Keezenspel: dé gids met alle spelregels van Keezen

Keezenspel spelregels Keezen spel
Aantal spelers: 2 - 12 spelers
Speeltijd: 60 minuten
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Soort spel: bordspel

Het Keezenspel is wereldwijd een bekend bordspel. Ook in Nederland is het een populair bordspel, waarbij er sinds 2012 zelfs jaarlijks kampioenschappen worden georganiseerd.

Als jij een beginnende speler bent zal je daar nog even voor moeten oefenen, maar wij gaan je een handje op weg helpen. Ontdek alle spelregels en handige weetjes in de gids hieronder!

Keezen bordspel in het kort

Wat is het Keezen bordspel?

Keezen bordspel

Je kunt het Keezenspel zien als een combinatie tussen mens-erger-je-niet en het kaartspel pesten. Het bord van Keezen lijkt namelijk erg op dat mens-erger-je-niet. Waar je bij dat spel met een dobbelsteen speelt, speel je bij Keezen met kaarten.

Iedere kaart heeft een bepaalde functie, waarbij er ook kaarten zijn waar jij jouw medespelers kunt dwarsbomen. Daar komt de gelijkenis met het kaartspel Pesten om de hoek kijken.

Keezenspel
Via: SpellenFans.nl

Waar komt Keezenspel vandaan?

Grote kans dat jij denkt dat het Keezenspel een bordspel van Nederlandse bodem is. Mens-erger-je-niet en Pesten is dat toch ook, en laat Keezen nu een combinatie zijn van die twee spelletjes. Niets is minder waar.

Keezen is namelijk afgeleid van het Indiase bordspel Pachisi, net als mens-erger-je-niet dat is trouwens. Je komt daarom het Keezenspel over ter wereld tegen. Zo staat het in Duitsland bekend als ‘Dog’, en in Engeland als ‘Tock’. Ook in Canada kun je het spel vinden in de schappen van spelletjes!

Oud Hollands Keezenspel

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Haal het Oud Hollands Keezenspel nu in huis en ervaar dit leuke spel zelf.

Met hoeveel spelers kan Keezen worden gespeeld?

Keezen kan worden gespeeld vanaf twee spelers. Het leukste is om met een even aantal spelers te zijn. Bij een aantal van vier spelers is iedere speler één kleur. Ben je met drie spelers? Dan speelt één kleur niet mee.

Het maximum aantal spelers is acht. Er zijn dan vier teams van ieder twee spelers. Bij een aantal van vijf, zes of zeven spelers zijn er ongelijke teams, waarbij één of een aantal spelers individueel spelen.

Keezenspel Keezen
Via: SpellenFans.nl

Keezen spelregels

Hoe speel je het bordspel Keezen?

De Keezen spelregels zijn eenvoudig, waardoor het al gespeeld kan worden met kinderen vanaf 8 jaar. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouderen is het spel enorm leuk. Om die reden is het Keezenspel een perfect spel om te spelen met de hele familie. Wij zetten hieronder alle Keezen spelregels op een rijtje.

2+1 gratis op spellen & puzzels TIJDELIJKE ACTIE OP BOL.COM

Groot assortiment
Flinke kortingen
Vandaag besteld, morgen in huis

Wat is het doel van Keezen?

Alle spelers proberen de vier pionnen van hun gekozen kleur in het thuishonk te krijgen, voordat een andere speler dit lukt. Tijdens het spel probeer je dan ook te voorkomen dat een andere speler je voor is door op een tactische manier jouw kaarten te spelen.

Het spel kan individueel of als team met twee personen worden gespeeld. Bij teams overleg je samen welke kaart jullie spelen.

Keezenspel spelregels keezen
Via: SpellenFans.nl

Keezen kaarten: hoeveel kaarten heb ik nodig?

Speel je Keezen met twee spelers? Dan heb je in totaal 26 speelkaarten nodig. Dit is een half spel speelkaarten. Je kiest daarbij één rood kaartsymbool en één zwart kaartsymbool waarmee je speelt. Bijvoorbeeld ruiten en schoppen.

De andere twee symbolen leg je weg, en deze heb je niet nodig in een Keezenspel met twee personen. Ben je met drie spelers? Dan voeg je een volledige straat van een kaartsymbool toe, bijvoorbeeld klaveren. Ben je met vier of meer spelers? Dan speel je met een volledige set speelkaarten van 52 stuks.

Startspeler kiezen en kaarten delen

Eén speler wordt gekozen als startspeler, en is voor een aantal ronden de deler. De rol als deler wordt pas doorgegeven als de eerste deler alle kaarten heeft opgedeeld.

In de eerste ronde worden er altijd vijf kaarten aan iedere speler gegeven. In iedere ronde daarna ontvangt elke speler vier kaarten. De speler links van de deler mag beginnen, en hierna wordt er met de klok meegespeeld.

Kezen
Via: SpellenFans.nl

Keezenspel betekenis kaarten

Dit is de betekenis van alle kaarten

Voordat je aan het spel begint, is het belangrijk om de betekenis van iedere kaart te weten. Bij de kaarten met de waarde twee tot en met tien geldt in principe dat je het aantal stappen vooruit mag zetten met een pion van het overeenkomende getal.

Hierbij zijn twee uitzonderingen: een kaart met de waarde 4 en 7. Hieronder wordt voor een compleet overzicht alle kaarten uitgelegd.

AasJe mag een pion die nog niet in het speelveld staat op jouw startplaats zetten OF je mag één stap vooruit zetten
HeerJe mag een pion die nog niet in het speelveld staat op jouw startplaats zetten
VrouwJe zet één pion twaalf stappen vooruit
BoerJe bent verplicht om een eigen pion om te ruilen met een pion van een andere speler. Hierbij geldt dat je niet een pion mag ruilen die op de startplaats van een speler staat. Staat de groene pion op de startplaats van blauw? Dan mag je deze wél ruilen.
10Je zet één pion tien stappen vooruit
9Je zet één pion negen stappen vooruit
8Je zet één pion acht stappen vooruit
7Je mag in totaal zeven stappen vooruit zetten, waarbij je zelf mag kiezen of je dit met één of twee pionnen doet. Je kunt bijvoorbeeld met de ene pion twee stappen vooruit, en met de andere pion vijf stappen.
6Je zet één pion zes stappen vooruit
5Je zet één pion vijf stappen vooruit
4Je zet vier stappen achteruit. Hierbij geldt dat je niet achteruit jouw thuishonk in mag. Wel mag je over jouw startplaats heengaan, maar hier mag op dit moment geen pion staan.
3Je zet één pion drie stappen vooruit
2Je zet één pion twee stappen vooruit

Mijn favoriete spel van januari Uitgebreid getest

Iedere maand speel ik verschillende nieuwe spellen. In januari is mijn favoriet het partyspel Barking Kittens. Een uitbreiding voor Exploding Kittens!

Starten met Keezen

Hoe speel je een ronde?

Iedere speler heeft een kleur gekozen, iedere kleur staat op de vier basisplekken en de kaarten zijn gedeeld. In de eerste ronde heeft iedere speler vijf kaarten, waarbij de speler links van de deler mag beginnen.

Je gooit als je aan de beurt bent een kaart in het midden van het Keezbord op. Afhankelijk van de waarde van de kaart, voer je de functie van de waarde uit. Om te kunnen starten met het spel, heb je altijd een aas of een heer nodig. Anders staat er namelijk nog geen pion op jouw startplaats en kun je ook geen stappen vooruit zetten.

Keezen spelregels
Via: SpellenFans.nl

Spelregels Keezen: belangrijke regels die je moet kennen

Tijdens het spel kun je spelers slaan als jij precies op het vakje uitkomt waar al een andere speler staat. Deze speler moet zijn of haar pion dan verplaatsen naar een van de vier basisplaatsen.

Bij het spel Keezen geldt de regel: als je een kaart kunt opgooien, moet je de kaart ook opgooien. Het kan voorkomen dat je hierdoor jezelf moet slaan. Ook dit is op dat moment dan verplicht. Hieronder lees je nog een aantal andere regels van het Keezenspel:

 • Staat een pion op zijn eigen beginpositie? Dan mag je deze pion niet inhalen. Je staat op dat moment dus vast tot deze speler de pion verplaatst of jij jouw eigen pion door middel van een boer ruilt met een andere pion.
 • Een pion die op zijn eigen beginpositie staat, mag niet geruild worden als er een boer wordt opgegooid.
 • Pionnen die in het thuishonk staan, mogen niet worden ingehaald. Je zult dus eest een pion helemaal naar voren moeten verplaatsen in jouw thuishonk, voordat jij een pion wilt laten aansluiten.
 • Wanneer een andere pion op jouw beginpositie staat en je ruilt deze met een boer, kom jijzelf weer op jouw beginpositie te staan. Ook nu geldt de regel dat je niet mag worden ingehaald.
 • Een pion moet in het thuishonk komen met het exacte aantal benodigde stappen. Als dat niet mogelijk is en als je ook geen andere pionnen kunt spelen, moeten alle kaarten worden weggelegd. Je loopt dus niet nog een rondje en zet ook geen stappen achteruit.
 • Bij het kaartspel Pesten is het zo dat een kaart die je opgooit overeen moet komen met het getal of symbool van de bovenste kaart op de aflegstapel. Dit is bij het Keezenspel niet het geval en je kunt daarom iedere kaart opgooien.

De leukste spelletjes onder de €10 spelletjes met korting

Betaalbare én leuke spelletjes
Perfect als cadeau of voor jezelf
Vandaag besteld, morgen in huis

Ik kan geen kaarten meer spelen, wat nu?

Heb je geen pionnen meer op het speelveld staan en heb je geen aas of heer? Dan kun je geen kaarten meer spelen. Je legt op dat moment al jouw kaarten neer op de aflegstapel in het midden van het bord. Je speelt de volgende ronde pas weer mee.

Als alle spelers hun kaarten kwijt zijn, worden er dit keer vier kaarten aan iedere speler gegeven. Zijn alle kaarten op? Dan worden alle kaarten opnieuw geschud, en begint de nieuwe deler met het delen van de kaarten.

Spel Keezen
Via: SpellenFans.nl

De winnaar van Keezen

Je hebt het Keezenspel gewonnen als jij als eerste speler jouw pionnen in het thuishonk hebt staan. Nog even een paar keer oefenen, en wie weet zien we jou binnenkort verschijnen op het NK Keezen waarbij jij strijdt tegen de beste spelers van Nederland. Ga jij voor goud?

Variant van Keezen: samenwerken

Een variant van Keezen draait om samenwerken. Je speelt bij deze variant samen met de speler die schuin tegenover je zit. Eerst speel je het spel zoals je gewend bent, en probeert eerst al jouw eigen pionnen in het thuishonk te krijgen.

Als dit is gelukt, help je jouw teamgenoot met het binnenkrijgen van zijn pionnen in het thuishonk. Ook nu ben je verplicht kaarten te spelen als je een kaart kan spelen. Dit kan niet enkel in het voordeel werken, maar soms ook tegenwerken.

Keezenspel kopen

Alle edities van het Keezenspel

Er zijn verschillende edities verkrijgbaar van het Keezenspel. Ontdek hieronder het Oudhollands Keezenspel, het houten Keezenbord voor meer spelers of een reiseditie van Keezen!

Keezenspel Oud Hollands

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Het Oud Hollands Keezenspel bevat 4 kleuren. De speeltijd is 60 minuten en de aanbevolen leeftijd is vanaf 8 jaar.

Keezenspel Hout

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Op zoek naar een uitgebreide variant van Keezen? Dan is het Keezenspel hout geschikt!

Het spel bevat 6 kleuren en is daardoor geschikt voor meer spelers. En dat alles met een steviger speelbord en de standaard spelregels!

Keezenspel Reiseditie

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Ga je op reis en wil je heel graag het Keezenspel spelen? Dan is deze reiseditie een perfecte uitkomst. Het spel bevat 4 kleuren en heeft een speeltijd van 30 minuten.
Keezenspel spelregels
Via: SpellenFans.nl

Jouw vraag of review over Keezen

Speel jij het bordspel Keezen regelmatig met je familie of vrienden? Of heb jij juist een vraag over de spelregels? Laat ons in een reactie weten wat jij van het spel vindt of stel jouw vraag!

Lees ook:

14 Opmerkingen
 1. Wij hebben het kaartenspel met een joker. Wat mag je daar allemaal mee. Alleen een andere speler 10 stappen vooruit laten gaan?

  • Hi Gon. Vaak wordt er bij een Keezenspel een compleet kaartenspel toegevoegd, dus inclusief jokers. Volgens de officiële spelregels doen deze jokers niet mee. Hierdoor komt het delen van kaarten ook beter uit.

   Kortom, er bestaat geen regel wat je allemaal mag met de joker. Als je er toch voor kiest om met de joker te spelen, kan je die regel dus helemaal zelf bedenken. Een suggestie van mijn kant: de joker is inzetbaar voor iedere kaart.

 2. mag je de boer spelen als de tegenstander geen pionnen op het bord heeft, maar alleen op de basisplaatsen en/of in het thuishonk? (bij 2 spelers)

 3. Als je met een team van 2 spelers speelt mag een speler die nog niet zijn laatste pion in het thuishonk heeft en bijv. Nog 3 plaatsen vooruit moet om met die laatste pion binnen te komen, een 7 opgooien, zijn laatste pion 3 plaatsen vooruit zetten waardoor hij alle pionnen binnen heeft dan nog een pion van de andere teamspeler 4 plaatsen vooruit zetten.

  • Hallo Jaap! Volgens de officiële regels mag dit niet. De 7 moet je geheel kunnen gebruiken voor jouw laatste pion. In de geschetste situatie mag die niet gebruikt worden voor de pion van jouw teamspeler. Er zit helaas niets op dan nog een extra ronde te lopen met jouw pion.

   • Hey luuk,
    Mag je jezelf slaan ?
    Als dat beter uitkomt, voor jouw en medestander

    • Hi Jan,

     Ik heb zelf de situatie nog nooit meegemaakt, maar het antwoord is: ja. Soms moet je jezelf namelijk zelfs verplicht slaan. Bijvoorbeeld in een situatie dat jij nog één kaart hebt en je hierdoor terecht komt op een vakje waar je al staat. Of het nu een strategische keuze is of een verplichte zet, jezelf slaan kan dus!

 4. Wat ik nog niet snap, stel ik sta 5 plekken achter een pion op zn startpositie en ik heb een 8. Mag ik dan wel 5 vd 8 stappen zetten? Of sta ik dan vast en mag alleen een exact aantal stappen zetten zolang ik maar niet inhaal?

  • Hallo Marie! Je moet alle stappen kunnen zetten en mag dus niet 5 van de 8 stappen zetten. Op dat moment sta je inderdaad vast. Je kan bijvoorbeeld wel een 3 spelen en 3 stappen vooruit zetten.

 5. Kun je het keezenspel ook spelen met een standaard mens erger je niet bord?

  • Hi Wendy,

   Het aantal vakjes op een standaard ‘Mens Erger Je Niet!’-bord verschilt met het aantal vakjes op het bord van het Keezenspel. Het kan daarom niet op hetzelfde bord worden gespeeld.

   Laat het vooral weten als je nog meer vragen hebt!

   Groeten,
   Luuk

 6. N.a.v. https://spellenfans.nl/keezenspel-spelregels/ heb ik nog enkele vragen over de Keezen spelregels:

  Mag je:
  – Met een vier, vanaf je startplaats vier achteruit?
  – Met een boer, je pion op je startplaats ruilen met een andere pion die niet op een startplaats staat?
  – In het thuishonk ook achteruit zetten? Bijvoorbeeld je staat op het laatste vakje voor je thuishonk en speelt een zes.
  – Een kaart weggooien waar je niets mee kunt, terwijl je ook nog kaarten hebt waar je wel iets mee kunt?

  • Hi Peter!

   Hieronder jouw vragen over de Keezen spelregels beantwoord:

   – Je mag met een vier vanaf je startplaats vier achteruit. Hierbij geldt dat je niet jouw thuishonk in mag met de stappen die je achteruit zet. Een volgende kaart kan je uiteraard wel gebruiken om het thuishonk in te gaan.
   – Je mag jouw eigen pion op startpositie wél ruilen met een andere pion als die niet op een startplaats staat.
   – Pionnen in het thuishonk kunnen alleen vooruit worden gespeeld.
   – Je bent verplicht om eerst jouw kaarten te spelen waarmee je kunt zetten. Je mag dus niet eerst een kaart weggooien waar je niets mee kunt.

   Hopelijk zijn de antwoorden duidelijk.

   Veel speelplezier Peter!

  Laat een reactie achter

   

  Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
   

  SpellenFans
  Logo
  Shopping cart