Een spelletje oud-Hollands Ganzenbord gaat al generaties lang mee en is daardoor onmisbaar in iedere spelletjeskast. In dit artikel lees je alle details over het Ganzenbord bordspel en laten we je kennis maken met verschillende varianten.
Leuk feitje over Ganzenbord: de ganzen waarmee gespeeld wordt staan voor geluk. Ganzenbord is een geluksspel, omdat iedereen evenveel kans maakt om te winnen. Je moet dus telkens geluk hebben bij het aantal ogen dat je gooit.

Ganzenbord kopen
Ganzenbord in het kort & kooptips
Ganzenbord – bordspel

Het spel bevat diverse vakjes met opdrachten en hindernissen, zoals bruggen, putten en de gevreesde doodskop. Het spel kan met meerdere spelers gespeeld worden en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.
De spelers gooien omstebeurt met twee dobbelstenen en verplaatsen hun gans het aantal ogen van de worp. De speler die als eerst het eind van het speelbord bereikt, is de winnaar. Vermijd obstakels zoals de waterput of de gevangenis, want deze belemmeren je route…
Edities van Ganzenbord
Alle edities van Ganzenbord
Ganzenbord is een spel wat al eeuwenlang gespeeld wordt en dus inmiddels meerdere varianten kent. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet.
Reuzen Ganzenbord
Ganzenbord Disney Editie
voor 2 t/m 6 spelers. De speeltijd is 45 minuten en het spel is geschikt vanaf 6 jaar.
Ganzenbord Efteling Editie
Oud Hollands Ganzenbord
Ganzenbord Reiseditie
Ganzenbord Woezel & Pip
Spelregels Ganzenbord
Hoe speel je het bordspel Ganzenbord?
Het spel bestaat uit een speelbord, pionnen in de vorm van ganzen en 2 dobbelstenen. Iedere speler kiest een kleur pion en begint op ‘start’. Vervolgens gooien alle spelers omstebeurt met de dobbelstenen. Degene met het hoogste aantal ogen mag beginnen, vervolgens gooien de spelers omstebeurt met de klok mee. Let op: Er zijn een aantal bijzondere regels voor de eerste worp.
- Bestaat de eerste worp uit 4 en 5? Dan gaat de speler verder naar vakje 53.
- Bestaat de eerste worp uit 3 en 6? Dan gaat de speler verder naar vakje 26.
Voor het hele spel geldt: Wanneer je op een vakje terecht komt waar al een medespeler staat, moet je terug naar je oude plaats en is je beurt voorbij.
Het winnen van het spel vergt geen kennis of ervaring: Het komt allemaal neer op geluk. Je laatste worp moet namelijk precies het aantal ogen zijn om op vakje 63 terecht te komen. Gooi je te veel? Dan ga je vanaf vakje 63 weer achteruit. Je wilt hierbij dus niet op vakje 58 terecht komen en opnieuw beginnen…
Ganzenbord opdrachten
Uitleg van alle speciale vakken
Het speelbord kent een aantal speciale vakken waar speciale handelingen aan gekoppeld zijn. Deze speciale vakken hebben we voor je opgesomd:
Brug (vakje 6) | Ga verder naar vakje 12 |
Herberg (vakje 19) | De volgende beurt overnacht je hier, en sla je dus over |
Put (vakje 31) | Hier kom je pas uit wanneer een andere speler jou passeert. Ben je de laatste speler? Sla dan één beurt over. |
Doornstruik (vakje 42) | Ga terug naar vakje 37 |
Gevangenis (vakje 52) | Hier kom je pas uit wanneer een andere speler jou passeert. Zijn er geen spelers meer achter je? Sla dan één beurt over |
De dood (vakje 58) | Kom je op dit vakje terecht? Dan begin je helemaal opnieuw. |
Gans | Er zijn verschillende vakken waar een gans op afgebeeld staat. Kom je op één van deze vakjes terecht? Dan mag je nogmaals het aantal ogen van die beurt verplaatsen! |
Levend Ganzenbord
Hoe werkt Levend Ganzenbord?
Naast de verschillende bordspel varianten, kun je ook Levend Ganzenbord spelen: Hierbij zijn de spelers zelf de pionnen. Het leuke aan deze variant is dat je er helemaal je eigen draai aan kunt geven. Je kunt dus helemaal zelf jouw Ganzenbord maken.

Spelregels Levend Ganzenbord
Bovenstaande is een voorbeeld van hoe Levend Ganzenbord er uit kan komen te zien: leg de cijfers 1 t/m 30 neer in een route die het speelveld vormt. Je kunt ook meer of minder cijfers neerleggen, net hoe jij het zelf wilt! Vervolgens ga je de opdrachten bepalen: leg briefjes met hierop de opdrachten naast de bijbehorende cijfers. Voorbeelden van opdrachten kunnen zijn:
- Zet 10 stappen terug/vooruit
- Gooi nog een keer
- Sla een beurt over
- De gevangenis: blijft 3 beurten zitten
- De put: hier mag je pas uit wanneer je zes gooit
Je kunt de regels van het Ganzenbord spel aanhouden, maar uiteraard kun je ook hier je eigen draai aan geven.
Benodigdheden voor Levend Ganzenbord
Er zijn verschillende manieren op Levend Ganzenbord te maken. Papieren cijfers op de grond kunnen het speelveld vormen, maar je kunt het speelveld ook buiten met stoepkrijt maken.
Daarnaast heb je optioneel attributen nodig om de opdrachten uit te voeren, afhankelijk van welke opdrachten jullie gekozen hebben. Andere voordelen van Levend Ganzenbord is dat je niets hoeft aan te schaffen en je lekker in beweging bent!
Ganzenbord zelf maken
Hét stappenplan om Ganzenbord te maken
Ganzenbord is een populair bordspel dat al eeuwenlang wordt gespeeld. Het kan een leuk idee zijn om zelf een Ganzenbord te maken, zodat het precies zo kunt maken als je zelf wilt. We leggen je uit hoe je zelf Ganzenbord kunt maken.
Stap 1
Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen en gereedschappen hebt. Je hebt een groot stuk karton of stevig papier nodig om het bord op te tekenen, een liniaal, een potlood, een schaar, een dobbelsteen en stiften of kleurpotloden om het bord te versieren.
Stap 2
Als je de materialen hebt verzameld, kun je beginnen met het tekenen van het bord. Teken eerst een vierkant op het karton of papier. De afmetingen kunnen variëren, maar een gangbare afmeting is 30 bij 30 centimeter. Teken daarna 63 vakjes in een spiraalvorm, beginnend bij de hoek van het bord en eindigend in het midden. Het middelste vakje is het eindpunt en kan worden versierd met een afbeelding van een gans.
Stap 3
Als je het bord hebt getekend, is het tijd om het te personaliseren. Dit kan door het bord te kleuren met stiften of kleurpotloden, of door stickers of andere decoraties toe te voegen. Je kunt het Ganzenbord aanpassen aan jouw voorkeur, bijvoorbeeld door thema’s toe te voegen, zoals een sportthema of een vakantiethema.
Varianten van Ganzenborden
Het leukste aan een zelfgemaakt Ganzenbord, is dat je het kunt inrichten naar wens. Je kunt er jouw eigen draai of Thema aangeven zodat het nòg leuker is om jouw zelfgemaakte spel te spelen. We geven je een aantal voorbeelden van thema’s ter inspiratie.
Ganzenbord drankspel
Je kunt een drankspel variant maken van jouw zelfgemaakte Ganzenbord. Hierbij richt je bijvoorbeeld de opdrachten in naar het nemen of uitdelen van slokken of shotjes. We geven je een aantal voorbeelden:
Brug (vakje 6) | Neem 4 slokken |
Herberg (vakje 19) | Deel 3 slokken uit aan een andere speler |
Put (vakje 31) | Draai 5 rondjes |
Doornstruik (vakje 42) | neem een shotje |
Gevangenis (vakje 52) | Verboden woord: De speler die tijdens het spel het door jou gekozen verboden woord zegt, moet een shotje nemen. |
De dood (vakje 58) | Neem het aantal slokken van de letters van je naam |
Sinterklaas Ganzenbord
Spelen jullie met het zelfgemaakte Ganzenbord op een bepaalde feestdag, zoals Sinterklaas? Ontwerp jouw speelbord dan in Sinterklaas Thema! Versier het speelbord met Sinterklaas tekeningen en leg pepernoten op verschillende vakjes. Je kunt hem dan zelfs zo inrichten dat spelers op bepaalde vakjes een cadeautje mogen pakken of uitdelen.
Boerderij Ganzenbord
Versier jouw bord met tekeningen of afbeeldingen van verschillende boerderijdieren. Speel je het spel met jonge kinderen? Bedenk dan vragen over de dieren bij de bijbehorende vakjes. Zo maak je het spelletje leuk en

Veelgestelde vragen over Ganzenbord
Alle antwoorden in één overzicht!
Met hoeveel spelers kun je Ganzenbord spelen?
Ganzenbord kan gespeeld worden met 2 tot 6 spelers.
Waar komt Ganzenbord vandaan?
Zoals al eerder benoemd gaat dit eeuwenoude bordspel al generaties terug. In 1640 verscheen het Ganzenbord spel voor het eerst in Nederland. Het werd toen voornamelijk gebruikt als vermakend spel voor kinderen, maar in de 17e eeuw werd het spel gebruikt om de jeugd iets te leren. Jaren later, in de 20e eeuw, werd het spel zelfs als reclamebord gebruikt.
Vanaf welke leeftijd kan Ganzenbord worden gespeeld?
De aanbevolen minimumleeftijd is 4 jaar.
Wat is de speeltijd van Ganzenbord?
Een spelletje Ganzenbord duurt ongeveer 30 minuten.
Jouw vraag of review over Ganzenbord
Speel jij regelmatig een spelletje Ganzenbord, of heb je een vraag over een van de spelregels? Laat ons weten wat jij van het spel vindt of stel jouw vraag in een reactie!
Lees ook:
- Keezenspel: dé gids met alle spelregels van Keezen
- Rummikub: alle spelregels, 10 edities en kooptips op een rij
- Pim Pam Pet: alle spelregels, edities en vragen op een rijtje!