Dobbel Vouwen: is dit dobbelspel leuk om te kopen, of niet?

Als je denkt dat alle soorten dobbelspellen al zijn bedacht, heb je het goed mis. Dobbel Vouwen is namelijk een dobbelspel met een uniek scoreblad. Waar je gewend bent om enkel kruisjes te zetten op scorebladen, moet je hier jouw blad omvouwen om het spel te winnen. Hoe dat eraan toe gaat, lees je in mijn review!

Dobbel Vouwen in het kort

Wat is het doel van het spel?

Dobbel Vouwen heeft vier verschillende scorebladen met ieder een andere moeilijkheidsgraad. Ieder scoreblad heeft een aantal doelsymbolen die je aan elkaar probeert te verbinden.

Dit doe je door kruisjes te zetten op het blad. Die doelen zitten voornamelijk aan de achterkant van het scoreblad. Door specifieke vakjes aan te kruisen, mag je een hoek omvouwen. Op die manier kan jij alle doelsymbolen aan elkaar verbinden. Al zijn daar verschillende tactieken voor!

Dobbel Vouwen
Via: SpellenFans.nl

Dobbel Vouwen kopen

De beste kooptips op een rijtje

Dobbel Vouwen

Voor 23.59 besteld, morgen in huis
Dobbel Vouwen is een dobbelspelletje voor 1 tot en met 4 spelers. De aanbevolen leeftijd is vanaf 8 jaar en de speeltijd is 20 minuten. Het spel bevat een scoreblad met vier moeilijkheidsniveaus.

Unboxing

Wat zit er in de doos?

Het spel bestaat uit een scoreblok met 100 scorebladen: 32x level 1, 24x level 2, 24 level 3 en 20x level 1. Daarnaast vind je in de doos van Dobbel Vouwen twee dobbelstenen en vier viltstiften. Het spel is erg compact en daarmee een ideaal spelletje voor op reis!

Dobbel Vouwen unboxing
Via: SpellenFans.nl

Spelregels van Dobbel Vouwen

De regels van het spel in het kort

De spelers bepalen gezamenlijk op welke moeilijkheidsniveau zij Dobbel Vouwen spelen. Als je nieuw bent met dit spel, is het verstandig om bij level 1 te beginnen. Dit heb ikzelf ook gedaan en het is een fijne manier om kennis te maken met het spel.

Dobbelstenen en aankruisen

De startspeler gooit de twee dobbelstenen en kiest vervolgens één dobbelsteen die hij wil gebruiken. Alle andere spelers mogen in deze beurt de overgebleven dobbelsteen gebruiken. Hierdoor moeten alle spelers alle rondes hun hoofd erbij houden.

DobbelVouwen
Via: SpellenFans.nl

Spelregels Dobbel Vouwen

Dobbelsteen gekozen? Dan kruis je op jouw scoreblad het aantal vakjes aan dat overeenkomt met het cijfer (of de cijfers) op de dobbelsteen. Hierna is de volgende speler aan de beurt en kiest ook weer één dobbelsteen. Er zijn echter een aantal regels waar jij je aan moet houden:

 • Een rij kruisen moet grenzen aan een ‘start-einde-punt’. Dit zijn de vakjes met omcirkelde kruisjes. Bij start van het spel zijn dit vier vakjes.
 • Je moet exact hetzelfde aantal kruisjes op jouw scoreblad zetten als de dobbelsteen aangeeft. Niet meer en niet minder.
 • De rand van jouw scoreblad mag je niet overschrijden.
 • Alle kruisjes moeten in een rechte lijn worden geplaatst, horizontaal of verticaal. Je mag dus niet afbuigen.
 • Het laatste kruisje dat je zet van de rij, moet je omcirkelen. Dit wordt nu een nieuw ‘start-einde-punt’.
 • Kies je een dobbelsteen met twee cijfers? Dan mag je twee rijen aankruisen. De volgorde bepaal je zelf. In dit geval creëer je dus twee nieuwe ‘start-einde-punten’.
 • Je mag rijen meerdere keer aankruisen. Waarom je dat zou doen? Je kan daarmee een ‘start-einde-punt’ krijgen op een bepaalde plek.
Dobbel Vouwen kruisjes zetten spelregels
Via: SpellenFans.nl

De betekenis van symbolen

Wat betekenen alle symbolen?

Er staan een aantal symbolen op het scoreblad met een specifieke betekenis. Hieronder zie je wat al die symbolen betekenen!

1. Eenmalige bonus

Op het scoreblad staan velden met een 1, 2 of 3. Dit zijn eenmalige bonussen. Als je een vakje met dit bonusgetal aankruist, mag je één keer nog een rij kruisen plaatsen dat overeenkomt met het getal.

2. Doelsymbool

Het doel van het spel is om alle doelsymbolen door middel van kruisjes met elkaar te verbinden. Heb je een doelsymbool aangekruist? Dan gebeurt er niets, maar ben je wel dichter bij de winst. Ieder level heeft een ander soort doelsymbool. Bij level 1 is dit een ster.

3. Smiley

Ook de smiley ziet er op het scoreblad van de verschillende levels anders uit. Bij level 1 is dit een lachende emoji. Alle smileys aangekruist in een omkaderd vierkant? Dan mag je… VOUWEN!

Dobbel Vouwen symbolen betekenis
Via: SpellenFans.nl

Hoeken vouwen en hoekbonus

Als je alle smileys in een klein vierkant aankruist, dan vouw je de kleine hoek. Heb je alle smileys in een omkaderd vierkant aangekruist? Dan vouw je de grote hoek om. Je mag op ieder moment een hoek vouwen als je aan de voorwaarden voldoet. Ook als je niet de actieve speler bent.

De omgevouwde hoeken heb je nodig om alle doelsymbolen met elkaar te verbinden. Het verschil tussen een kleine en een grote hoek? Bij het vouwen van een grote hoek, mag je de hoekbonus gebruiken.

Deze hoekbonus geeft jouw een extra kracht gedurende het spel. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om de gekozen dobbelsteen door de actieve speler zelf ook te gebruiken óf één cijfer optellen bij een dobbelsteen. Het is dus een tactische keuze om voor snelheid of extra krachten te kiezen.

Dobbel Vouwen hoeken vouwen
Via: SpellenFans.nl

Winnaar van Dobbel Vouwen

Wie is de winnaar van het spel?

Je moet aan drie voorwaarden voldoen om Dobbel Vouwen te winnen. Deze voorwaarden zijn:

 • Je moet alle hoeken (4 stuks) hebben omgevouwen. Het maakt daarvoor niet uit of je hebt gekozen voor kleine of grote hoeken.
 • De vijf doelsymbolen moeten allemaal zijn aangekruist.
 • Deze doelsymbolen moeten allemaal met elkaar verbonden zijn door kruisjes.

Voldoet een speler aan deze drie voorwaarden? Dan is het spel direct afgelopen. De andere spelers hebben dus niet nog één laatste ronde. Ben dus scherp, bepaal je eigen tactiek, maar houd ook de andere spelers in de gaten!

Alle verschillende levels

In totaal zijn er vier verschillende levels. Ieder level heeft nieuwe soorten symbolen met een betekenis. Zo heb je bij level 2 een wak. Dit vakje mag je niet betreden of overspringen, maar je mag geen stappen van de dobbelsteen laten vervallen. En bij level 4 heb je zelfs stompe hoeken die je moet vouwen!

Dobbel Vouwen levels niveaus moeilijkheidsgraad
Via: SpellenFans.nl

Solo variant

Dobbel Vouwen kan gespeeld worden met maximaal vier spelers. Daarbij heb je ook een solo variant. De speler heeft nu een specifiek aantal beurten om de doelsymbolen met elkaar te verbinden. Daarnaast wordt hij bepaalde beurten verplicht om een specifieke dobbelsteen te gebruiken.

De speler probeert in zo min mogelijk beurten de doelsymbolen met elkaar te verbinden. Je strijd voor de titel van ‘Vouwmeester’, waarbij je voor level 1 tot en met 3 onder de 15 beurten moet zitten!

Review Dobbel Vouwen

Dit is wat SpellenFans ervan vindt

De laatste jaren zijn er veel dobbelspelletjes verschenen die op elkaar lijken. Dobbel Vouwen wijkt daar van af door écht een uniek element toe voegen. Daarmee is het spel zeker een toevoeging als je van dobbelspellen houdt.

SpellenFans.nl
7.3Expert Score
Dobbel Vouwen

Dobbel Vouwen is een betaalbaar en compact dobbelspelletje. Het is daardoor een geschikt spelletje om mee te nemen naar vrienden of op reis. Een groot voordeel vind ikzelf altijd!

Voordat ik het spel had geprobeerd was ik wat sceptisch. De laatste jaren zijn er namelijk veel dobbelspelletjes verschenen vanuit verschillende uitgevers en deze zijn niet altijd even vernieuwend. Het was voor mij daarom even afwachten wat het spel zou brengen.

Als je Dobbel Vouwen voor het eerst speelt, klinkt het vrij complex. Gelukkig zijn daar de verschillende levels om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het spel. Desondanks moest ik tijdens mijn eerste potje een aantal keren de spelregels teruglezen om het juist te begrijpen.

Maar als je het eenmaal door hebt, is het een uniek en snel spelletje! Iedere ronde mag je kruisjes zetten, waardoor je continue bezig bent om jouw doelsymbolen te verbinden. De verschillende hoekbonussen zorgen voor een spannende twist. Iedere spel zal een andere tactiek kiezen en het experimenteren met deze tactieken is een leuke bezigheid. Kies je voor snelheid of voor extra krachten?

Ik zou Dobbel Vouwen aanraden aan volwassenen of oudere kinderen. Je moet namelijk wel even je aandacht erbij houden om de spelregels te begrijpen. Zeker als je de moeilijkere levels wilt proberen. Het scoreblok met de verschillende niveaus is een groot pluspunt, omdat je wordt uitgedaagd als je het spel begrijpt. En ik kijk ernaar uit om die levels ook te proberen!

Pluspunten
 • Meer tactiek dan geluk
 • Verschillende levels met variërende moeilijkheidsniveaus
 • Solospel
 • Geschikt voor kinderen en volwassenen
Minpunten
 • Een redelijk complex spel
Dobbel Vouwen kopen
Via: SpellenFans.nl
REVIEW Dit spel is door SpellenFans.nl ontvangen ter review en is beschikbaar gesteld door 999 Games.
Plaats je reactie

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
    

   SpellenFans
   Logo