In Akropolis ga je proberen de mooiste stad te bouwen. Dit doe je door tegels neer te leggen om zo je stad uit breiden. Je kan zelfs stapelen en jouw stad tot grote hoogtes laten stijgen!
Bouw de grootste en mooiste stad van Griekenland, scoor de meeste punten en win het
spel!

Akropolis kopen
Akropolis kooptips
Review Akropolis
Dit is wat Yoran ervan vindt
“Akropolis is een snel maar super leuk en simpel spel, die bijna altijd te spelen is, of je nu als gezin een spel gaat spelen, of bij een spellenavond snel even tussen de expertspellen
door.Hij biedt ook veel diepgang in hoe je maximale punten kunt scoren. Én ieder spel zal weer anders worden afhankelijk van de tegels die je krijgt en welke tegels je medespelers pakken.”
Yoran van @yorans-bordspellenkast
Mijn review over Akropolis
Akropolis is een erg leuk en makkelijk te leren spel. Je pakt een tegel, legt hem ergens neer
waar jij denkt dat hij maximale punten scoort en dan is de volgende speler. Toch zit er in hoe je de tegels plaatst weer heel veel tactiek. Ga je zo snel mogelijk omhoog? Dan krijg je extra
veel punten, maar tegels die je afdekt scoren niet meer, dus je wil niet op kostbare gebieden bouwen. Echter als je niet bouwt kom je uiteindelijk stenen tekort om de beste tegels te
kunnen kopen.
En stel dat je volledig hebt ingezet op je blauwe tegels, maar je medespelers kapen alle
blauwe sterren voor je neus weg? Dan krijg je niet het aantal punten dat je graag zou willen.
Kortom, Akropolis is een snel maar super leuk en simpel spel, die bijna altijd te spelen is, of
je nu als gezin een spel gaat spelen, of bij een spellenavond snel even tussen de
expertspellen door.
Hij biedt ook veel diepgang in hoe je maximale punten kunt scoren. Én ieder spel zal weer
anders worden afhankelijk van de tegels die je krijgt en welke tegels je medespelers pakken.
Hierdoor is er ook niet één winnende tactiek die altijd werkt, want elke kleur kan heel veel
punten opleveren als je een mooie combinatie van normale tegels en tegels met sterren
weet te maken, maar je tegenstander pakken ook tegels en zullen ook tegels pakken die jij
wilt hebben, dus een ideale stad bouwen is heel moeilijk.
Verder zijn er nog varianten die je toe kan voegen, hierdoor kunnen tegels nog meer
bonuspunten scoren als ze aan strengere eisen voldoen. Én er is een solomodus.
Ik vind Akropolis hierom echt een heel leuk spel voor iedereen, en daarom krijgt het van mij
een 9.
Unboxing Akropolis
Hoe ziet het spel eruit?

Het spel bestaat uit de volgende onderdelen:
- 4 overzichtskaarten voor iedere speler.
- 4 starttegels
- 40 stenen
- 61 stadtegels
- 1 hoofdarchitectpion voor de startspeler.
- 1 scoreblok
Spelregels Akropolis
Hoe speel je het spel Akropolis?

Als je aan de beurt bent pak je een beschikbare tegel van de voorraad. De meest linker tegel is altijd gratis, de tweede tegel pakken kost je één steen, de derde van links twee stenen, en zo voort.
Nadat je een tegel gekozen en zo nodig betaald hebt mag je hem in je stad leggen. Je kan kiezen om de tegel op de begane grond, dus de tafel, te leggen. Je legt hem dan grenzend aan een andere tegel van je stad.
Dit hoeft niet je laatst gespeelde tegel te zijn, het gaat er alleen om dat alle tegels van je stad ten alle tijden aan elkaar verbonden blijven en je niet ergens een soort tweede stad begint. Verder heeft het plaatsen van een tegel op de tafel geen eisen, hij mag overal liggen. Hij heeft wél eisen wanneer hij punten scoort, maar daar kom ik zo op.
Je mag er ook voor kiezen om de tegel bovenop je stad te stapelen. Dan moet de tegel op ten minste twee tegels rusten, je mag hem niet precies op één andere tegel leggen. Ook moet de tegel overal ondersteunt worden, hij mag niet uitsteken.
Als je tegels stapelt wordt de bovenste tegel meestal meer punten waard, afhankelijk van wat er op afgebeeld staat. Ligt de tegel één verdieping boven de tafel, dus op de tweede etage, dan scoort hij 2x, op de derde etage 3x, enzovoort.
Verder is het nog belangrijk om te kijken wat je afdekt door er een tegel op te plaatsen. Is dat een gebied van een tegel die anders punten op zou leveren, dan tellen die punten nu niet meer mee omdat er een andere tegel op ligt. Dek je een witte steengroeve gebied af, dan mag je een blokje pakken waarmee je nieuwe tegels kan kopen, dit is dus positief.
Wanneer alle spelers één tegel hebben geplaatst is de startspeler nog één keer, die mag als enige deze ronde twee tegels plaatsen. Hierna blijft er nog een laatste tegel over, die schuift helemaal naar links. De tegel voorraad wordt aangevuld en een nieuwe ronde met een nieuwe startspeler begint.
Je blijft net zo lang rondes spelen tot alle tegels op één na gepakt zijn. De spelregels geven duidelijk weer hoeveel tegels er bij welk aantal spelers in het spel moeten en hoeveel tegels per ronde op tafel moeten liggen, zodat dit mooi uitkomt dat iedereen evenveel aan de beurt komt.
Als de tegels op zijn worden de punten van de tegels geteld. De stenen die spelers over hebben zijn één punt per stuk waard. Dit levert een eindscore op, en de speler met de meeste punten wint!

Soorten tegels
Dan nu de kleuren van de tegels, en hoe ze punten scoren!
Allereerst zie je dat sommige tegels sterren hebben:
De sterren, pleinen genoemd in de spelregels, zijn het belangrijkste om punten te scoren.
Per kleur vermenigvuldig je het aantal sterren dat je in die kleur hebt met het aantal punten dat je met de ‘gewone’ tegels in die kleur scoort. Het is dus heel belangrijk dat je sterren hebt, wat als je geen sterren hebt scoor je nooit punten in die kleur. De andere kant op werkt het ook zo dat als je bijvoorbeeld 10 in een bepaalde kleur hebt, je iedere keer dat je een ster in de kleur pakt je door dit keersom mechanisme 10 punten per extra ster scoort, dus dit loopt snel op.
Blauwe sterren vergroten het blauwe gebied bijvoorbeeld niet, maar begrenst het zoals een andere kleur dat zou doen, en stel dat je een gele tegel en een gele ster naast elkaar legt, dan tellen ze beide gewoon mee, ondanks de regel die geel hanteert om punten te mogen scoren.
Een andere bijzondere kleur zijn de witte steengroeves, die scoren nooit punten. het enige doel van deze gebieden is om ze af te dekken, want dan krijg je een steen. Deze steen kan je gebruiken om nieuwe tegels te kopen, of is een punt waard aan het einde van het spel.
Dan nu de gekleurde gebieden en hun voorwaarden om punten te scoren:
Blauw:
Bij blauw wil je één zo groot mogelijk doorlopend gebied met blauwe tegels. Aan het einde van het spel tel je het aantal gebieden in de grootste groep, dit vermenigvuldig je met de blauwe sterren en dat is je eindscore voor blauw. Blauwe tegels die buiten de grootste groep liggen tellen dus niet mee.

Geel:
Bij geel wil je zo veel mogelijk gele gebieden, maar er mogen nooit twee gele gebieden naast elkaar liggen. Dan tellen ze beide niet meer mee.

Rood:
Bij rood wil je ook gewoon zoveel mogelijk rode gebieden, maar rood wil aan de rand van de stad liggen. Zolang ten minste één zijde van de tegel helemaal vrij is telt hij mee.

Paars:
Paars wil helemaal omringd worden, dus aan alle kanten van de tegel moet een andere tegel liggen.

Groen:
Groen heeft geen enkele voorwaarde om punten te scoren. Je wil dus gewoon zoveel mogelijk groene tegels binnenhalen.

Solomodus van Akropolis
Een leuke toevoeging van dit spel is de solomodus. Hierbij speel je tegen een virtuele tegenstander. Jij speelt zoals je in een spel met echte tegenstanders ook zou doen. Je speelt echter ook de beurt van je tegenstander, dat werkt als volgt:
Als je tegenstander aan de beurt is pak jij de goedkoopste tegel met een ster erop en legt het bij het speelveld van je tegenstander. Is er geen tegel met een ster of heeft je tegenstander geen blokjes om hem te betalen, dan pak je gewoon de gratis tegel.
Je hoeft geen stad voor je tegenstander te bouwen. Je legt de tegel gewoon in zijn voorraad en aan het einde van het spel tel je de punten waarbij alle kleuren meetellen alsof ze juist in de stad zijn geplaatst op niveau 1, of niveau twee als je de moeilijkste moeilijkheidsgraad hebt gekozen.
Als je blokjes aflegt geef je die aan je tegenstander, op deze manier komt je tegenstander aan nieuwe blokjes.
Ik vind deze solomodus erg leuk gedaan. Het nadeel is dat je precies kan voorspellen wat je tegenstander gaat doen. Echter is het nog steeds een uitdaging om te winnen én er zijn drie moeilijkheidsgraden, dus als je het leuk vind om een spel solo te spelen denk ik dat dit een leuk spel voor jou is.
Varianten van Akropolis
Als laatste zijn er nog varianten waarbij je extra punten per tegel kunt scoren, als deze voldoet aan een extra eis, zoals te zien op deze afbeelding van de spelregels:
Veelgestelde vragen
Alle antwoorden in één overzicht
Met hoeveel spelers kan Akropolis gespeeld worden?
Akropolis kan gespeeld worden met 2 tot en met 4 spelers.
Vanaf welke leeftijd is Akropolis geschikt?
De aanbevolen leeftijd voor dit spel is vanaf 8 jaar.
Hoelang duurt een spelletje Akropolis?
Een spelletje Akropolis duurt gemiddeld 35 minuten.
Stel een vraag of geef je beoordeling!
Zijn de spelregels je nog niet helemaal duidelijk? Of wil je juist anderen laat weten wat je van het spel vindt? Laat het weten in een reactie!
Lees ook: