Pim Pam Pet: alle spelregels, edities en vragen op een rijtje!

pim pam pet spelregels vragen original

Pim Pam Pet is al jaren een populair gezelschapsspel. Je geeft een slinger aan een draaischijf en ziet één letter van het alfabet verschijnen. Aan de hand van een stapel kaartjes met Pim Pam Pet vragen, moet iedere speler een antwoord verzinnen dat begint met de gedraaide letter. Wij zetten alle spelregels, edities en inspiratie voor vragen op een rijtje!

Het doel van Pim Pam Pet

Bij Pim Pam Pet heb je niet veel verschillende spelelementen. Je hebt een draaischijf met daarop de meeste letters van het alfabet, en een stapel kaartjes waarop vragen staan. Het spel kan zowel in teams als individueel gespeeld worden. Vooraf aan het spel kies je daarom de manier waarop je wilt spelen.

Bij iedere spelvariant komt het doel op hetzelfde neer: draai de schijf, lees een vraag voor en verzin een antwoord met de verschenen beginletter. Het spel is afgelopen als alle kaartjes op zijn. De speler of het team met de meeste kaartjes, wint het spel!

pim pam pet spelregels vragen adults only
Via: bol.com

Hoe is Pim Pam Pet ontstaan?

In 1929 werd Pim Pam Pet op de markt gebracht door de Duitse spellenuitgever Spear’s Games. Het spel werd toen uitgebracht onder de naam ‘Denk Fix!’. Al snel volgden vertalingen van het spel. In Nederland verscheen het in die tijd eerst in de schappen onder de naam ‘Zeg het Meteen!’.

Deze naam is uiteindelijk veranderd naar ‘Denk Fiks!’, dat meer overeenkwam met de originele Duitse naam. Pas in 1942 heeft spellenuitgever Jumbo het spel geïntroduceerd als Pim-pam-pet. Dat is nog altijd de naam die nu het meest bekend is in Nederland.

Spelletjes met korting

2+1 gratis op spellen & puzzels TIJDELIJKE ACTIE OP BOL.COM

Groot assortiment
Flinke kortingen
Vandaag besteld, morgen in huis

‘Hitje’ over het populaire spel

En je weet pas écht dat een spel populair is, als er zelfs een nummer over wordt gemaakt. Dit bescheiden hitje ‘Pim Pam Pet’ van Sander Vos en de Waterlanders verscheen in 1997. Zeker het luisteren waard al zeggen wij het zelf!

Spelregels Pim Pam Pet

Bij Pim Pam Pet schud je alle kaartjes en plaats je de draaischijf midden op tafel. Op de draaischijf staan bijna alle letters van het alfabet. Een aantal letters zijn namelijk te lastig om er een antwoord mee te verzinnen. Deze zijn er daarom voor het gemak uitgelaten. Iedere ronde pakt één speler een kaartje. De vraag wordt voorgelezen en er wordt een slinger gegeven aan de draaischijf.

Zodra de letter is verschenen, moeten alle spelers een antwoord verzinnen dat begint met deze letter. De winnaar mag het kaartje houden, en heeft één punt verdiend. Het is belangrijk om vooraf aan het kaartspel te kiezen of je in teams óf individueel speelt.

Pim Pam Pet in teams spelen

Bij Pim Pam Pet in teams kies je vooraf één spelleider. De resterende spelers worden in twee teams verdeeld. Iedere ronde leest de spelleider een vraag op van de trekstapel, draait de schijf en roept de zichtbare letter. Alle spelers proberen nu zo snel mogelijk een antwoord te verzinnen op deze vraag met de juiste beginletter. Het team dat als eerste de vraag juist heeft beantwoord, ontvangt het kaartje.

Luuk - SpellenFans

Mijn favoriete spel van januari Uitgebreid getest

Iedere maand speel ik verschillende nieuwe spellen. In januari is mijn favoriet het partyspel Barking Kittens. Een uitbreiding voor Exploding Kittens!

Pim Pam Pet individueel spelen

Je kunt het spel ook individueel spelen. Aan het begin van het spel wordt een startspeler gekozen. Deze speler leest de eerste ronde een vraag voor, draait aan de schijf en roept de letter. De andere spelers moeten de vraag nu zo snel mogelijk beantwoorden. Degene die het snelst een antwoord zegt, wint het kaartje.

Hierna leest de speler links van de startspeler een vraag voor en draait aan de schijf. Zo wordt er steeds met de klok mee gespeeld. Hierbij geldt dat een speler die aan de schijf draait, deze ronde een vraag niet mag beantwoord.

pim pam pet junior spelregels
Via: bol.com

Wat gebeurt er als je een fout antwoord geeft?

Een fout antwoord is een antwoord dat niet begint met de gedraaide letter óf geen antwoord is op de vraag. Als je een fout antwoord geeft, moet je een eerder gewonnen kaartje afgeven. Speel je in teams? Dan geef je logischerwijs het kaartje af aan het andere team. Als je individueel speelt, dan kies je zelf een speler uit aan wie je een kaartje geeft. Er wordt vervolgens verder gespeeld en een andere speler kan nog steeds het kaartje waarvoor gespeeld wordt winnen.

Twee spelers geven tegelijk een antwoord, wat nu?

Als twee spelers op exact hetzelfde moment een juist antwoord geven, moet de spelleider van die ronde de eindbeslissing maken. De winnaar van deze ronde is de speler met het meest originele antwoord. Als deze beslissing te lastig is, kan er ook voor gekozen worden om opnieuw te draaien aan de schijf. Enkel de spelers die tegelijkertijd een antwoord gaven, doen mee aan deze battle. De speler die het snelst een antwoord geeft, wint het kaartje.

LAMA

De leukste spelletjes onder de €10 spelletjes met korting

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Vandaag besteld, morgen in huis

Wie is de winnaar van Pim Pam Pet?

Het spel stopt als alle kaartjes van de trekstapel op zijn. Bij ieder juist antwoord heb je het bijbehorende kaartje met de vraag gekregen. Ieder kaartje geldt als één punt. Alle spelers of ieder team tellen aan het eind van het spel de punten bij elkaar op. De winnaar is de speler of het team met de meeste punten.

pim pam pet original vragen spelregels
Via: bol.com

Edities van Pim Pam Pet

Er zijn in totaal vier edities van Pim Pam Pet uitgebracht door spellenuitgever Jumbo. Het gaat hier om Pim Pam Pet Original, Family, Adults Only en een reiseditie. In het overzicht hieronder zetten wij alle edities op een rijtje, inclusief aanbevolen leeftijd en de belangrijkste verschillen.

Pim Pam Pet Original

De meest klassieke versie van Pim Pam Pet
Pim Pam Pet Original is geschikt voor een leeftijd vanaf 8 jaar. Het spel kan gespeeld worden met 2 t/m 10 spelers. Met in totaal 80 verschillende vragen, is er een speeltijd van 30 minuten.

Pim Pam Pet Family

Gelijke kansen voor jong en oud
Pim Pam Pet Original is geschikt voor een leeftijd vanaf 6 jaar. Het spel kan gespeeld worden met 2 t/m 8 spelers. Met in totaal 56 kaarten, is er een speeltijd van 15 minuten.

Pim Pam Pet Adults Only

Inclusief gewaagde vragen voor volwassenen
Pim Pam Pet Original is geschikt voor een leeftijd vanaf 18 jaar. Het spel kan gespeeld worden met 2 t/m 10 spelers. Met in totaal 80 kaarten, is er een speeltijd van 30 minuten.

Pim Pam Pet Reiseditie

Compact, licht en handig mee te nemen
Pim Pam Pet Reiseditie is geschikt voor een leeftijd vanaf 8 jaar. Het spel kan gespeeld worden met 2 t/m 4 spelers. Met in totaal 33 kaarten, is er een speeltijd van 30 minuten.

Zo maak je Pim Pam Pet zelf!

Pim Pam Pet is een populair spel om te spelen met je vrienden. Heb jij niet het budget om het originele spel aan te schaffen of wil je juist jouw eigen creativiteit gebruiken? Dan leggen wij uit hoe jij het spel zelf kan maken. In plaats van een draaischijf maak jij een bak met de verschillende letters.

Je schrijft alle letters uit het alfabet op een los papiertje, met uitzondering van de C, I, J, Q, U, X, Y en Z. Vouw de papiertjes dubbel, zodat de letters niet zichtbaar zijn. Deze stop jij allemaal in een bak.

Pim Pam Pet vragen

Nu jij alle letters in een bak hebt gestopt, heb je nog een aantal vragen nodig. Houd ongeveer rekening met 1 minuut speeltijd per vraag. Uiteraard wordt er tijdens een spelletje ook veel gelachen en gepraat. Ons advies is daarom om 20 vragen te bedenken voor een speeltijd van 30 minuten. Deze vragen schrijf je op losse papiertjes, en leg je allemaal op een trekstapel.

Uiteraard hoef jij de voorbereiding met vragen niet helemaal zelf te doen. Laat alle spelers een bepaald aantal vragen opschrijven, en je hebt zo het juiste aantal vragen bij elkaar. Wij helpen je hieronder met een aantal voorbeeld vragen:

pim pam pet adults only
Via: bol.com

Pim Pam Pet vragen algemeen

 • Iets waarmee je muziek kan maken
 • Een beroep
 • Wat vind je in de woonkamer
 • Een winkelnaam
 • Een smaak van thee
 • Wat vind je in de badkamer
 • Een hondenras
 • Iets wat met de Middeleeuwen te maken heeft
 • Een televisieprogramma of films
 • Een gerecht

Pim Pam Pet vragen voor het gezin

 • Een dier uit de dierentuin
 • Iets dat je eng vindt
 • Iets dat je kunt eten
 • Jouw favoriete superheld of Disney-figuur
 • Wat zie je in een circus?
 • Een schoolvak
 • Jouw favoriete hobby
 • Een sport
 • Iets dat je buiten kunt doen
 • Speelgoed

Pim Pam Pet vragen voor volwassenen

 • Iets dodelijks
 • Iets waaraan je kan likken
 • Een gevoelig plekje
 • Iets wat je op het toilet doet
 • Voorwerp in je slaapkamer
 • Een bijnaam voor de persoon naast je
 • Iets wat je nooit tegen je vrouw moet zeggen
 • Iets waarvan je moet kokhalzen
 • Een standje
 • Iets waarmee je niet door de douane komt
Spelletjes met korting

Een spelletje geven als cadeau of voor jezelf? Bekijk alle kortingen! 40% korting op spellen

Groot assortiment
Flinke kortingen
Vandaag besteld, morgen in huis

Spelregels bij eigen gemaakte Pim Pam Pet

Wil je Pim Pam Pet zelf maken? Dan zijn de spelregels precies hetzelfde. Als je alle letters in een bak hebt gestopt en de vragen op een trekstapel hebt gelegd, kan het spel beginnen. Je kiest vervolgens of je speelt in teams óf individueel. De spelleider of startspeler trekt een letter uit de bak, leest een vraag voor en de andere spelers proberen zo snel mogelijk een antwoord te verzinnen. Het leuke aan een eigen gemaakt spel is dat je telkens nieuwe vragen kunt toevoegen!

Pim Pam Pet kopen

Pim Pam Pet is al jaren een populair spel. Door de verschillende edities heb je altijd wel een geschikt spel voor de leeftijd waarnaar jij op zoek bent. Een Family-editie is dan ook perfect voor jonge kinderen, terwijl de ‘Adults Only’-editie juist uitdagend is voor volwassen. De Original-editie zit hier tussenin, en is een goede keuze voor zowel kinderen als volwassen. Veel speelplezier!

pim pam pet family spelregels
Via: bol.com

Jouw vraag of review over Pim Pam Pet

Speel jij het gezelschapsspel Pim Pam Pet regelmatig met je familie of vrienden? Of heb jij juist een vraag over de spelregels? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt of stel jouw vraag!

Lees ook:

Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo
   Shopping cart