Keezenspel: dé gids met alle spelregels van Keezen

Het Keezenspel is wereldwijd een bekend bordspel. Ook in Nederland is het een populair bordspel, waarbij er sinds 2012 zelfs jaarlijks kampioenschappen worden georganiseerd.

Als jij een beginnende speler bent zal je daar nog even voor moeten oefenen, maar wij gaan je een handje op weg helpen. Ontdek alle spelregels en handige weetjes in de gids hieronder!

Keezenspel
Via: SpellenFans.nl

Keezen kopen

Keezen in het kort & kooptips

Keezenspel

Geschikt voor 2 t/m 8 spelers
Speeltijd van 45 minuten
Geschikt vanaf 6 jaar
Meer over het spel
Je kunt het Keezenspel zien als een combinatie tussen mens-erger-je-niet en het kaartspel pesten. Het bord van Keezen lijkt namelijk erg op dat mens-erger-je-niet. Waar je bij dat spel met een dobbelsteen speelt, speel je bij Keezen met kaarten.

Iedere kaart heeft een bepaalde functie, waarbij er ook kaarten zijn waar jij jouw medespelers kunt dwarsbomen. Daar komt de gelijkenis met het kaartspel Pesten om de hoek kijken.

Edities van het Keezenspel

Alle edities van het Keezenspel

Er zijn verschillende edities verkrijgbaar van het Keezenspel. Ontdek hieronder het Oudhollands Keezenspel, het houten Keezenbord voor meer spelers of een reiseditie van Keezen!

Keezenspel

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Het Oud Hollands Keezenspel bevat 4 kleuren. De speeltijd is 60 minuten en de aanbevolen leeftijd is vanaf 8 jaar.

Keezenspel Hout

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Op zoek naar een uitgebreide variant van Keezen? Dan is het Keezenspel hout geschikt!

Het spel bevat 6 kleuren en is daardoor geschikt voor meer spelers. En dat alles met een steviger speelbord en de standaard spelregels!

Keezenspel Reiseditie

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Ga je op reis en wil je heel graag het Keezenspel spelen? Dan is deze reiseditie een perfecte uitkomst. Het spel bevat 4 kleuren en heeft een speeltijd van 30 minuten.

Keezenspel spelregels
Via: SpellenFans.nl

Keezen spelregels

Hoe speel je het bordspel Keezen?

De Keezen spelregels zijn eenvoudig, waardoor het al gespeeld kan worden met kinderen vanaf 8 jaar. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouderen is het spel enorm leuk. Om die reden is het Keezenspel een perfect spel om te spelen met de hele familie. Wij zetten hieronder alle Keezen spelregels op een rijtje.

Wat is het doel van Keezen?

Alle spelers proberen de vier pionnen van hun gekozen kleur in het thuishonk te krijgen, voordat een andere speler dit lukt. Tijdens het spel probeer je dan ook te voorkomen dat een andere speler je voor is door op een tactische manier jouw kaarten te spelen.

Het spel kan individueel of als team met twee personen worden gespeeld. Bij teams overleg je samen welke kaart jullie spelen.

Keezenspel spelregels keezen
Via: SpellenFans.nl

Keezen kaarten: hoeveel kaarten heb ik nodig?

Speel je Keezen met twee spelers? Dan heb je in totaal 26 speelkaarten nodig. Dit is een half spel speelkaarten. Je kiest daarbij één rood kaartsymbool en één zwart kaartsymbool waarmee je speelt. Bijvoorbeeld ruiten en schoppen.

De andere twee symbolen leg je weg, en deze heb je niet nodig in een Keezenspel met twee personen. Ben je met drie spelers? Dan voeg je een volledige straat van een kaartsymbool toe, bijvoorbeeld klaveren. Ben je met vier of meer spelers? Dan speel je met een volledige set speelkaarten van 52 stuks.

Startspeler kiezen en kaarten delen

Eén speler wordt gekozen als startspeler, en is voor een aantal ronden de deler. De rol als deler wordt pas doorgegeven als de eerste deler alle kaarten heeft opgedeeld.

In de eerste ronde worden er altijd vijf kaarten aan iedere speler gegeven. In iedere ronde daarna ontvangt elke speler vier kaarten. De speler links van de deler mag beginnen, en hierna wordt er met de klok meegespeeld.

Kezen
Via: SpellenFans.nl

Keezenspel betekenis kaarten

Dit is de betekenis van alle kaarten

Voordat je aan het spel begint, is het belangrijk om de betekenis van iedere kaart te weten. Bij de kaarten met de waarde twee tot en met tien geldt in principe dat je het aantal stappen vooruit mag zetten met een pion van het overeenkomende getal.

Hierbij zijn twee uitzonderingen: een kaart met de waarde 4 en 7. Hieronder wordt voor een compleet overzicht alle kaarten uitgelegd.

AasJe mag een pion die nog niet in het speelveld staat op jouw startplaats zetten OF je mag één stap vooruit zetten
HeerJe mag een pion die nog niet in het speelveld staat op jouw startplaats zetten
VrouwJe zet één pion twaalf stappen vooruit
BoerJe bent verplicht om een eigen pion om te ruilen met een pion van een andere speler. Hierbij geldt dat je niet een pion mag ruilen die op de startplaats van een speler staat. Staat de groene pion op de startplaats van blauw? Dan mag je deze wél ruilen.
10Je zet één pion tien stappen vooruit
9Je zet één pion negen stappen vooruit
8Je zet één pion acht stappen vooruit
7Je mag in totaal zeven stappen vooruit zetten, waarbij je zelf mag kiezen of je dit met één of twee pionnen doet. Je kunt bijvoorbeeld met de ene pion twee stappen vooruit, en met de andere pion vijf stappen.
6Je zet één pion zes stappen vooruit
5Je zet één pion vijf stappen vooruit
4Je zet vier stappen achteruit. Hierbij geldt dat je niet achteruit jouw thuishonk in mag. Wel mag je over jouw startplaats heengaan, maar hier mag op dit moment geen pion staan.
3Je zet één pion drie stappen vooruit
2Je zet één pion twee stappen vooruit

Black Friday 2023Black Friday 2023

Starten met Keezen

Hoe speel je een ronde?

Iedere speler heeft een kleur gekozen, iedere kleur staat op de vier basisplekken en de kaarten zijn gedeeld. In de eerste ronde heeft iedere speler vijf kaarten, waarbij de speler links van de deler mag beginnen.

Je gooit als je aan de beurt bent een kaart in het midden van het Keezbord op. Afhankelijk van de waarde van de kaart, voer je de functie van de waarde uit. Om te kunnen starten met het spel, heb je altijd een aas of een heer nodig. Anders staat er namelijk nog geen pion op jouw startplaats en kun je ook geen stappen vooruit zetten.

Keezen spelregels
Via: SpellenFans.nl

Spelregels Keezen: belangrijke regels die je moet kennen

Tijdens het spel kun je spelers slaan als jij precies op het vakje uitkomt waar al een andere speler staat. Deze speler moet zijn of haar pion dan verplaatsen naar een van de vier basisplaatsen.

Bij het spel Keezen geldt de regel: als je een kaart kunt opgooien, moet je de kaart ook opgooien. Het kan voorkomen dat je hierdoor jezelf moet slaan. Ook dit is op dat moment dan verplicht. Hieronder lees je nog een aantal andere regels van het Keezenspel:

 • Staat een pion op zijn eigen beginpositie? Dan mag je deze pion niet inhalen. Je staat op dat moment dus vast tot deze speler de pion verplaatst of jij jouw eigen pion door middel van een boer ruilt met een andere pion.
 • Een pion die op zijn eigen beginpositie staat, mag niet geruild worden als er een boer wordt opgegooid.
 • Pionnen die in het thuishonk staan, mogen niet worden ingehaald. Je zult dus eest een pion helemaal naar voren moeten verplaatsen in jouw thuishonk, voordat jij een pion wilt laten aansluiten.
 • Wanneer een andere pion op jouw beginpositie staat en je ruilt deze met een boer, kom jijzelf weer op jouw beginpositie te staan. Ook nu geldt de regel dat je niet mag worden ingehaald.
 • Een pion moet in het thuishonk komen met het exacte aantal benodigde stappen. Als dat niet mogelijk is en als je ook geen andere pionnen kunt spelen, moeten alle kaarten worden weggelegd. Je loopt dus niet nog een rondje en zet ook geen stappen achteruit.
 • Bij het kaartspel Pesten is het zo dat een kaart die je opgooit overeen moet komen met het getal of symbool van de bovenste kaart op de aflegstapel. Dit is bij het Keezenspel niet het geval en je kunt daarom iedere kaart opgooien.
Sint 2023Sint 2023

Ik kan geen kaarten meer spelen, wat nu?

Heb je geen pionnen meer op het speelveld staan en heb je geen aas of heer? Dan kun je geen kaarten meer spelen. Je legt op dat moment al jouw kaarten neer op de aflegstapel in het midden van het bord. Je speelt de volgende ronde pas weer mee.

Als alle spelers hun kaarten kwijt zijn, worden er dit keer vier kaarten aan iedere speler gegeven. Zijn alle kaarten op? Dan worden alle kaarten opnieuw geschud, en begint de nieuwe deler met het delen van de kaarten.

Spel Keezen
Via: SpellenFans.nl

De winnaar van Keezen

Je hebt het Keezenspel gewonnen als jij als eerste speler jouw pionnen in het thuishonk hebt staan. Nog even een paar keer oefenen, en wie weet zien we jou binnenkort verschijnen op het NK Keezen waarbij jij strijdt tegen de beste spelers van Nederland. Ga jij voor goud?

Variant van Keezen: samenwerken

Een variant van Keezen draait om samenwerken. Je speelt bij deze variant samen met de speler die schuin tegenover je zit. Eerst speel je het spel zoals je gewend bent, en probeert eerst al jouw eigen pionnen in het thuishonk te krijgen.

Als dit is gelukt, help je jouw teamgenoot met het binnenkrijgen van zijn pionnen in het thuishonk. Ook nu ben je verplicht kaarten te spelen als je een kaart kan spelen. Dit kan niet enkel in het voordeel werken, maar soms ook tegenwerken.

Veelgestelde vragen over Keezen

Alle antwoorden in één overzicht!

Waar komt Keezenspel vandaan?

Grote kans dat jij denkt dat het Keezenspel een bordspel van Nederlandse bodem is. Mens-erger-je-niet en Pesten is dat toch ook, en laat Keezen nu een combinatie zijn van die twee spelletjes. Niets is minder waar.

Keezen is namelijk afgeleid van het Indiase bordspel Pachisi, net als mens-erger-je-niet dat is trouwens. Je komt daarom het Keezenspel over ter wereld tegen. Zo staat het in Duitsland bekend als ‘Dog’, en in Engeland als ‘Tock’. Ook in Canada kun je het spel vinden in de schappen van spelletjes!

Met hoeveel spelers kan Keezen worden gespeeld?

Keezen kan worden gespeeld vanaf twee spelers. Het leukste is om met een even aantal spelers te zijn. Bij een aantal van vier spelers is iedere speler één kleur. Ben je met drie spelers? Dan speelt één kleur niet mee.

Het maximum aantal spelers is acht. Er zijn dan vier teams van ieder twee spelers. Bij een aantal van vijf, zes of zeven spelers zijn er ongelijke teams, waarbij één of een aantal spelers individueel spelen.

Keezenspel Keezen
Via: SpellenFans.nl

Met hoeveel spelers kan Keezen gespeeld worden?

Keezen kan gespeeld worden met 2 tot en met 8 spelers.

Vanaf welke leeftijd is Keezen geschikt?

Het Keezenspel wordt aangeraden voor een leeftijd vanaf 6 jaar

Wat is de speeltijd van Keezen?

Een spelletje Keezen duurt gemiddeld 45 minuten.

Jouw vraag of review over Keezen

Speel jij het bordspel Keezen regelmatig met je familie of vrienden? Of heb jij juist een vraag over de spelregels? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt of stel jouw vraag!

Keezenspel Reiseditie
7,99
Bekijk nu
bol.com bol.com
Keezenspel
14,75
Bekijk nu
bol.com bol.com
Keezenspel Hout
25,99
Bekijk nu
bol.com bol.com
Keezenspel Hout
33,30
Bekijk nu
amazon.nl Amazon.nl
Keezenspel
niet op voorraad
Bekijk nu
amazon.nl Amazon.nl
Keezenspel Reiseditie
niet op voorraad
Bekijk nu
amazon.nl Amazon.nl

Lees ook:

Luuk
Luuk

Hallo, ik ben Luuk, de oprichter van SpellenFans.nl. Sinds mijn jeugd ben ik een groot liefhebber van gezelschapsspellen. Tijdens avondjes met vrienden komen klassiekers als Boonanza, Exploding Kittens en Codenames regelmatig op tafel. Mijn lijstjes zijn samengesteld op basis van bol.com beoordelingen en persoonlijke ervaringen. Je zult in de artikelen affiliate links naar producten vinden. Als je via een affiliate link een aankoop doet op bol.com, krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij om nieuwe spellen te testen en de site in de lucht te houden. Bedankt voor je steun!

71 Opmerkingen
 1. Als je met vieren speelt en je hebt geen opzet kaart mag je die dan aan je partner vragen . dat deze die opgooit zodat ik toch op kan zetten

  • Hi Mieke. Dit mag helaas niet. Bij de officiële regels met partners, mag je pas je partner helpen als jij je vier pionnen in de honken hebt staan.

 2. Hallo Luuk,
  Er is volgens mij geen reactie gegeven op deze vraag…
  Wanneer jezelf op mijn de beginpositie staat mag niemand anders deze pion ruilen, maar hoe is de regel voor mezelf? Mag ik wel met een ander ruilen als ik op mijn beginpositie sta?

  • Hi Richie, nu wel 😉

   Nogmaals: Nee, ook jijzelf mag de pion niet ruilen met een ander. De regel geldt dus echt voor iedereen.

 3. Hallo Luuk,
  Wanneer ik op mijn beginpositie sta mag niemand mijn pion ruilen, maar hoe is de regel voor mezelf? Mag ik wel met een ander ruilen als ik op mijn beginpositie sta?

 4. Mag ik met een boer ook achteruit ruilen of mag dit alleen vooruit?

  • Hallo… even een vraagje over keezenspel. Als ik op mijn beginfase staa ( dus begin spel ) mag ik bij opgooien van 4 meteen 4 terug…dus eventueel snel binnen kunnen komen zonder het gehele veld over te moeten spelen?

  • Hi Jes, Je mag met de boer ook ruilen met een pion die achter jou op het speelbord staat. Net wat voor jou het beste uitkomt!

 5. Hallo Luuk,

  Stel je moet nog 2 plaatsen voordat je je pion in je honk kan zetten maar..
  je hebt echter de kaart 5 in je handen, moet je deze dan weggooien of moet je voorbij je thuishonk en een extra ronde gaan doen?

  • Hi Sip,

   Goede vraag, officieel is het zo dat je een extra ronde moet doen. Als je het spel wat korter wilt maken, dan kan je ervoor kiezen om de 5 weg te gooien. Ik ga meestal voor die tweede optie. 😉

 6. Mag je ook met een boer niet je zelf maar 2 andere kleuren pionnen ruilen?

  • Hi Joke,

   Ikzelf speel altijd met de regel dat je een pion van jezelf met een andere pion moet ruilen. Speel je in teams en zijn al jouw pionnen al in het thuishonk? Dan mag je uiteraard wel twee andere kleuren pionnen ruilen.

 7. Mag je met een 10 bij duo keezen de pion van de tegenstander die op de startplaats staat verplaatsen?

  • Hallo Anja, bedankt voor je vraag. Wanneer de pion van de tegenstander op de startplaats staat is dit een blok. Je mag deze pion dan niet verplaatsen, voorbij lopen of van het bord afgooien. Veel speelplezier!

   • Hallo, mag je als je 2 plaatsen verder bent dan de startplaats, daarna 4 plaatsen terug om dan naar binnen te gaan?

    • Hi Marianne, een 4 mag je gebruiken om achter je startplaats te belanden. Echter mag je niet direct naar binnengaan. Daarvoor zul je dus een ronde moeten wachten en een andere kaart moeten gebruiken. Veel speelplezier!

 8. Hallo,
  Mag je met een zeven, behalve twee pionnen gebruiken ook een andere pion eraf gooien.
  Groet Nell.

  • Hallo Nell, bedankt voor je vraag. Als je de 7 stappen verdeeld over twee pionnen en je hebt de mogelijkheid om een andere pion van het bord af te gooien mag dat!

  • Volgens mij mag je niet dezelfde pion eerst 2 verzetten, om een ander er af te gooien, en daarna de resterende 5 plekken zetten. Indien gesplitst, dan met 2 pionnen staat in de regels.

 9. Wanneer ik op mijn beginpositie sta mag niemand mijn pion ruilen, maar hoe is de regel voor mezelf? Mag ik wel met een ander ruilen als ik op mijn beginpositie sta?

 10. Ik heb een vraag, stel je speelt met 4 personen in twee teams. Je kunt met een 7 in bv 3 stappen binnen, mag je dat de 4 meteen gebruiken voor t andere team.

  • Hallo Eric,
   Volgens Kris Bogers mag dit wel.(dacht ik ook) Ik kon ook niet uit de spelregels halen dat dit niet mag. Er staat dat als je een zeven hebt je met twee pionnen mag spelen. Maar niet dat je iemand dan er niet mag afgooien.
   Dankjewel voor de reactie,
   Groet Nell.

  • Hi Raymond!

   Als je in twee teams speelt, moet je altijd eerst jouw eigen pionnen binnenzetten. Als je met een 7 in 3 stappen jouw laatste pion naar binnen brengt, dan mag je inderdaad de 4 direct gebruiken voor jouw teamgenoot. Let er dus wel op dat dit alleen geldt bij jouw laatste pion. Veel speelplezier!

   • En wat als ik al binnen ben en met de 7 mijn teamgenoot met 3 stappen naar binnen kan helpen. Mag ik dan de 4 andere stappen gebruiken voor de tegenstander. Hier kunnen wij iets over vinden.

    • Hi Cees, een 7 moet je helemaal gebruiken. Als jezelf binnen bent en je gebruikt de 3 stappen om je teamgenoot te helpen, dan moet je de 4 overige stappen ook nog kunnen gebruiken voor een andere pion van je teamgenoot. Kan dit niet? Dan mag je de 7 helaas niet spelen. Je mag deze ook niet gebruiken voor je tegenstanders.

   • vraagje !!! wij spelen met 4man. eentje heeft 4 goeie kaarten die hij weg kan leggen maar hij gooit zichzelf eraf om dan daarna een aas op te zetten om te blokkeren..mag dat?

    • Hi Martine. Ten eerste moet je altijd kaarten spelen als je iets kunt verplaatsen op het bord. Zomaar je kaarten weggooien mag dus niet.

     Daarnaast: Je mag jezelf eraf gooien, maar dit mag nooit op de startpositie. Wat dus wel mag: zijn pion staat verderop op het speelveld, hij gooit zichzelf eraf én gebruikt dan een aas om de weg te blokkeren vanaf zijn startpositie.

     Het is een tactiek die ik nog nooit heb toegepast, maar het mag dus wel!

 11. Als ik met blauw vanuit het start punt 2 x 4 achteruit ben gegaan en een witte pion die 2 stappen heeft gezet ruilt mij om met een boer mag ik dan na die halve ronde mijn honk in of moet ik anderhalve ronde omdat ik nog geen ronde heb gedaan? Kan dit nergens terug vinden

  • Hoi Annelous, in dit geval mag jij gelijk je honk in en hoef je niet anderhalve ronde te maken. Dat is nou zo leuk en spannend aan de 4!

 12. Hoi Luuk,
  heb jij voor mij een duidelijke foto hoe ik een keezbord voor 7 personen in elkaar moet zetten?
  Ik heb alle uitbreidingen, dus we kunnen het met 3,4,5,6,7 en 8 mensen spelen. Alleen zit er bij mijn uitbreidingen geen uitleg hoe ik een 7persoonsbord in elkaar moet zetten.
  We hebben gisterenavond gezocht op internet, zelf lopen puzzelen, maar kwamen er niet uit.
  We hebben uiteindelijk het bord provisorisch in elkaar gezet, maar hielden dus ergens een gat over…

  • Hi Ingrid,

   Dat is een goede vraag. Zelf heb ik helaas geen ervaring met een speelbord van 7 spelers. Ik heb een editie met 4 honken, waardoor ikzelf eigenlijk altijd met een even aantal personen speel. Hier kan ik je helaas niet bij helpen. Mocht je het inmiddels weten, laat het vooral weten. Ik ben erg benieuwd en dan ga ik het ook zeker in het artikel vermelden!

 13. Bij de 4 ga je 4 stappen achteruit, volgens medespelers mag je ook een pion van een ander 4 stappen achteruit zetten. Op de hulpkaart staan er namelijk andere kleur pion, vandaar hun conclusie. Heb jij dit eerder gehoord?

  • Hi Yvo, dit heb ik nog nooit gehoord als ieder voor zich speelt. Als je in teams speelt én jij hebt al jouw pionnen in de thuisbasis staan, dan mag je uiteraard wél jouw kaarten gebruiken voor de pionnen van jouw teamgenoot.

 14. Mag je als je je startpositie verlaten heb en een kaart vier en je komt voor je honk mag je dan alsnog naar binnen

  • Hi Nico,

   Als jij jouw startpositie verlaten hebt en een kaart vier speelt, geldt dat je niet achteruit jouw thuishonk in mag. Wel mag je over jouw startplaats heengaan, maar hier mag op dit moment geen pion staan. Je hebt dus altijd nog tenminste één andere kaart nodig om jouw honk binnen te gaan.

 15. Hoe werkt het precies als je met 6 personen speelt? Als 1 van de 2 van het team zijn eigen pionnen allemaal binnen heeft.. hoe werkt het dan met het helpen van je teamgenoot?

  • Hi Lyndsey! Eerst speel je het spel zoals je gewend bent, en probeert eerst al jouw eigen pionnen in het thuishonk te krijgen.

   Als dit is gelukt, help je jouw teamgenoot met het binnenkrijgen van zijn pionnen in het thuishonk. Ook nu ben je verplicht kaarten te spelen als je een kaart kan spelen. Dit kan niet enkel in het voordeel werken, maar soms ook tegenwerken. Bij iedere kaart die je opgooit, verplaats je de pion(nen) van jouw teamgenoot.

   Veel speelplezier!

 16. Is elke keer bij het op nieuw delen de linker persoon aan de beurt.
  Of is die persoon aan de beurt na degene die het laatst op heeft gegooid.

  • Ik bedoelde eigenlijk welke speler elke keer het eerste mag beginnen met de kaart op gooien bij elke nieuwe ronde.
   Is dit elke keer die links van de deler zit of is dit de persoon die begint na de laatste persoon die op gegooid heeft.

   • Ah op die manier, foutje van mij. Dat is inderdaad de persoon die begint na de laatste persoon die op gegooid heeft!

    • @ Francien, wie mag als eerste beginnen: dat is altijd degene links van de deler. De deler is normaliter ook degene met de laatste kaart.

  • Eén speler wordt gekozen als starter om te delen. Deze speler is voor een aantal ronden de deler. De rol als deler wordt pas doorgegeven als de eerste deler alle kaarten heeft opgedeeld. Op dit moment wordt de persoon links van de deler de nieuwe deler.

 17. Wij hebben het kaartenspel met een joker. Wat mag je daar allemaal mee. Alleen een andere speler 10 stappen vooruit laten gaan?

  • Hi Gon. Vaak wordt er bij een Keezenspel een compleet kaartenspel toegevoegd, dus inclusief jokers. Volgens de officiële spelregels doen deze jokers niet mee. Hierdoor komt het delen van kaarten ook beter uit.

   Kortom, er bestaat geen regel wat je allemaal mag met de joker. Als je er toch voor kiest om met de joker te spelen, kan je die regel dus helemaal zelf bedenken. Een suggestie van mijn kant: de joker is inzetbaar voor iedere kaart.

   • Vraagje voor duo spel. Je speelt ieder met 2 kleuren. Moet je als je je honk ingaat, altijd op de kleur van de pion gaan staan of mag je ook op de andere kleur staan en dan nog 1 opschuiven? Dus het honk is paars, groen, paars, groen. Mag ik de paarse op groen zetten en dan de volgende beurt opschuiven naar paars? Of kan ik pas het honk in als ik met de paarse pion op het paarse vak kan? Groetjes

    • Hi Ingrid. Helaas heb ik nog nooit de Duo editie gespeeld. Ik begrijp je vraag bij het zien van het speelbord, maar dit weet ik helaas niet.

 18. mag je de boer spelen als de tegenstander geen pionnen op het bord heeft, maar alleen op de basisplaatsen en/of in het thuishonk? (bij 2 spelers)

 19. Als je met een team van 2 spelers speelt mag een speler die nog niet zijn laatste pion in het thuishonk heeft en bijv. Nog 3 plaatsen vooruit moet om met die laatste pion binnen te komen, een 7 opgooien, zijn laatste pion 3 plaatsen vooruit zetten waardoor hij alle pionnen binnen heeft dan nog een pion van de andere teamspeler 4 plaatsen vooruit zetten.

  • Waar kan ik de volledige en juiste spelregels vinden van het keezenspel

  • Hallo Jaap! Volgens de officiële regels mag dit niet. De 7 moet je geheel kunnen gebruiken voor jouw laatste pion. In de geschetste situatie mag die niet gebruikt worden voor de pion van jouw teamspeler. Er zit helaas niets op dan nog een extra ronde te lopen met jouw pion.

   • Hi Luuk, in de spelregels staat ook dat je geen extra ronde mag lopen. Je staat dan dus vast totdat je de juiste kaart krijgt en of kan wisselen door een boer.

    • remco van keulen 2 september 2022 op 22:12

     Mag je nog een extra rondje lopen met je pion als dat niet je laatste pion is en niks anders kan

    • Hi Remco,

     Dat moet zelfs. Je bent namelijk altijd verplicht om je kaarten te gebruiken indien mogelijk, óók als je daardoor een extra rondje moet lopen.

    • Hi Bernardine,

     Ik zie inderdaad bij verschillende spelregels terug dat je geen extra ronde mag lopen. Toch komt het ook vaak voor dat er wordt gespeeld met extra rondes. Als je wel met extra rondes speelt, zal het spel langer duren. Spreek van te voren dus duidelijk af hoe je het spel speelt is mijn advies!

   • Hey luuk,
    Mag je jezelf slaan ?
    Als dat beter uitkomt, voor jouw en medestander

    • Wat als je in het begin gelijk niets kan, moet je dan ook je kaarten weggooien of mag je wachten omdat je nog kaarten gedeeld krijgt

    • Hi Jan,

     Ik heb zelf de situatie nog nooit meegemaakt, maar het antwoord is: ja. Soms moet je jezelf namelijk zelfs verplicht slaan. Bijvoorbeeld in een situatie dat jij nog één kaart hebt en je hierdoor terecht komt op een vakje waar je al staat. Of het nu een strategische keuze is of een verplichte zet, jezelf slaan kan dus!

 20. Wat ik nog niet snap, stel ik sta 5 plekken achter een pion op zn startpositie en ik heb een 8. Mag ik dan wel 5 vd 8 stappen zetten? Of sta ik dan vast en mag alleen een exact aantal stappen zetten zolang ik maar niet inhaal?

  • Hallo Marie! Je moet alle stappen kunnen zetten en mag dus niet 5 van de 8 stappen zetten. Op dat moment sta je inderdaad vast. Je kan bijvoorbeeld wel een 3 spelen en 3 stappen vooruit zetten.

   • Hi Luuk, eens echter staat het ergens duidelijk omschreven? Had er vanavond nog een discussie over met enkele fanatieke spelers.

    • Hi Bernardine,

     In de spelregels die ik hanteer staat er omschreven dat je ‘alle stappen van een kaart moet gebruiken’. Het kan zijn dat jouw spelregelboekje er net wat anders uitziet. Als het goed is zou er wel iets in die richting in moeten staan.

 21. Kun je het keezenspel ook spelen met een standaard mens erger je niet bord?

  • Hi Wendy,

   Het aantal vakjes op een standaard ‘Mens Erger Je Niet!’-bord verschilt met het aantal vakjes op het bord van het Keezenspel. Het kan daarom niet op hetzelfde bord worden gespeeld.

   Laat het vooral weten als je nog meer vragen hebt!

   Groeten,
   Luuk

 22. N.a.v. https://spellenfans.nl/keezenspel-spelregels/ heb ik nog enkele vragen over de Keezen spelregels:

  Mag je:
  – Met een vier, vanaf je startplaats vier achteruit?
  – Met een boer, je pion op je startplaats ruilen met een andere pion die niet op een startplaats staat?
  – In het thuishonk ook achteruit zetten? Bijvoorbeeld je staat op het laatste vakje voor je thuishonk en speelt een zes.
  – Een kaart weggooien waar je niets mee kunt, terwijl je ook nog kaarten hebt waar je wel iets mee kunt?

  • Hoi Luuk!
   Als je in je honk staat, maar nog niet bovenaan, mag je dan met een 4 weer achteruit eruit om plaats te maken voor een pion die hoger in je honk komt?

  • Hi Peter!

   Hieronder jouw vragen over de Keezen spelregels beantwoord:

   – Je mag met een vier vanaf je startplaats vier achteruit. Hierbij geldt dat je niet jouw thuishonk in mag met de stappen die je achteruit zet. Een volgende kaart kan je uiteraard wel gebruiken om het thuishonk in te gaan.
   – Je mag jouw eigen pion op startpositie wél ruilen met een andere pion als die niet op een startplaats staat.
   – Pionnen in het thuishonk kunnen alleen vooruit worden gespeeld.
   – Je bent verplicht om eerst jouw kaarten te spelen waarmee je kunt zetten. Je mag dus niet eerst een kaart weggooien waar je niets mee kunt.

   Hopelijk zijn de antwoorden duidelijk.

   Veel speelplezier Peter!

   • Hallo

    Ik speel dit ook online maar ook met vrienden. Nu had ik gisteren een discussie. Iemand stond op zijn thuishonk en had ook een pion 2 plaatsen verder. Ik stond 2 plaatsten achter zijn thuis honk. Hij had een 4 en ging met die tweede pion achteruit over zijn pion op thuishonk heen om mij eraf te gooien. Mag dit??? Gr mea

    • Goede vraag Mea, dit is niet toegestaan. Je mag namelijk niet voorbij een pion die op het thuishonk staat. Ook niet als dit jouw eigen kleur is.

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

SpellenFans
Logo