Phase 10: bereik jij als eerste speler de eindfase?

Phase 10
Aantal spelers: 2 - 6 spelers
Speeltijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Soort spel: kaartspel

Phase 10: een kaartspel met 10 fasen, waarbij de spanning hoog zal oplopen. Iedere ronde proberen de spelers combinaties van kaarten op te leggen om verder te mogen naar de volgende fase.

Andere spelers saboteren je met pestkaarten en geluk is nodig om de juiste kaarten van de trekstapel te pakken. Een spannend kaartspel met een speelduur van 30 minuten en geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Minstens zo leuk voor volwassenen!

Phase 10 kopen

De beste kooptips op een rijtje

Phase 10

Bij dit kaartspel loopt de spanning hoog op!
Phase 10
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs Phase 10

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Het spel bestaat (zoals de naam al doet vermoeden) uit 10 fasen. Iedere speler krijgt tien kaarten en probeert hiermee bepaalde combinaties te maken. Als een combinatie kan worden opgelegd, heeft deze speler een fase behaald.

Een ronde eindigt als een speler al zijn of haar kaarten kwijt is. De spelers die de fase niet hebben gehaald, proberen het in een nieuwe ronde opnieuw. Je wint het spel als je de tien fasen allemaal hebt voltooid.

Kenmerken

 • Kaartspel
 • 2 – 6 spelers
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speeltijd: 30 minuten
 • Nederlands
 • Mattel Games

Vergelijk prijzen Phase 10

€12,99 €15,99
26 november 2023 10:47
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
16 nieuw van €12,17
€12,99 niet op voorraad

Spelregels Phase 10

Hoe speel je het kaartspel Phase 10?

De twee overzichtskaarten tonen de combinaties die gemaakt moeten worden in iedere fase. Dit kan een opeenvolgende reeks van getallen zijn (ABC), een set van dezelfde getallen (AAA) of kaarten met dezelfde kleur.

Leg daarom de overzichtskaarten voor iedereen zichtbaar op tafel, zodat iedere speler weet hoe een fase behaald kan worden.

Delen van kaarten

Hierna ontvangt iedere speler tien kaarten en bekijken deze zonder de kaarten te laten zien aan de andere spelers. De overgebleven kaarten vormen de dichte pakstapel, waarbij één kaart wordt omgedraaid. Deze omgedraaide kaart is de aflegstapel.

De tien fasen bij Phase 10

Fase 1 – AAA + BBB

Fase 2 – AAA + ABCD

Fase 3 – AAAA + ABCD

Fase 4 – ABCDEFG (7)

Fase 5 – ABCDEFGH (8)

Fase 6 – ABCDEFGHI (9)

Fase 7 – AAAA + BBBB

Fase 8 – 7 kaarten met dezelfde kleur

Fase 9 – AAAAA + BB

Fase 10 – AAAAA + BBB

Inhoud van Phase 10

 • 110 kaarten onderverdeeld in: 96 genummerde kaarten van 1 t/m 12 in blauw, groen, rood en geel (twee setjes)
 • 8 keuzekaarten
 • 4 pestkaarten
 • 2 overzichtskaarten met de fasen

Hoe werkt een speelbeurt?

De speler links van de gever mag beginnen, waarna met de klok mee wordt gespeeld. Een speler volgt altijd de volgende vier stappen tijdens een speelbeurt:

 1. Trek een kaart
 2. Leg een fase neer als dat mogelijk is
 3. Leg kaarten aan bij andere fasen als dat mogelijk is
 4. Leg een kaart op de aflegstapel

1. Trek een kaart

Een speler start met het trekken van één kaart. Je hierbij hierbij de keuze uit een dichte kaart van de pakstapel of de bovenste kaart van de aflegstapel. Deze kaart stop je bij de kaarten in jouw hand.

2. Leg een fase neer als dat mogelijk is

De spelers starten allemaal bij fase 1 en kunnen deze behalen door een bepaalde combinatie van kaarten op te leggen. Deze combinaties worden weergegeven op de overzichtskaarten. Als jij de juiste combinatie voor fase 1 in jouw handen hebt, mag je deze open op tafel neerleggen. Hiermee heb jij fase 1 behaald en is jouw doel nu om al jouw handkaarten kwijt te raken. Er geldt dat je maar één fase per ronde mag neerleggen.

3. Leg kaarten aan bij andere fasen als dat mogelijk is

Je mag pas handkaarten bij fasen van andere spelers aanleggen als jijzelf al een fase hebt opgelegd. Door kaarten aan te leggen, kun je jouw handkaarten kwijtraken. Je mag daarbij zoveel kaarten aanleggen als je wilt, zowel bij jouw fase als bij andere spelers. De enige regel is dat de kaarten moeten passen aan de fasen. Aan een reeks kaarten met 6 – 7 – 8, kan dus een ‘9’ worden opgelegd. Heb je ook nog een 10 in jouw hand? Dan mag je deze erbij leggen!

4. Leg een kaart op de aflegstapel

De laatste stap in jouw speelbeurt is het afleggen van één kaart op de aflegstapel. Als dit jouw laatste kaart is, eindigt de ronde direct. Mocht je bij het aanleggen van kaarten bij andere fasen al jouw kaarten al kwijt zijn, is de ronde ook beëindigd. Heb je nog kaarten in jouw hand? Dan is de volgende speler aan de beurt en volgt weer de vier stappen.

Speciale kaarten

Naast de 96 genummerde kaarten van 1 t/m 12 in blauw, groen, rood en geel (twee setjes), zijn er nog twee speciale kaarten. Er zijn in totaal 8 keuzekaarten en 4 pestkaarten. Hieronder wordt uitgelegd wat je met deze kaarten kunt doen.

Uitleg van speciale kaarten

Keuzekaart – Een keuzekaart is een joker en kan gebruikt worden om een fase te behalen. Jij kan de keuzekaart gebruiken voor een ontbrekend getal of kleur. Je mag zoveel jokers gebruiken tijdens een beurt als je wilt. Daarbij moet wel altijd één genummerde kaart aanwezig zijn. Is de eerste kaart van de aflegstapel een joker? Dan heb jij geluk en mag je deze kaart pakken!

Pestkaart – Een pestkaart zorgt ervoor dat een andere speler een beurt moet overslaan. De speler die de pestkaart opgooit, mag zelf een speler kiezen die een beurt moet overslaan. Een pestkaart mag je alleen opgooien tijdens stap 4 van jouw speelbeurt, waarmee jouw beurt dus eindigt. Ligt er een pestkaart op de aflegstapel? Dan mag een volgende speler deze kaart niet pakken en moet daarom een kaart van de pakstapel trekken.

Einde ronde en winnaar

Wie is de winnaar van Phase 10?

De speler die als eerste zijn handkaarten kwijt is, wint deze ronde. Deze speler mag samen met de andere spelers die een fase hebben behaald in de volgende ronde door naar de nieuwe fase. Hierbij moet de speler weer een nieuwe combinatie van kaarten opleggen.

Heb jij deze ronde niet gewonnen en jouw fase niet behaald? Dan moet je in de volgende ronde jouw fase nog een keer proberen te halen. Alle spelers die aan het eind van een ronde nog kaarten over hebben, ontvangen voor deze kaarten minpunten.

Black Friday 2023Black Friday 2023

Puntentelling bij Phase 10

Een winnaar van een ronde heeft geen kaarten meer in zijn hand en krijgt daarom nul minpunten. De andere spelers ontvangen minpunten voor de kaarten die zij nog in hun hand hebben, waarbij onderstaande puntentelling wordt gehanteerd:

Puntentelling van minpunten

Kaart met cijfer van 1 t/m 9 – 5 minpunten

Kaart met cijfer van 10 t/m 12 – 10 minpunten

Pestkaart – 15 minpunten

Joker – 25 minpunten

Wie is de winnaar?

Iedere speler probeert als eerste fase 10 te halen én in deze ronde zijn handkaarten kwijt te spelen. Als twee of meer spelers fase 10 hebben gehaald, wordt er gekeken naar de puntentelling.

De speler met de minste minpunten is dan de winnaar. Is er gelijkspel? Dan spelen deze spelers de 10e fase opnieuw. Moge de beste winnen!

Wat vind jij van Phase 10?

Heb jij Phase 10 toegevoegd aan jouw spelletjesverzameling? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt!

Lees ook:

Phase 10: bereik jij als eerste speler de eindfase?
Phase 10: bereik jij als eerste speler de eindfase?
Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo