Nederlandse Spellenprijs 2020: dit zijn de winnaars!

De Nederlandse Spellenprijs wordt sinds 2001 ieder jaar uitgereikt. Deze prijs is verdeeld in drie categorieën: familiespel, kennersspel en expertspel.

Met eerdere winnaars als Qwixx en Azul is de prijs een handige manier om kennis te maken met de leukste spellen van dit moment. Ook dit jaar zijn de winnaars weer bekend. Bekijk ook eens de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2021!

Wie is de schrijver van dit artikel?

Hey! Ik ben Luuk, de oprichter en hoofdauteur van SpellenFans.nl. Al vanaf mijn jeugd ben ik een echte fan van gezelschapsspellen. Boonanza, Exploding Kittens en Codenames zijn spellen die vaak op tafel komen als ik met vrienden ben. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees meer over SpellenFans.nl, het ontstaan en gezicht achter de website.

Voor SpellenFans, door SpellenFans

In mijn artikelen vind je affiliate links naar producten. Als je via zo’n link een aankoop doet, krijg ik een kleine commissie. Dit kost je niets extra’s, maar helpt mij om de website draaiende te houden en nieuwe spellen te testen en beoordelen. Zo kan ik blijven doen wat ik het liefste doe: jou helpen je volgende favoriete spel te vinden. Lees meer over hoe affiliates linkjes werken.

Point Salad Beste familiespel

Maak een heerlijke salade met behulp van groente- en puntenkaarten!

Architecten van het Westelijk Koninkrijk Beste expertspel

Ga terug in de tijd rond het jaar 850 en bouw jouw koninkrijk!

De Crew Beste kennersspel

Een coöperatief kaartspel met uitdaging voor iedere speler!

Beste familiespel van 2020

Alles over deze winnaar!

De genomineerden voor het beste familiespel van 2020 waren De Zoektocht naar El Dorado, Menara en Point Salad. Alle drie stuk voor stuk fantastische gezelschapsspellen om met het gezin te spelen, maar uiteraard kan er maar één winnaar zijn. Point Salad won dit jaar de Nederlandse Spellenprijs!

Point Salad

Beste familiespel van 2020
Point salad
 • Kaartspel
 • 2 – 6 spelers
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speeltijd: 15 minuten
 • Nederlands
 • White Goblin Games
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van Point Salad

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Bij Point Salad zullen de spelers een heerlijke salade proberen te maken met behulp van groente- en puntenkaarten. Kies de juiste kaarten, verzamel de beste combinaties en scoor zo de meeste punten. Een geniaal en eenvoudig kaartspel voor de hele familie!

De spelers verzamelen aan de hand van een puntenkaart de juiste ingrediënten voor de salade. Zo geeft een puntenkaart aan hoeveel punten je krijgt als je de meeste wortels hebt. Let daarbij goed op, want het kan zomaar eens zijn dat bepaalde jou minpunten opleveren. Doordat het spel 108 dubbelzijdige kaarten bevat, is ieder spel weer uniek. Een aanwinst voor de spelletjeskast dat met een speeltijd van 15 minuten op ieder moment van de dag te spelen is!

Bekijk de speluitleg van Point Salad in de video hieronder!

Beste kennersspel van 2020

Alles over deze winnaar!

De prijs voor het kennerspel is bedoeld voor spellenfans die iets meer zoeken in een spel. Geen te lastige regels, maar over het algemeen wel een uitgebreider gezelschapsspel dan bijvoorbeeld een snel kaartspelletje. De genomineerden voor dit jaar van de Nederlandse Spellenprijs? De Crew, De Taveernen van de Oude Stad en Tiny Towns!

De Crew

Beste kennersspel van 2020
De Crew Op weg naar de 9e planeet
 • Kaartspel
 • 3 – 5 spelers
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speeltijd: 20 minuten
 • Nederlands
 • 999 Games
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van De Crew

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Op zoek naar een uitdaging en coöperatief kaartspel? Dan is deze moderne versie van klaverjassen helemaal in jouw straatje. Ga als spelers de uitdaging aan om de 50 missies te voltooien. Dat alles met zeer beperkte communicatie!

De missies zullen steeds moeilijker worden, waardoor alleen de gevorderde kaartspelers. De Crew kunnen uitspelen. Werk daarbij als spelers goed samen, want door het spelen van één foute kaart kan het zomaar eens game over zijn!

Bekijk meer over De Crew in de speluitleg hieronder of lees onze review over De Crew.

Beste expertspel van 2020

Alles over deze winnaar!

Kan jij jezelf met alle gezelschapsspelletjes die jij in de afgelopen jaren hebt gespeeld een terechte expert noemen? Dan is deze categorie van De Nederlandse Spellenprijs zeker wat voor jou! De genomineerden van dit jaar zijn: Architecten van het Westelijk Koninkrijk, Crown of Emara en Teotihuacan!

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Beste expertspel van 2020
Architecten van het Westelijk Koninkrijk
 • Bordspel
 • 1 – 5 spelers
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speeltijd: 90 minuten
 • Nederlands
 • White Goblin Games
Bekijk actuele prijs
Bekijk de actuele prijs van Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Ontdek de goedkoopste aanbieder!

Met dit gezelschapsspel ga je terug in de tijd rond het jaar 850. De spelers kruipen in de rol van architecten die indruk willen maken op de koning. Behoud je aanzien door gebouwen te maken, grondstoffen te verzamelen en leerlingen in te huren!

De spelers van Architecten van het Westelijk Koninkrijk zullen strategisch moeten nadenken. Bouw je braaf mee aan de kathedraal om aanzien te verzamelen of kies je voor andere gebouwen? Deze gebouwen zouden namelijk meer aanzien kunnen opleveren. Een perfect bordspel voor de strategische spellenliefhebbers, waarbij je andere spelers ook kan dwarsbomen!

Bekijk meer over het Architecten van het Westelijke Koninkrijk via de video hieronder!

Op zoek naar meer leuke spelletjes?

Dankzij onze gidsen zal jij meer spellen vinden die geschikt zijn voor specifieke leeftijden. Van spelletjes voor peuters en kleuters tot aan tiener- en familiespellen. Wij hebben onze favoriete spelletjes op een rijtje gezet. Ontdek hieronder onze complete lijsten aan met nog veel meer inspiratie voor geschikte spellen!

Lees ook:

Nederlandse Spellenprijs 2020: dit zijn de winnaars!
Nederlandse Spellenprijs 2020: dit zijn de winnaars!
Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo