Rummikub: alle spelregels, 10 edities en kooptips op een rij

Rummikub is een populair spel dat al in 1930 werd bedacht. Wij kennen het spel nu met steentjes, maar dat was vroeger heel anders. Toen werd het spel – ook wel Rummy genoemd – met twee sets speelkaarten gespeeld.

De spelers liepen daar tegen één probleem aan: er was ontzettend veel ruimte nodig op tafel. De kaarten werden vervangen door steentjes. Hét begin van hoe wij Rummikub nu kennen. Wij zetten alle regels op een rijtje en geven je de beste kooptips!

Rummikub spel in het kort

Wat is het doel van het spel?

Bij Rummikub pakt iedere speler aan het begin van het spel 14 stenen en zet deze op zijn rekje. In verschillende ronden proberen de spelers deze stenen op tafel neer te leggen. Daarbij moet je de eerste beurt een specifiek aantal punten uitleggen (30 punten).

Daarna heb je vrij spel en mag je in iedere rij op tafel jouw steentjes aansluiten. Uiteraard enkel op specifieke manieren die wij hieronder verder uitleggen. Het doel van Rummikub is om als eerste al jouw stenen kwijt te raken.

rummikub regels spelregels kopen spel
Via: flickr.com | Olivier Bruchez, CC

Rummikub voorbereiding

Hoeveel stenen je moet pakken en meer!

De Rummikub regels zijn erg eenvoudig. Bij de Original-editie is de aanbevolen leeftijd daarom al vanaf 6 jaar. Er is zelfs een Junior-editie die gespeeld kan worden met kinderen vanaf 4 jaar.

Ook voor volwassenen is het een erg leuk gezelschapsspel. Het is niet voor niets dat er vanaf 1986 een Nederlands Kampioenschap wordt gespeeld. Wij zetten alle officiële Rummikub spelregels hieronder op een rijtje.

Voorbereiding van het spel

Het spel bestaat uit 106 stenen met de waarde 1 t/m 13 en een aantal rekjes. Iedere speler klapt zijn rekje uit en alle stenen worden dicht op tafel gelegd. Het spel begint misschien wel met een van de leukste elementen: het husselen van alle stenen. Het is erg belangrijk dat de stenen door elkaar liggen.

Hoeveel stenen pakken bij Rummikub?

Iedere speler pakt aan het begin van het spel 14 willekeurige stenen en zet deze op zijn rekje. Zorg ervoor dat de andere spelers jouw stenen niet kunnen zien.

Alle resterende steentjes plaats je vervolgens in verschillende stapeltjes op de tafel. Deze vormen tijdens het spel de trekstapels. Je kan er ook voor kiezen om alle stenen los te laten liggen, maar zorg ervoor dat je dan voldoende ruimte op tafel hebt.

Startspeler kiezen: de officiële regel

Er zijn verschillende manieren om te bepalen welke speler mag beginnen. Zo kan je voor de jongste speler kiezen, een potje steen-papier-schaar doen of de officiële regel volgen: het pakken van een extra steentje. De speler met de hoogste waarde mag beginnen. Daarna wordt met de klok meegespeeld.

rummikub spel spelregels kopen
Via: flickr.com | Noj Han, CC

Het leggen van rijen

Wat zijn de regels voor rijen leggen?

Tijdens het spel gaan de spelers rijen leggen met de gepakte steentjes. Je mag daarbij twee verschillende soorten rijtjes aanleggen. De eerste optie zijn gelijke nummers in verschillende kleuren. Een kleur mag niet twee keer voorkomen in dezelfde rij. Daarbij geldt een minimaal aantal stenen van drie.

Voorbeeld gelijke nummers
Op jouw rekje heb je een rode 8, twee keer een blauwe 8 en een zwarte 8 staan. Je mag op tafel één rode, één blauwe en één zwarte 8 neerleggen.

De tweede optie is een straatje van stenen in dezelfde kleur. Hierbij geldt dat het minimaal drie stenen moeten zijn.

Alle stenen hebben een waarde van 1 t/m 13 (de joker uitgezonderd). Als je een straatje neerlegt hoef je niet per se bij de 1 te beginnen. Dit mag ieder getal zijn, mits het een straatje is van minimaal drie stenen.

Bij het neerleggen van opeenvolgende stenen geldt dat je niet mag doortellen van 13 naar 1. Bij een complete straat (1 t/m 13) ligt de waarde 1 dus altijd helemaal links en de waarde 13 helemaal rechts.

Voorbeeld straatje
Op jouw rekje heb je een blauwe 5, 7, 8, 9 en 11. Jij mag nu de 7, 8 en 9 neerleggen op tafel.

Black Friday 2023Black Friday 2023

Rummikub joker: dé meest waardevolle steen

Naast de stenen met de waarde 1 t/m 13 is er nog een steen: de joker. Deze joker kan ingezet worden voor iedere kleur of waarde. Wil jij bijvoorbeeld een rijtje neerleggen van gelijke nummers in verschillende kleuren, maar mis je een derde kleur? Dan komt de joker van pas.

Ook in een straatje kan jij de joker gebruiken voor een getal dat je mist. Heb je bijvoorbeeld een zwarte 7, 8, 10 en 11? Dan leg je een joker op de plek van de 9 en kan jij vijf stenen neerleggen!

rummikub xxl junior black edition reiseditie
Via: flickr.com | jnap, CC

Hoeveel punten moet je de eerste ronde uitleggen?

De eerste keer dat jij jouw stenen op tafel wilt leggen, moet je in totaal 30 punten uitleggen. Iedere waarde op een steen is hetzelfde aantal punten. Zo is een steen met het getal acht, dus ook acht punten waard.

Je mag ook meerdere rijtjes neerleggen die samen een totaalwaarde hebben van 30 of meer punten. En de joker? Ook die mag je gebruiken voor deze eerste beurt, waarbij hij de waarde aanneemt van de desbetreffende steen.

Voorbeeld 30 punten
Jij hebt een zwarte 7, 8 en 9. Dit vormt samen 24 punten. Je komt nog zes punten tekort om voor de eerste keer stenen neer te mogen leggen. Je hebt nog wel een blauwe en rode 2, én een joker. Dit vormt samen 6 punten, waardoor je in totaal 30 punten hebt. Deze twee rijen leg je tijdens jouw beurt open op tafel. Een ander voorbeeld: heb je een blauwe 9, 10 en 11? Dan heb je 30 punten met slechts één rij!

Spelregels Rummikub

Alle spelregels op een rijtje

Als jij 30 punten hebt neergelegd, verandert het spel voor jou. Je hoeft tijdens volgende beurten namelijk geen minimumscore meer neer te leggen. Jij mag nu altijd iedere geldige rij neerleggen. Daarbij geldt: dat mag, maar hoeft niet. Zo kan je ook ‘doorsparen’ voor een langere rij.

Daarnaast komt er nog een leuke bijkomstigheid. Je kan niet enkel rijen neerleggen, maar mag ook één of meerdere stenen leggen aan bestaande rijen. Ook aan rijen van ander spelers! Hoe dat werkt, leggen wij in het voorbeeld hieronder uit.

Voorbeeld aanleggen in bestaande rijen
Op tafel ligt een blauwe, zwarte en oranje 8. Een ander speler heeft deze rij eerder neergelegd. Op jouw rekje heb je een rode 8 staan. Deze mag je leggen aan de bestaande rij.
Sint 2023Sint 2023

Ik kan geen stenen neerleggen, wat nu?

Kan jij voor jouw eerste beurt nog geen 30 punten neerleggen of kan jij later in het spel geen stenen aanleggen? Dan moet je altijd een steen pakken van de trekstapel en is de volgende speler aan de beurt. Jij mag de gepakte steen niet direct neerleggen.

Wanneer je tenminste één steen hebt neer kunnen leggen op tafel, hoef je geen steen meer af te pakken. Je hoeft nooit neer te leggen als je eigenlijk wel kan neerleggen. Soms is een steen pakken namelijk tactisch…

TIPHet spel eindigt als een speler al zijn stenen is heeft. Deze speler mag ook stenen leggen aan bestaande rijen op tafel. Er geldt: hoe meer rijen er op tafel liggen, hoe meer mogelijkheden. Soms is het dus tactisch om rijen op jouw rekje nog even te bewaren. Vervolgens leg jij in één ronde jouw laatste stenen neer. Verassing, jij hebt gewonnen!

Eén laatste regel: jokers op tafel

Dat een joker een waardevolle steen is, mag duidelijk zijn. Er is nog één regel voor jokers die op tafel liggen in rijen. Deze jokers vertegenwoordigen altijd een bepaalde waarde: een getal of een kleur.

Heb jij op jouw rekje het getal of kleur die deze joker vertegenwoordigt in een gelegde rij? Dan mag jij jouw steen op de plek van de joker neerleggen.

Deze joker mag je niet op jouw rekje plaatsen. Deze moet je op tafel laten liggen, maar mag je wel combineren met stenen op jouw rekje. Een unieke kans!

rummikub spel aanbiedingen kopen regels
Via: flickr.com | JessicaLee-Photography, CC

Winnaar van het Rummikub spel

De speler die als eerste al zijn stenen kwijt heeft, is de winnaar van Rummikub. Volgens de officiële regels mag je ook eindigen met een joker.

Je kan er nu zelf voor kiezen of de resterende spelers doorspelen of dat het spel direct stopt. Als je meerdere rondes wilt spelen, kan je met een puntentelling werken. Het spel stopt dan direct zodra één iemand uit is.

De andere spelers tellen de waarden van de overgebleven stenen op hun rekjes bij elkaar op. Een joker telt daarbij voor 25 punten.

De totaalwaarde is het aantal minpunten dat deze speler krijgt. De winnaar krijgt juist de totaalwaarde van alle spelers als pluspunten. Spreek van te voren af hoeveel rondes je wilt spelen. De speler met de meeste punten is de uiteindelijke winnaar!

Rummikub kopen

Alle edities op een rijtje

Rummikub is een fantastisch spel voor jong en oud. Het roept vaak een familiegevoel bij mensen op. Zo speelde je het spel vroeger op de camping of tijdens een middagje met jouw gezin.

Het originele spel kan met 2 tot en met 4 spelers worden gespeeld. Daarbij is de aanbevolen leeftijd 6 jaar. Gelukkig bestaan er veel verschillende varianten, waardoor je ook met andere leeftijden of groepsgroottes kan spelen. Ontdek hieronder alle varianten!

Rummikub The Original Classic

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Rummikub The Original Classic is de standaard editie van het populair spel. Deze editie kan gespeeld worden met 2 t/m 4 spelers.

Rummikub XXL

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Rummikub XXL heeft de spelregels van de originele versie, maar dan met extra grote stenen en plankjes. Deze editie kan gespeeld worden met 2 t/m 4 spelers.

Rummikub XP

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Speel jij spelletjes het liefst met grotere groepen? Rummikub XP is gemaakt voor 2 t/m 6 spelers. En dat met de originele spelregels!

Rummikub Junior

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Rummikub Junior is gemaakt voor kinderen vanaf 4 jaar. Er zijn drie spelniveaus, zodat je altijd een juiste moeilijkheidsgraad kan toepassen!

My First Rummikub

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het spelen van Rummikub. De editie My First Rummikub is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Rummikub Reiseditie

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Als je op reis bent, wil je uiteraard spelletjes kunnen spelen. Grote dozen zijn niet handig. Deze Rummikub Reiseditie is compact en kan gespeeld worden met 2 t/m 4 spelers.

Rummikub Reiseditie in Blik

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Met deze Rummikub Reiseditie in Blik weet je zeker dat jij de komende jaren speelplezier zal hebben. Stevig én compact. Het spel is geschikt voor 2 t/m 4 spelers.

Rummikub Black Edition

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Wil jij een unieke set? Dan is deze luxe Rummikub Black Edition wat voor jou. Weinig personen hebben deze editie in hun spelletjeskast staan en dat maakt hem nog meer bijzonder!

Rummikub Vintage

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Was vroeger écht alles beter? Zelfs Rummikub? Als jij het nostalgische gevoel weer terug in huis wilt halen, is deze Rummikub Vintage editie zeker geschikt!

Rummikub Twist

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Ken jij de spelregels uit jouw hoofd en wil je eens iets anders? Probeer dan Rummikub Twist. Deze editie bevat niet twee, maar acht jokers. En ze hebben ook nog eens vier verschillende functies!

Rummikub aanbieding: het spel kopen met korting

Rummikub is regelmatig in de aanbieding, waardoor het voor iedereen een betaalbaar gezelschapsspel is. Niet enkel het originele spel is vaker in de aanbieding, maar ook de verschillende varianten. Denk aan de reiseditie, een junior variant of een XXL editie. Bekijk alle Rummikub aanbiedingen via de knop hieronder!

Rummikub geschiedenis

Het ontstaan van Rummikub

Het ontstaan van Rummikub

De geschiedenis van Rummikub is interessanter dan je denkt. Alle steentjes waarmee je speelt, hebben namelijk veel weg van een set speelkaarten.

De bedenker van hoe wij het spel tegenwoordig kennen, is de Jood Ephraim Hertzano. Voor de jaren 30 werd het spel gespeeld met twee complete sets kaarten. Er was te veel ruimte nodig op tafel en Hertzano bedacht een oplossing: steentjes!

De verandering van kaarten naar steentjes

Het is niet voor niets dat er vier verschillende kleuren zijn (zwart, rood, oranje en blauw). Deze vervingen namelijk de schoppen, harten, ruiten en klaveren.

En nummer 1 tot en met 13? Juist, dat zijn de waarden 2 t/m 10, boer, vrouw, heer en aas. Nooit meer uitleggen welke kaartwaarde hoger is, want met getallen kan iedereen veel beter spelen!

Rummikub voor het eerst op de markt

Zo gezegd, zo gedaan. Hertzano ging in de jaren 30 aan de slag met het maken van zijn eerste sets Rummikub.

Dat deed hij volledig met zijn hand en ging vervolgens onder andere de deuren langs om de spellen te verkopen. Het werd een groot succes en daarmee benoemd tot het bestverkochte exportspel in Israël.

Internationaal succes

De Verenigde Staten maakte in 1977 kennis en de populariteit steeg in dat jaar enorm. Nederland volgde in 1983. In dat jaar werd het door ons land verkozen tot het Spel van het Jaar. En die populariteit is vandaag de dag nog altijd te merken!

rummikub geschiedenis
Via: flickr.com | Peter Forret, CC

Rummikub spelen: ben jij de winnaar?

Nu jij helemaal op de hoogte bent van alle regels en kooptips over Rummikub, is het tijd om het spel te spelen. Heb jij nog een geniale tip voor andere spelers? Laat het ons weten in een reactie!

Zijn de spelregels je nog niet helemaal duidelijk? Stel dan jouw vraag in een reactie en wij helpen je graag.

Lees ook:

Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo