen hebben een waarde van 1 t/m 13 (de joker uitgezonderd). Als je een straatje neerlegt hoef je niet per se bij de 1 te beginnen. Dit mag ieder getal zijn, mits het een straatje is van minimaal drie stenen.
Bij het neerleggen van opeenvolgende stenen geldt dat je niet mag doortellen van 13 naar 1. Bij een complete straat (1 t/m 13) ligt de waarde 1 dus altijd helemaal links en de waarde 13 helemaal rechts.

Rummikub joker: dé meest waardevolle steen
Naast de stenen met de waarde 1 t/m 13 is er nog een steen: de joker. Deze joker kan ingezet worden voor iedere kleur of waarde. Wil jij bijvoorbeeld een rijtje neerleggen van gelijke nummers in verschillende kleuren, maar mis je een derde kleur? Dan komt de joker van pas.
Ook in een straatje kan jij de joker gebruiken voor een getal dat je mist. Heb je bijvoorbeeld een zwarte 7, 8, 10 en 11? Dan leg je een joker op de plek van de 9 en kan jij vijf stenen neerleggen!

Hoeveel punten moet je de eerste ronde uitleggen?
De eerste keer dat jij jouw stenen op tafel wilt leggen, moet je in totaal 30 punten uitleggen. Iedere waarde op een steen is hetzelfde aantal punten. Zo is een steen met het getal acht, dus ook acht punten waard.
Je mag ook meerdere rijtjes neerleggen die samen een totaalwaarde hebben van 30 of meer punten. En de joker? Ook die mag je gebruiken voor deze eerste beurt, waarbij hij de waarde aanneemt van de desbetreffende steen.
Spelregels Rummikub
Alle spelregels op een rijtje
Als jij 30 punten hebt neergelegd, verandert het spel voor jou. Je hoeft tijdens volgende beurten namelijk geen minimumscore meer neer te leggen. Jij mag nu altijd iedere geldige rij neerleggen. Daarbij geldt: dat mag, maar hoeft niet. Zo kan je ook ‘doorsparen’ voor een langere rij.
Daarnaast komt er nog een leuke bijkomstigheid. Je kan niet enkel rijen neerleggen, maar mag ook één of meerdere stenen leggen aan bestaande rijen. Ook aan rijen van ander spelers! Hoe dat werkt, leggen wij in het voorbeeld hieronder uit.

Ik kan geen stenen neerleggen, wat nu?
Kan jij voor jouw eerste beurt nog geen 30 punten neerleggen of kan jij later in het spel geen stenen aanleggen? Dan moet je altijd een steen pakken van de trekstapel en is de volgende speler aan de beurt. Jij mag de gepakte steen niet direct neerleggen.
Wanneer je tenminste één steen hebt neer kunnen leggen op tafel, hoef je geen steen meer af te pakken. Je hoeft nooit neer te leggen als je eigenlijk wel kan neerleggen. Soms is een steen pakken namelijk tactisch…
TIPHet spel eindigt als een speler al zijn stenen is heeft. Deze speler mag ook stenen leggen aan bestaande rijen op tafel. Er geldt: hoe meer rijen er op tafel liggen, hoe meer mogelijkheden. Soms is het dus tactisch om rijen op jouw rekje nog even te bewaren. Vervolgens leg jij in één ronde jouw laatste stenen neer. Verassing, jij hebt gewonnen!Eén laatste regel: jokers op tafel
Dat een joker een waardevolle steen is, mag duidelijk zijn. Er is nog één regel voor jokers die op tafel liggen in rijen. Deze jokers vertegenwoordigen altijd een bepaalde waarde: een getal of een kleur.
Heb jij op jouw rekje het getal of kleur die deze joker vertegenwoordigt in een gelegde rij? Dan mag jij jouw steen op de plek van de joker neerleggen.
Deze joker mag je niet op jouw rekje plaatsen. Deze moet je op tafel laten liggen, maar mag je wel combineren met stenen op jouw rekje. Een unieke kans!

Winnaar van het Rummikub spel
De speler die als eerste al zijn stenen kwijt heeft, is de winnaar van Rummikub. Volgens de officiële regels mag je ook eindigen met een joker.
Je kan er nu zelf voor kiezen of de resterende spelers doorspelen of dat het spel direct stopt. Als je meerdere rondes wilt spelen, kan je met een puntentelling werken. Het spel stopt dan direct zodra één iemand uit is.
De andere spelers tellen de waarden van de overgebleven stenen op hun rekjes bij elkaar op. Een joker telt daarbij voor 25 punten.
De totaalwaarde is het aantal minpunten dat deze speler krijgt. De winnaar krijgt juist de totaalwaarde van alle spelers als pluspunten. Spreek van te voren af hoeveel rondes je wilt spelen. De speler met de meeste punten is de uiteindelijke winnaar!
Rummikub kopen
Alle edities op een rijtje
Rummikub is een fantastisch spel voor jong en oud. Het roept vaak een familiegevoel bij mensen op. Zo speelde je het spel vroeger op de camping of tijdens een middagje met jouw gezin.
Het originele spel kan met 2 tot en met 4 spelers worden gespeeld. Daarbij is de aanbevolen leeftijd 6 jaar. Gelukkig bestaan er veel verschillende varianten, waardoor je ook met andere leeftijden of groepsgroottes kan spelen. Ontdek hieronder alle varianten!
Rummikub The Original Classic
Rummikub XXL
Rummikub XP
Rummikub Junior
My First Rummikub
Rummikub Reiseditie
Rummikub Reiseditie in Blik
Rummikub Black Edition
Rummikub Vintage
Rummikub Twist
Rummikub aanbieding: het spel kopen met korting
Rummikub is regelmatig in de aanbieding, waardoor het voor iedereen een betaalbaar gezelschapsspel is. Niet enkel het originele spel is vaker in de aanbieding, maar ook de verschillende varianten. Denk aan de reiseditie, een junior variant of een XXL editie. Bekijk alle Rummikub aanbiedingen via de knop hieronder!
Rummikub geschiedenis
Het ontstaan van Rummikub
Het ontstaan van Rummikub
De geschiedenis van Rummikub is interessanter dan je denkt. Alle steentjes waarmee je speelt, hebben namelijk veel weg van een set speelkaarten.
De bedenker van hoe wij het spel tegenwoordig kennen, is de Jood Ephraim Hertzano. Voor de jaren 30 werd het spel gespeeld met twee complete sets kaarten. Er was te veel ruimte nodig op tafel en Hertzano bedacht een oplossing: steentjes!
De verandering van kaarten naar steentjes
Het is niet voor niets dat er vier verschillende kleuren zijn (zwart, rood, oranje en blauw). Deze vervingen namelijk de schoppen, harten, ruiten en klaveren.
En nummer 1 tot en met 13? Juist, dat zijn de waarden 2 t/m 10, boer, vrouw, heer en aas. Nooit meer uitleggen welke kaartwaarde hoger is, want met getallen kan iedereen veel beter spelen!
Rummikub voor het eerst op de markt
Zo gezegd, zo gedaan. Hertzano ging in de jaren 30 aan de slag met het maken van zijn eerste sets Rummikub.
Dat deed hij volledig met zijn hand en ging vervolgens onder andere de deuren langs om de spellen te verkopen. Het werd een groot succes en daarmee benoemd tot het bestverkochte exportspel in Israël.
Internationaal succes
De Verenigde Staten maakte in 1977 kennis en de populariteit steeg in dat jaar enorm. Nederland volgde in 1983. In dat jaar werd het door ons land verkozen tot het Spel van het Jaar. En die populariteit is vandaag de dag nog altijd te merken!

Rummikub spelen: ben jij de winnaar?
Nu jij helemaal op de hoogte bent van alle regels en kooptips over Rummikub, is het tijd om het spel te spelen. Heb jij nog een geniale tip voor andere spelers? Laat het ons weten in een reactie!
Zijn de spelregels je nog niet helemaal duidelijk? Stel dan jouw vraag in een reactie en wij helpen je graag.
Lees ook:
- Yahtzee: alle regels en kooptips over dit bekende dobbelspel
- Pim Pam Pet: alle spelregels, edities en vragen op een rijtje!
- Keezenspel: dé gids met alle spelregels van Keezen
- Breinbrekers: kraak je hersenen met deze 9 uitdagende denkpuzzels