My City: een bordspel met twee verschillende spelvarianten

7/10 (Expert Score)
Product is rated as #2 in category Review

My City, welkom in het beloofde land! Jij bouwt tijdens dit bordspel aan jouw eigen stad door gebouwen te plaatsen.

Het bordspel kent twee verschillende spelvarianten: een legacy-spel en het eeuwige spel. Hiermee duik je in een verhaallijn met een vaste groep spelers óf speel je een avondje een losstaand spel.

My City kopen

My City in het kort & kooptips

Review My City

Dit is wat SpellenFans ervan vindt

Luuk - SpellenFans
7.6
Review van Luuk
My City
Geschikt voor 2 t/m 4 spelers
Speeltijd van 40 minuten
Geschikt vanaf 10 jaar

My City is een bijzonder bordspel dat dankzij de verschillende hoofdstukken vol verrassingen zit. Het spel wordt daarmee iedere ronde anders. De twee verschillende spelvarianten zijn een ideale toevoeging om My City te kunnen spelen met ieder gezelschap!

Luuk van SpellenFans.nl

Mijn review over My City

Houd jij van spellen die zich ontwikkelen aan de hand van jouw keuzes? Dan is dit legacy-spel zeker een goede toevoeging aan jouw spelletjeskast.

Iedere keer als je het spel speelt wordt My City aangepast met nieuwe stickers, spelregels en materialen. De algemene regels zijn erg eenvoudig, waardoor je vrij snel kan beginnen met spelen. Het eerste hoofdstuk laat je op een fijne manier kennismaken met het spel.

My City tegels bouwen
Via: SpellenFans.nl

Je bouwt tijdens dat spel nog een simpel dorp, maar vele hoofdstukken later ben je opeens bezig met het bouwen van een industriestad. Het magische gevoel van het openen van een envelop is een erg leuke toevoeging. Het spel wordt daarmee steeds uitdagender en hierdoor blijf je geboeid.

Een erg fijne toevoeging is het eeuwige spel. Zelf speel ik namelijk niet vaak een bordspel met steeds hetzelfde gezelschap. De samenstelling van mensen waarmee ik een spel speel varieert sterk.

Hierdoor is voor mij het legacy-spel minder geschikt. Het eeuwige spel is daarom perfect voor mij. Het kent meer regels en materialen dan de algemene regels, waardoor het voldoende uitdaging biedt. En als je goed kan puzzelen, biedt dat zeker een voordeel!

Unboxing My City

Hoe ziet het spel eruit?

Bij My City krijgt iedere speler een eigen speelbord waar bepaalde ontwikkelingen plaatsvinden. Die ontwikkelingen maak je mee door hoofdstukken te spelen. Ieder hoofdstuk bestaat uit 3 spellen en in totaal zijn er 8 hoofdstukken.

My City in het kort

Het verhaal en de uitleg van een hoofdstuk vind je terug in een gesloten envelop. Daar ontdek je nieuwe spelregels en speelmateriaal. Ieder hoofdstuk neemt je mee in een nieuw verhaal en vormt uiteindelijk een afgesloten geheel.

Van een groene vlakte tot aan de industrialisering van jouw stad. De uiteindelijke winnaar is de speler met de meeste ontwikkelingspunten.

Voor wie is het spel geschikt?

My City inhoud
Via: SpellenFans.nl

My City is geschikt voor 2 tot en met 4 spelers. De gemiddelde speeltijd van het eeuwige spel is 40 minuten. Kies je voor het legacy-spel? Houd dan rekening met een speeltijd van 90 minuten voor één hoofdstuk (drie spellen). De aanbeloven leeftijd voor het bordspel is vanaf 10 jaar.

Wat is een legacy-spel?

Een van de spelvarianten van My City is het legacy-spel. Dit is een bordspel dat gedurende het spel ontwikkelt. Aan verschillende keuzes zitten gevolgen vast, waardoor je bepaalde acties moet uitvoeren.

Die acties zorgen voor een ontwikkeling in jouw spel: positief of negatief. Hieronder gaan wij eerst in op het legacy-spel en vervolgens op het zogeheten eeuwige spel.

LET OPHet is mogelijk om het legacy-spel met andere spelers te spelen dan steeds dezelfde groep. Een speler neemt dan de stad over van een oude speler. Het is daarvoor belangrijk dat spelers altijd noteren waar zij zijn geëindigd.

Spelregels My City

Hoe speel je My City?

Voorbereiding van het spel

Het bordspel bestaat uit vier dubbelzijdige speelborden, 8 enveloppen (hoofdstukken) met verrassingen, 4 scorestenen en 24 speelkaarten. Iedere speler ontvangt een eigen speelbord en legt deze zo neer dat linksboven het diersymbool wordt weergegeven.

Daarnaast plaatst iedere speler zijn scoresteen op veld 10 van het scorespoor en ontvangt 24 gebouwen met het overeenkomende diersymbool. Tot slot worden de 24 speelkaarten geschud. Deze stapel wordt gedekt midden op tafel gelegd.

My City voorbereiding
Via: SpellenFans.nl

Hoe speel je het bordspel?

My City bestaat ieder spel uit een aantal ronden. Daarbij wordt iedere ronde de bovenste kaart van de gedekte stapel omgedraaid. Deze wordt op een open aflegstapel gelegd. Op iedere speelkaart staat een gebouw afgebeeld die je vooraf aan het spel hebt gekregen.

Er zijn in totaal 3 soorten gebouwen: woningen (geel), openbare gebouwen (rood) en bedrijven (blauw). Iedere speler pakt het afgebeelde gebouw en leggen deze tegelijkertijd neer op het speelbord. Uiteraard zijn er een aantal bouwregels waar jij je aan moet houden.

My City spelregels bouwen
Via: SpellenFans.nl

Spelregels My City: hoe mag je bouwen?

Hieronder zetten wij alle bouwregels van My City op een rijtje. Zo zie jij in één overzicht hoe jij gebouwen neer mag leggen op jouw speelbord.

  • Gebouwen mogen enkel op lichtgroene velden worden neergelegd. Dus niet op bergen (grijze velden) of in het bos (donkergroene velden).
  • Op sommige lichtgroene velden staan stenen of bomen afgebeeld. Hierop mag je wel bouwen. Aan het eind van het spel leveren open velden met bomen pluspunten op. Open velden met stenen leveren echter minpunten op.
  • Een gebouw mag niet aan beide kanten van de rivier liggen. Je mag wel aan één kant van een rivier bouwen, waarbij een gebouw deels het water bedekt.
  • Het eerste gebouw dat je neerlegt moet met één zijde aan de rivier grenzen. Enkel een hoek is hierbij niet voldoende.
  • Ieder volgend gebouw dat je neerlegt moet in ieder geval met één zijde aan een ander gebouw grenzen. Wederom is een hoek niet voldoende. Wél zijn gebouwen aangrenzend als zij aan de andere kant van de rivier liggen.
  • Gelegde gebouwen mag je tijdens het spel niet meer verplaatsen. Ook mag je gebouwen niet op elkaar plaatsen.
My City bouwregels tegel leggen
Via: SpellenFans.nl

Passen van een ronde

Het kan voorkomen dat er een kaart wordt omgedraaid, maar jij dit gebouw niet wil of kan neerleggen op jouw speelbord. Je mag die ronde dan passen en legt het desbetreffende gebouw gedekt voor je neer.

Hierbij vermeld je aan de andere spelers dat jij een ronde past. Daarnaast moet jij jouw scoresteen één veld terugzetten op het scorespoor. Voor iedere ronde dat jij past, verlies je dus één punt.

BELANGRIJKAls jij meerdere rondes hebt gepast, kan het voorkomen dat jouw scoresteen op veld ‘0’ staat. Je mag op dat moment niet meer passen. Als je een gebouw niet wil of kan leggen, eindigt het spel direct voor jou.

Black Friday 2023Black Friday 2023

Het beëindigen van het spel

Een speler kan een ronde passen (je legt één gebouw niet neer). Daarnaast kan je ook het gehele spel voor jezelf beëindigen. Dit mag je altijd doen na het omdraaien van de kaart.

Als je het spel voor jezelf beëindigt, verlies je geen punten op het scorespoor. Alle niet gebruikte gebouwen draai je nu om en jij mag geen enkele ronde meer meespelen.

Einde van een spel

Het spel eindigt voor alle spelers als de laatst overgebleven speler het spel voor zichzelf beëindigt óf als alle kaarten zijn omgedraaid. Op dat moment is het tijd voor de puntentelling.

Het is belangrijk dat jij die puntentelling vooraf aan het spel aan iedere speler duidelijk maakt. Op die manier komt geen enkele speler voor verrassingen te staan.

Na de puntentelling mogen de winnaars ontwikkelingspunten inkleuren. Het aantal winnaars en de ontwikkelingspunten zijn afhankelijk van het aantal spelers. Dit wordt altijd aangegeven per spel van ieder hoofdstuk.

My City winnaar puntentelling
Via: SpellenFans.nl

Puntentelling

Een speler kan pluspunten en minpunten verdienen door het bedekken of openlaten van bepaalde velden. Hieronder geven wij een overzicht van alle punten.

  • Iedere boom die zichtbaar op een lichtgroene veldje is afgebeeld, levert 1 punt op. Let op: twee bomen op één veldje leveren dus 2 punten op.
  • Iedere steen die zichtbaar op het speelbord is afgebeeld, levert 1 minpunt op. Ook hier geldt: twee stenen op één veldje leveren dus 2 minpunten op.
  • Voor ieder lichtgroen veldje dat nog open is, ontvang je 1 minpunt.

Het is handig als je de puntentelling per speler afhandelt. Daarvoor doorloop je de drie elementen van de puntentelling één voor één. Je verplaatst vervolgens de scoresteen op jouw speelbord.

Passeer je de 50 punten? Dan kleur je één ontwikkelingspunt in. De scoresteen blijft op dat moment op veld 50 staan. Eventuele minpunten en pluspunten die je nog niet hebt berekent, hebben geen effect meer.

BELANGRIJKDaalt een scoresteen onder de 0 en heb je nog meer minpunten? Verreken deze minpunten dan met volgende pluspunten. De minpunten vervallen dus niet. Sint 2023Sint 2023

De gesloten enveloppen: iedere keer een verrassing

En dan misschien wel het leukste deel van My City: de gesloten enveloppen. Hierboven zijn alle basisregels van het spel beschreven.

Hierna open je het eerste hoofdstuk en de bijbehorende envelop: ‘Hoofdstuk 1: Het beloofde land – Spellen 1 tot en met 3’. Ieder spel bevat nieuwe spelregels en een overzicht van de puntentelling.

Daarnaast vind je in de enveloppen nieuwe stickers of materialen voor het speelbord. De spelers plakken gedurende de reis van My City nieuwe stickers op hun speelbord, waarmee extra pluspunten óf minpunten te verdienen zijn.

Dát is het principe van een legacy-spel: een bordspel dat gedurende het spel ontwikkelt. Met in totaal 8 hoofdstukken en een speeltijd van 90 minuten per hoofdstuk, kan jij de komende 12 uur zeker vooruit!

My City hoofdstukken legacy spel
Via: SpellenFans.nl

Hoe werkt het eeuwige spel van My City?

De legacy-speelvariant is het leukst als je het steeds met dezelfde groep speelt. Je bouwt namelijk aan jouw eigen stad en plakt nieuwe stickers op het speelbord. Uiteraard kan een nieuwe speler jouw speelbord overnemen, maar hij heeft niets meegekregen van jouw tactiek.

Ben je met een nieuw gezelschap? Dan is het eeuwige spel van My City een perfecte oplossing als jij niet het spel met de vaste groep wilt verstoren. Hiervoor gebruik je de achterkant van het speelbord. Ook deze variant kan je met 2 tot en met 4 spelers spelen. De speeltijd daarvan is 40 minuten.

Spelregels van het eeuwige spel My City

De spelregels van de eeuwige-spelvariant van My City komen sterk overeen met het legacy-spel. Zo zet je de scoresteen op veld 10, krijgt iedere speler 27 gebouwen en leg je deze op jouw speelbord neer aan de hand van getrokken bouwkaarten. Er zijn nu echter nog een aantal extra elementen waarmee je punten kan verdienen en je speelt met nieuwe materialen en velden: kerken, een blokkeerkaart, een bron en goudmijnen.

My City eeuwig spel
Via: SpellenFans.nl

Veelgestelde vragen

Alle antwoorden in één overzicht

Met hoeveel spelers kan My City gespeeld worden?

My City kan gespeeld worden met 2 tot en met 4 spelers.

Vanaf welke leeftijd is My City geschikt?

Het spel wordt aangeraden voor een leeftijd vanaf 10 jaar

Hoelang duurt een spelletje My City?

Een spelletje My City duurt gemiddeld 40 minuten.

Stel een vraag of geef je beoordeling!

Zijn de spelregels je nog niet helemaal duidelijk? Of wil je juist anderen laat weten wat je van het spel vindt? Laat het weten in een reactie!

My City
24,28
Bekijk nu
bol.com bol.com
-21% My City
40,61 51,80
Bekijk nu
amazon.nl Amazon.nl
My City
29,99
niet op voorraad
Bekijk nu
999games.nl 999Games.nl
REVIEW Dit spel is door SpellenFans.nl ontvangen ter review en is beschikbaar gesteld door 999 Games.
Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo