Qwirkle: match de juiste tegels en verzamel punten

Qwirkle spel
Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Speeltijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Soort spel: bordspel

Qwirkle heeft tientallen spellenprijzen gewonnen en is al jaren enorm populair. Het bordspel is enorm toegankelijk voor alle leeftijden, omdat de handelingen in het spel eenvoudig zijn: leg tegels met dezelfde symbolen of kleuren aan elkaar.

Spelers worden aan het denken gezet en moeten de juiste beslissingen nemen. Tijdens Qwirkle beleven de spelers gedurende 45 minuten zeker veel speelplezier!

Qwirkle kopen

De beste kooptips op een rijtje

Qwirkle

Match de juiste tegels en verzamel punten!
Qwirkle spel
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs Qwirkle

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler zes tegels en zet deze voor zich neer. Per beurt probeer je tegels met dezelfde vorm of dezelfde kleur in een rij aan te leggen, waarmee jij een bepaald aantal punten verdient.

Leg jij een zesde tegel in een rij en heb je daarmee een Qwirkle? Dan ontvang jij nog eens zes bonuspunten! De speler die aan het aan eind van het spel de meeste punten heeft verzameld, mag zich tot winnaar of winnares benoemen.

Kenmerken

  • Bordspel
  • 2 – 4 spelers
  • Leeftijd: vanaf 8 jaar
  • Speeltijd: 45 minuten
  • Nederlands
  • 999 Games

Vergelijk prijzen Qwirkle

€29,99
26 november 2023 21:26
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
4 nieuw van €29,99
€29,99 niet op voorraad

Spelregels Qwirkle

Hoe speel je het bordspel Qwirkle?

Het bordspel Qwirkle bevat 108 tegels met in totaal zes verschillende kleuren. De tegels hebben daarnaast verschillende vormen, zoals ruiten, cirkels en sterren.

Alle tegels worden in de buidel gedaan en iedere speler trekt zes tegels. Deze tegels zet je voor je neer, zodat de andere spelers jouw tegels niet kunnen zien. Leg vervolgens pen en papier klaar om de score bij te houden en het spel kan beginnen!

Qwirkle alle tegels

Wie mag er beginnen?

De speler die de meeste tegels heeft in dezelfde kleur of hetzelfde symbool, mag beginnen door deze tegels op tafel te leggen. Je scoort hiermee direct punten (meer over de puntenverdeling volgt later). Vul vervolgens het aantal tegels weer aan tot zes tegels.

Voorbeeld

Speler 1 heeft vier rode tegels (twee cirkels, een ruit en een ster). Speler 2 heeft drie blauwe tegels (drie cirkels). Speler 1 mag beginnen, omdat hij vier rode tegels heeft (het symbool doet er niet toe). Speler 2 had slechts drie overeenkomende tegels in dezelfde kleur of hetzelfde symbool.

Regels over een serie

Een rij van tegels wordt in Qwirkle een serie genoemd. Een serie bestaat uit 1 tot en met 6 tegels in dezelfde kleur óf symbool. Hierbij geldt dat er nooit twee exact dezelfde tegels in één serie kunnen liggen.

Voorbeeld

In één serie kunnen niet twee rode cirkels liggen, maar wel een rode cirkel en een rode ster. Wordt een serie juist gevormd met dezelfde symbolen? Dan kan er in deze serie een groene ster en een rode ster liggen, maar niet tweemaal een groene ster.

Qwirkle buidel en tegels

Het spelen van een beurt

Nadat de eerste speler zijn tegels heeft neergelegd, voert iedere speler met de klok mee een van de onderstaande drie opties uit:

  • Optie 1: één tegel leggen en hand aanvullen
  • Optie 2: twee of meer tegels leggen en hand aanvullen
  • Optie 3: één of meer tegels ruilen

Black Friday 2023Black Friday 2023

Optie 1: één tegel leggen en hand aanvullen

Een speler legt een van zijn tegels aan een serie op het speelveld. Deze tegel moet altijd tenminste aan één andere tegel grenzen. Vervolgens wordt de hand weer aangevuld tot zes tegels.

Optie 2: twee of meer tegels leggen en hand aanvullen

Een speler legt twee of meer tegels in dezelfde serie aan. Ook nu wordt de hand weer aangevuld tot zes tegels.

Optie 3: één of meer tegels ruilen

De speler bepaalt eerst welke tegels hij weg wilt doen. Deze legt hij opzij en trekt vervolgens evenveel tegels uit de buidel. De opzij gelegde tegels doe je terug in de buidel en wordt geschud. In deze ronde mag je geen tegels leggen en scoor je dus ook geen punten.

Qwirkle tegels leggen

Punten en winnaar

Wie is de winnaar van Qwirkle?

Na het leggen van tegels krijgt de speler één punt voor iedere tegel in deze serie. Zelfs als hij een tegel niet heeft gelegd. Legt een speler een zesde tegel in een serie?

Dan is dat een Qwirkle en scoort deze speler 6 bonuspunten. Deze beurt levert dan 6 + 6 = 12 punten op. Liggen er zes tegels in een serie? Dan kan er tijdens een volgende beurt geen tegels meer worden aangelegd in deze serie.

Verdienen van punten

Een speler legt drie tegels in een serie aan waar al twee tegels liggen. Deze speler verdient nu 5 punten. Een volgende speler legt nog één tegel in deze serie aan. De serie bestaat nu uit zes tegels en vormt een Qwirkle. Deze speler krijgt nu 6 punten (voor iedere tegel 1 punt) en nog eens 6 bonuspunten. Hierdoor verdient de speler in deze beurt 12 punten.

Einde van het spel en de winnaar

Als de buidel leeg is vullen de spelers hun hand niet meer aan. Het spel eindigt als iemand zijn laatste tegel heeft gespeeld. Deze speler krijgt 6 bonuspunten. De punten van alle spelers worden nu opgeteld en de speler met de meeste punten wint het spel!

Qwirkle series leggen

Qwirkle edities

Dit zijn alle edities van Qwirkle

Qwirkle heeft niet alleen een editie met tegels, maar is ook verkrijgbaar met kaarten. Ontdek hieronder alle edities, waaronder een reiseditie en een speciale speelmat!

Qwirkle spel

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Qwirkle is een bordspel voor de hele familie. Je speelt het met 2 t/m 4 spelers en heeft een aanbevolen leeftijd vanaf 8 jaar. De speeltijd is 45 minuten.

Qwirkle Cards

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Het bordspel is niet alleen verkrijgbaar met tegels, maar ook met kaarten. Bij Qwirkle Cards vorm je series van gelijke symbolen of kleuren en leg je kaarten aan bij andere series.

Qwirkle Reiseditie

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Wil je het familiespel overal mee naartoe nemen? Dan is deze Qwirkle Reiseditie een goede oplossing. Een handige opbergtas en perfect voor op de campingtafel!

Qwirkle Playmat Connect

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Deze rubberen Qwirkle Speelmat is geschikt voor het basisspel. Je scoort extra bonuspunten als je op de mat afgebeelde symbolen verbindt. Een nieuwe beleving van het spel!

Wat vind jij van Qwirkle?

Heb jij Qwirkle toegevoegd aan jouw spelletjesverzameling of heb jij een vraag over het spel? Laat ons in een reactie!

Lees ook:

Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo